E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Οι Έλληνες του νέου προέδρου των ΗΠΑ

Οι Ελληνοαμερικανοί πολίτες, ανέκαθεν ασχολούνταν με την πολιτική στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού

Δημοσίευση 9/11/2016 | 12:36

Οι Έλληνες του νέου προέδρου των ΗΠΑ

Όποια πέτρα κι αν σηκώσεις Έλληνα θα βρεις από κάτω. Είναι άλλη μια λαϊκή ρήση που ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και βρίσκει εφαρμογή στις πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ. Εξάλλου Ελληνοαμερικανοί πολίτες, ανέκαθεν ασχολούνταν με την πολιτική στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Όλοι θυμόμαστε τον Μάικλ Δουκάκη που διεκδίκησε την προεδρία ή τον Τζορτζ Στεφανόπουλος που 20 χρόνια πριν συμβούλευε τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, σε θέματα Πολιτικής και Στρατηγικής.

Η υποψηφιότητα Τραμπ με τους Ρεπουμπλικάνους που αιφνιδίασε όλο τον πλανήτη, συνοδεύτηκε, ως είθισται, από τη συνδρομή προσώπων – κλειδιά που στήριξαν όλα τα στάδια της καμπάνιας. Μερικοί εξ αυτών είναι πρόσωπα ελληνικής καταγωγής κι έπαιξαν καταλυτικό ρόλο για να φτάσουμε στη σημερινή μέρα με 45ο πρόεδρο τον Αμερικανό Μίδα.

Τζορτζ Παπαδόπουλος

Ο Τζορτζ Παπαδόπουλος, σύμβουλος του Τραμπ για θέματα εξωτερικής πολιτικής. Γεννήθηκε στο Σικάγο από γονείς που κατάγονται από τη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο DePaul University και το 2010 πήρε τον μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών από το University College London. Κατέχει διευθυντική θέση σε εταιρεία στο Λονδίνο που ειδικεύεται σε ζητήματα ενεργειακής πολιτικής, ενώ έχει διατελέσει και ερευνητής του ινστιτούτου Hudson.

Πριν τον επιλέξει ο Ντόναλντ Τραμπ, ο Παπαδόπουλος κατείχε θέση συμβούλου στην προεκλογική καμπάνια του Μπεν Κάρσον, ο οποίος αποχώρησε από την προεκλογική κούρσα ανακοινώνοντας την υποστήριξή του στο πρόσωπο του Ντόναλντ Τραμπ.

Πρόσφατα, η επαγγελματική του δράση επικεντρώθηκε στη συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ για τη σύναψη μίας ενεργειακής συμμαχίας, ενώ στο παρελθόν πραγματοποίησε δημόσια παρέμβαση προκειμένου να αρθεί το εμπάργκο πωλήσεων αμερικανικών όπλων στην Κύπρο. Σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» της Κύπρου, ο Παπαδόπουλος υπερθεμάτισε για τον κομβικό ρόλο που μπορεί να παίξει η Κύπρος για την σταθερότητα στη Μέση Ανατολή.

Κατά την ομιλία του σε συγκέντρωση των «Ελληνοαμερικανών Φίλων του Τραμπ», αναφέρθηκε στην Χίλαρι Κλίντον επισημαίνοντας ότι είναι στα πράγματα για τρεις δεκαετίες και διερωτήθηκε «τι έκανε για την Ελλάδα, για την Κύπρο και το Οικουμενικό Πατριαρχείο;» »Η Χίλαρι είχε επισκεφθεί και το Οικουμενικό Πατριαρχείο, είδατε κάποια αλλαγή, έκανε κάτι;», διερωτήθηκε. Ο Τραμπ επιδιώκει την αλλαγή όχι μόνο στο σύστημα, αλλά και στη εξωτερική πολιτική, επεσήμανε ο κ. Παπαδόπουλος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι συγχαρητήριο μήνυμα με αναφορά στον Γιώργο Παπαδόπουλο ανέβασε στο twitter και ο Πάνος Καμμένος. Όπως γράφει:

Τζορτζ Τζιτζίκος

Έτερος Ελληνας στο πλευρό του Τραμπ ένας μαυρισμένος, γεροδεμένος άντρα με γυαλιά που φιγουράρει σχεδόν σε κάθε φωτογραφία με τον νέο – πλέον – Αμερικανό πρόεδρο. Είναι ο Τζορτζ Τζιτζίκος, διευθυντής επιχειρήσεων της εκστρατείας του και ένας από την αρχική πενταμελή ομάδα που βρίσκεται δίπλα του από την πρώτη στιγμή. Όπως έγραφε το περιοδικό «Κ», με μότο του το «οπουδήποτε, οποτεδήποτε» ο Ελληνοαμερικανός από τη Φλόριντα είχε αναλάβει να προετοιμάζει το έδαφος για τις συγκεντρώσεις του υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών ανά τη χώρα. Η εταιρεία του Telion έχει ειδίκευση στη στρατηγική επικοινωνία, διαχείριση κρίσεων, επιχειρήσεις πολιτικής και VIP – και φαίνεται ότι κάνει «τέλεια» δουλειά, καθώς ο εργοδότης του πρόσφατα τον συνεχάρη δημοσίως, μέσω του Facebook.

Στους πελάτες της Telion συγκαταλέγονται οι τρεις προηγούμενοι υποψήφιοι πρόεδροι του ρεπουμπλικανικού κόμματος, ο Λευκός Οίκος επί προεδρίας Τζορτζ Μπους και το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών. Σε εκείνον απευθύνθηκε επίσης η BP μετά το δυστύχημα στην υπεράκτια πλατφόρμα της στον Κόλπο του Μεξικού για να διαχειριστεί την κρίση στην περιοχή. Χωρίς αμφιβολία, ο Τζορτζ Τζιτζίκος έχει κερδίσει τη φήμη του ανθρώπου των ειδικών αποστολών. Το κάνει εντασσόμενος στην οργάνωση των πελατών του και προσφέροντας υπηρεσίες «πρώτης θέσης», όπως υπερηφανεύεται.

Από τη θέση του στην πρώτη γραμμή, ωστόσο, ο Τζιτζίκος έχει βρεθεί επίσης στο επίκεντρο κάποιων θερμών επεισοδίων, καθώς από τις συγκεντρώσεις του Τραμπ δεν λείπουν τα παρατράγουδα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, δεν διστάζει να αναλάβει ο ίδιος δράση, προσεγγίζοντας τους ταραξίες και ζητώντας τους να φύγουν, είτε με το καλό είτε με τη συνδρομή των ανδρών ασφαλείας. Στους εργαζομένους που βοηθούν στην προετοιμασία της εκδήλωσης όμως δείχνει το φιλικό του πρόσωπο, δωρίζοντάς τους καπέλα της εκστρατείας του Τραμπ, ενίοτε σχολιάζοντας ότι ταιριάζουν και με τα χρώματα που φοράνε.

Ρινς Πρίμπους

Ο πρόεδρος της Εθνικής Ρεπουμπλικανικής Επιτροπής Ρινς Πρίμπους είχε πάρει επ' ώμου αυτό που το περιοδικό Bloomberg Businessweekείχε χαρακτηρίσει ως ίσως την πιο δύσκολη δουλειά στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς ο 44χρονος Ρεπουμπλικανός με την ελληνική καταγωγή κλήθηκε να ενώσει το κόμμα του υπό τον Τραμπ – κάτι που στην αρχή δεν φαινόταν καθόλου απλό και εύκολο. Άνθρωπος ήπιος, γλυκομίλητος, έχει προσπαθήσει να ανοίξει το κόμμα στους νέους, στις γυναίκες και τις μειονότητες – εκεί δηλαδή που συνήθως επιτίθεται με τη ρητορική του ο ίδιος ο Τραμπ.

Ο Πρίμπους έλκει την ελληνική του καταγωγή από τη μητέρα του και δηλώνει περήφανος γι' αυτήν. Εμφανίζεται τακτικά με την οικογένειά του στην ελληνική εκκλησία της Αγίας Σοφίας στην Ουάσιγκτον. Οταν ήταν παιδί, περνούσε τα καλοκαίρια με τους συγγενείς του στην Αθήνα και γνωρίζει αρκετά καλά την πόλη, ενώ τα ελληνικά του είναι καλύτερα ακόμη και από ομογενείς που ασχολούνται επαγγελματικά με τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γκετοποίηση καταγγέλλουν οι κάτοικοι της Γαστούνης μετά τον άγριο ξυλοδαρμό περιπτερά και του γιου του από ομάδα 20 Ρομά

