LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ταξίδι στη Στοκχόλμη: 10 προτάσεις που αξίζει να ακολουθήσεις

Λόγω αυτής της θέσης είναι μία από τις πιο όμορφες πρωτεύουσες του κόσμου και αυτά εδώ είναι μερικά από τα πράγματα που αξίζει να κάνεις αν βρεθείς εκεί!

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΔΕΡΙΝΗΣ Δημοσίευση 15/11/2022 | 16:56

Ταξίδι στη Στοκχόλμη: 10 προτάσεις που αξίζει να ακολουθήσεις
@yorickho / instagram

Η πρωτεύουσα της Σουηδίας, η Στοκχόλμη, είναι μία κοσμοπολίτικη πόλη, με παραδοσιακά στοιχεία και κομψές νεανικές συνοικίες. Αποτελεί την μεγαλύτερη πόλη της χώρας και είναι χτισμένη σε πολλά νησιά καθώς και στην ηπειρωτική χώρα του Uppland και του Södermanland.

Η Στοκχόλμη κατέχει επάξια τον τίτλο του πιο καλοδιατηρημένου μεσαιωνικού κέντρου της Ευρώπης, θα σου προσφέρει βόλτες σε τεράστια παλάτια και μια σειρά από εκπληκτικά σπάνια μουσεία. Φημίζεται για τον εξαιρετικό συνδυασμό από πολιτιστικά αξιοθέατα, υπαίθρια διασκέδαση και υπέροχη κουζίνα.

Αν θες να περιπλανηθείς και να εξερευνήσεις τη Στοκχόλμη, αλλά δεν ξέρεις από πού να ξεκινήσεις, τότε συνέχισε να διαβάζεις, για να βρεις 10 προτάσεις που αξίζει να ακολουθήσεις.

Βόλτα στην Gamla Stan

Πρόκειται για τη μαγευτική Παλιά Πόλη της Στοκχόλμης, το μεσαιωνικό κέντρο της, που βρίσκεται στην καρδιά της πρωτεύουσας. Αποτελείται από το νησί Stads, το νησί Helgeands και το νησί Riddar. Τα περισσότερα από τα κτίρια αυτής της περιοχής χρονολογούνται από τον 16ο και τον 17ο αιώνα. Στο νησί Stads θα δεις το Βασιλικό Παλάτι και το Storkyrkan, που είναι ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Νικολάου, τη Γερμανική Εκκλησία, τη Βουλή των Λόρδων, τα κυβερνητικά γραφεία, το Χρηματιστήριο και μια σειρά από άλλα κτίρια.

Το νησί Riddar κυριαρχείται από την εκκλησία Riddarholm, ενώ η Βουλή του Κοινοβουλίου και η Εθνική Τράπεζα βρίσκονται στο νησί Helgeands. Ένα από τα κύρια σημεία αυτής της παραμυθένιας συνοικίας είναι η πλατεία Stortorget. Μία βόλτα εκεί θα σε εντυπωσιάσει και θα θαυμάσεις τα έντονα χρωματιστά κτίρια και τα πλακόστρωτα δρομάκια. Θα βρεις επίσης μια πλούσια σειρά από μαγαζιά, μπαρ και διάφορα καταστήματα.

Περιήγηση στο Μουσείο Vasa (Vasamuseet)

Το Μουσείο Vasa είναι ένα σημείο συνάντησης με τη σουηδική ιστορία και βρίσκεται σε μια από τις πιο δημοφιλείς και τουριστικές περιοχές της Σουηδίας, το όμορφο Djurgården. Μαζί με άλλα αξιοθέατα με μεγάλη επισκεψιμότητα, όπως το λούνα παρκ Gröna Lund, το Μουσείο ABBA και το υπαίθριο μουσείο Skansen, το Vasa αποτελεί βασικό παράγοντα για την τουριστική ανάπτυξη της Σουηδικής πρωτεύουσας.

Πρόκειται για ένα πολεμικό πλοίο, το οποίο βυθίστηκε στο πρώτο του ταξίδι το 1628. Πολύ αργότερα, το 1961, μετατράπηκε σε ναυτικό μουσείο, με 12 εκθεσιακούς χώρους και το 95% του πλοίου να διατηρείται εως σήμερα. Μέσα στο Vasa θα δεις εκατοντάδες γλυπτά που το στολίζουν, αλλά και πολλά μέρη του που διασώθηκαν. Το μουσείο αυτό δέχεται τους περισσότερους επισκέπτες από οποιοδήποτε άλλο μουσείο στη Σκανδιναβία!

