E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Οι Έλληνες του νέου προέδρου των ΗΠΑ

Οι Ελληνοαμερικανοί πολίτες, ανέκαθεν ασχολούνταν με την πολιτική στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού

Δημοσίευση 9/11/2016 | 12:36

Οι Έλληνες του νέου προέδρου των ΗΠΑ

Όποια πέτρα κι αν σηκώσεις Έλληνα θα βρεις από κάτω. Είναι άλλη μια λαϊκή ρήση που ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και βρίσκει εφαρμογή στις πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ. Εξάλλου Ελληνοαμερικανοί πολίτες, ανέκαθεν ασχολούνταν με την πολιτική στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Όλοι θυμόμαστε τον Μάικλ Δουκάκη που διεκδίκησε την προεδρία ή τον Τζορτζ Στεφανόπουλος που 20 χρόνια πριν συμβούλευε τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, σε θέματα Πολιτικής και Στρατηγικής.

Η υποψηφιότητα Τραμπ με τους Ρεπουμπλικάνους που αιφνιδίασε όλο τον πλανήτη, συνοδεύτηκε, ως είθισται, από τη συνδρομή προσώπων – κλειδιά που στήριξαν όλα τα στάδια της καμπάνιας. Μερικοί εξ αυτών είναι πρόσωπα ελληνικής καταγωγής κι έπαιξαν καταλυτικό ρόλο για να φτάσουμε στη σημερινή μέρα με 45ο πρόεδρο τον Αμερικανό Μίδα.

Τζορτζ Παπαδόπουλος

Ο Τζορτζ Παπαδόπουλος, σύμβουλος του Τραμπ για θέματα εξωτερικής πολιτικής. Γεννήθηκε στο Σικάγο από γονείς που κατάγονται από τη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο DePaul University και το 2010 πήρε τον μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών από το University College London. Κατέχει διευθυντική θέση σε εταιρεία στο Λονδίνο που ειδικεύεται σε ζητήματα ενεργειακής πολιτικής, ενώ έχει διατελέσει και ερευνητής του ινστιτούτου Hudson.

Πριν τον επιλέξει ο Ντόναλντ Τραμπ, ο Παπαδόπουλος κατείχε θέση συμβούλου στην προεκλογική καμπάνια του Μπεν Κάρσον, ο οποίος αποχώρησε από την προεκλογική κούρσα ανακοινώνοντας την υποστήριξή του στο πρόσωπο του Ντόναλντ Τραμπ.

Πρόσφατα, η επαγγελματική του δράση επικεντρώθηκε στη συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ για τη σύναψη μίας ενεργειακής συμμαχίας, ενώ στο παρελθόν πραγματοποίησε δημόσια παρέμβαση προκειμένου να αρθεί το εμπάργκο πωλήσεων αμερικανικών όπλων στην Κύπρο. Σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» της Κύπρου, ο Παπαδόπουλος υπερθεμάτισε για τον κομβικό ρόλο που μπορεί να παίξει η Κύπρος για την σταθερότητα στη Μέση Ανατολή.

Κατά την ομιλία του σε συγκέντρωση των «Ελληνοαμερικανών Φίλων του Τραμπ», αναφέρθηκε στην Χίλαρι Κλίντον επισημαίνοντας ότι είναι στα πράγματα για τρεις δεκαετίες και διερωτήθηκε «τι έκανε για την Ελλάδα, για την Κύπρο και το Οικουμενικό Πατριαρχείο;» »Η Χίλαρι είχε επισκεφθεί και το Οικουμενικό Πατριαρχείο, είδατε κάποια αλλαγή, έκανε κάτι;», διερωτήθηκε. Ο Τραμπ επιδιώκει την αλλαγή όχι μόνο στο σύστημα, αλλά και στη εξωτερική πολιτική, επεσήμανε ο κ. Παπαδόπουλος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι συγχαρητήριο μήνυμα με αναφορά στον Γιώργο Παπαδόπουλο ανέβασε στο twitter και ο Πάνος Καμμένος. Όπως γράφει:

Τζορτζ Τζιτζίκος

Έτερος Ελληνας στο πλευρό του Τραμπ ένας μαυρισμένος, γεροδεμένος άντρα με γυαλιά που φιγουράρει σχεδόν σε κάθε φωτογραφία με τον νέο – πλέον – Αμερικανό πρόεδρο. Είναι ο Τζορτζ Τζιτζίκος, διευθυντής επιχειρήσεων της εκστρατείας του και ένας από την αρχική πενταμελή ομάδα που βρίσκεται δίπλα του από την πρώτη στιγμή. Όπως έγραφε το περιοδικό «Κ», με μότο του το «οπουδήποτε, οποτεδήποτε» ο Ελληνοαμερικανός από τη Φλόριντα είχε αναλάβει να προετοιμάζει το έδαφος για τις συγκεντρώσεις του υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών ανά τη χώρα. Η εταιρεία του Telion έχει ειδίκευση στη στρατηγική επικοινωνία, διαχείριση κρίσεων, επιχειρήσεις πολιτικής και VIP – και φαίνεται ότι κάνει «τέλεια» δουλειά, καθώς ο εργοδότης του πρόσφατα τον συνεχάρη δημοσίως, μέσω του Facebook.

Στους πελάτες της Telion συγκαταλέγονται οι τρεις προηγούμενοι υποψήφιοι πρόεδροι του ρεπουμπλικανικού κόμματος, ο Λευκός Οίκος επί προεδρίας Τζορτζ Μπους και το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών. Σε εκείνον απευθύνθηκε επίσης η BP μετά το δυστύχημα στην υπεράκτια πλατφόρμα της στον Κόλπο του Μεξικού για να διαχειριστεί την κρίση στην περιοχή. Χωρίς αμφιβολία, ο Τζορτζ Τζιτζίκος έχει κερδίσει τη φήμη του ανθρώπου των ειδικών αποστολών. Το κάνει εντασσόμενος στην οργάνωση των πελατών του και προσφέροντας υπηρεσίες «πρώτης θέσης», όπως υπερηφανεύεται.

Από τη θέση του στην πρώτη γραμμή, ωστόσο, ο Τζιτζίκος έχει βρεθεί επίσης στο επίκεντρο κάποιων θερμών επεισοδίων, καθώς από τις συγκεντρώσεις του Τραμπ δεν λείπουν τα παρατράγουδα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, δεν διστάζει να αναλάβει ο ίδιος δράση, προσεγγίζοντας τους ταραξίες και ζητώντας τους να φύγουν, είτε με το καλό είτε με τη συνδρομή των ανδρών ασφαλείας. Στους εργαζομένους που βοηθούν στην προετοιμασία της εκδήλωσης όμως δείχνει το φιλικό του πρόσωπο, δωρίζοντάς τους καπέλα της εκστρατείας του Τραμπ, ενίοτε σχολιάζοντας ότι ταιριάζουν και με τα χρώματα που φοράνε.

Ρινς Πρίμπους

Ο πρόεδρος της Εθνικής Ρεπουμπλικανικής Επιτροπής Ρινς Πρίμπους είχε πάρει επ' ώμου αυτό που το περιοδικό Bloomberg Businessweekείχε χαρακτηρίσει ως ίσως την πιο δύσκολη δουλειά στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς ο 44χρονος Ρεπουμπλικανός με την ελληνική καταγωγή κλήθηκε να ενώσει το κόμμα του υπό τον Τραμπ – κάτι που στην αρχή δεν φαινόταν καθόλου απλό και εύκολο. Άνθρωπος ήπιος, γλυκομίλητος, έχει προσπαθήσει να ανοίξει το κόμμα στους νέους, στις γυναίκες και τις μειονότητες – εκεί δηλαδή που συνήθως επιτίθεται με τη ρητορική του ο ίδιος ο Τραμπ.

