E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Εκλογές ΗΠΑ: Ανοίγουν σταδιακά οι κάλπες ‑ Τα τελευταία προγνωστικά

Όπως όλα δέιχνουν η Φλόριντα θα είναι η πολιτεία που θα κρίνει τη μάχη

Δημοσίευση 8/11/2016 | 12:58

Εκλογές ΗΠΑ: Ανοίγουν σταδιακά οι κάλπες ‑ Τα τελευταία προγνωστικά

Είναι και επισήμως ημέρα Εκλογών στις ΗΠΑ, με τις κάλπες να στις πρώτες πολιτείες να ανοίγουν στις 12:00 ώρα Ελλάδος. Παρόλα αυτά ένας σημαντικός αριθμός ψηφοφόρων έχει ήδη ψηφίσει είτε με χρήση επιστολικής ψήφου, είτε σε πολιτείες οπού εφαρμόστηκε το λεγόμενο early voting.

Η ψηφοφορία ξεκίνησε σε κάποιες κομητείες του Βερμόντ ενώ σταδιακά τα εκλογικά κέντρα θα ανοίγουν από τις Ανατολικές πολιτείες προς τις Δυτικές. Αν και υπάρχει ανησυχία σε κάποιες περιπτώσεις ίσως δημιουργηθούν ουρές σε περίπτωση αυξημένης προσέλευσης, οι αρχές είναι καθησυχαστικές καθώς οι κάλπες βάσει του νόμου μείνουν ανοιχτές όσο υπάρχει κόσμος σε αναμονή.

Μετά τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος κλείνουν οι κάλπες στις Ανατολικές Πολιτείες: Γεωργία, Ιντιάνα, Κεντάκι, Νότια Καρολίνα, Βερμόντ και Βιρτζίνια ενώ λίγο αργότερα έρχεται ένα ακόμα μεγάλο κύμα με κάλπες να κλείνουν σε 16 πολιτείες. Με την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας σε κάθε πολιτεία θα δίνονται στη δημοσιότητα και τα πρώτα exit polls.

Οι Τελικές Προβλέψεις

Η εικόνα που διαμορφώνεται από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνει σαφές προβάδισμα στην υποψήφια των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον. Σύμφωνα με την ανάλυση μιας σειράς δημοσκοπήσεων που διεξήγαγε η εταιρεία Ipsos για το πρακτορείο Reuters (το λεγόμενο States of the Nation project), οι πιθανότητες νίκης της Κλίντον είναι περίπου 90%. Το στατιστικά απίθανο σενάριο νίκης του Ντόναλτ Τραμπ θα απαιτήσει ένα απίθανο συνδυασμό ψήφων από λευκούς, μαύρους και ισπανόφωνους ψηφοφόρους σε έξι ή επτά πολιτείες.

Η ίδια ανάλυση της Ipsos  προβλέπει ποσοστά ψήφων 45% για την Κλίντον και 42% για τον Τράμπ. Όμως αυτή η διαφορά των 3 μονάδων θα μεταφραστεί σε διαφορά 68 ψήφων στο Κολέγιο των Εκλεκτόρων, δίνοντας στην υποψήφια των Δημοκρατικών 303 ψήφους (ξεπερνώντας με άνεση τους 270 που χρειάζεται).

Προβάδισμα 4% υπέρ της Χίλαρι Κλίντον, δίνει η δημοσκόπηση των Economist και YouGov. Βάσει των ευρημάτων της έρευνας, το 45% τάσσεται υπέρ της Κλίντον ενώ το 41% υποστηρίζει τον Τραμπ, με περιθώριο λάθους ±1,7%. Το ενδιαφέρον είναι πως δημοσκόπηση για το (φανατικά ρεπουμπλικανικό) Fox News δίνει επίσης 4% προβάδισμα στη Χίλαρι Κλίντον (48% έναντι 44%).

Τέλος το εκλογικό μοντέλο της ομάδας του FiveThirtyEight.com υπό τον αναλυτή Nate Silver, προβλέπει κι αυτό ότι η Κλίντον θα αποσπάσει λίγο παραπάνω από 300 εκλεκτορικές ψήφους κερδίζοντας την προεδρική εκλογή με ποσοστό που ίσως υπερβεί και το 48%.