Μια ημέρα στο Βασιλικό Παλάτι (Sveriges Kungahus)

Μια επίσκεψη στο Παλάτι θα μπορούσε να είναι μια ολόκληρη ημέρα στη Στοκχόλμη από μόνη της. Βρίσκεται στην περιφέρεια του Gamla Stan και είναι η επίσημη κατοικία του βασιλιά της Σουηδίας. Έχει πολύ ενδιαφέρον το γεγονός, ότι η κατοικία της Βασίλισσας βρίσκεται αλλού, στο πανέμορφο νησί Drottningholm (νησί της Βασίλισσας), το οποίο αποτελεί περιοχή Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Το παλάτι, είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη και διαθέτει στο εσωτερικό του πάνω από 600 δωμάτια και πολλά μουσεία.

Χρονολογείται από τον 18ο αιώνα και εκεί μπορείς να δεις τον ασημένιο θρόνο της βασίλισσας Κριστίνας, να επισκεφθείς το Μουσείο Αρχαιοτήτων, το Οπλοστάσιο και το Μουσείο Tre Kronor. Μην χάσεις επίσης, την καθημερινή αλλαγή του φύλακα.

Κάνε κρουαζιέρα στο Κανάλι Djurgårdsbrunnskanalen

Ένα μεγάλο μέρος της γοητείας της Στοκχόλμης βρίσκεται στο υδάτινο στοιχείο της, και αν βρεθείς σε αυτήν την πόλη δεν πρέπει να χάσεις τη βόλτα, όπου θα απολαύσεις τη Στοκχόλμη μέσα στο νερό. Ίσως, να είναι και το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις για να δεις αυτή την πλευρά της, τη φύση με τα ζωντανά πράσινά της χρώματα. Μια αγαπημένη διαδρομή είναι όπως λένε, στο Djurgårdsbrunnskanalen, ένα κανάλι στην πλευρά του Djurgården.

Αυτό δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Charles XIV το 1825. Θα εντυπωσιαστείς από την πλούσια θέα παλατιών και κήπων, και καθώς κάνεις τον κύκλο της επιστροφής, και τότε είναι που θα δεις την πόλη σε όλο της το μεγαλείο.

Εξερεύνησε τη Βιβλιοθήκη της Στοκχόλμης

Ένας παράδεισος για τους βιβλιοφάγους, το κεντρικό κτίριο της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Στοκχόλμης, είναι μια από τις πιο όμορφες βιβλιοθήκες του κόσμου και άλλαξε τη σχέση της πόλης με τα βιβλία όταν άνοιξε το 1928. Σήμα κατατεθέν της είναι η εντυπωσιακή ροτόντα στην κορυφή του κτιρίου. Μπαίνοντας στο χώρο, θα αντικρίσεις μια γιγαντιαία αίθουσα που περιβάλλεται από βιβλιοθήκες, και εκεί οι αναγνώστες μπορούν να αναζητήσουν μόνοι τους το βιβλίο που χρειάζονται, χωρίς να συμβουλευτούν τους βιβλιοθηκονόμους.

Ο Gunnar Asplund σχεδίασε τη βιβλιοθήκη και θεωρείται λαμπρό παράδειγμα του σουηδικού κλασικιστικού κινήματος. Η είσοδος είναι δωρεάν και πολλοί από τους τίτλους των βιβλίων είναι στα αγγλικά.

