E-Daily

Οι ύμνοι της Μ. Παρασκευής όπως δεν τους έχετε ξανακούσει

Κορυφαίοι καλλιτέχνες άφησαν το μοναδικό τους στίγμα



Δημοσίευση 13/4/2017 | 00:10

Τα Εγκώμια μεταφέρουν κατανυκτική έκπληξη επί του θείου δράματος, την αναπαράσταση του οποίου τιμούν οι Χριστιανοί.

Ιστορικά αποδίδονται κυρίως ως λαϊκής έμπνευσης δημιουργήματα που φέρονται σε κώδικες με διάφορες παραλλαγές. Κάποια όμως εξ αυτών διακρίνονται ιδιαίτερα για την αρχαιότητά τους, ως αντιγραφή, από Βυζαντινούς μαΐστορες, των αρχαίων εγκωμίων προς την Περσεφόνη και την θεά Δήμητρα που ψάλλονταν κατά τα Ελευσίνια Μυστήρια, όπως το "Ω γλυκύ μου Έαρ, γλυκύτατόν μου τέκνο".

Η μελωδικότητα τους είναι τέτοια που θεωρούνται αληθινά αριστουργήματα της βυζαντινής μουσικής. Πολλοί καλλιτέχνες έχουν ψάλλει κατά καιρούς τα εγκώμια, από τον Νίκο Ξυλούρη και την Δήμητρα Γαλάνη, μέχρι την Γλυκερία και τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου. 

Ωστόσο υπάρχουν κάποιες εκτελέσεις των ύμνων αυτών που δεν έχουν καμία σχέση με αυτά που έχετε ακούσει.

Νανά Μούσχουρη

Η κορυφαία Ελληνίδα τραγουδίστρια με την τεράστια καριέρα στο εξωτερικό, φρόντισε στα περισσότερα από 60 χρόνια καριέρα της να κάνει γνωστά πολλά ελληνικά δημοτικά τραγούδια στις συναυλίες της. Το "Ω γλυκύ μου Έαρ", το ερμήνευσε στα γαλλικά με μια ενορχήστρωση πολύ πιο ανάλαφρη που ταιριάζει στη φωνή της.

Βαγγέλης Παπαθανασίου και Ειρήνη Παππά

Τι γίνεται όταν συμπράτει ο κορυφαίος Έλληνας συνθέτης και η ηθοποιός που έκανε καριέρα στο χόλιγουντ καθηλώνοντας με το δωρικό παράστημα της; Μια υπέροχη ερμηνεία σε μια πρωτότυπη ενορχήστρωση με στοιχεία ηλεκτρονικής μουσικής, ένας ήχος γνώριμος από τον μάστορα του είδους, Βαγγελή Παπαθανασίου.

Σταμάτης Σπανουδάκης - Βασίλης Σαλέας

Μια ορχηστρική εκτέλεση, από δυο καλλιτέχνες που δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις. Το κλαρίνο μοιάζει να θρηνεί με τον δικό του τρόπο.