E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Εκλογές ΗΠΑ: Ανοίγουν σταδιακά οι κάλπες ‑ Τα τελευταία προγνωστικά

Όπως όλα δέιχνουν η Φλόριντα θα είναι η πολιτεία που θα κρίνει τη μάχη

Δημοσίευση 8/11/2016 | 12:58

Εκλογές ΗΠΑ: Ανοίγουν σταδιακά οι κάλπες ‑ Τα τελευταία προγνωστικά

Είναι και επισήμως ημέρα Εκλογών στις ΗΠΑ, με τις κάλπες να στις πρώτες πολιτείες να ανοίγουν στις 12:00 ώρα Ελλάδος. Παρόλα αυτά ένας σημαντικός αριθμός ψηφοφόρων έχει ήδη ψηφίσει είτε με χρήση επιστολικής ψήφου, είτε σε πολιτείες οπού εφαρμόστηκε το λεγόμενο early voting.

Η ψηφοφορία ξεκίνησε σε κάποιες κομητείες του Βερμόντ ενώ σταδιακά τα εκλογικά κέντρα θα ανοίγουν από τις Ανατολικές πολιτείες προς τις Δυτικές. Αν και υπάρχει ανησυχία σε κάποιες περιπτώσεις ίσως δημιουργηθούν ουρές σε περίπτωση αυξημένης προσέλευσης, οι αρχές είναι καθησυχαστικές καθώς οι κάλπες βάσει του νόμου μείνουν ανοιχτές όσο υπάρχει κόσμος σε αναμονή.

Μετά τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος κλείνουν οι κάλπες στις Ανατολικές Πολιτείες: Γεωργία, Ιντιάνα, Κεντάκι, Νότια Καρολίνα, Βερμόντ και Βιρτζίνια ενώ λίγο αργότερα έρχεται ένα ακόμα μεγάλο κύμα με κάλπες να κλείνουν σε 16 πολιτείες. Με την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας σε κάθε πολιτεία θα δίνονται στη δημοσιότητα και τα πρώτα exit polls.

Οι Τελικές Προβλέψεις

Η εικόνα που διαμορφώνεται από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνει σαφές προβάδισμα στην υποψήφια των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον. Σύμφωνα με την ανάλυση μιας σειράς δημοσκοπήσεων που διεξήγαγε η εταιρεία Ipsos για το πρακτορείο Reuters (το λεγόμενο States of the Nation project), οι πιθανότητες νίκης της Κλίντον είναι περίπου 90%. Το στατιστικά απίθανο σενάριο νίκης του Ντόναλτ Τραμπ θα απαιτήσει ένα απίθανο συνδυασμό ψήφων από λευκούς, μαύρους και ισπανόφωνους ψηφοφόρους σε έξι ή επτά πολιτείες.

Η ίδια ανάλυση της Ipsos  προβλέπει ποσοστά ψήφων 45% για την Κλίντον και 42% για τον Τράμπ. Όμως αυτή η διαφορά των 3 μονάδων θα μεταφραστεί σε διαφορά 68 ψήφων στο Κολέγιο των Εκλεκτόρων, δίνοντας στην υποψήφια των Δημοκρατικών 303 ψήφους (ξεπερνώντας με άνεση τους 270 που χρειάζεται).

Προβάδισμα 4% υπέρ της Χίλαρι Κλίντον, δίνει η δημοσκόπηση των Economist και YouGov. Βάσει των ευρημάτων της έρευνας, το 45% τάσσεται υπέρ της Κλίντον ενώ το 41% υποστηρίζει τον Τραμπ, με περιθώριο λάθους ±1,7%. Το ενδιαφέρον είναι πως δημοσκόπηση για το (φανατικά ρεπουμπλικανικό) Fox News δίνει επίσης 4% προβάδισμα στη Χίλαρι Κλίντον (48% έναντι 44%).

Τέλος το εκλογικό μοντέλο της ομάδας του FiveThirtyEight.com υπό τον αναλυτή Nate Silver, προβλέπει κι αυτό ότι η Κλίντον θα αποσπάσει λίγο παραπάνω από 300 εκλεκτορικές ψήφους κερδίζοντας την προεδρική εκλογή με ποσοστό που ίσως υπερβεί και το 48%.

