E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Nέο γκάλοπ: Στις 12 μονάδες η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ

7 στους 10 εκτιμούν πως η οικονομία βαδίζει πως την λάθος κατεύθυνση

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 20/11/2017 | 21:22

Nέο γκάλοπ: Στις 12 μονάδες η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ

Σταθερά σε διψήφια ποσοστά κινείται η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με την μέτρηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για τον ΣΚΑΙ. Παράλληλα ενισχυμένη εμφανίζεται η Δημοκρατική Συμπαράταξη, ενώ στην βουλή καταφέρνουν να μπουν μόλις 5 κόμματα. Ωστόσο σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ πέφτει από τις 13 στις 12 μονάδες.

Η εκτίμηση για την πρόθεση ψήφου έχει ως εξής:

ΝΔ 30,5%
ΣΥΡΙΖΑ 18,5%
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ 8,5%
ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 7%
KKE 6,5%
ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ 2%
ΑΝΕΛ 1,5%
ΠΟΤΑΜΙ 0,5%
ΆΛΛΟ ΚΟΜΜΑ 9%
ΔΞ/ΔΑ 16%

Η συσπείρωση στην ΝΔ συνεχίζει να χτυπάει ταβάνι φτάνοντας το 88%, ενώ στο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται χαμηλά και συγκεκριμένα στο 46% με το 21,5% να δηλώνει πως θα απέχει από την εκλογική διαδικασία, το 8% να κατευθύνεται προς την ΝΔ και το 4% προς την Δημοκρατική Συμπαράταξη ενώ το 8,5% εμφανίζεται αναποφάσιστο.

Το 76% των ερωτηθέντων δεν πιστεύει ότι η κυβέρνηση στο τέλος της τετραετίας θα καταφέρει να βγάλει την χώρα από τα μνημόνια και μόλις το 17% εκτιμά το αντίθετο, ενώ το 7% δηλώνει αναποφάσιστο. Ωστόσο οι πολίτες διαφωνούν με το συνεχές αίτημα της ΝΔ για πρόωρες εκλογές καθώς το 53,5% θέλουν η κυβέρνηση να ολοκληρώσει την τετραετία και το 38,5% ζητούν άμεσα κάλπες.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση οι πολίτες σε ποσοστό 86% υποστηρίζουν ότι το μέρισμα προήλθε από της υπερφορολόγηση που έχει υποβάλει η κυβέρνηση. Παράλληλα οι ερωτηθέντες σε ποσοστό 69,5% ζητούν το πλεόνασμα να κατευθυνθεί στην μείωση των φόρων και μόλις το 22,5% υποστηρίζει πως θα πρέπει να δοθεί στα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα. 

Δυσαρέσκεια επικρατεί στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ από την οικονομική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση, καθώς μόλις το 16,5% εμφανίζεται ικανοποιημένο, το 44% υποστηρίζει πως δεν υπάρχουν καλύτερες εναλλακτικές προτάσεις ενώ ένα σημαντικό ποσοστό που φτάνει το 37% εκφράζει αντίθετη άποψη.

Τα ποσοστά που ζητούν αλλαγή πολιτικής μεταβάλλονται όταν η έρευνα απευθύνεται σε όλους τους ερωτηθέντες ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης, το 57,5 εκτιμά πως υπάρχουν καλύτερες εναλλακτικές λύσεις, με το 34% να διαφωνεί.
Κεντροαριστερά με αυτόνομη πορεία

Αν και η δημοσκόπηση ολοκληρώθηκε την Παρασκευή πριν δηλαδή γίνει ο δεύτερος γύρος των εσωκομματικών εκλογών για τον νέο φορέα της κεντροαριστεράς, οι πολίτες σε ποσοστό 56% υποστηρίζει πως το νέο κόμμα που θα προκύψει θα πρέπει να εκφράζει την κεντροαριστερά και να έχει αυτόνομη πορεία.

Ωστόσο το 46% των ερωτηθέντων εμφανίζεται απαισιόδοξο καθώς εκτιμά πως ο νέος φορέας της κεντροαριστεράς δεν θα μπορέσει να ανακάμψει και δεν θα συγκεντρώσει σημαντική εκλογική δύναμη, ενώ το 36,5% πιστεύει πως θα αποκτήσει δύναμη από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο προβληματισμός που επικρατεί στο Ποτάμι μετά τις εσωκομματικές εκλογές στην κεντροαριστερά, καταγράφεται και στην δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με του ψηφοφόρους του Σταύρου Θεοδωράκη να κατευθύνονται σε ποσοστό 42,5% προς την ΝΔ και το 24% στην Δημοκρατική Συμπαράταξη η συσπείρωση της οποίας φτάνει το 82%.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τροχαίο Βουλή: Τρία χρόνια με αναστολή στον οδηγό του αυτοκινήτου για το θάνατο του Ιάσωνα

Ελλάδα 26.04.2024
Στον κατηγορούμενο αστυνομικό επιβλήθηκε ποινή 3 ετών με αναστολή

Γιάννης Καλλιάνος: «Θα γίνω ο εφιάλτης τους»

Ελλάδα 26.04.2024
«Τίποτα δεν θα μείνει αναπάντητο»

Γιώργος Φλωρίδης: Οι εγκληματικές οργανώσεις των χούλιγκαν εκβιάζουν και τις ομάδες

Ελλάδα 26.04.2024
Αντίχριστοι του κερατά οι δυνάμεις της ακροδεξιάς

Μαρουσάκης: Οι περιοχές που θα σημειωθούν βροχές τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα

Καιρός 26.04.2024
Η πρώτη πρόγνωση για τον καιρό της Μεγάλης Εβδομάδας μέχρι το Πάσχα από τον Κλέαρχο Μαρουσάκη

Τραγωδία στη Σκιάθο: Νεκρός 17χρονος σε τροχαίο με μηχανή

Ελλάδα 26.04.2024
Ο 17χρονος έχασε τον έλεγχο της μηχανής του και έπεσε με ταχύτητα σε κάδους απορριμμάτων

Ενοχή του οδηγού του υπηρεσιακού αυτοκινήτου της Ντόρας Μπακογιάννη για τον θάνατο του Ιάσονα πρότεινε ο εισαγγελέας

Ελλάδα Χτες
Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να ανακοινωθεί την Παρασκευή 26 Απριλίου