E-Daily

Πριν από το email υπήρχε το V‑mail

Πως ο πόλεμος βοήθησε στην εξέλιξη της επικοινωνίας

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

1/4/2017 | 00:33

Ενώ ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος βρίσκεται εν εξελίξη, οι Αμερικάνοι διαπιστώνουν ότι η αλληλογραφία των στρατιωτών καταλαμβάνει πολύτιμο χώρο στα στρατιωτικά φορτηγά, χώρο που χρειάζονται για τα όπλα και τα πολεμοφόδια.

Τη λύση έδωσε η εταιρεία Eastman Kodak, που ανέπτυξε μια πρωτοποριακή τεχνολογία, για γρήγορη μεταφορά αλληλογραφίας. Την ονόμασε Victory Mail, V-Mail για συντομία. Λανσαρίστηκε στις 15 Ιουνίου 1942 και έγινε η κύρια μέθοδος επικοινωνίας των στρατιωτών της πρώτης γραμμής και των οικογενειών τους.

Ένα V-mail γράμμα γραφόταν σε ένα κομμάτι τυποποιημένου χαρτιού, στη συνέχεια φωτογραφιζόταν και μεταφερόταν πάνω σε ένα ρολό μικροφίλμ. Φτάνοντας στον προορισμό της, η επιστολή θα έπρεπε να μεγεθυνθεί και πάλι σε ευανάγνωστο μέγεθος και να τυπωθεί.

Χρησιμοποιώντας τη διαδικασία V-Mail, 1.600 επιστολές μπορούσαν να συμπτυχθούν σε ένα ρολό φιλμ που το μέγεθός του ήταν σαν ένα πακέτο τσιγάρα. Έτσι, 900 κιλά φορτίου έγιναν 9 και 37 σάκοι ταχυδρομείου έγιναν μόνο ένας.

Προάγγελος του σημερινού email το V-mail κατάφερε να εξοικονoμήσει χώρο, προμήθειες ακόμη και καύσιμα, πολύτιμα για την εξέλιξη του πολέμου.