Ο Πρίμπους έλκει την ελληνική του καταγωγή από τη μητέρα του και δηλώνει περήφανος γι' αυτήν. Εμφανίζεται τακτικά με την οικογένειά του στην ελληνική εκκλησία της Αγίας Σοφίας στην Ουάσιγκτον. Οταν ήταν παιδί, περνούσε τα καλοκαίρια με τους συγγενείς του στην Αθήνα και γνωρίζει αρκετά καλά την πόλη, ενώ τα ελληνικά του είναι καλύτερα ακόμη και από ομογενείς που ασχολούνται επαγγελματικά με τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μάτι: Ρίγη συγκίνησης στις εκδηλώσεις μνήμης για τα 104 θύματα ‑ 8 χρόνια από την εθνική τραγωδία

E-Daily 2.TopNews 23.07.2026
Συγγενείς, επιζώντες και εκπρόσωποι της Πολιτείας απέτισαν φόρο τιμής στους νεκρούς της καταστροφικής πυρκαγιάς

Λάρισα: Φωτιά σε διαμέρισμα – Στο νοσοκομείο άνδρας με εγκαύματα

Ελλάδα 23.07.2026
Πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε υπόγειο διαμέρισμα πολυκατοικίας στο κέντρο της Λάρισας

Σταύρος Γεωργίου: Ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία σε βάρος του καθ` ομολογίαν δολοφόνου του

E-Daily 2.TopNews 23.07.2026
Οδηγήθηκε σε ανακριτή και έλαβε προθεσμία για τη Δευτέρα

Ηράκλειο Κρήτης: Νεκρή βρέθηκε 55χρονη μέσα σε σταθμευμένο αυτοκίνητο

E-Daily 2.TopNews 23.07.2026
Καμία ένδειξη εγκληματικής ενέργειας δεν έχει προκύψει μέχρι στιγμής

Τραμπ: «Εξετάζω μαζική επίθεση κατά του Ιράν – Είμαι έτοιμος να ξαναρχίσω τον πόλεμο»

Ελλάδα 23.07.2026
Αμερικανοί αξιωματούχοι διευκρινίζουν ότι δεν έχουν εκδοθεί νέες εντολές προς τις ένοπλες δυνάμεις και δεν υπάρχει καθορισμένο χρονοδιάγραμμα

Νεκρή γυναίκα στην Ανω Σύρο – Βρέθηκε μαχαιρωμένη

E-Daily 2.TopNews 23.07.2026
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ένα άτομο που φέρεται να σχετίζεται με την υπόθεση έχει τεθεί υπό κράτηση

Έκρηξη σε εργοστάσιο στα Χανιά ‑ Με σοβαρά εγκαύματα ο ιδιοκτήτης

Ελλάδα 23.07.2026
Η έκρηξη σημειώθηκε σε εργαστήριο που δραστηριοποιείται στην επισκευή πολυεστερικών σκαφών

Χειροπέδες σε 64χρονη γιαγιά: Έκλεβε λίρες και κοσμήματα από τον εγγονό της

E-Daily 2.TopNews 23.07.2026
Γιαγιά στη Θεσσαλονίκη συνελήφθη επειδή φέρεται να έκλεψε χρυσές λίρες και κοσμήματα από τον 31χρονο εγγονό της.

Ζάκυνθος: Στη ΜΕΘ διασωληνωμένος ασθενής με ύποπτα σύμπτωμα λεπτοσπείρωσης

Ελλάδα 23.07.2026
Εστάλησαν δείγματα στο ΑΧΕΠΑ για εργαστηριακή επιβεβαίωση

Στη Θεσσαλονίκη ο Τολιόπουλος για να υπογράψει στον Αρη, δείτε βίντεο

Αθλητικά Νέα 23.07.2026
Φωτογραφήθηκε με φίλους της ομάδας στο αεροδρόμιο «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ», αλλά δεν έκανε καμία δήλωση, καθώς πρέπει να ανακοινωθεί από την ΚΑΕ

Ρεκόρ πτωχεύσεων και μαζικές απολύσεις: Ανησυχητικά σήματα για την οικονομία της Γερμανίας

E-Daily 2.TopNews 23.07.2026
Χρόνια αστάθειας για τη γερμανική οικονομία - η προβλεπόμενη ανάκαμψη για φέτος αναμένεται να φέρει μόλις μικρή ανάπτυξη