E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Στρατιωτικός νόμος στις Φιλιππίνες

Στόχος του προέδρου της χώρας, να αντιμετωπίσει με σκληρό τρόπο αντάρτες που συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος

Δημοσίευση 24/5/2017 | 20:34

Στρατιωτικός νόμος στις Φιλιππίνες

Μετά την αποτυχημένη επιδρομή σε ένα κρησφύγετο ανταρτών, οι οποίοι συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος, ο πρόεδρος των Φιλιππίνων, Ροντρίγο Ντουτέρτε, κήρυξε στρατιωτικό νόμο στο νησί Μιντανάο, των 22 εκατομμυρίων κατοίκων, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης ενδέχεται να διαρκέσει έως και έναν χρόνο, σε περίπτωση που κάτι τέτοιο κριθεί σκόπιμο.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Φιλιππινέζος πρόεδρος προειδοποίησε ότι ενδέχεται να κηρύξει στρατιωτικό νόμο σε ολόκληρη τη χώρα, αν εκτιμήσει ότι η απειλή του ISIS επεκτείνεται. Παράλληλα, όπως σημειώνεται, εξετάζει την επιβολή νομικών μέτρων στην περιοχή Βισάγιας, κοντά στο Μιντανάο, προκειμένου να υποστηριχθεί η μάχη κατά των εξτρεμιστών.

Ο Ντουτέρτε κάλεσε τους Φιλιππινέζους να μην επιτρέψουν στο Ισλαμικό Κράτος να εδραιωθεί στη χώρα και εκτίμησε ότι η κοινή γνώμη δεν θα επιτρέψει να διαπραχθούν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπό το καθεστώς του στρατιωτικού νόμου.

Οι συγκρούσεις στην κυρίως μουσουλμανική πόλη Μαράουι έχουν περιοριστεί σήμερα, καθώς ο στρατός προσπαθεί να συλλάβει δεκάδες αντάρτες της οργάνωσης Μάουτε, που διέφυγαν μετά την αποτυχημένη επιχείρηση της Τρίτης εναντίον ενός σπιτιού στο οποίο κρύβονταν και οι οποίοι κατέλαβαν δρόμους, γέφυρες και κτίρια στην πόλη σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν την αποστολή ενισχύσεων του στρατού.

Ο Ντουτέρτε, που κατάγεται από το Μιντανάο, απειλεί εδώ και καιρό ότι θα επιβάλει στρατιωτικό νόμο στο νησί για να εξαρθρώσει δύο οργανώσεις που συνδέονται με το ΙΚ, το οποίο, σύμφωνα με τον ίδιο, προσπαθεί να εδραιωθεί στις Φιλιππίνες.

Ο Φιλιππινέζος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι η κατάσταση στο νησί θα μοιάζει με αυτή που επικρατούσε τη δεκαετία του 1970 υπό το καθεστώς του εκλιπόντα δικτάτορα Μάρκος, το οποίο χαρακτήρισε «πολύ καλό».

«Προς τους συμπατριώτες μου που έχουν βιώσει τον στρατιωτικό νόμο. Δεν θα είναι διαφορετικά απ’ όσα έκανε ο πρόεδρος Μάρκος. Θα είναι σκληρά», προειδοποίησε ο Ντουτέρτε από το αεροσκάφος που τον μετέφερε πίσω στη Μανίλα.

«Πρέπει να το κάνω για να διασφαλίσω τη Δημοκρατία των Φιλιππίνων, τον λαό των Φιλιππίνων. Αν χρειαστεί ένας χρόνος για να το κάνουμε, τότε θα το κάνουμε. Αν τελειώσει σε ένα μήνα, θα είμαι ευχαριστημένος. Προς τους συμπολίτες μου, μην φοβάστε πολύ. Επιστρέφω στην πατρίδα. Θα αντιμετωπίσω το πρόβλημα μόλις φτάσω», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Οι αντίπαλοι του Φιλιππινέζου προέδρου, που έχει ξεκινήσει έναν αιματηρό πόλεμο κατά των ναρκωτικών στη διάρκεια του οποίου έχουν σκοτωθεί χιλιάδες άνθρωποι υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, δηλώνουν ότι γίνονται πραγματικότητα οι φόβοι τους ότι ο Ντουτέρτε θα εκμεταλλευτεί θέματα ασφαλείας για να επιβάλει μια μορφή απολυταρχικού καθεστώτος.

