LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

4 Ελληνες Food Bloggers μας προτείνουν ορεκτικά για το γιορτινό τραπέζι

Ορεκτικά που θα εντυπωσιάσουν τους καλεσμένους σου!

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΔΕΡΙΝΗΣ Δημοσίευση 20/12/2021 | 12:03

4 Ελληνες Food Bloggers μας προτείνουν ορεκτικά  για το γιορτινό τραπέζι
@surtuko_ / instagram

Είναι πολλές οι χαρές που μας δίνουν τα Χριστούγεννα γιαυτό και είναι η αγαπημένη γιορτή (σχεδόν) όλων! Πολλές γιορτινές μέρες, πολλά στολίδια παντού, υπέροχα γλυκά και μπόλικα τραπεζώματα σε συγγενείς και φίλους! Ίσως, η πιο μεγάλη χαρά είναι αυτή, του να κάθεσαι σε ένα τραπέζι που έχει όμορφα καλούδια, παρέα με άτομα που αγαπάς, σε ένα γιορτινό κλίμα!

Το τραπέζι των Χριστουγέννων είναι σε λίγα 24ωρα και εκτός από τη γαλοπούλα, που στα περισσότερα τραπέζια θα υπάρχει, θα χρειαστείτε και διάφορα ορεκτικά! Αυτά που καμιά φορά είναι καλύτερα από το κυρίως και μπορούν να σε κάνουν να χορτάσεις μονομιάς! Αυτά που γίνονται λόγος συζήτησης στο τραπέζι και αιτία για διαφωνίες. Αυτά που στολίζουν το τραπέζι με τα χρώματα και τα αρώματα τους!

 Ζητήσαμε από 4 Έλληνες Food Bloggers να μας δώσουν έμπνευση για να τη μοιραστούμε μαζί σας και έτσι και έγινε!

Η Μαριάννα Γκιτσάκη, η Κρυσταλλίνα Παραμύθη, ο Γιώργος Γιαννέλος Γκανιάτσας και ο Τάσος Βλαχιώτης μας δίνουν ιδέες για τα ορεκτικά που θα βάλουμε στο τραπέζι μας! 

O Γιώργος Γιαννέλος Γκανιάτσας είναι Μανιακός γλυκατζής. Γκουρμεδιάρης και ταυτόχρονα φανατικός του street food. Στο blog του Kserotiefages.gr παρουσιάζει συνταγές που μπορούμε όλοι να φτιάξουμε και όλοι θέλουμε να φάμε! Για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι μας προτείνει γιορτινά ορεκτικά... του λιμανιού και του σαλονιού

"Το γιορτινό τραπέζι για μένα, μάνα μου, πρέπει να ξεκινά απλά. Η βασική ιδέα είναι μία κεντρική πιατέλα με ελληνικό finger food. Δηλαδή τι καλύτερο από μια σπιτική πανεύκολη πίτα που ο καθένας θα μπορεί να πάρει στο πιάτο του να τσιμπολογήσει την ώρα που μπαίνουν τα πρώτα ποτάκια στα ποτήρια;"

"Σου έχω τη νοστιμότερη σπανακόπιτα χωρίς φύλλο με αφράτη “ψωμένια” ζύμη ιδανική για κατανάλωση στο χέρι χωρίς να λερώνεσαι με λάδια όπως οι κλασσικές πίτες."

"Επειδή όμως είναι γιορτές, και εκτός από “του λιμανιού” είμαστε και “του σαλονιού”, προτείνω σαν δεύτερο ορεκτικό ένα μικρό μπολ λαχταριστής σούπας με χειροποίητα τραγανά τυρένια σφολιατίνια από δίπλα για έξτρα απόλαυση."

"Ιδανική επιλογή είναι η ιδιαίτερη κολοκυθόσουπα με κύμινο που θα βρεις στο μπλόγκ μου. Με λαχταριστή κρεμώδη υφή, γλυκιά γεύση από την κολοκύθα και γήινα αρώματα από το κύμινο και το μπαχάρι, σίγουρα θα κλέψει καρδιές. Μην ξεχάσεις να φτιάξεις έξτρα σφολιατίνια γιατί σίγουρα θα σου ζητήσουν κι άλλα!"

