LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Επηρεάζεσαι από τη γνώμη των άλλων; Δες πώς θα το ξεπεράσεις!

Νιώθεις ότι σε επηρεάζει η γνώμη των άλλων; Μήπως έχεις συχνά την ανάγκη για την έγκρισή τους στις αποφάσεις σου; Τότε χρειάζεται σίγουρα να διαβάσεις αυτό το άρθρο!

Γράφει η MATINA KONTOY Δημοσίευση 5/10/2022 | 12:17

Επηρεάζεσαι από τη γνώμη των άλλων; Δες πώς θα το ξεπεράσεις!
steve-johnson-unsplash.com

Σαν κοινωνικά όντα είναι αδύνατο να μη μας νοιάζει η γνώμη των άλλων για εμάς.

Τι γίνεται όμως όταν ασχολούμαστε υπερβολικά με το τι θα πουν ή τι θα σκεφτούν οι άλλοι για εμάς ;

Όταν αυτός ο τρόπος σκέψης επηρεάζει τις επιλογές μας και κατά συνέπεια τη ζωή μας;

Είναι λογικό παρόλα αυτά ως ένα βαθμό να μας νοιάζει , μιας και μπορεί να μας βοηθήσει να βελτιωθούμε και να εξελιχθούμε , το πρόβλημα αρχίζει όταν αρχίζουμε να καταπιεζόμαστε και να μην εκφραζόμαστε ελεύθερα λόγω του φόβου της γνώμης των άλλων .

Ανάλυσε την κατάσταση
Αν όλη σου τη ζωή περιμένεις να πάρεις την έγκριση από κάποιον άλλον για να κάνεις κάτι, είναι αρκετά εξαντλητικό και σίγουρα σε κάνει να ασφυκτιάς. Έτσι, εάν υπάρχει κάποιος που σου δημιουργεί ανασφάλειες ή απορρίπτει τις επιλογές σου και αυτό σε κάνει να αισθάνεσαι άσχημα, θα πρέπει να αναρωτηθείς γιατί του επιτρέπεις να το κάνει αυτό; Πώς θα μπορούσες να θέσεις τα όριά σου και να σταματήσεις να ανέχεσαι τέτοιες καταπιεστικές συμπεριφορές; Απαντώντας σε αυτά τα ερωτήματα θα σου είναι πιο εύκολο να δεις τα πράγματα από μία διαφορετική σκοπιά.


Αποδέξου τις επιλογές σου
Αν δεν νιώθεις σίγουρη/ ος για τον εαυτό σου και για τις επιλογές σου τότε πάντα θα σκέφτεσαι τι θα πουν οι άλλοι και με την πρώτη κριτική θα αναρωτιέσαι αν έχεις κάνει τη σωστή επιλογή. Σκέψου προσεκτικά κάθε επιλογή που σκοπεύεις να κάνεις και να είσαι πάντα έτοιμη/ος να την υποστηρίξεις αν χρειαστεί. Παρόλα αυτά είναι ανθρώπινο να κάνεις και λάθος επιλογές και μη νιώθεις άσχημα για αυτό.

Δεν χρειάζεται να έχεις τους πάντες ευχαριστημένους
Στην ζωή δεν γίνεται να προσπαθούμε συνεχώς να κάνουμε όλους τους ανθρώπους ευτυχισμένους. Δεν έχουμε πάντα τη δύναμη να κάνουμε κάτι τέτοιο, εξάλλου. Κάθε άτομο θα πρέπει να προσπαθεί να ευχαριστήσει πρώτα τον εαυτό του, και εσύ φυσικά θα πρέπει να κάνεις το ίδιο και να αποφασίζεις με βάση αυτό που είναι καλύτερο για εσένα. Αυτό σημαίνει ότι αν θέλεις να είσαι χαρούμενη/ ος και ευτυχισμένη/ ος, δε θα πρέπει να μην αφήνεις τις ελπίδες των άλλων να γίνουν εμπόδιο στα δικά σου όνειρα.

Η ευθύνη της ζωής σου είναι δική σου
Δεν ζουν οι άλλοι τη δική σου ζωή, εσύ τη ζεις, οπότε, εσύ τη διαμορφώνεις όπως σου αρέσει, όπως κρίνεις πιο κατάλληλα, όπως θέλεις. Κανείς άλλος δεν μπορεί να δει εσένα όπως εσύ βλέπεις τον εαυτό σου. Ο καθένας βλέπει τον άλλον μέσα από το φίλτρο των δικών του εμπειριών. Έτσι, η γνώμη που έχουν για οποιοδήποτε δικό σου θέμα δεν μπορεί εύκολα να συνάδει ακριβώς με τη γνώμη που εσύ έχεις για το ίδιο προσωπικό σου ζήτημα. Ακούγοντας τη γνώμη τους, απλώς δεν ακούς εσένα, δεν ακούς τα «πιστεύω», δεν ακούς τα «θέλω» σου. Και, τελικά, τίνος τη ζωή ζεις; Τη ζωή που προσπαθούν να σου διαμορφώσουν με τις κριτικές, τις απόψεις, τις επιθυμίες τους οι άλλοι γύρω σου;

Πρέπει, επομένως, να μην ακούμε τη γνώμη κανενός;
Σαφώς η απάντηση είναι όχι. Δεν προτρέπουμε κανένα να γίνει ατομιστής και εγωκεντρικός.