Ελλάδα 23.02.2026
Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία των εμπόρων και τη συμμετοχή δημοτικής αρχής και Αστυνομίας

Φόβοι για νέο κύκλο αίματος στο Μεξικό μετά την εξόντωση του «Ελ Μέντσο» – Ακυρώθηκαν πτήσεις και ποδοσφαιρικοί αγώνες

Κόσμος 23.02.2026
Ο ισχυρότερος βαρόνος ναρκωτικών της χώρας σκοτώθηκε σε επιχείρηση των ενόπλων δυνάμεων στον αγροτικό δήμο Ταπάλπα

Σκοτ Ρίτερ: Πώς οι ΗΠΑ ξεγελούν το Ιράν ‑ Η συγκέντρωση δυνάμεων δεν γίνεται παρά για να επιτεθούν

Κόσμος 23.02.2026
Στρατηγικό λάθος της Τεχεράνης οι συνομιλίες, λέει ο πρώην αξιωματικός πληροφοριών του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ

Κούλουμα παντού: Σαρακοστιανά κεράσματα, μουσική και χορός από τον λόφο Φιλοπάππου μέχρι τον Λαγκαδά – Όλες οι εκδηλώσεις

Ελλάδα 23.02.2026
Τα υπαίθρια «τραπέζια» θα περιμένουν τους δημότες για να χαρούν την ημέρα και τα παιδιά για να πετάξουν ψηλά τον χαρταετό τους

Καθαρά Δευτέρα: Για τα ψώνια της τελευταίας στιγμής ο κόσμος σήμερα στη Βαρβάκειο, «τσιμπημένες» οι τιμές σε σχέση με πέρυσι

Ελλάδα 23.02.2026
«Η αγορά έχει σχεδόν ξεπουλήσει, λίγα πράγματα έχουν μείνει» δηλώνει ο πρόεδρος της ιχθυαγοράς της Βαρβακείου - Ποια σούπερ μάρκετ θα είναι κλειστά και ποια θα λειτουργήσουν σήμερα Καθαρά Δευτέρα

Στις φλόγες το Μεξικό μετά τον θάνατο του βαρώνου ναρκωτικών «Ελ Μέντσο» – Επιθέσεις και χάος σε πολλές πολιτείες

Κόσμος 23.02.2026
Η φερόμενη εξουδετέρωση του Νεμέσιο Οσεγέρα Σερβάντες πυροδοτεί κύμα βίας - O ρόλος αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών στην επιχείρηση

Αίγιο: 47χρονος πυροβόλησε ανήλικους επειδή έκαναν φασαρία

Ελλάδα Χτες
Ο 47χρονος έχει ομολογήσει την πράξη του

Φωτιά στα Σπάτα: Επεκτάθηκε και σε διπλανό κτίριο ‑ Ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις

Ελλάδα Χτες
Η φωτιά εκδηλώθηκε σε αποθηκευτικό χώρο γνωστής αλυσίδας αθλητικών ειδών

Έβρος: Πλημμύρισαν περισσότερα από 100.000 στρέμματα ‑ Ακατάλληλο το νερό

Ελλάδα Χτες
Η Περιφερειακή Ενότητα Έβρου παραμένει σε κατάσταση κινητοποίησης «RED CODE»

Αστυνομικοί της Σκότλαντ Γιαρντ παρείχαν ασφάλεια σε πάρτι του Επστάιν με παρόντα τον Αντριου το 2010

Κόσμος Χτες
Σε αίτημα για σχολιασμό των σημερινών δημοσιευμάτων, η Σκότλαντ Γιαρντ απάντησε ότι δεν υπάρχει περαιτέρω σχόλιο

Αντιδράσεις για το κλείσιμο του ελληνικού προγράμματος της Deutsche Welle ‑ «Πλήγμα για τη Δημοκρατία»

Ελλάδα Χτες
Η ζημιά είναι δυσανάλογη σε σχέση με το δημοσιονομικό όφελος, επισημαίνουν φορείς

Φωτιά στα Σπάτα σε αποθηκευτικό χώρο καταστήματος αθλητικών ειδών

Ελλάδα Χτες
Ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής στο σημείο