E-Daily

Τι να φάτε σήμερα: Χταπόδι σαλάτα από την Πάρο

Ό,τι πρέπει για αυτή την εποχή

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΓΙΑΣΣΑΚΗΣ

2/9/2019 | 00:10

Θα χρειαστούμε:

  • 1 φρέσκο χταπόδι γύρω στο 1 ½ κιλό
  • 1 φλ. παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 φλ. ξίδι από κρασί
  • 1 φλ. λευκό ξηρό κρασί
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 5-6 κόκκους μαύρο πιπέρι
  • 1 κ.σ. ρίγανη
  • Για την σαλάτα
  • 3 πατάτες βρασμένες
  • 10 ελιές
  • 1 ξερό κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
  • 10 ντοματίνια κομμένα στη μέση
  • λίγο αλάτι
  • λίγα κρίταμα τουρσί
  • λίγα καπαρόφυλλα
  • λίγη ρίγανη
  • αγουρέλαιο για το σερβίρισμα

Πάμε να την ετοιμάσουμε:

  1. Ξεκινάμε να φτιάξουμε το χταπόδι σαλάτα με πατάτες, καθαρίζοντας πρώτα το χταπόδι. Το πλένουμε και το στραγγίζουμε. Το βάζουμε σε κατσαρόλα με τη γούλα (κουκούλα) προς τα πάνω. Το περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, το ξίδι και το κρασί. Ρίχνουμε μέσα το δαφνόφυλλο και το πιπέρι και τα αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά για 40΄ ή έως ότου μαλακώσει (ανάλογα με το πόσο καλά είναι χτυπημένο το χταπόδι).
  2. Όταν μαλακώσει, το βγάζουμε σε πιατέλα. Έτσι ζεστό το πασπαλίζουμε με ρίγανη. Μόλις κρυώσει, κόβουμε σε μπουκιές. Το βάζουμε σε γυάλινο σκεύος και το περιχύνουμε με τα ζουμιά μέσα στα οποία έβρασε. Ανακατεύουμε με προσοχή να ντυθεί κάθε κομμάτι χταποδιού με τα ζουμιά του και το διατηρούμε σκεπασμένο στο ψυγείο.
  3. Όταν το σερβίρουμε, το περιχύνουμε με ωμό ελαιόλαδο και λίγες σταγόνες ξίδι. Μάθετε όλα τα μυστικά για να μαγειρέψετε σωστά το χταπόδι.

Για την σαλάτα

  1. Καθαρίζουμε τις πατάτες όσο είναι ζεστές και τις σπάμε με πιρούνι σε χοντρά κομμάτια σε ένα μπολ.
  2. Προσθέτουμε τα μισά κομμάτια από το χταπόδι μαζί με τα ζουμάκια του. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ραντίζουμε με λίγο αγουρέλαιο και λίγες σταγόνες ξύδι από κρασί.
  3. Ανακατεύουμε και σερβίρουμε.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το look της Φαίης Σκορδά που αποδεικνύει πως το μωβ είναι το πιο classy χρώμα του φθινοπώρου

Style 14.11.2025
Η παρουσιάστρια έκανε ακόμα ένα fashion statement με το πιο elegant χρώμα της σεζόν - και μας έπεισε να το δοκιμάσουμε κι εμείς!

Το νησί που οι ντόπιοι αποφεύγουν μετά τη δύση του ήλιου ‑ Κανείς δε μένει… αλλά όλοι θέλουν να πάνε

Ταξίδια 14.11.2025
Από τις κατασκηνώσεις κρατουμένων στα χαμένα ψιθυρίσματα της νύχτας – ένα ταξίδι στην πιο ανατριχιαστική γωνιά της Ουλού

Throning: Η τάση που δείχνει όλα όσα πάνε στραβά στο σύγχρονο dating

Σχέσεις 14.11.2025
Όταν ο σύντροφος γίνεται θρόνος και όχι σχέση

Χαμηλός σίδηρος; Τα 4 σημάδια που δεν πρέπει ποτέ να αγνοήσετε

Body+Mind 14.11.2025
Τι πρέπει να προσέχετε στον οργανισμό

Road trip στην Πελοπόννησο: στάσεις, χωριά και μυστικά τοπία που αξίζει να επισκεφτείς

Ταξίδια 14.11.2025
Ένα ταξίδι γεμάτο εικόνες, γεύσεις και μυστικά τοπία, για να ανακαλύψεις την πιο μαγική πλευρά της Πελοποννήσου!

Πώς να καταλάβετε αν βρήκατε την αδελφή ψυχή σας, σύμφωνα με τους ψυχολόγους

Σχέσεις 14.11.2025
Ίσως δεν είναι μαγεία, αλλά κάτι πολύ πιο ανθρώπινο.

Αδύναμα φρύδια; Αυτά τα serums θα τα μεταμορφώσουν σε λίγες εβδομάδες

Style Χτες
Τα πιο αποτελεσματικά brow serums που υπόσχονται πυκνά, γεμάτα φρύδια - χωρίς microblading!

Η κρυφή πρωτεύουσα των ρομαντικών και των ... brunch lovers ‑ Κάστρα, ποτάμι και ζεστό κρασί

Ταξίδια Χτες
Γοτθικά κτίρια, χρυσά φύλλα, ζεστά λουτρά και φωτισμένες γέφυρες - μια πόλη που συνδυάζει ρομαντισμό, αρχιτεκτονική και ατμόσφαιρα όπως καμία άλλη.

Οι άνθρωποι που βρίζουν συχνά είναι πιο ειλικρινείς

Body+Mind Χτες
Και έχουν και πλουσιότερο λεξιλόγιο

Oι σούπες‑ασπίδα που βοηθάνε με ιώσεις και κρατούν το ανοσοποιητικό ψηλά!

Food Χτες
Από την παραδοσιακή γκούλας μέχρι τη βελούδινη ντοματόσουπα και το αρωματικό κουνουπίδι με μάραθο – τρεις σπιτικές συνταγές που «ξυπνούν» το ανοσοποιητικό και κρατούν μακριά ιούς, κρυολογήματα και λοιμώξεις.

Η εμφάνιση της Σταματίνας Τσιμτσιλή που κάνει το καφέ να δείχνει πολυτελές

Style Προχτές
Ποιος είπε ότι το καφέ δεν μπορεί να είναι εντυπωσιακό;

Τα «αθόρυβα» σημάδια που αποκαλύπτουν πολλά για τη γυναικεία υγεία

Body+Mind Προχτές
Πέντε μικρές αλλαγές που δεν πρέπει ποτέ να αγνοήσεις