 Η Μαριάννα Γκιτσάκη με το blog Surtuko.gr ξεκίνησε να μοιράζεται συνταγές κάπου εκεί στην πρώτη καραντίνα όταν δεν μπορούσε να ...σουρτουκεύει! Οι συνταγές άρεσαν πολύ στο κοινό της και κάπως έτσι δημιουργήθηκε το blog της. Ακολουθούν οι προτάσεις της: 

"Δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε γιορτινό τραπέζι και να λείπει το τυρί. ΤΑ τυριά βασικά. Πληθυντικός. Απαραίτητα με ένα μπολάκι μέλι και με κάποια μαρμελάδα ή chutney για βούτημα. Είναι τέλεια για τσιμπολόγημα με μπόλικο μπίρι-μπίρι στο όρθιο μαζί με το κρασί, μέχρι να μαζέψουμε τα μυαλά μας και να κάτσουμε στο τραπέζι που όσο να πεις, παίρνει πολύ. Ο star πάντα της φάσης είναι το ψημένο camembert. Λίγο βρομερό, πολύ βουτυρένιο, είναι ωραιότατο και ωμό, αλλά μόλις το ψήσεις γίνεται ένα λιωμένο, βελούδινο έπος."

"Απλά βγάζεις το camembert από το χαρτί, το βάζεις μέσα στο κάτω μέρος από το ξύλινο κουτάκι του, κάνεις μερικές χαρακιές πάνω, γεμίζεις με ό,τι θες, το βάζεις σε ένα ταψάκι μήπως τρέξει, και το ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC για 15-20 λεπτά, μέχρι να λιώσει το εσωτερικό του και να γίνει ρευστό. Η αγαπημένη μου γέμιση είναι τελείως minimal, σφηνώνω λεπτές φέτες από σκόρδο και φυλλαράκια από δεντρολίβανο ή θυμάρι, περιχύνω με ελαιόλαδο και ίσως λίγο μέλι, ανάλογα με τα κέφια. Αλλά οποιοσδήποτε αλμυρογλυκός συνδυασμός δουλεύει τέλεια: ξηροί καρποί και αποξηραμένα φρούτα, μπούκοβο ή πάστα τσίλι, και κάτι γλυκό όπως μέλι, μαρμελάδα ή chutney.

Με μέτρο πάντα, για να μην υπερκαλυφθεί το τυρί. Δύο-τρία υλικά αρκούν και με το παραπάνω. Το ψωμί μην ξεχάσεις γιατί το ψημένο camembert παρακαλάει για βούτες." 

To αποτέλεσμα είναι κάπως έτσι: 

Η Κρυσταλλίνα Παραμύθη είναι η foodie που πρέπει να ακολουθήσεις αμέσως αν προσπαθείς να μειώσεις την κατανάλωση κρέατος και τα παράγωγά του. Η vegan food blogger με τις τέλειες ιδέες για συνταγές που όλοι στο τέλος αγαπούν! Στο blog της, εκτός από συνταγές θα βρεις και τα νέα vegan εστιατόρια της πόλης! 

"To vegan τραπέζι δεν έχει να ζηλέψει από το παμφαγικό γιατί δεν απέχουμε από τη γεύση αλλά από συγκεκριμένα είδη τα οποία μπορούν εύκολα να αντικατασταθούν γευστικά και οπτικά από προϊόντα που βρίσκουμε στο εμπόριο ή φτιάχνουμε στο σπίτι."

"Πώς μπορούμε όμως να φτιάξουμε τα γνωστά πλατό τυριών που επικρατούν κατά τη διάρκεια των γιορτών; Πλέον βρίσκουμε στο εμπόριο kit ή μεμονωμένα βίγκαν τυριά, ενώ αν θέλουμε σπιτικά με ένα γιορτινό twist φτιάχνουμε μπαλίτσες τυριού με κράνμπερι και άνηθο σε σχήμα στεφανιού και μπάλα τυριού με κάσιους και ρόδι. Συνδυάζουμε με κρακεράκια, κριτσίνια, ελιές, αποξηραμένα και φρέσκα φρούτα και μαρμελάδες. Εύκολη και γρήγορη ιδέα είναι το χούμους που έχει πάντα θέση στις καρδιές και στα τραπέζια των βίγκαν και τι καλύτερο από το να προσθέσουμε κολοκύθα για επιπλέον θρεπτικά συστατικά αλλά και εντυπωσιακό χρώμα που θα κλέψει τις εντυπώσεις."

"Ειδικά αυτή την περίοδο είναι ιδανικά τα pull apart bread, δηλαδή τα ψωμιά που είναι φτιαγμένα με τέτοιο τρόπο που δε χρειάζεται μαχαίρι αλλά το τραβάς και κόβεις το κομμάτι σου και από το χριστουγεννιάτικο τραπέζι δεν μπορεί να λείπει αυτό το γεμιστό ψωμί σε σχήμα αστεριού που μπορεί να γίνει και σε γλυκιά και σε αλμυρή εκδοχή ή ακόμη καλύτερα και τα δύο!"

