E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Νίκος Γκάτσος ‑ Με τον ήλιο γείτονα

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 19/7/2022 | 00:58

Νίκος Γκάτσος ‑ Με τον ήλιο γείτονα
ΑΘΗΝΑ - CITY GARDEN
Ημερομηνία: 7/9/2022
ΣΕΠΤ 2022
ΔE ΤΡ ΤΕ ΠΕ ΠΑ ΣΑ ΚΥ
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Ωρα προσέλευσης: 21:00

από 21 ευρώ

ΑΓΟΡΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ
ΑΘΗΝΑ - CITY GARDEN
Ημερομηνία: 9/9/2022
ΣΕΠΤ 2022
ΔE ΤΡ ΤΕ ΠΕ ΠΑ ΣΑ ΚΥ
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Ωρα προσέλευσης: 21:00

από 21 ευρώ

ΑΓΟΡΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ

Με τον ήλιο γείτονα, με τον ήλιο που φωτίζει τους πολλαπλούς ορίζοντες των στίχων του Νίκου Γκάτσου και γίνεται σύνορο κι ακτή για την ανθρώπινη ψυχή, ορίζουμε αυτήν τη συναυλία, την αφιερωμένη στον ποιητή που προτίμησε για την ποίησή του τη μορφή που τραγουδιέται.

Ο Μανώλης Μητσιάς, ο οποίος έχει ερμηνεύσει πρώτος τα περισσότερα τραγούδια του Νίκου Γκάτσου, τραγούδια που γράφτηκαν ειδικά για τη φωνή του, μοιράζεται το πρόγραμμα της συναυλίας με τέσσερις νέους, ταλαντούχους ερμηνευτές με χαρακτηριστικές φωνές: τη Βιολέττα Ίκαρη, τη Μυρτώ Βασιλείου, τον Θάνο Ματζίλη και την Ελευθερία Πάτση. Σκοπός μια τέτοιας «μοιρασιάς» είναι τα τραγούδια του ποιητή να μπαίνουν στο ρεπερτόριο νέων καλλιτεχνών που μπορούν να τα υποστηρίζουν και να τα φέρνουν στην καρδιά και τα χείλη νεότερων ακροατών για να ψυχαγωγούνται, να διδάσκονται αλλά και να εμψυχώνονται από αυτά.

Τα τραγούδια της συναυλίας είναι σε μουσική των Μάνου Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, Σταύρου Ξαρχάκου, Δήμου Μούτση, Λουκιανού Κηλαηδόνη, Χριστόδουλου Χάλαρη και Νίκου Χιώτογλου, ο οποίος παρέδωσε πρόσφατα στη δισκογραφία τον κύκλο τραγουδιών του Νίκου Γκάτσου «Η παγωμένη θεατρίνα».

Επί σκηνής η Ορχήστρα Ρυθμός πλαισιώνει με μουσική πολυχρωμία τους πέντε ερμηνευτές.

Νίκος Γκάτσος

Ο ποιητής που καθόρισε το σύγχρονο ελληνικό τραγούδι.

Ο Νίκος Γκάτσος γεννήθηκε το 1911 (ή το 1914, όπως ο ίδιος έλεγε) στην Ασέα Αρκαδίας, όπου και τελείωσε το δημοτικό σχολείο.

Για το γυμνάσιο μετέβη στην Τρίπολη, όπου γνώρισε τα λογοτεχνικά βιβλία και τις μεθόδους αυτοδιδασκαλίας ξένων γλωσσών. Έτσι, όταν ήρθε στην Αθήνα για να εγγραφεί στη Φιλοσοφική Σχολή, ήξερε, αρκετά καλά, αγγλικά και γαλλικά.

Ήξερε, επίσης, τον Παλαμά, τον Σολωμό και το δημοτικό τραγούδι, αλλά και τις νεωτεριστικές τάσεις στην ποίηση της Ευρώπης. Στην Αθήνα, εγκατεστημένος πια με την οικογένειά του, άρχισε να μπαίνει στους λογοτεχνικούς κύκλους της εποχής και να δημιουργεί -συγχρόνως- τα δικά του μυθικά στέκια.

Τα πρώτα του ποιήματα -μικρής έκτασης και κλασικού ύφους- τα δημοσίευσε στη "Νέα Εστία" το 1931 και στον "Ρυθμό" το 1933. Στη συνέχεια, συνεργάστηκε κυρίως με τα "Νέα Γράμματα", τα "Καλλιτεχνικά Νέα" και τα "Φιλολογικά Χρονικά", δημοσιεύοντας κριτικά άρθρα και σημειώματα.

Την υποδειγματική ποιητική του σύνθεση , την "Αμοργό" την εξέδωσε από τον "Αετό" το 1943.

Τελειώνοντας ο πόλεμος, συνεργάστηκε με την "Αγγλοελληνική Επιθεώρηση" ως μεταφραστής και με το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας ως ραδιοσκηνοθέτης, για λόγους καθαρά βιοποριστικούς.