Ποιανού τη γνώμη να ακούμε;
Να ακούς τη γνώμη ενός ειδικού στο θέμα που σε ενδιαφέρει. Ή ενός ατόμου που έχει βιώσει κάτι αντίστοιχο με το ζήτημα που σε αφορά.

Αν θέλεις, λόγου χάριν, να χάσεις κιλά. ΔΕ θα ακούσεις τη γνώμη της κολλητής ή τη γνώμη μιας celebrity για τη δίαιτά της. Θα ακούσεις έναν διατροφολόγο ή έναν σύμβουλο διατροφής. Ή θα ακούσεις τη προσωπική του εμπειρία που έχει ένας άνθρωπος ο οποίος έχασε πολλά κιλά. Αυτών τη γνώμη χρειάζεσαι για να δεις πώς να προσαρμόσεις το πρόγραμμά σου ώστε να χάσεις το βάρος που επιθυμείς.
Από αυτά τα άτομα μπορείς ή χρειάζεται πολλές φορές να ζητήσεις εσύ τη γνώμη τους. Τη ζητάς, τους ακούς προσεκτικά, ζυγίζεις αυτό που έχουν να σε συμβουλεύσουν και το φέρνεις σε εφαρμογή.

Οποιοσδήποτε άλλος προσπαθήσει να σε πείσει σύμφωνα με την άποψή του, να ξέρεις ότι αυτή η άποψη είναι η εσωτερική στρεβλωμένη αναπαράσταση για την πραγματικότητα που εκείνος έχει σχηματίσει μέσα από τα φίλτρα του.

Οποιαδήποτε γνώμη δε σε βοηθάει να φτάσεις στο στόχο σου, πρέπει αυτομάτως να ορθώνει τις παρωπίδες σου. Έτσι, οποιαδήποτε γνώμη από των γύρω σου,  θα παρεμποδίζεται από αυτές, ενώ εσύ θα παραμένεις προσηλωμένη /ος στο στόχο σου!

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

3 κακά παραδείγματα που δίνεις στο παιδί ενώ δεν το θέλεις

Family 20.04.2024
Τα παιδιά κάνουν ό, τι βλέπουν και όχι ό, τι τους λένε

3 ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον σύντροφό σας πριν συζήσετε

Σχέσεις 20.04.2024
Είναι μια πραγματικά ευχάριστη στιγμή, αλλά είναι επίσης μια πολύ σημαντική

Τα πιο όμορφα λουλούδια για να φυτέψεις στη γλάστρα σου την άνοιξη

Style 20.04.2024
Για να δημιουργήσεις τη δική σου όαση στο μπαλκόνι σου!

4 συμπληρώματα που ενισχύουν το κολλαγόνο για ελαστικό δέρμα

Body+Mind 20.04.2024
Συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε μια νέα ρουτίνα συμπληρωμάτων

Τα «οπίσθια γραφείου» και πως αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα

Body+Mind Χτες
Αν δουλεύεις σε γραφείο, το θέμα σε αφορά

H Anya Taylor Joy φόρεσε το it παπούτσι της άνοιξης που διχάζει τις fashionistas

Style Χτες
Οι μισές το λατρεύουν, οι μισές το σιχαίνονται!

Τα πιο νόστιμα vegan σουβλάκια στην Αθήνα που αξίζει να δοκιμάσεις

Ραδιόφωνο Χτες
Είτε είσαι vegan, είτε όχι, αυτά τα σουβλάκια πρέπει οπωσδήποτε να τα δοκιμάσεις!

Το ξενοδοχείο στη Δανία που είναι σαν να κάνεις διακοπές στο Μπαλί

Ταξίδια Χτες
Μια γεύση από το Μπαλί στη Σκανδιναβία

`Εξαλλοι οι Ιταλοί με τα λεγόμενα ιστορικού φαγητού για την πίτσα

Food Προχτές
Το βιβλίο του «La Cucina Italiana Non Esiste – Η ιταλική κουζίνα δεν υπάρχει» προκάλεσε σάλο