E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Το αμφισβητούμενο σνακ που ωφελεί καρδιά, έντερο και βάρος

Θα το δοκιμάσετε;

Δημοσίευση 2/2/2023 | 17:34

Το αμφισβητούμενο σνακ που ωφελεί καρδιά, έντερο και βάρος

Απροσδόκητα οφέλη για την υγεία φαίνεται πως κρύβει η κατανάλωση εντόμων, παρά το γεγονός ότι η ιδέα μοιάζει αποκρουστική για τους περισσότερους. Οι ερευνητές εξηγούν γιατί πρέπει να λάβουμε αυτό το είδος τροφής σοβαρά υπόψη μας

Πώς θα αντιδρούσατε στην ιδέα να καταναλώσετε ένα πιάτο με έντομα; Θα σας φαινόταν δελεαστική ή αποκρουστική η ιδέα ενός σνακ με ακρίδες ή τα τσιπς γρύλων;

Το πιθανότερο είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι του δυτικού κόσμου θα σπεύσουν να πουν ένα μεγάλο «όχι» στην ιδέα να δοκιμάσουν ένα τέτοιο φαγητό. Ίσως, όμως, αναθεωρήσουν όταν μάθουν τα πολλά και σημαντικά οφέλη που κρύβει η κατανάλωση εντόμων για την υγεία, αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος. Αυτό ισχυρίζεται νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο International Journal of Environmental Research and Public Health, σύμφωνα με την οποία η κατανάλωση εντόμων μπορεί να συμβάλλει στον έλεγχο του βάρους, τη μείωση της γλυκόζης στο αίμα, τον περιορισμό της χοληστερόλης, αλλά και την αποτελεσματική λειτουργία του μικροβιώματος του εντέρου. Παράλληλα, σχετική έρευνα ανέδειξε και άλλα πιθανά οφέλη, όπως ενίσχυση της υγείας του εντέρου, μείωση της συστηματικής φλεγμονής, αλλά και αυξήσεις στις συγκεντρώσεις των αμινοξέων στο αίμα. Ταυτόχρονα, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Oberta της Καταλονίας υποστηρίζουν ότι τα εδώδιμα έντομα αποτελούν μια βιώσιμη πηγή πρωτεΐνης, ενώ έχουν σημαντικά μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα συγκριτικά με άλλες πηγές πρωτεΐνης, όπως το βοδινό κρέας.

Είναι γνωστό ότι για τη Δύση η κατανάλωση εντόμων εξακολουθεί να αποτελεί μεγάλο ταμπού, δεν ισχύει το ίδιο όμως και για χώρες της Ανατολής, σε πολλές από τις οποίες αποτελεί μέρος της πολιτιστικής παράδοσης. Πολλοί ίσως ισχυριστούν ότι η κατανάλωση ενός εντόμου, που προηγουμένως περπατούσε σε βρώμικο έδαφος δεν ακούγεται μια δελεαστική ιδέα. Κι όμως, όπως όλα δείχνουν, πρόκειται για μια ιδιαίτερα ωφέλιμη τροφή, ιδιότητα την οποία οφείλει πιθανώς στην υψηλή περιεκτικότητα των εντόμων σε ακόρεστα λιπαρά οξέα.

Στο πλαίσιο της νέας μελέτης από το Πανεπιστήμιο Oberta συμμετείχαν 1.034 άνθρωποι, οι οποίοι κατέθεσαν την άποψή τους σχετικά με την κατανάλωση εντόμων. Περισσότεροι από το 86% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι δεν έχουν δοκιμάσει ποτέ να φάνε έντομο, ενώ μόνο ένα 13% είπε ότι έχει δοκιμάσει τουλάχιστον μία φορά.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, το κύριο αντικίνητρο για τους ανθρώπους είναι η αίσθηση της αηδίας που νιώθουν στη σκέψη να τολμήσουν ένα τέτοιο γεύμα. Ένα 9% δήλωσε, επιπλέον, ότι ανησυχεί για το πόσο ασφαλής για την υγεία είναι μια τέτοια επιλογή. Όταν οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να εξετάσουν το ενδεχόμενο να συμπεριλάβουν τα έντομα στη διατροφή τους, οι περισσότεροι απέρριψαν αυτόματα την ιδέα. Μόνο ένα 16% απάντησε ότι θα σκεφτόταν αυτό το ενδεχόμενο.

Παρά τις έντονα αρνητικές αντιδράσεις, οι ερευνητές ελπίζουν ότι μελλοντικά οι άνθρωποι θα είναι πιο δεκτικοί στην ιδέα της κατανάλωσης εντόμων. Σε άλλη μελέτη, το 50% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι μια πιο εμπεριστατωμένη πληροφόρηση για τα οφέλη της κατανάλωσης εντόμων μπορεί να λειτουργούσε ενθαρρυντικά.