Όλα τα βλέμματα στη Φλόριντα

Όπως όλα δείχνουν η κρίσιμη πολιτεία που θα καθορίσει το εκλογικό αποτέλεσμα θα είναι η Φλόριντα. Εάν ο Ντόναλντ Τραμπ δεν κερδίσει στη Φλόριντα, πρακτικά δεν έχει κανένα (ρεαλιστικό) τρόπο να μαζέψει τις απαραίτητες 270 ψήφους στο Κολέγιο των Εκλεκτόρων. Αν και οι δημοσκοπήσεις το τελευταίο διάστημα για την πολιτεία αυτή του έδιναν ελπίδες, τα τελευταία σημάδια (σε συνδυασμό με τα στοιχεία της πρόωρης ψηφοφορίας) ανατρέπουν την εικόνα.
Πλέον η Χίλαρι Κλίντον είναι μπροστά στις δημοσκοπήσεις για τη Φλόριντα με 1%. Επίσης καταγράφεται εντυπωσιακή αύξηση των ισπανόφωνων που έχουν προσέλθει ήδη στις κάλπες της πολιτείας κατά την πρόωρη ψηφοφορία (early vote). Με δεδομένο ότι στην πλειοψηφία τους οι Ισπανόφωνοι στηρίζουν Χίλαρι (για την ακρίβεια καταψηφίζουν Τράμπ), αναλυτές θεωρούν πιθανή μια πιο άνετη νίκη της πολιτείας (και των 29 της εκλεκτόρων) από την υποψήφια των Δημοκρατικών.

Είναι ενδεικτικό ότι ανοίγοντας σήμερα οι κάλπες στη Φλόριντα, έχουν ήδη 6.424.595 ψήφους (από την πρόωρη ψηφοφορία), που αντιστοιχεί στο 49,9% των εγγεγραμμένων. Με αυτό το ρυθμό θεωρείται βέβαιο ότι θα ξεπεραστούν οι 8.474.179 ψήφοι που συγκεντρώθηκαν το 2012.


To E-Daily.gr θα καλύψει τη βραδιά των Αμερικάνικων Εκλογών με ζωντανό σχολιασμό, φέρνοντας τις οθόνες σας όλα όσα θα συμβαίνουν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού από το βράδυ της Τρίτης 8 Νοεμβρίου και όλη μέρα την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου. Για πλήρη ενημέρωση επισκεφθείτε το θεματικό αφιέρωμα του E-Daily.gr στις Αμερικάνικες Εκλογές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πανεπιστήμιο του Cambridge: Μελέτη αποκαλύπτει μια μεγάλη αλλαγή στα ελληνικά βουνά τα τελευταία 40 χρόνια

E-Daily 3.Left 30.04.2026
Τις τελευταίες δεκαετίες κάτι έχει αλλάξει δραματικά στα βουνά της χώρας μας, επηρεάζοντας τη γεωργία και τα φυσικά οικοσυστήματα κατά τους ξηρούς θερινούς μήνες

Το πλάσμα που γεννήθηκε το 1627 ζει ακόμα σήμερα: Ο καρχαρίας‑μυστήριο που νικά τον χρόνο

E-Daily 3.Left 30.04.2026
Κολυμπά στους ωκεανούς εδώ και σχεδόν 400 χρόνια και θεωρείται το γηραιότερο σπονδυλωτό της Γης

Το ελληνικό πάθος της Αγκάθα Κρίστι που έμεινε κρυφό για χρόνια

E-Daily 3.Left 30.04.2026
Από την Ολυμπία και τους Δελφούς μέχρι την Ακρόπολη, η συγγραφέας που κατέκτησε τον κόσμο είχε μια ξεχωριστή αδυναμία στη χώρα μας

Τέλος στις «γκρίζες ζώνες»: Ιστορικό ψήφισμα της ΕΕ για τα δικαιώματα των γυναικών

E-Daily 3.Left 30.04.2026
Kοινός, ξεκάθαρος νομικός ορισμός της συναίνεσης

Έλεγαν πως η τεχνητή νοημοσύνη θα σβήσει αυτή τη δουλειά, κι όμως την πολλαπλασίασε

E-Daily 1.Hero 30.04.2026
Η έκρηξη που κανείς δεν περίμενε και τώρα δεν ελέγχεται

Ιράν: Αλλο ένα κεφάλαιο στην ιστορία των «Unpopular Wars»

E-Daily 3.Left 30.04.2026
Το μάθημα που δεν έγινε βίωμα

Αλήθεια ή μύθος: Τι είπε (ή δεν είπε) ο Ιούλιος Καίσαρας πριν πεθάνει

E-Daily 3.Left Χτες
Πώς γεννήθηκε μια ψεύτικη τελευταία φράση

Το θρυλικό Orient Express επιστρέφει και η νέα του διαδρομή μοιάζει βγαλμένη από κινηματογραφικό όνειρο

E-Daily 3.Left Χτες
Από το Παρίσι ως την Ακτή Αμάλφι, το πιο διάσημο τρένο του κόσμου εγκαινιάζει μια νέα εποχή πολυτέλειας και νοσταλγίας

Γιατί η Κένυα «γεννάει» μαραθωνοδρόμους;

E-Daily 3.Left Χτες
Τι κρύβεται πίσω από τους κορυφαίους δρομείς του κόσμου

Τα ισχυρότερα ρήγματα που διαμορφώνουν το ελληνικό τοπίο

E-Daily 3.Left Χτες
Από την Πάρνηθα μέχρι την Αταλάντη

Explainer: Τραμπ εναντίον Κίμελ ‑ Τι έγινε (πάλι) και γιατί έχει ξεφύγει η φάση

E-Daily 3.Left Χτες
Το σχόλιο για τη Μελάνια που τίναξε τα πάντα στον αέρα