Για τους ίδιους λόγους ξεκίνησε να γράφει στίχους, πρώτα για τις μουσικές του Μάνου Χατζιδάκι, κι αργότερα άλλων αξιόλογων συνθετών, καθορίζοντας το σύγχρονο ελληνικό τραγούδι. Η ικανότητά του να χειρίζεται τον λόγο με ακρίβεια έκανε το Θέατρο Τέχνης, το Εθνικό Θέατρο και το Λαϊκό Θέατρο να του εμπιστευθούν μεταφράσεις πολλών θεατρικών έργων, που παραμένουν "κλασικές". Το 1987 τιμήθηκε με το Βραβείο του Δήμου Αθηναίων για το σύνολο του έργου του και το 1991 του απονεμήθηκε ο τίτλος του Αντεπιστέλλοντος Μέλους της Βασιλικής Ακαδημίας Καλών Γραμμάτων της Βαρκελώνης για τη συμβολή του στη διάδοση της ισπανικής λογοτεχνίας στην Ελλάδα.

Επέστρεψε στην Ασέα, πλήρης ημερών και γνώσεων, στις 12 Μαΐου 1992.

Ορχήστρα «Ρυθμός»

Η Ορχήστρα «Ρυθμός» δημιουργήθηκε το 2012 στην πόλη του Βόλου από τον Μαέστρο Νίκο Χιώτογλου και μια παρέα μουσικών και έχει πραγματοποιήσει πολλές συναυλίες σε Ελλάδα και εξωτερικό δίπλα σε καταξιωμένους καλλιτέχνες, όπως: Γιώργος Ανδρέου, Γλυκερία, Λιζέτα Καλημέρη, Μελίνα Κανά, Γιάννης Κότσιρας, Κώστας Μακεδόνας, Έλλη Πασπαλά, Ορφέα Περίδη, Διονύση Σαββόπουλο κ.ά. Αποτελείται από 15 μουσικούς ποικίλων οργάνων (μπουζούκια, πιάνο, πλήκτρα, κιθάρες, καβάλ, κανονάκι, κρουστά, μπάσο, βιολί, ντραμς, ακορντεόν, φλάουτο).

Το συγκεκριμένο εγχείρημα υποστηρίζεται από ορχήστρα εννέα μουσικών: Νώντας Αδάμος (Ακορντεόν), Χρήστος Δασκαλόπουλος (βιολί), Ρίτα Ζωβοϊλη (κανονάκι), Μιχάλης Καζάνας (μπουζούκι), Ρισέλ Μέτα (κιθάρα), Ηρακλής Παχίδης (τύμπανα), Σταυρούλα Τρυφιάτη (καβάλ), Βαγγέλης Χάνος (μπάσο) και Νίκο Χιώτογλου (πιάνο)


ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΓΚΑΤΣΟΥ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
CITY GARDEN FESTIVAL by Christmas Theater

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ:
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 21.00

ΑΓΟΡΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Είστε όλοι σας καθάρματα: Ελλάδα 2.0

Θέατρο+Χορός Προχτές
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗαπό 24/04 έως 26/04

Η Γιορτη της Ανοιξης στο Θέατρο Αθήναιον Κεντρική αίθουσα + UpStage

Παιδικά 16.04.2026
ΘΕΑΤΡΟ ΑΘΗΝΑΙΟΝαπό 01/04 έως 31/05

Release Athens 2026: Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε: Οι τιμές αλλάζουν 5 Μαΐου!

Μουσική 15.04.2026
Αυτή είναι η ιδανική στιγμή να εξασφαλίσεις τη θέση σου και να ζήσεις από κοντά μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της παγκόσμιας μουσικής σκηνής

Plastiras Lake Festival 2026: Δείτε το πλήρες line‑up!

Φεστιβάλ 08.04.2026
9-12 Ιουλίου, Βοτανικός Κήπος Νεοχωρίου, Λίμνη Πλαστήρα

Advanced Telecoms Summit 2026: Στις 29 Σεπτεμβρίου το μεγάλου ραντεβού των τηλεπικοινωνιών

Cityλάιφ 08.04.2026
Το φετινό συνέδριο θα πραγματοποιηθεί σε νέο χώρο, στο Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος, στον Ταύρο

Zero Waste Entrepreneurship 2026

Cityλάιφ 08.04.2026
Για 3η συνεχή χρονιά το σημείο συνάντησης για τη βιώσιμη καινοτομία και την ενδυνάμωση των νέων επιχειρηματιών στη Θεσσαλονίκη

14o Thessaloniki Pride 2026

Φεστιβάλ 08.04.2026
Από τις 15 έως 20 Ιουνίου 2026 αποσυνδεόμαστε από ταμπέλες και δυαδικά ψηφία

Thessaloniki Street Food Festival

Φεστιβάλ 08.04.2026
20 - 24 Μαΐου, Δ.Ε.Θ. - TIF HELEXPO

Ιωάννινα Half Marathon στις 9 & 10 Μαΐου

Φεστιβάλ 03.04.2026
Για να μην πεις: `Έπρεπε να ήμουν και εγώ εκεί!`

Zamna x Primer: 4‑5 Σεπτεμβρίου 2026

Μουσική 02.04.2026
Το παγκόσμιο φεστιβαλικό φαινόμενο ενώνει δυνάμεις με το Primer Music Festival για το πιο δυνατό dance διήμερο

Flea Market Δ.Ε.Θ. – TIF HELEXPO

Φεστιβάλ 02.04.2026
4 & 5 Απριλίου, είσοδος ελεύθερη!