E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Το έντονο παρασκήνιο του Eurogroup και η ταμπλέτα που έπαιξε… Zorba the Greek

Τι προκάλεσε παγωμάρα και έντονη αμηχανία στην ελληνική αντιπροσωπεία

Δημοσίευση 26/5/2016 | 09:46

Το έντονο παρασκήνιο του Eurogroup και η ταμπλέτα που έπαιξε… Zorba the Greek

Εντονες διαβουλεύσεις με λεκτικά μπρα ντε φερ, μία πτήση από Καζακστάν που «πάγωσε» τους αξιωματούχους και μουσική υπόκρουση από... Ζορμπά συμπεριλαμβάνει -μεταξύ άλλων- το έντονο παρασκήνιο της συνεδρίασης του πρόσφατου κρίσιμου Eurogroup για την Ελλάδα.

Κατά τις έντεκα ώρες που βρέθηκαν γύρω από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών και οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ, υπήρξαν στιγμές έντασης, κυρίως μεταξύ του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και του διευθυντή του ΔΝΤ για την Ευρώπη, Πολ Τόμσεν.

Πληροφορίες του «Εθνους» αναφέρουν ότι τη «λύση» έδωσε τελικά η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ -όταν πια εντοπίστηκε τελικά στο τηλέφωνο, αφού λόγω πτήσης από το Καζακστάν φαινόταν να μην ανταποκρίνεται κάνοντας τους Ευρωπαίους να υποψιαστούν τα χειρότερα- η οποία έδωσε το πράσινο φως για μια πολιτική συμφωνία, κάμπτοντας τη σκληρή στάση του Πολ Τόμσεν.

Δύο διαλείμματα έγιναν για να συζητηθούν διμερώς ή... τριμερώς επιμέρους λεπτομέρειες και θέματα. Το δεύτερο ήταν το πιο κρίσιμο, καθώς πραγματοποιήθηκε γύρω στις 12 τα μεσάνυχτα. «Ηταν τότε που ο Τόμσεν είχε αποχωρήσει, προφανώς για να ενημερώσει για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Ομως τη Λαγκάρντ έψαχναν και οι Ευρωπαίοι. Ενώ το τηλέφωνό της φαινόταν να χτυπάει, εκείνη δεν ανταποκρινόταν. Για λίγη ώρα, το σχήμα ''πάγωσε'' γιατί θεωρήθηκε ότι δεν επιθυμεί να απαντήσει. Τελικά, ήταν σε πτήση από το Καζακστάν και δεν μπορούσε να επικοινωνήσει κανείς μαζί της», σχολίασε στο «Εθνος» πηγή που βρέθηκε πολύ κοντά στις διαδικασίες.

Κατά την τελευταία περίοδο των συζητήσεων του Eurogroup, οι ειδικοί συζητούσαν για τα μέτρα τριών σταδίων (βραχυ-, μεσο-, μακροπρόθεσμα) προς την αντιμετώπιση του χρέους. Δύσκολη, βαριά συζήτηση, με τα μέτρα να... μεταπηδούν από τη μία περίοδο στην άλλη. Κι εκεί που όλοι ήταν απορροφημένοι με τη συζήτηση, από μια ταμπλέτα συνεργάτη υπουργού ακούστηκε η έναρξη του... Zorba the Greek, κάνοντας τους συμμετέχοντες να χαμογελάσουν.

Σύμφωνα με Τα Νέα, δεν δίστασαν ακόμη και να θέσουν θέμα ανάκλησης της πρωθυπουργικής δέσμευσης για τη δημιουργία ενός Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, προκαλώντας παγωμάρα και έντονη αμηχανία στην ελληνική αντιπροσωπεία.

Το Ταμείο υποτίθεται ότι θα κάλυπτε την τρύπα των 70 εκατ. ευρώ του ΕΚΑΣ και άλλους σκοπούς, αξιοποιώντας πόρους από την υπέρβαση του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2015.

Ωστόσο, οι δανειστές είχαν υπολογίσει το σχετικό ποσόν στο δημοσιονομικό τους σενάριο και ενοχλήθηκαν από την πρωτοβουλία.

Τελικά, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες, η ελληνική πλευρά επισήμανε ότι προς το παρόν πρόκειται απλώς για μια εξαγγελία που δεν έχει καν νομοθετηθεί και ότι θα ήταν ράπισμα για τον πρωθυπουργό αν υποχρεωνόταν να πάρει πίσω αυτό που εξήγγειλε πριν από λίγες μέρες και το θέμα έμεινε εκεί.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σάλος στη Λάρισα: Έκανε στριπτίζ σε κοινή θέα

Ελλάδα 26.04.2024
Οι αστυνομικοί έκαναν συστάσεις στον 50χρονο άνδρα που δεν εξήγησε για ποιο λόγο έβγαλε τα ρούχα του

Ψάχνουν διάδοχο για την Φον ντερ Λάιεν

Πολιτική 26.04.2024
Ο Μητσοτάκης το απέκλεισε

Τροχαίο Βουλή: Τρία χρόνια με αναστολή στον οδηγό του αυτοκινήτου για το θάνατο του Ιάσωνα

Ελλάδα 26.04.2024
Στον κατηγορούμενο αστυνομικό επιβλήθηκε ποινή 3 ετών με αναστολή

Γιάννης Καλλιάνος: «Θα γίνω ο εφιάλτης τους»

Ελλάδα 26.04.2024
«Τίποτα δεν θα μείνει αναπάντητο»

Γιώργος Φλωρίδης: Οι εγκληματικές οργανώσεις των χούλιγκαν εκβιάζουν και τις ομάδες

Ελλάδα 26.04.2024
Αντίχριστοι του κερατά οι δυνάμεις της ακροδεξιάς

Μαρουσάκης: Οι περιοχές που θα σημειωθούν βροχές τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα

Καιρός 26.04.2024
Η πρώτη πρόγνωση για τον καιρό της Μεγάλης Εβδομάδας μέχρι το Πάσχα από τον Κλέαρχο Μαρουσάκη

Τραγωδία στη Σκιάθο: Νεκρός 17χρονος σε τροχαίο με μηχανή

Ελλάδα 26.04.2024
Ο 17χρονος έχασε τον έλεγχο της μηχανής του και έπεσε με ταχύτητα σε κάδους απορριμμάτων