Επισκέψου το Σκανδιναβικό Μουσείο (Nordic Museum)

Αυτό το εθνογραφικό αξιοθέατο, βρίσκεται λίγα λεπτά μακριά από το Djurgården. Το Σκανδιναβικό Μουσείο αφηγείται την πολιτιστική ιστορία της Σουηδίας από τον 16ο αιώνα περίπου και μετά, παρουσιάζοντας τις παραδοσιακές ενδυμασίες και τα υφάσματα, τα κεραμικά, τα κοσμήματα, τα έπιπλα και τη λαϊκή τέχνη. Θα έχεις επίσης την ευκαιρία να ενημερωθείς για τους Σάμι, τη μοναδική αυτόχθονη κουλτούρα της Σουηδίας, και να εντρυφήσεις στην ιστορία, τις πεποιθήσεις και τον τρόπο ζωής τους. Ο Isak Gustaf Clason προσλήφθηκε για να σχεδιάσει το κτίριο και κατέληξε σε ένα εξαιρετικό, πολύ εντυπωσιακό και νεοαναγεννησιακό παλάτι που ολοκληρώθηκε το 1907 μετά από 19 χρόνια κατασκευής. Αυτό από μόνο του αξίζει την επίσκεψη!

Södermalm

Το Södermalm - ή αλλιώς Söder - έχει εξελιχθεί σε μια από τις πιο hot γειτονιές της Στοκχόλμης. Η ατμόσφαιρα είναι χαλαρή, δημιουργική και μοντέρνα, και η γειτονιά προσφέρει πολλά καταστήματα και ενδιαφέροντα μέρη για να βγεις. Θα βρεις τις πιο μικρές μπουτίκ και γκαλερί, αλλά και πληθώρα καταστημάτων για φαγητό και ποτό. Πολλά από τα μαγαζιά βρίσκονται στο SoFo (νότια της Folkungagatan), στο Hornstull και στο Mariatorget. Το Söder διαθέτει επίσης πολλά πάρκα και εκπληκτική πανοραμική θέα της Στοκχόλμης. Δύο από τα καλύτερα σημεία για να χαζέψεις τη θέα είναι η Fjällgatan και η Monteliusvägen.

Fotografiska (Γκαλερί Σύγχρονης Φωτογραφίας)

Δίπλα στα νερά του Södermalm, βρίσκεται μια από τις κορυφαίες Γκαλερί Φωτογραφίας στον κόσμο. Το μέρος αυτό είναι η παλιά αποβάθρα στο Stadsgården, και το αξιοθέατο βρίσκεται σε ένα ανακατασκευασμένο κτίριο του τελωνείου. Στο Fotografiska διοργανώνονται τέσσερις εκθέσεις υψηλών προδιαγραφών ετησίως, αλλά και 20 μικρότερες εκθέσεις, οπότε καμία επίσκεψη δε θα είναι ποτέ η ίδια.

Πολλοί από τους φωτογράφους που παρουσιάστηκαν στην γκαλερί είναι σπουδαίοι όπως ο Robert Mapplethorpe, ο Guy Bourdin, ο Irving Penn και ο Akseli Vamunen. Το εστιατόριο της γκαλερί έχει άψογες αξιολογήσεις και έχει ήδη συλλέξει αρκετά βραβεία, ενώ στην επίσκεψή σου μπορείς να ευχαριστηθείς τη θέα στο Djurgården από ένα τραπέζι στο καφέ που θα βρεις στον τελευταίο όροφο.

Ψώνια στο Norrmalm

Αν αγαπάς τη μόδα και τα ψώνια, το αναζωογονημένο κέντρο της Στοκχόλμης διαθέτει όλες τις αλυσίδες καταστημάτων, τα εμπορικά κέντρα και τα πολυκαταστήματα της παλιάς σχολής για να επισκεφθείς. Αυτή η περιοχή της Στοκχόλμης, γνωστή και ως "City", είχε μια περίεργη φήμη μέχρι τη δεκαετία του '90, όταν ανανεώθηκε, φωτίστηκε και έγινε φιλική προς τους πεζούς.

Πλέον, είναι ένας παράδεισος για ψώνια, όπου υπάρχουν καταστήματα-ναυαρχίδες με διεθνείς μάρκες σε όλο το μήκος της Drottninggatan, η οποία είναι γεμάτη, ιδιαίτερα τα Σαββατοκύριακα. Επίσης, είναι πολιτιστικό κέντρο με όπερα και μπαλέτο στη Βασιλική όπερα της Σουηδίας, εκθέσεις τέχνης και σύγχρονο χορό.