Αντίπαλοι του Ντουτέρτε, ακόμη και οικονομολόγοι, τον επικρίνουν καθώς εκτιμούν ότι αντιδρά υπερβολικά κηρύσσοντας στρατιωτικό νόμο σε ένα ολόκληρο νησί με το μέγεθος της Νότιας Κορέας έπειτα από ένα συμβάν σε μία πόλη.

Κάποιοι ακτιβιστές μάλιστα έχουν εκφράσει ανησυχία ότι ο στρατιωτικός νόμος θα οδηγήσει σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αρχικά, όπως προβλέπει το σύνταγμα, ο στρατιωτικός νόμος θα ισχύσει για 60 ημέρες.

Οι μάχες στο Μαράουι ξέσπασαν έπειτα από μια επιδρομή των δυνάμεων ασφαλείας εναντίον ενός σπιτιού που θεωρούσαν ότι είναι κρησφύγετο του Ισνιλόν Χάπιλον, ενός από τους ηγέτες της Αμπού Σαγιάφ, μιας ισλαμιστικής οργάνωσης που ειδικεύεται σε απαγωγές, και επικεφαλής του ΙΚ στις Φιλιππίνες.

Οι ΗΠΑ θεωρούν τον Χάπιλον έναν από τους πιο επικίνδυνους τρομοκράτες στον κόσμο και τον έχουν επικηρύξει για 5 εκατομμύρια δολάρια.

Η Αμπού Σαγιάφ, που δρα στα περισσότερα νησιά της επαρχίας Μιντανάο, έχει απαγάγει εκατοντάδες Φιλιππινέζους και αλλοδαπούς από τη δεκαετία του 1990. Στις αρχές του έτους αποκεφάλισε έναν Γερμανό και πέρυσι δύο Καναδούς πέρυσι, καθώς δεν της δόθηκαν τα λύτρα που ζητούσε.

Σύμφωνα με ειδικούς σε θέματα ασφαλείας, ο Χάπιλον προσπαθεί να ενώσει τις φιλιππινέζικες οργανώσεις που έχουν δηλώσει πίστη στο ΙΚ. Μεταξύ αυτών είναι και η Μάουτε, η οποία τους τελευταίους 12 μήνες έχει πραγματοποιήσει πολλές αιματηρές επιθέσεις εναντίον του στρατού.

Από τη δεκαετία του 1970 μουσουλμάνοι αντάρτες ζητούν τη δημιουργία μιας αυτόνομης ή ανεξάρτητης περιοχής στο Μιντανάο. Από τις συγκρούσεις έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 130.000 άνθρωποι.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ελλάδα και Ισπανία δεν στέλνουν πυραύλους

Ελλάδα 26.04.2024
Ο Μπόρις Πιστόριους δήλωσε ότι η Ελλάδα και η Ισπανία αρνούνται να ενισχύσουν την εμπόλεμη χώρα με πυραυλικά συστήματα

Ιταλία: 15.000 άτομα πλήρωσαν για να εισέλθουν στη Βενετία

Κόσμος 26.04.2024
Πρέπει να αναλαμβάνουμε και ουσιαστική δράση για να προστατέψουμε την πόλη μας, δήλωσε ο δήμαρχος Λουίτζι Μπρουνιάρο

Σάλος στη Λάρισα: Έκανε στριπτίζ σε κοινή θέα

Ελλάδα 26.04.2024
Οι αστυνομικοί έκαναν συστάσεις στον 50χρονο άνδρα που δεν εξήγησε για ποιο λόγο έβγαλε τα ρούχα του

Ψάχνουν διάδοχο για την Φον ντερ Λάιεν

Πολιτική 26.04.2024
Ο Μητσοτάκης το απέκλεισε

Τροχαίο Βουλή: Τρία χρόνια με αναστολή στον οδηγό του αυτοκινήτου για το θάνατο του Ιάσωνα

Ελλάδα 26.04.2024
Στον κατηγορούμενο αστυνομικό επιβλήθηκε ποινή 3 ετών με αναστολή

Γιάννης Καλλιάνος: «Θα γίνω ο εφιάλτης τους»

Ελλάδα 26.04.2024
«Τίποτα δεν θα μείνει αναπάντητο»

Γιώργος Φλωρίδης: Οι εγκληματικές οργανώσεις των χούλιγκαν εκβιάζουν και τις ομάδες

Ελλάδα 26.04.2024
Αντίχριστοι του κερατά οι δυνάμεις της ακροδεξιάς