Τάσος Βλαχιώτης δεν είναι απλά ένας foodie, αλλά ένας εξαιρετικός chef που δε σταματάει να δημιουργεί εντυπωσιακά πιάτα! Έχει εργαστεί σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, εστιατόρια πόλης, καθώς επίσης και ως Personal chef τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Αμερική. Στο @cookit_by_tasosvlahiotis μοιράζεται  καθημερινά συνταγές απ'όλο τον κόσμο. 

H πρόταση του είναι αυτή η φανταστική τάρτα! 

"Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και ήδη πολλοί από εμάς έχουμε αρχίσει να σχεδιάζουμε το μενού για το πατροπαράδοτο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Αυτό που μας προβληματίζει περισσότερο δεν είναι το κυρίως πιάτο αλλά τα ορεκτικά, που θα παρουσιάσουμε στους καλεσμένους μας και θα μας ανοίξουν την όρεξη περισσότερο. Επειδή ελληνικό τραπέζι χωρίς πίτα ή τάρτα δε γίνεται, σας προτείνω ανεπιφύλακτα μια τάρτα με αποξηραμένα σύκα που προηγουμένως έχουν κάνει μια βουτιά σε τσίπουρο, διπλής απόσταξης και τα συνοδεύουν μια κατσικίσια γραβιέρα με πιπέρια."

"Στην αρχή με τη βουτυράτη και τραγανή ζύμη (pate brisee) και στη συνέχεια οι αντιθέσεις των γεύσεων, μπλέκονται μεταξύ τους και ακολουθούν η μία την άλλη. Η γλυκύτητα του σύκου κόντρα στη σπιρτάδα της γραβιέρας είναι ο πιο εντυπωσιακός συνδυασμός γεύσεων. Όσοι αγαπούν τις πληθωρικές και έντονες γεύσεις, σίγουρα θα τους κερδίσει αυτή η τάρτα. Καλοφάγωτη"

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πώς να ζήσεις με κατοικίδιο, παρά τις αλλεργίες σου

Pets 18.04.2024
Μπορείς να έχεις μια ευτυχισμένη, υγιή ζωή με τα κατοικίδια ζώα σου, ακόμα κι αν έχεις αλλεργία σε αυτά

Τα μυστικά ομορφιάς των διασήμων πέρα από τις επεμβάσεις και τις ακριβές κρέμες

Body+Mind 18.04.2024
Bασίζονται σε συγκεκριμένες ρουτίνες ομορφιάς και μυστικά

5 urban chic airbnb στο κέντρο της Αθήνας που θα λατρέψεις

Ταξίδια 18.04.2024
Ντιζαϊνάτα, πανέμορφα και ό,τι πρέπει για διακοπές ...στην πόλη

Τα χρώματα που επικρατούν τώρα στα trends

Style 18.04.2024
Έντονα αλλά και πιο ουδέτερα, όλα όμως ευκολοφόρετα

Η απλή κίνηση που μειώνει το στρες, την κατάθλιψη και τις κρίσεις πανικού

Body+Mind 18.04.2024
Δεν κοστίζει και έχει θεαματικά αποτελέσματα

3 τροφές που πρέπει να εντάξεις στη διατροφή σου

Body+Mind Χτες
Το σώμα σου θα σε ευγνωμονεί

Η ευρωπαϊκή πόλη στην οποία είναι παράνομο να ... πεθάνεις

Ταξίδια Χτες
Κι όμως, ένας υπάρχει τέτοιος νόμος

Δεν λέει ποτέ συγγνώμη: Τι λένε οι ψυχολόγοι για αυτούς τους συντρόφους

Σχέσεις Χτες
Ο θυμός και η λύπη μπορεί να κυριαρχήσουν, οδηγώντας τη σχέση σε χωρισμό

Τα 5+1 πιο ινσταγκραμικά καφέ της Αθήνας

Ραδιόφωνο Χτες
Ό,τι πρέπει για να βγάλεις τέλειες φωτογραφίες για το Instagram στην παραμυθένια τους διακόσμηση!

Cozy Cardio: Κάνει δουλειά η χαλαρή γυμναστική;

Body+Mind Προχτές
Μια νέα φιλοσοφία που ίσως σε κάνει να αθληθείς παραπάνω

Οι επιστήμονες σε παρακαλούν να μειώσεις το κόκκινο κρέας: Tι έδειξαν νέες έρευνες

Body+Mind Προχτές
Η αντικατάσταση κόκκινου κρέατος με ψάρι θα μπορούσε να σώσει 750.000 ζωές, σύμφωνα με μελέτη