E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αυτός είναι ο λόγος που ψήνουμε τα περισσότερα φαγητά στους 180 βαθμούς Κελσίου

Τι σχέση έχει με το θέμα ο Γάλλος φαρμακοποιός Louis Camille Maillard;

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 14/10/2017 | 17:21

Αυτός είναι ο λόγος που ψήνουμε τα περισσότερα φαγητά στους 180 βαθμούς Κελσίου

Ίσως έχετε προσέξει συνταγές για μπισκότα, σπανακόπιτες, μαγειρευτά και άλλες παρασκευές να αναφέρουν ψήσιμο στο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου. ΄Όμως πως γίνεται όλα αυτά τα τόσο διαφορετικά φαγητά να χρειάζονται μαγείρεμα στην ίδια θερμοκρασία; 

Η απάντηση στην παραπάνω ερώτηση κρύβεται στην επιστήμη. Ο “μαγικός” αριθμός των 180 βαθμών Κελσίου προκύπτει από την "αντίδραση Maillard", η οποία πήρε το όνομά της από τον Γάλλο φαρμακοποιό, Louis Camille Maillard.

Σύμφωνα με όσα γράφονται στο βιβλίο The Royal Society of Chemistry, «Χωρίς τη χημεία του Maillard δεν θα είχαμε σκούρο ψωμί ή χρυσαφιά γαλοπούλα, τα κέικ και τα αρτοσκευάσματά μας θα ήταν χλωμά και αναιμικά και θα χάναμε το ξεχωριστό χρώμα της γαλλικής κρεμμυδόσουπας”. Σε αυτή τη χημική αντίδραση οφείλεται το "μαγείρεμα" της πρωτεΐνης και των σακχάρων, που συμβαίνει περίπου στους 180 βαθμούς.

Πριν από δεκαετίες, οι φούρνοι δεν είχαν ούτε καν ακριβείς μετρητές θερμοκρασίας, επομένως οι συνταγές απαιτούσαν απλά χαμηλή, μέτρια ή υψηλή θερμοκρασία. Γι αυτό και οι 180 βαθμοί βρέθηκαν στο μέσο των διαθέσιμων θερμοκρασιών στους περισσότερους φούρνους, στη λεγόμενη "μέτρια" θερμοκρασία.

Πάντως πρέπει να σημειώσουμε ότι αν και τα περισσότερα φαγητά μαγειρεύονται στους 180 βαθμούς, αυτό δεν σημαίνει πως θα πρέπει να τους επιλέγουμε σε κάθε περίπτωση. Για παράδειγμα κάποια φαγητά, όπως το ψωμί, ίσως χρειάζονται υψηλότερη θερμοκρασία για να φουσκώσουν και άλλα χαμηλότερη για να μην καούν, όπως το κοτόπουλο με πέτσα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η πιο εύκολη μέθοδος για να κρατήσεις τα φυτά σου ζωντανά όσο λείπεις διακοπές

Σπίτι 02.08.2025
Μάθε το κόλπο που χρησιμοποιούν οι έμπειροι plant lovers για να μη βρίσκουν ποτέ τα φυτά τους μαραμένα μετά τις διακοπές

Kραγιόν: Ενας εύκολος οδηγός για να βρεις το nude που σου αξίζει

Style 02.08.2025
Βρες το σωστό nude για κραγιόν για σένα

Τα ελληνικά φαγητά που λατρεύουν οι τουρίστες στις ταβέρνες

Food 02.08.2025
Τα περισσότερα δεν τα επιλέγουμε οι Έλληνες στην ταβέρνα

Τα cocktails που πίναμε στα 80s & 90s

Retro 02.08.2025
Οι νεότεροι barmen μάλλον δεν τα γνωρίζουν καν

Το comeback της 90s άνεσης που σε πάει παντού

Style Χτες
Τα πέδιλα της Ugg είναι το απόλυτο comeback του καλοκαιριού

Τα πάντα στη φόρα: Πώς είναι μια κρουαζιέρα για γuμνιστές;

Ταξίδια Χτες
Όχι, δεν πρόκειται για μια ""πικάντικη"" φαντασίωση, αλλά για έναν υπαρκτό κλάδο του τουρισμού, που ανθίζει εδώ και χρόνια

Τα rooftop μπαρ της στο κέντρο της Αθήνας που θα σε κάνουν να ξεχάσεις ότι δουλεύεις αύριο

Eat + Drink Χτες
Αν ψάχνεις το ιδανικό μέρος για να αφήσεις πίσω σου το άγχος της μέρας, αυτές οι ταράτσες είναι η απόλυτη λύση!

Η Anne Hathaway αλλάζει τα δεδομένα – Τι είναι αυτό που φοράει και γιατί το ίντερνετ έχει πάθει παράκρουση;

Style Προχτές
Το layering του φθινοπώρου μόλις απέκτησε νέα βασίλισσα – και το όνομά της είναι Anne Hathaway

Ξέχνα τον καύσωνα: Αυτές είναι οι πιο δροσερές «παραλίες του βουνού» για ανέξοδες διακοπές μέσα στο δάσος!

Ταξίδια Προχτές
Με 30άρια στην πόλη, εσύ θα βουτάς σε ποτάμια, θα πίνεις τσίπουρο κάτω από πλατάνια και θα κοιμάσαι με κουβέρτα. Ναι, υπάρχει ακόμα τέτοιο καλοκαίρι – και το λένε βουνό!