Ένας βασικός σκόπελος στην προώθηση της κατανάλωσης εντόμων είναι ο τρόπος με τον οποίο προετοιμάζονται τα σχετικά γεύματα. Επτά στους δέκα δήλωσαν ότι θα ήταν πιο πρόθυμοι να καταναλώσουν ένα τέτοιο πιάτο εάν δεν διακρινόταν τόσο ξεκάθαρα η μορφή του εντόμου. Ως πιο δημοφιλείς τρόποι κατανάλωσης των εντόμων αναδείχθηκαν οι αναμείξεις τους με υλικά, όπως το αλεύρι, τα μπισκότα και οι μπάρες.

Έτσι, τα ευρήματα δίνουν σαφείς πληροφορίες στους ερευνητές σχετικά με το ποιοι παράγοντες θα έπρεπε να αλλάξουν, ώστε τα γεύματα εντόμων να γίνουν πιο θελκτικά στους καταναλωτές. Άλλωστε, η ιδιότητά τους ως βιώσιμη πηγή τροφίμων είναι εξαιρετικά σημαντική σε έναν κόσμο όπου το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται διαρκώς και οι διαθέσιμες πηγές πρωτεΐνης καταναλώνονται με μεγαλύτερη ταχύτητα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η κατανάλωση εντόμων έχει ένα ακόμη σημαντικό πλεονέκτημα: Βελτιώνει την ασφάλεια των τροφίμων, μειώνοντας παράλληλα την παγκόσμια πείνα. Τέλος, το σημαντικά μειωμένο περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα είναι ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα αυτού του είδους τροφής. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η αντικατάσταση του βοδινού κρέατος με εδώδιμα έντομα θα περιόριζε τα αέρια του θερμοκηπίου κατά 95% και την κατανάλωση ενέργειας κατά 62%, σύμφωνα με τις επιστημονικές εκτιμήσεις.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το μυστικό χωριό των Τζουμέρκων που δεν αλλοιώθηκε από τον χρόνο

Ταξίδια 17.12.2025
Φωλιασμένο ανάμεσα σε επιβλητικά βουνά, το πέτρινο χωριό της Ηπείρου αποκαλύπτει μια αυθεντική Ελλάδα γεμάτη φύση, ιστορία και ήρεμους ρυθμούς ζωής

Η Ελλάδα έχει το δικό της «Χωριό του Αη‑Βασίλη» και είναι μαγικό

Ταξίδια 17.12.2025
Στα Ιωάννινα, μέσα στο Ψυχαγωγικό Πάρκο Φρόντζου, σε περιμένει το πιο παραμυθένιο χριστουγεννιάτικο σκηνικό της χώρας!

Εγκρίθηκε συσκευή για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης στο σπίτι

Body+Mind 17.12.2025
Η χρήση της έχει εγκριθεί για ενήλικες

10 μοναδικά advent calendars για να κάνεις δώρο στον εαυτό σου!

Style 17.12.2025
Γιατί οι γιορτές δεν είναι μόνο δώρα για τους άλλους – είναι και για σένα!

Η Χριστίνα Μπόμπα τράβηξε τα βλέμματα με ένα σοφιστικέ ανδρόγυνο look

Style Χτες
Το outfit που συνδύασε κομψότητα, δυναμισμό και την πιο updated πλευρά του androgynous chic

Ο καρπός που δεν τρώμε συχνά αλλά κάνει μεγάλο καλό στην καρδιά

Body+Mind Χτες
Αλλά δεν πρέπει να τρώμε σε ποσότητα

Το πιο θρεπτικό γάλα στον κόσμο δεν προέρχεται από ζώο που φαντάζεσαι ‑ αλλά μήπως είναι ψέματα;

Body+Mind Χτες
Επιστήμονες ανακάλυψαν υπερτροφή εκεί... που δεν θες να ξερεις

Οδηγός beauty products: Τι θα αρέσει στο κάθε ζώδιο για δώρο

Body+Mind Χτες
Η αστρολογία και η ομορφιά συνδέονται πιο άμεσα από ποτέ!

Taste Atlas: Το καλύτερο ... μπισκότο είναι ελληνικό ‑ Δε φαντάζεσαι ποιο ψηφίστηκε 1ο

Food Προχτές
Παγκόσμια διάκριση για ένα πολύ αγαπημένο ελληνικό γλυκό

Το κόκκινο καλσόν γίνεται πρωταγωνιστής των γιορτών: Από την Kendall Jenner… στη Χριστίνα Μπόμπα

Style Προχτές
Γιατί το κόκκινο καλσόν είναι το γιορτινό trend του 2025;

Γιατί οι γιορτές μας κάνουν πιο ευάλωτους συναισθηματικά;

Body+Mind Προχτές
Όταν η λάμψη των γιορτών φωτίζει και τις πιο κρυφές μας ευαισθησίες - και γιατί αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό

Πόσο ρόλο παίζουν τελικά τα χρήματα στη σχέση;

Σχέσεις Προχτές
Το νέο επεισόδιο του «Πόσο Εγώ;» τα λέει όλα!