Όλα τα βλέμματα στη Φλόριντα

Όπως όλα δείχνουν η κρίσιμη πολιτεία που θα καθορίσει το εκλογικό αποτέλεσμα θα είναι η Φλόριντα. Εάν ο Ντόναλντ Τραμπ δεν κερδίσει στη Φλόριντα, πρακτικά δεν έχει κανένα (ρεαλιστικό) τρόπο να μαζέψει τις απαραίτητες 270 ψήφους στο Κολέγιο των Εκλεκτόρων. Αν και οι δημοσκοπήσεις το τελευταίο διάστημα για την πολιτεία αυτή του έδιναν ελπίδες, τα τελευταία σημάδια (σε συνδυασμό με τα στοιχεία της πρόωρης ψηφοφορίας) ανατρέπουν την εικόνα.
Πλέον η Χίλαρι Κλίντον είναι μπροστά στις δημοσκοπήσεις για τη Φλόριντα με 1%. Επίσης καταγράφεται εντυπωσιακή αύξηση των ισπανόφωνων που έχουν προσέλθει ήδη στις κάλπες της πολιτείας κατά την πρόωρη ψηφοφορία (early vote). Με δεδομένο ότι στην πλειοψηφία τους οι Ισπανόφωνοι στηρίζουν Χίλαρι (για την ακρίβεια καταψηφίζουν Τράμπ), αναλυτές θεωρούν πιθανή μια πιο άνετη νίκη της πολιτείας (και των 29 της εκλεκτόρων) από την υποψήφια των Δημοκρατικών.

Είναι ενδεικτικό ότι ανοίγοντας σήμερα οι κάλπες στη Φλόριντα, έχουν ήδη 6.424.595 ψήφους (από την πρόωρη ψηφοφορία), που αντιστοιχεί στο 49,9% των εγγεγραμμένων. Με αυτό το ρυθμό θεωρείται βέβαιο ότι θα ξεπεραστούν οι 8.474.179 ψήφοι που συγκεντρώθηκαν το 2012.


To E-Daily.gr θα καλύψει τη βραδιά των Αμερικάνικων Εκλογών με ζωντανό σχολιασμό, φέρνοντας τις οθόνες σας όλα όσα θα συμβαίνουν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού από το βράδυ της Τρίτης 8 Νοεμβρίου και όλη μέρα την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου. Για πλήρη ενημέρωση επισκεφθείτε το θεματικό αφιέρωμα του E-Daily.gr στις Αμερικάνικες Εκλογές.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οι κήποι των celebrities που έγιναν viral

Αρχιτεκτονική 27.04.2024
Αν έχεις χρήματα όλα είναι κάπως πιο εύκολα

Οι χώρες με το χαμηλότερο IQ παγκοσμίως

Νέα Εποχή 27.04.2024
Ο παγκόσμιος μέσος όρος IQ είναι 82,12

Ο ερασιτέχνης αστρονόμος που τελικά ανακάλυψε έναν πλανήτη

Ιστορικά 27.04.2024
Αλλά δεν τον ονόμασε αυτός

Tι συνέβη τη μέρα που έγινε το μεγάλο κραχ της Wall Street

Ιστορικά 27.04.2024
Η Χρηματιστηριακή Κρίση του 1929 ήταν η πιο καταστροφική του χρηματιστηρίου στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών

Ανδρέας Σπυρόπουλος: Με φρέσκες ιδέες και δυναμισμό για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Πρόσωπα Χτες
Οι εκλογές είναι η ευκαιρία μας να διαμορφώσουμε το μέλλον μας.

Ο Γερουσιαστής των ΗΠΑ που θέλει να επαναφέρει την μονομαχία με πιστόλια

Stories Χτες
Μαι μεσαιωνική πρακτική που ίσως θα επιστρέψει;

Ο διάσημος φωτογράφος που βίαζε και σκότωνε μοντέλα στα 70s

Stories Χτες
«Μάγευε» τα θύματά του για να τα αποπλανήσει

Ποια είναι η Caitlin Clark που αλλάζει το μέλλον του μπάσκετ για τις γυναίκες

Πρόσωπα Προχτές
Αναμόρφωσε πλήρως το κολεγιακό μπασκετικό τοπίο

Το γκράφιτι που άλλαξε τον κόσμο

Νέα Εποχή Προχτές
Μερικά από τα πιο διάσημα έργα street art που λάτρεψε ο κόσμος

5 πολιτικοί που δολοφονήθηκαν τον 21ο αιώνα

Πρόσωπα Προχτές
Για διάφορους λόγους