LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η δουλειά του σερβιτόρου έχει περισσότερο άγχος από εκείνη του νευροχειρουργού

Τι έδειξε η έρευνα

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 20/12/2019 | 00:49

Η δουλειά του σερβιτόρου έχει περισσότερο άγχος από εκείνη του νευροχειρουργού
Photo by Bimo Luki on Unsplash

Η δουλειά την σερβιτόρου είναι μια πολύ αγχωτική και απαιτητική δουλειά. Μιλάω από προσωπική πείρα. Οι περισσότεροι από εσάς ίσως το κάνατε κάποια στιγμή της ζωής σας και μάλλον θα συμφωνείτε. Οι ώρες είναι πολλές και πολλές φορές νυχτερινές. Η αμοιβή δεν είναι ανάλογη με την δουλειά, με την ορθοστασία να προκαλεί αρκετά προβλήματα. Και εκτός αυτού, θα πρέπει κατά καιρούς να αντιμετωπίσεις αγενείς πελάτες, που δεν είναι με τίποτα ευχαριστημένοι.

Κάποιοι τα έχουν ξεσπάσει σε σερβιτόρους ή σε σερβιτόρες. Αλλά να διαβάσουν παρακάτω θα το μετανιώσουν. Καθώς το άγχος που περνούν όλοι όσοι κάνουν αυτή τη δουλειά είναι τεράστιο. Μια πρόσφατη έρευνα έδειξε μάλιστα πως οι απαιτητικές δουλειές που δεν προσφέρουν κανέναν απολύτως έλεγχο στους εργαζόμενους, είναι από τις πιο επιζήμιες για την ψυχική και την σωματική υγεία. Όπως μια δωδεκάωρη βάρδια σε εστιατόριο το Σαββατοκύριακο.

Η έρευνα έγινε από το Southend medical University της πόλης Guangzhou στην Κίνα και σε αυτήν συμμετείχαν 138.700 άνθρωποι. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που απέσπασαν, χώρισαν τις εργασίες σε τέσσερις κατηγορίες, που βασίζονται στον έλεγχο και στο πόσο ψυχολογικά απαιτητικές είναι.

Χειρωνακτικές εργασίες, με λιγότερες απαιτήσεις και λιγότερο έλεγχο ονομάστηκαν «παθητικές». Δουλειές με υψηλό έλεγχο όπως αυτή του αρχιτέκτονα και των επιστημόνων ονομάστηκαν «Χαμηλού στρες», ενώ δουλειές με υψηλό έλεγχο και απαιτήσεις, όπως των δασκάλων και των γιατρών, ονομάστηκαν «Ενεργητικές».

Η τέταρτη κατηγορία εργασιών είναι εκείνες του «Υψηλού στρες», με πολλές απαιτήσεις αλλά με πολύ μικρό έλεγχο. Όπως δηλαδή αυτή του σερβιτόρου. Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως οι σερβιτόροι έχουν 22% μεγαλύτερη πιθανότητα εγκεφαλικού, από εκείνους που η δουλειά τους ανήκει στην κατηγορία «χαμηλού στρες».

Η έρευνα εξηγεί πως οι αρχιτέκτονες ή οι επιστήμονες μπορεί να θεωρούνται εκείνοι που θα ανεβάσουν πρώτοι πίεση, αλλά το στρες στην δουλειά είναι άμεσα συνυφασμένο με το αν κάποιος αισθάνεται πως έχει τον έλεγχο ή η δουλειά του θεωρείται σεβαστή.

Ο ψυχισμός του νευροχειρουργού μπορεί να είναι στραγγισμένος στο τέλος της ημέρας, αλλά οι επιστήμονες στοιχηματίζουν πως νιώθει πολύ καλύτερα από μια σερβιτόρα που έχει φαγητό σε όλα της τα ρούχα και στο τέλος της βραδιάς δεν παίρνει καθόλου φιλοδώρημα. Για αυτόν τον λόγο, όπως λένε, η δουλειά του νευροχειρουργού, έχει λιγότερες πιθανότητες εγκεφαλικού από εκείνη του σερβιτόρου.

Εκτός από τις ανθυγιεινές συνθήκες, οι επιστήμονες παρατήρησαν πως οι σερβιτόροι μπορεί να αναγκαστούν να πιούν ή να καπνίσουν, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις και στην καρδιά τους. Πρόκειται σίγουρα για μια έρευνα που θα πρέπει να μας κάνουν να το σκεφτούμε σοβαρά την επόμενη φορά που θα μας έρθει να ξεσπάσουμε στον σερβιτόρο που απλά άργησε ή έκανε ένα μικρό λάθος στην παραγγελία.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τα «οπίσθια γραφείου» και πως αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα

Body+Mind 19.04.2024
Αν δουλεύεις σε γραφείο, το θέμα σε αφορά

H Anya Taylor Joy φόρεσε το it παπούτσι της άνοιξης που διχάζει τις fashionistas

Style 19.04.2024
Οι μισές το λατρεύουν, οι μισές το σιχαίνονται!

Τα πιο νόστιμα vegan σουβλάκια στην Αθήνα που αξίζει να δοκιμάσεις

Ραδιόφωνο 19.04.2024
Είτε είσαι vegan, είτε όχι, αυτά τα σουβλάκια πρέπει οπωσδήποτε να τα δοκιμάσεις!

Το ξενοδοχείο στη Δανία που είναι σαν να κάνεις διακοπές στο Μπαλί

Ταξίδια 19.04.2024
Μια γεύση από το Μπαλί στη Σκανδιναβία

`Εξαλλοι οι Ιταλοί με τα λεγόμενα ιστορικού φαγητού για την πίτσα

Food Χτες
Το βιβλίο του «La Cucina Italiana Non Esiste – Η ιταλική κουζίνα δεν υπάρχει» προκάλεσε σάλο

Πώς να ζήσεις με κατοικίδιο, παρά τις αλλεργίες σου

Pets Χτες
Μπορείς να έχεις μια ευτυχισμένη, υγιή ζωή με τα κατοικίδια ζώα σου, ακόμα κι αν έχεις αλλεργία σε αυτά

Τα μυστικά ομορφιάς των διασήμων πέρα από τις επεμβάσεις και τις ακριβές κρέμες

Body+Mind Χτες
Bασίζονται σε συγκεκριμένες ρουτίνες ομορφιάς και μυστικά

5 urban chic airbnb στο κέντρο της Αθήνας που θα λατρέψεις

Ταξίδια Χτες
Ντιζαϊνάτα, πανέμορφα και ό,τι πρέπει για διακοπές ...στην πόλη

Τα χρώματα που επικρατούν τώρα στα trends

Style Χτες
Έντονα αλλά και πιο ουδέτερα, όλα όμως ευκολοφόρετα

Η απλή κίνηση που μειώνει το στρες, την κατάθλιψη και τις κρίσεις πανικού

Body+Mind Χτες
Δεν κοστίζει και έχει θεαματικά αποτελέσματα