E-Daily

Το Μουντιάλ της Ρωσίας κινδυνεύει από τους χούλιγκανς

Ρατσισμός και ωμή βία απειλούν το Μουντιάλ

30/5/2018 | 13:09

Με το Μουντιάλ του 2018 να ξεκινάει σε λίγες ημέρες, οι φόβοι για οργανωμένες επιθέσεις χούλιγκανς αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Ήδη ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες και τουριστικά πρακτορεία έχουν ενημερώσεις όσους φιλάθλους πρόκειται να ταξιδέψουν στη Ρωσία, να είναι προσεκτικοί, να μην απαντούν σε προκλήσεις, και να μη φορούν διακριτικά της εθνικής ομάδας που υποστηρίζουν.

Πως όμως το φαινόμενο του ρατσισμού και του χουλιγκανισμού απειλεί τη διοργάνωση;

Τα τελευταία 2 χρόνια τα φαινόμενα επιθέσεων απέναντι ξένους έχουν αυξηθεί στη Ρωσία, με τους αριθμούς να τρομάζουν. 3 επιθέσεις την ημέρα, είναι τα επίσημα στοιχεία που δίνει η αστυνομία, με εθελοντικές οργανώσεις να μιλούν για πολύ μεγαλύτερο αριθμό.

Οι νέοι στη Ρωσία έχουν αλλάξει, πιστεύον στην ιδέα της Μεγάλης Ρωσίας, και μισούν οποιονδήποτε μη Σλάβο. Δεν είναι λίγες οι φορές που δόθηκαν ραντεβού θανάτου μεταξύ οπαδών, ενώ επαγγελματίες χούλιγκαν ταξιδεύουν σε όλη την Ευρώπη για να συμμετέχουν σε επεισόδια που έχουν οργανωθεί από συγγενή σωματεία.

Οι επιθέσεις βίας με ρατσιστικό κίνητρο, είναι ακόμη ένα ζήτημα που φοβίζει τις αρχές, αφού οι επιθέσεις απέναντι σε μουσουλμάνους, ομοφυλόφιλους, και έγχρωμους κατοίκους είναι σε άνθιση, με τη βιαιότητα των επιθέσεων να υπερβαίνει κάθε προηγούμενο.