E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ένα παγκάκι ενάντια στη μοναξιά

Δεν είναι μόνο καλοδεχούμενο αλλά και απολύτως αναγκαίο

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 17/10/2021 | 01:28

Ένα παγκάκι ενάντια στη μοναξιά
@twitter.com/krakow_pl/

Η Κρακοβία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Πολωνίας. Πρόσφατα στους δρόμους της τοποθετήθηκε ένα παγκάκι που ονομάστηκε «χαρά για συζήτηση» (gaduławka), με την πρωτοβουλία να προσπαθεί να αντιμετωπίσει την μοναξιά και να χτίσει ξανά την αίσθηση της κοινότητας, που δέχτηκε ένα φοβερό χτύπημα στα δυο χρόνια της πανδημίας.

Η ιδέα όμως δεν ξεκίνησε από την Πολωνία αλλά από το Ηνωμένο Βασίλειο. Η Allison Owen - Jones τη σκέφτηκε όταν είδε έναν ηλικιωμένο άνθρωπο να κάθεται μόνος του σε ένα παγκάκι στο πάρκο. Αρχικά, έβαλε μερικές κάρτες «happy to chat» σε παγκάκια στο Κάρντιφ, με την ιδέα να αγκαλιάζεται από τον κόσμο, έχοντας ως αποτέλεσμα την τοποθέτηση νέων αποκλειστικά για αυτόν τον σκοπό.

Η ιδέα ευτυχώς έδωσε έμπνευση σε πολλούς και αντιγράφηκε σε χώρες όπως ο Καναδάς, οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Ουκρανία και η Ελβετία. Η Owen - Jones ήταν παρούσα στα εγκαίνια και στην Πολωνία, κάτι που ενέπνευσε η ίδια μετά την ομιλία της στο TEDxKazimierz τον περασμένο χρόνο.

«Το Gaduławka είναι ένα παγκάκι που ενθαρρύνει τη συνομιλία» είπε ο Βρετανός επιχειρηματίας Richard Lucas. «Ο σκοπός του είναι να καταπολεμήσει την μοναξιά και να ξαναχτίσει την αίσθηση της κοινότητας μεταξύ των ανθρώπων. Αυτά τα παγκάκια κοστίζουν λίγο, αλλά έχουν μεγάλη επίδραση στην κοινωνία».

Το παγκάκι είναι φυσικά ανοιχτό για το κοινό και στα πλάγια υπάρχουν οδηγίες σε τρεις γλώσσες. Η εγκατάσταση του ακολουθεί έρευνες στην χώρα που έδειξαν την αύξηση της μοναξιάς, ειδικά στις μεγαλύτερες ηλικίες, με έναν στους τρεις άνω των 75 ετών να έχουν χαμηλά επίπεδα κοινωνικής αλληλεπίδρασης. Η έρευνα βέβαια, ανέφερε πω η μοναξιά υπάρχει σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Η μοναξιά σε μια κοινωνία σαν τη σημερινή υπάρχει σε όλα τα επίπεδα, με την πανδημία να την εντείνει ακόμα περισσότερο και να προκαλεί σε αρκετές περιπτώσεις ακραίες συμπεριφορές. Ένα παγκάκι που σε ενθαρρύνει να μιλήσεις και οτιδήποτε γενικότερα που μπορεί να αντιμετωπίσει την όλο και αυξανόμενη μοναξιά, δεν είναι μόνο καλοδεχούμενο αλλά και απολύτως αναγκαίο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η οικογένεια που ζούσε σε απομόνωση για 42 χρόνια και δεν πήρε χαμπάρι τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

E-Daily 3.Left 18.05.2026
Η φυγή από το σταλινικό καθεστώς και η επιβίωση σε ακραίες συνθήκες

Η γυναίκα που έγινε μύθος και θύμα της Ιστορίας: Η τραγική μοίρα της Υπατίας της Αλεξάνδρειας

E-Daily 3.Left 18.05.2026
Μια από τις πρώτες μεγάλες επιστήμονες της ανθρωπότητας, ανάμεσα στη γνώση, τη θρησκευτική σύγκρουση και έναν θάνατο που σημάδεψε αιώνια τον πολιτισμό

Τζίμης Αρμάος: Η ιστορία ενός ανθρώπου που κάποτε έκανε την Ελλάδα να παραμιλά

E-Daily 1.Hero 18.05.2026
Κάποτε τον αποθέωναν, στο τέλος τον ξέχασαν

Η γυναίκα που ανέλαβε το OnlyFans μετά τον θάνατο του ιδιοκτήτη

E-Daily 1.Hero 18.05.2026
Tι αποφάσεις θα πάρει για το μέλλον της πλατφόρμας

Ποια είναι η γυναίκα που διασχίζει 26.000 χιλιόμετρα με άλογο

E-Daily 3.Left 18.05.2026
Σχεδόν 26.000 χιλιόμετρα πάνω σε ένα άλογο, διασχίζοντας 14 χώρες και δύο ηπείρους

Τα brands άλλαξαν στρατηγική ‑ Αυτό που συμβαίνει πλέον στα comments αλλάζει τα social media

E-Daily 2.TopNews Χτες
Οι μάρκες μόδας κατεβαίνουν στα comments για να μείνουν relevant

Η διεθνής μελέτη που συνδέει ημερομηνίες με αυξημένο κίνδυνο αυτoκτoνiας

E-Daily 3.Left Χτες
Ανάλυση 1,7 εκατομμυρίων περιστατικών σε 26 χώρες αποκαλύπτει ανησυχητικά χρονικά μοτίβα και φέρνει στο προσκήνιο τον ρόλο της ρουτίνας, της πίεσης και των κοινωνικών παραγόντων στην ψυχική υγεία

Το βιβλίο που άλλαξε τη ζωή του ‑ και τον έκανε να χτίσει 500 βιβλιοθήκες μέσα σε φυλακές

E-Daily 3.Left Χτες
Ο έφηβος εγκληματίας που έγινε ποιητής και άλλαξε τις φυλακές της Αμερικής

Ο Έλληνας μαφιόζος που συνελήφθη στο Mεξικό

E-Daily 3.Left Χτες
O πόλεμος των συμμοριών

Η χώρα που πληρώνει… σαν όνειρο: Ζητάει επειγόντως εργαζόμενους με μισθό έως 8.000€ και σου δίνει σπίτι!

E-Daily 3.Left Χτες
Η χώρα-θαύμα που αναζητά Ευρωπαίους εργαζόμενους με παροχές που μοιάζουν εξωπραγματικές

Η τελευταία του φράση: Tι είπε ο Tupac λίγο πριν τον δολοφονήσουν

E-Daily 3.Left Χτες
Τα τελευταία λόγια του θρύλου λίγο πριν τη δολοφονία του