E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Συμφωνία για δόση, όχι για χρέος στο Eurogroup

Στο 100% πλησιάζουν οι πιθανότητες για συμφωνία

Δημοσίευση 13/6/2017 | 18:29

Συμφωνία για δόση, όχι για χρέος στο Eurogroup

Στο 100% πλησιάζουν οι πιθανότητες για συμφωνία -σε ότι αφορά στην αξιολόγηση και στην εκταμίευση της δόσης - στο Eurogroup της Πέμπτης σύμφωνα με ανώτατο ευρωπαίο αξιωματούχο. Μιλώντας στις Βρυξέλλες σε δημοσιογραφους επανάλαβε πάντως ότι δεν θα υπάρξουν τώρα αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους . Διερωτήθηκε μάλιστα γιατί το θέμα προσλαμβάνει τέτοια διάσταση στον Τύπο αφού «ποτέ δεν υπήρχε θέμα λήψης αποφάσεων τώρα, αλλά στο τέλος του προγράμματος το καλοκαίρι του 2018».

Ειδικότερα για τη συζήτηση της Πέμπτης, εκτίμησε ότι οι υπουργοί θα μπορούσαν να εξειδικεύσουν λίγο την απόφαση του Μαΐου 2016 που καθόριζε τους βασικούς άξονες των βραχυπρόθεσμων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων παρεμβάσεων, αλλά χωρίς πολλές λεπτομέρειες, ώστε να μην προκαταβάλλουν τις αποφάσεις, οι οποίος προγραμματίζονται για του χρόνου.

Συμφωνία για την δόση

«Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι θα έχουμε συμφωνία, μπορώ να πω ότι οι πιθανότητες πλησιάζουν το 100%», είπε χαρακτηριστικά και εξέφρασε την εκτίμηση πως θα υπάρξει θετική έκθεση των Θεσμών για τα 140 προαπαιτούμενα που υλοποίησε η Αθήνα.

Αυτό θα ξεκλειδώσει την εκταμίευση της δόσης - αφού τα εθνικά κοινοβούλια της Ευρωζώνης το επικυρώσουν - χωρίς αυτή τη στιγμή να είναι καθαρό το ποσό που θα πάρει η Αθήνα. Ο ίδιος αξιωματούχος, αν και ρωτήθηκε, απέφυγε να προσδιορίσει το ποσό που θα εκταμιευθεί αν και πληροφορίες αναφέρουν ότι μπορεί να είναι μια «υπερδόση» ενδεχομένως και 10 δισ. ευρώ.

Σε σχέση με το ΔΝΤ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα χωρίς χρηματοδότηση σε πρώτη φάση, ενώ χρήματα θα βάλει όταν ξεκαθαρίσει το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους.

Όμως, όπως παρατηρεί το newmoney.gr, η αισιοδοξία σταματά εκεί, καθώς παραμένει το χάσμα μεταξύ ευρωζώνης και ΔΝΤ για το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους, κάτι το οποίο δεν αναμένεται να επιλυθεί αρκετά σύντομα, ώστε η Ελλάδα να επωφεληθεί από την ένταξή της στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Ο ίδιος αξιωματούχος εκτίμησε ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος μπορούν να συμφωνηθούν, αφού ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, την οποία θεωρεί πιθανή, καθώς η Ελλάδα έχει εκπληρώσει και τα 140 προαπαιτούμενα.

«Δεν βρισκόμαστε ακόμη εκεί» έσπευσε, όμως, να προσθέσει αναφορικά με τις εκτιμήσεις ευρωζώνης και ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος, με το Ταμείο να τονίζει ότι δεν είναι βιώσιμο και, ως εκ τούτου, θα πρέπει να ξεκαθαριστούν όσο το δυνατόν σαφέστερα τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, πριν αποφασίσει ένταξή του στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ο εν λόγω αξιωματούχος είπε ακόμη πως περιμένει ότι «το ΔΝΤ θα συστήσει στο διοικητικό του συμβούλιο ένταξη στο πρόγραμμα, αφού υπάρξει συμφωνία για ένα πλήρες "πακέτο" και εφόσον υπάρχει εκτίμηση ότι το ελληνικό χρέος μπορεί να καταστεί βιώσιμο».

Υπενθυμίζεται ότι ανάλογη αισιοδοξία για συμφωνία και κλείσιμο της αξιολόγησης στο Eurogroup της Πέμπτης είχε εκφράσει, νωρίτερα, και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η Τουρκική Ομοσπονδία μπάσκετ εξέδωσε ανακοίνωση στήριξης στον Εργκίν Αταμάν

Αθλητικά Νέα 26.04.2024
Η συμπεριφορά ανθρώπων της Μακάμπι προς τον Εργκίν Αταμάν στο ματς με τον Παναθηναϊκό AKTOR, έγινε αιτία να αντιδράσει η Τουρκική Ομοσπονδία μπάσκετ με ανακοίνωσή της.

Το άλυτο μυστήριο στις ΗΠΑ με τύπο που είχε καλέσει σε ραδιοφωνική εκπομπή: «Σκότωσα 12 πόρνες»

Κόσμος 26.04.2024
Όσοι άκουγαν την εκπομπή εκείνο το βράδυ του 1997, δεν πίστευαν ότι ένας άνδρας ομολογούσε δημόσια ότι σκότωσε 12 γυναίκες.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ελλάδα και Ισπανία δεν στέλνουν πυραύλους

Ελλάδα 26.04.2024
Ο Μπόρις Πιστόριους δήλωσε ότι η Ελλάδα και η Ισπανία αρνούνται να ενισχύσουν την εμπόλεμη χώρα με πυραυλικά συστήματα

Ιταλία: 15.000 άτομα πλήρωσαν για να εισέλθουν στη Βενετία

Κόσμος 26.04.2024
Πρέπει να αναλαμβάνουμε και ουσιαστική δράση για να προστατέψουμε την πόλη μας, δήλωσε ο δήμαρχος Λουίτζι Μπρουνιάρο

Σάλος στη Λάρισα: Έκανε στριπτίζ σε κοινή θέα

Ελλάδα 26.04.2024
Οι αστυνομικοί έκαναν συστάσεις στον 50χρονο άνδρα που δεν εξήγησε για ποιο λόγο έβγαλε τα ρούχα του

Ψάχνουν διάδοχο για την Φον ντερ Λάιεν

Πολιτική 26.04.2024
Ο Μητσοτάκης το απέκλεισε

Τροχαίο Βουλή: Τρία χρόνια με αναστολή στον οδηγό του αυτοκινήτου για το θάνατο του Ιάσωνα

Ελλάδα 26.04.2024
Στον κατηγορούμενο αστυνομικό επιβλήθηκε ποινή 3 ετών με αναστολή

Γιάννης Καλλιάνος: «Θα γίνω ο εφιάλτης τους»

Ελλάδα 26.04.2024
«Τίποτα δεν θα μείνει αναπάντητο»