Στάση για “Fika” ή φαγητό

Αν δεν έχεις ξανακούσει τη λέξη “Fika”, μάθε πως είναι ένα κομμάτι αποκλειστικά της σουηδικής κουλτούρας. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα διάλειμμα για καφέ, χωρίς συγκεκριμένη ώρα, αλλά θεωρείται πάντα μια κοινωνική περίσταση. Οι άνθρωποι στη δουλειά κάνουν "fika" (είναι και ρήμα αλλά και ουσιαστικό) για να συζητήσουν για λίγα λεπτά με καφέ και σνακ. Παρέα για τον καφέ σου μπορεί να είναι οτιδήποτε, από μπισκότα μέχρι σάντουιτς. Αλλά η δοκιμασμένη και λαχταριστή επιλογή είναι μάλλον τα ρολάκια κανέλας που ανήκουν σε ένα από τα παραδοσιακά της Σουηδίας, (kanelbullar) ή αν θέλεις να φας λίγο πιο light, μια φέτα αφράτη μηλόπιτα (äppelkaka).

Κι αν είναι η ώρα του φαγητού, πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις τα Köttbullar (κεφτεδάκια) που σερβίρονται με σάλτσα ή πουρέ και μαρμελάδα. Άλλο ένα παραδοσιακό της Σουηδίας είναι η Smörgåstårta, που είναι ουσιαστικά μία ιδιαίτερη τούρτα με λαχανικά ή φρούτα, αλλαντικά, θαλασσινά, και τη γαρνίρουν με τυρί κρέμα στολίζοντάς την εντυπωσιακά με τα ίδια υλικά ώστε να βγαίνει ένα πολύχρωμο αποτέλεσμα. Και τέλος, Räkor: γαρίδα μαγειρεμένη μέσα στο κέλυφος της για να παραμένει τραγανή, όπως την προτιμούν οι Σουηδοί.

Η Στοκχόλμη έχει μαγευτικές εικόνες και τοπία που θα σου μείνουν αξέχαστα. Θα νιώσεις το ρομαντικό vibe της «Βενετίας του Βορρά» όπως την αποκαλούν -όχι άδικα- είτε περπατώντας στα σοκάκια της, είτε θαυμάζοντας την από ψηλά, στα λοφάκια που υπάρχουν διάσπαρτα. Σε κάθε περίπτωση, θα είναι μια μοναδική εμπειρία το ταξίδι σου στη Στοκχόλμη. Τόλμησε το!

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

3 κακά παραδείγματα που δίνεις στο παιδί ενώ δεν το θέλεις

Family 20.04.2024
Τα παιδιά κάνουν ό, τι βλέπουν και όχι ό, τι τους λένε

3 ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον σύντροφό σας πριν συζήσετε

Σχέσεις 20.04.2024
Είναι μια πραγματικά ευχάριστη στιγμή, αλλά είναι επίσης μια πολύ σημαντική

Τα πιο όμορφα λουλούδια για να φυτέψεις στη γλάστρα σου την άνοιξη

Style 20.04.2024
Για να δημιουργήσεις τη δική σου όαση στο μπαλκόνι σου!

4 συμπληρώματα που ενισχύουν το κολλαγόνο για ελαστικό δέρμα

Body+Mind 20.04.2024
Συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε μια νέα ρουτίνα συμπληρωμάτων

Τα «οπίσθια γραφείου» και πως αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα

Body+Mind Χτες
Αν δουλεύεις σε γραφείο, το θέμα σε αφορά

H Anya Taylor Joy φόρεσε το it παπούτσι της άνοιξης που διχάζει τις fashionistas

Style Χτες
Οι μισές το λατρεύουν, οι μισές το σιχαίνονται!

Τα πιο νόστιμα vegan σουβλάκια στην Αθήνα που αξίζει να δοκιμάσεις

Ραδιόφωνο Χτες
Είτε είσαι vegan, είτε όχι, αυτά τα σουβλάκια πρέπει οπωσδήποτε να τα δοκιμάσεις!

Το ξενοδοχείο στη Δανία που είναι σαν να κάνεις διακοπές στο Μπαλί

Ταξίδια Χτες
Μια γεύση από το Μπαλί στη Σκανδιναβία

`Εξαλλοι οι Ιταλοί με τα λεγόμενα ιστορικού φαγητού για την πίτσα

Food Προχτές
Το βιβλίο του «La Cucina Italiana Non Esiste – Η ιταλική κουζίνα δεν υπάρχει» προκάλεσε σάλο