LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Το τεστ που δείχνει αν θα πεθάνεις μέσα στα επόμενα 5 χρόνια

Παίρνει μόνο 10 λεπτά

Δημοσίευση 6/6/2015 | 00:00

Το τεστ που δείχνει αν θα πεθάνεις μέσα στα επόμενα 5 χρόνια

Ερευνητές επινόησαν ένα διαδικτυακό τεστ προσδόκιμου ζωής, το οποίο υπολογίζει τον κίνδυνο θανάτου ενός ατόμου εντός πενταετίας και ελπίζουν οι άνθρωποι να το εκμεταλλευτούν, ώστε να βελτιώσουν την υγεία τους.

Χρησιμοποιώντας ένα ερωτηματολόγιο με απλές ερωτήσεις, όπως για παράδειγμα πόσα αυτοκίνητα έχει κάποιος ή αν περπατάει αργά ή γρήγορα, κάθε άνθρωπος ηλικίας από 40 ως 70 ετών θα μπορεί να μάθει για τον κίνδυνο θανάτου που διατρέχει για την επόμενη πενταετία.

Οι ερευνητές που επινόησαν το τεστ, σε συνεργασία με τη φιλανθρωπική οργάνωση Sense Αbout Science (μία βρετανική ΜΚΟ, έργο της οποίας είναι να βοηθήσει τους πολίτες να κατανοούν τους επιστημονικούς και ιατρικούς ισχυρισμούς), υποστηρίζουν ότι το τεστ μπορεί να αυξήσει την ευαισθητοποίηση σε θέματα υγείας και στο μέλλον να χρησιμοποιείται από οικογενειακούς γιατρούς, για να εντοπίζουν τους πιθανούς ασθενείς υψηλού κινδύνου.

Το διαδικτυακό τεστ, που ονομάζεται Ubble (από τα αρχικά του UK Longevity Explorer - «Εξερευνητής Μακροβιότητας Ηνωμένου Βασιλείου») βρίσκει επίσης την «Ubble ηλικία» κάποιου. Συγκεκριμένα, αν η «Ubble ηλικία» του είναι μικρότερη από την πραγματική του ηλικία, τότε και ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου είναι μικρός. Σε αντίθετη περίπτωση, προτείνουν οι ερευνητές, οι άνθρωποι θα έπρεπε να σκεφτούν πιθανές βελτιώσεις για την υγεία τους, όπως τη διακοπή του καπνίσματος και μία πιο υγιεινή διατροφή.

«Το σκορ μπορεί να μετρηθεί διαδικτυακά μέσω ενός σύντομου ερωτηματολογίου, χωρίς να απαιτούνται εργαστηριακές εξετάσεις ή κλινική εξέταση», δήλωσε ο Andrea Ganna, του σουηδικού Ινστιτούτου Karolinska, ένας από τους επικεφαλής της έρευνας, που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση «The Lancet».

Ο Ganna και ο συνάδελφός του, καθηγητής Erik Ingelsson του σουηδικού πανεπιστημίου της Ουψάλα ανέλυσαν τα δεδομένα, που αφορούσαν σχεδόν μισό εκατομμύριο ενήλικες 40 με 70 ετών και τα οποία συνέλεξαν για την UK Biobank (μία τεράστια τράπεζα από ιατρικά δεδομένα εθελοντών), από το 2006 που ιδρύθηκε μέχρι το 2010.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ένα στατιστικό μοντέλο επιβίωσης για να αξιολογήσουν την πιθανότητα 655 συγκεκριμένες δημογραφικές μετρήσεις, καθώς και μετρήσεις υγείας και τρόπου ζωής, να μπορούν να προβλέπουν πιθανό θάνατο από οποιαδήποτε αιτία, αλλά και από έξι συγκεκριμένες αιτίες για γυναίκες και άνδρες χωριστά.

Ο Ganna, ωστόσο, προειδοποιεί ότι το σκορ «έχει έναν βαθμό αβεβαιότητας και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνεται ως μία ντετερμινιστική πρόβλεψη». Για τους περισσότερους ανθρώπους, ο υψηλός κίνδυνος θανάτου εντός πενταετίας μπορεί να μειωθεί με περισσότερη σωματική άσκηση, διακοπή του καπνίσματος και υγιεινή διατροφή, είπε ο ίδιος.

Εκτός από τον κίνδυνο θανάτου εντός πενταετίας, ο υπολογιστής (που διατίθεται στην ιστοσελίδα http://www.ubble.co.uk) βρίσκει στους χρήστες και την «Ubble ηλικία» τους.

Εκείνοι των οποίων η «Ubble ηλικία» είναι σημαντικά μεγαλύτερη από την πραγματική τους ηλικία θα πρέπει να το αντιμετωπίσουν ως προειδοποίηση για την υγεία τους, επισημαίνουν οι επιστήμονες, και να σκεφτούν σοβαρά να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

3 κακά παραδείγματα που δίνεις στο παιδί ενώ δεν το θέλεις

Family 20.04.2024
Τα παιδιά κάνουν ό, τι βλέπουν και όχι ό, τι τους λένε

3 ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον σύντροφό σας πριν συζήσετε

Σχέσεις 20.04.2024
Είναι μια πραγματικά ευχάριστη στιγμή, αλλά είναι επίσης μια πολύ σημαντική

Τα πιο όμορφα λουλούδια για να φυτέψεις στη γλάστρα σου την άνοιξη

Style 20.04.2024
Για να δημιουργήσεις τη δική σου όαση στο μπαλκόνι σου!

4 συμπληρώματα που ενισχύουν το κολλαγόνο για ελαστικό δέρμα

Body+Mind 20.04.2024
Συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε μια νέα ρουτίνα συμπληρωμάτων

Τα «οπίσθια γραφείου» και πως αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα

Body+Mind Χτες
Αν δουλεύεις σε γραφείο, το θέμα σε αφορά

H Anya Taylor Joy φόρεσε το it παπούτσι της άνοιξης που διχάζει τις fashionistas

Style Χτες
Οι μισές το λατρεύουν, οι μισές το σιχαίνονται!

Τα πιο νόστιμα vegan σουβλάκια στην Αθήνα που αξίζει να δοκιμάσεις

Ραδιόφωνο Χτες
Είτε είσαι vegan, είτε όχι, αυτά τα σουβλάκια πρέπει οπωσδήποτε να τα δοκιμάσεις!

Το ξενοδοχείο στη Δανία που είναι σαν να κάνεις διακοπές στο Μπαλί

Ταξίδια Χτες
Μια γεύση από το Μπαλί στη Σκανδιναβία

`Εξαλλοι οι Ιταλοί με τα λεγόμενα ιστορικού φαγητού για την πίτσα

Food Προχτές
Το βιβλίο του «La Cucina Italiana Non Esiste – Η ιταλική κουζίνα δεν υπάρχει» προκάλεσε σάλο