E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Σήμερα το μεγαλύτερο φεγγάρι του έτους: Δείτε όλες τις δωρεάν εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα

Αυγουστιάτικη πανσέληνος, μια φανταστική βραδιά

Δημοσίευση 3/8/2020 | 12:28

Σήμερα το μεγαλύτερο φεγγάρι του έτους: Δείτε όλες τις δωρεάν εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα
Pexels

Το μεγαλύτερο και πιο δημοφιλές φεγγάρι του έτους θα πλημμυρίσει απόψε τον ουρανό ενώ μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι θα παραμείνουν ανοικτά για να το θαυμάσουμε σε ιδανικό περιβάλλον.

Πρόκειται για το Φεγγάρι της Μουρούνας ή Φεγγάρι του Οξύρυγχου, πιο γνωστό όμως ως Αυγουστιάτικη Πανσέληνος.

Κάντε κλικ εδώ να δείτε τις εκδηλώσεις

Υπό το φως της αυγουστιάτικης πανσελήνου, 77 αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία σε όλη τη χώρα θα υποδεχθούν το κοινό σήμερα το βράδυ, Δευτέρα 3 Αυγούστου, με εκδηλώσεις σε 37 από αυτά ενώ ακόμη 40 θα παραμείνουν ανοιχτά για το κοινό. Όπως κάθε χρόνο, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού διοργανώνει και φέτος τις εκδηλώσεις της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου, προσφέροντας τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία στο κοινό με ελεύθερη είσοδο σε μια καλοκαιρινή βραδιά κάτω από το φως του αυγουστιάτικου φεγγαριού.

Όπως έχει ενημερώσει το ΥΠΠΟΑ, «οι εκδηλώσεις και η επίσκεψη του κοινού στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία θα διεξαχθούν σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα ασφαλείας που έχουν καταρτισθεί για κάθε αρχαιολογικό χώρο και μουσείο στο πλαίσιο περιορισμού διασποράς του κορονοϊού COVID 19 και σύμφωνα με τα ισχύοντα μέτρα ασφαλείας κατά την περίοδο πραγματοποίησής τους».

Συναυλίες, αστρονομικές παρατηρήσεις, παραστάσεις χορού, μουσικής και ποιητικού κειμένου, πρωτότυπα αφιερώματα, προβολές, εικαστικές εκθέσεις και ξεναγήσεις είναι μερικές από τις εκδηλώσεις που πλαισιώνουν σήμερα το βράδυ μουσεία, μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους σε όλη τη χώρα. Οι περισσότερες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και πολιτιστικούς, εξωραϊστικούς συλλόγους. Για το 2020, 25 αιώνες μετά τη Μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας επιλέχθηκαν ως θέμα της αφίσας οι Θερμοπύλες και συγκεκριμένα ο λόφος του Κολωνού στο Καλλίδρομο Όρος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΠΟΑ, ο απολογισμός των εκδηλώσεων του 2019 ξεπέρασε τους 60.000 επισκέπτες που κατέκλυσαν αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία σε όλη την επικράτεια.

Φέτος, για μία ακόμη, δύσκολη υπό τις συνθήκες της πανδημίας, χρονιά, οι Περιφερειακές και Ειδικές Περιφερειακές Υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και το προσωπικό τους, συνεχίζουν τον επιτυχή θεσμό της Πανσελήνου του Αυγούστου, προσφέροντας στους Έλληνες πολίτες και στους ξένους επισκέπτες, αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, την ωραιότερη νύχτα του ελληνικού καλοκαιριού.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οι influencers γύρισαν την πλάτη στο Ντουμπάι: Αδειες οι παραλίες υπό το φόβο επιθέσεων από το Ιράν

Κόσμος Χτες
Ο άλλοτε δημοφιλής και πολυτελής προορισμός μοιάει με πόλη – φάντασμα, σύμφωνα με τη Daily Mail

ΑΕΚ: Τρίτο φαβορί για την κατάκτηση του Conference League

Αθλητικά Νέα Χτες
Η ΑΕΚ έχει 12% πιθανότητες να φτάσει στη Λειψία και να κερδίσει την κούπα - Η Κρίσταλ Πάλας το φαβορί

Η Κούβα υποστηρίζει ότι ξεκίνησε συνομιλίες με τις ΗΠΑ

Κόσμος Χτες
Την πληροφορία επιβεβαίωσε και ο Λευκός Οίκος

Ανακαλύφθηκε η χαμένη Αλεξάνδρεια του Τίγρη που ίδρυσε ο Μέγας Αλέξανδρος στο Ιράκ

Πολιτισμός Χτες
Το τεράστιο μέγεθός της εξέπληξε τους αρχαιολόγους

Δολοφονία 20χρονου στην Καλαμαριά: Τι έδειξε η ιατροδικαστική έρευνα

Ελλάδα Χτες
Έγινε στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία του ΑΠΘ όπου μεταφέρθηκε η σορός

Θεσσαλονίκη: Στην Ασφάλεια εμφανίστηκε με τον δικηγόρο του ο ύποπτος για τη δολοφονία του 20χρονου

Ελλάδα Χτες
Ο νεαρός είχε ταυτοποιηθεί και τον αναζητούσε η Αστυνομία στη Θεσσαλονίκη

Νεκρά και τα έξι μέλη πληρώματος του αμερικανικού αεροσκάφους που συνετρίβη στο Ιράκ

Κόσμος Χτες
Τα ονόματά τους θα παραμείνουν απόρρητα για διάστημα 24 ωρών

Ποδηλάτισσα στην Ισπανία χάνει τον έλεγχο και στέκεται στο χείλος του γκρεμού ‑ Βίντεο

Κόσμος Χτες
Το περιστατικό καταγράφηκε από κάμερα 360 μοιρών που είχε τοποθετημένη στο ποδήλατό της