E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ένας χαμένος κινηματογραφικός θησαυρός που δεν θα βρεθεί ποτέ

Ένα σύνολο μιας άλλης χαμένης ιστορίας

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 28/11/2021 | 00:26

Ένας χαμένος κινηματογραφικός θησαυρός που δεν θα βρεθεί ποτέ
@shanti via Twenty20

Μια ταινία γυρίζεται πάντα για κάποιον λόγο. Συνήθως για να περιγράψει μια κατάσταση, σε μια συγκεκριμένη εποχή, μέσα από τα μάτια ενός ή περισσότερων ανθρώπων. Αλλά και μετά από αυτή την εποχή, είναι χρήσιμη, για τους ίδιους λόγους. Αν χαθεί, πάει να πει πως μια καλλιτεχνική δημιουργία με όραμα, κόπο και αγάπη, δεν θα ολοκληρώσει τον σκοπό της.

Οι ταινίες μπορεί να έχουν χαθεί για αρκετούς λόγους. Πριν το 1950, τα περισσότερα φιλμ ήταν φτιαγμένα από νιτροκυτταρίνη, κάτι που τα έκανε αυτομάτως πολύ εύφλεκτα. Υπήρξαν αρκετές πυρκαγιές στο παρελθόν. Όπως εκείνη στην Universal Pictures το 1924, στο Fox το 1937 και στο MGM το 1965.

Πολλά ασπρόμαυρα φιλμ θεωρήθηκαν άχρηστα και αποτεφρώνονταν για να κερδηθεί η αξία του ασημιού στα εμουλσιόν τους. Κάποιες φορές, τα στούντιο πολλές φορές ξαναγύριζαν τις ταινίες και κατέστρεφαν τις παλιές. Επίσης, οι βωβές ταινίες δεν είχαν εμπορική αξία, όπως έκριναν τα στούντιο τότε, και πετάγονταν στα σκουπίδια για να γλιτώσουν χώρο.

Το Film Foundation του Martin Scorsese αναφέρει πως οι μισές αμερικανικές ταινίες πριν από το 1950 και πάνω από το 90% των ταινιών που γυρίστηκαν πριν το 1929, έχουν χαθεί για πάντα. Πρόκειται για έναν κινηματογραφικό θησαυρό που δεν θα βρούμε ποτέ.

Στο ίδιο μήκος κύματος και το Deutsche Kinemathek, που λέει ότι το 80 με 90% των βωβών ταινιών έχουν χαθεί. Μια μελέτη της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου αναφέρει πως το 75% των βωβών έχει χαθεί, ωστόσο δεν είναι λίγοι εκείνοι που λένε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ακριβές ποσοστό αφού δεν είναι δυνατό να μετρηθούν πόσες ταινίες έχουν χαθεί.

Ανάμεσα τους είναι και κάποιες ταινίες από σημαντικούς σκηνοθέτες και μοναδικής καλλιτεχνικής σημασίας. Το «Mountain Eagle» ήταν η δεύτερη ταινία του Alfred Hitchcock 1926, η οποία έχει χαρακτηριστεί από το British Film Institute η πιο περιζήτητη χαμένη ταινία. Αλλά και το «London After Midnight» είναι μια βωβή ταινία μυστηρίου με βαμπίρ, που θεωρείται από τους συλλέκτες ως το «ιερό δισκοπότηρο» των χαμένων ταινιών. Και δεν ήταν φυσικά οι μόνες. Ίσως, μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό, μπορεί να βρεθεί πλέον, αν και σίγουρα πρόκειται για έναν ανεκτίμητο χαμένο θησαυρό που πολλοί θα ήθελαν να δουν.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ταινίες της εβδομάδας: Η 5η ταινία Toy Story είναι εδώ και ανυπομονούμε!

E-Daily 3.Left 17.06.2026
Οι ταινίες που θα κάνουν πρεμιέρα αυτή την εβδομάδα στις αίθουσες

Megadeth ‑ Sepultura: Η κληρονομία του metal σε μια συναυλία     

E-Daily 3.Left Χτες
Εξασφάλισε τη θέση σου στο mosh pit της χρονιάς!

Ποια σειρά ξεκινά σαν κωμωδία και σε μετατρέπει σε εθισμένο θεατή από το πρώτο επεισόδιο;

E-Daily 3.Left Χτες
Η πιο αλλόκοτη και απολαυστική ευρωπαϊκή σειρά που ίσως δεν έχεις ανακαλύψει

Ημισκούμπρια: «30 Χρόνια Επιτυχίες» ύστερα από... 30 χρόνια

E-Daily 3.Left Προχτές
Ένα setlist γεμάτο αναμνήσεις και διαχρονικές ατάκες

Τα πιο ατμοσφαιρικά θερινά σινεμά της Αθήνας για ταινίες κάτω από τα αστέρια

E-Daily 3.Left 13.06.2026
Εκεί που το καλοκαίρι στην Αθήνα μυρίζει ποπ κορν, γιασεμί και βραδινή έξοδο

«To είδα να συμβαίνει!»: Σκότωσε τη ροκ μουσική η... CIA; Τι έγινε στο MTV το 1997

E-Daily 3.Left 13.06.2026
Η θεωρία συνωμοσίας του Billy Corgan των Smashing Pumpkins

Από τη σιωπή στη σκηνή των BAFTA: Μια ταινία για την ενδομητρίωση έγραψε ιστορία

E-Daily 3.Left 13.06.2026
Μια κινηματογραφική στιγμή - ορόσημο

Μουντιάλ 2026: Η Σακίρα «ανάστησε» το Αζτέκα στην τελετή έναρξης

E-Daily 3.Left 12.06.2026
Το «Dai, Dai» είναι το επίσημο τραγούδι του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2026

Η σειρά που βλέπεται μονορούφι: Αν σου άρεσε το You, αυτή η σκοτεινή κωμωδία θα γίνει η νέα σου εμμονή

E-Daily 3.Left 12.06.2026
Μια νεκρολόγος που... δημιουργεί τις ειδήσεις αντί να τις καταγράφει. Και κάπως έτσι γεννιέται μία από τις πιο απολαυστικά twisted σειρές των τελευταίων ετών.

Τζέιμς Μποντ: Ο Τζορτζ Κλούνεϊ διάλεξε τον επόμενο «007» – Ποιον στηρίζει για τον ρόλο

E-Daily 3.Left 11.06.2026
«Αυτός είναι ο ιδανικός για τον ρόλο του Τζέιμς Μποντ», σύμφωνα με τον Τζορτζ Κλούνεϊ