E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

«Μέχρι το άγγιγμα να σημαίνει το ίδιο για όλες»: Η σπουδαία ημέρα που γιορτάζουμε σήμερα

Με την υποστήριξη του E-Daily.gr

Η 25η Νοεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Βίας των Γυναικών και όλος ο κόσμος πρέπει να το ξέρει

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΔΕΡΙΝΗΣ Δημοσίευση 25/11/2020 | 15:10

«Μέχρι το άγγιγμα να σημαίνει το ίδιο για όλες»: Η σπουδαία ημέρα που γιορτάζουμε σήμερα

Στις μέρες που ο κόσμος-θέλοντας και μη- κλείνεται στην ασφάλεια του σπιτιού του, ακούμε όλο και περισσότερο πως για πολλές γυναίκες στον κόσμο η «ασφάλεια» του σπιτιού είναι συνώνυμο της απόλυτης έκθεσης στον κίνδυνο.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, 137 γυναίκες κατά μέσο όρο δολοφονούνται καθημερινά από τον σύντροφο ή κάποιο συγγενικό τους πρόσωπο, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι το 38% των γυναικών που δολοφονούνται παγκοσμίως πέφτουν θύματα από τον σύντροφό τους.

Η ενδοοικογενειακή βία καταγράφεται ως η κορυφαία αιτία τραυματισμού των γυναικών στον κόσμο, πάνω από τα τροχαία ατυχήματα, τις ληστείες και τους βιασμούς μαζί.

Η ενδοοικογενειακή βία είναι ξεκάθαρα μία μορφή αδικίας που δεν είναι εύκολο να εξαλειφθεί. Παρά το στερεότυπο, ότι μπορεί να συνδέεται με τη φτώχεια ή την έλλειψη εκπαίδευσης, απαντά σε απογοητευτικά μεγάλα ποσοστά και σε κοινωνίες με υψηλό βιοτικό και μορφωτικό επίπεδο. Είναι, επομένως οι αιτίες της βαθιά ριζωμένες σε παγιωμένες αντιλήψεις και κοινωνικές νόρμες. Και ένα βασικό και απαραίτητο βήμα που πρέπει να γίνει είναι η ανατροπή αυτών των πεποιθήσεων στη συνείδηση των κοινωνιών.

Απαραίτητη είναι, επίσης, και η στήριξη των ατόμων που υφίστανται τη βία, ώστε να μπορέσουν να την καταγγείλουν, να ξεφύγουν και να προχωρήσουν τη ζωή τους. Και φυσικά, η απόδοση δικαιοσύνης περιλαμβάνει την αποκατάσταση των καταγγελλουσών και τη δίωξη των ενόχων.

Η ActionAid σε όλες τις χώρες δράσης της και στην Ελλάδα δουλεύει και προς τις τρεις αυτές κατευθύνσεις, προκειμένου να καταργηθούν πολιτικές και αντιλήψεις που θέλουν τις γυναίκες να πληρώνουν το μεγαλύτερο τίμημα της αδικίας. Δημιουργεί ομάδες γυναικών, στο πλαίσιο των οποίων οι γυναίκες ενημερώνονται για τα δικαιώματά τους και στηρίζουν η μία την άλλη ώστε να τα διεκδικούν.

Ευαισθητοποιεί την κοινή γνώμη διεξάγοντας έρευνες για τα δεδομένα και την κατάσταση σε κάθε περιοχή, ενώ κινητοποιεί τους πολίτες πραγματοποιώντας εκστρατείες για την άσκηση πίεσης στους αρμόδιους φορείς.

Στηρίζει τις γυναίκες που έχουν βιώσει τη βία στο σπίτι τους, μέσα από διάφορα κέντρα υποστήριξης που διατηρεί σε όλο τον κόσμο, στα οποία οι γυναίκες μπορούν να βρουν ένα προσωρινό κατάλυμα, ψυχολογική στήριξη, ενδυνάμωση και βοήθεια ώστε να βρουν εργασία και να είναι ανεξάρτητες και παράλληλα έχουν νομική συμβουλευτική και στήριξη ώστε να κατοχυρώσουν όσα δικαιούνται και νομικά.

Σε ένα από αυτά τα κέντρα μας στην Ινδία, στο Κέντρο Στήριξης Gauravi -που θα πει «Ατρόμητη Καρδιά»- είναι που η 28χρονη Talat κατάφερε να ξεφύγει από έναν βίαιο γάμο και να ξαναρχίσει τη ζωή της ανεξάρτητη: «Το μήνυμά μου προς τις γυναίκες που έχουν ζήσει παρόμοιες καταστάσεις είναι να μη χάνουν την πίστη στον εαυτό τους και να τις βοηθάμε να στέκονται στα πόδια τους. Οι άνθρωποι στο κέντρο είναι σαν οικογένεια πια για μένα. Μέρη σαν αυτό το κέντρο πρέπει να υπάρχουν παντού, γιατί έτσι θα εξασφαλίσουμε ότι θα πάψει να υπάρχει η βία κατά των γυναικών».

Μέχρι να πάψει να υπάρχει η βία κατά των γυναικών, λοιπόν, εμείς θα είμαστε εδώ. Μέχρι το άγγιγμα, η αγάπη, η ασφάλεια του σπιτιού να έχουν θετικό πρόσημο για όλες και όλους, θα είμαστε εδώ. Μαζί με όσες και όσους ονειρεύονται να κάνουν πραγματικότητα έναν κόσμο πιο δίκαιο. Μπες στο actionaid.gr και μάθε πώς μπορείς να συμβάλεις κι εσύ σε αυτόν τον κόσμο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το Διεθνές Φεστιβάλ Θαλάσσιου Τουρισμού έρχεται για πρώτη φορά στην Κύπρο

Φεστιβάλ 30.06.2025
Toν Οκτώβριο η Μαρίνα Αγίας Νάπας μετατρέπεται σε κόμβο θαλάσσιου τουρισμού και καινοτομίας

London Grammar, Aurora και Klangphonics έρχονται στο Release Athens 2025

Μουσική 30.06.2025
ΠΛΑΤΕΙΑ ΝΕΡΟΥ11/07

Ο Mario Biondi στο Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών

Μουσική Χτες
ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ30/06

Χατζηφραγκέτα + Γκιντίκι στο Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών

Μουσική Χτες
ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝαπό 27/06 έως 03/07

Ο Apon στο Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών

Μουσική Χτες
ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ02/07

Greece Race for the Cure 2025: Οι εγγραφές άνοιξαν!

Cityλάιφ 25.06.2025
ΖΑΠΠΕΙΟ ΜΕΓΑΡΟαπό 25/06 έως 28/09

Λίμνες, ποτάμια, καταρράκτες & βουνά: Τα ωραιότερα καλοκαιρινά φεστιβάλ σε εναλλακτικούς προορισμούς

Φεστιβάλ 25.06.2025
Γιατί το καλοκαίρι δεν είναι μόνο θάλασσα – είναι και βουνό, ρυάκια, σινεμά κάτω από τα άστρα και live μέσα στα έλατα

The Meet Market #SummerEdition στο Ζάππειο

Cityλάιφ 25.06.2025
Το Καλοκαιρινό Meet Market στο Ζάππειο - κάτω από το δέντρα Γιακαράντα

Plastiras Lake Festival 2025

Φεστιβάλ 22.06.2025
Βοτανικός Κήπος Νεοχωρίου, Λίμνη Πλαστήρα