E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

To Eurogroup ζητά 130.000 πλειστηριασμούς για τη δόση

Τι απαιτούν οι δανειστές

Δημοσίευση 23/1/2018 | 13:43

To Eurogroup ζητά 130.000 πλειστηριασμούς για τη δόση

Μπορεί το Eurogroup να καλωσόρισε την εφαρμογή των προαπαιτούμενων από την ελληνική κυβέρνηση όμως συνέδεσε την εκταμίευση της δεύτερης υποδόσης, ύψους 1 δισ. ευρώ την άνοιξη, με την πορεία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Οι δανειστές απαιτούν να τρέξουν γρήγορα οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και ζητούν να πραγματοποιηθούν 130.000 μέχρι το 2021.

Συγκεκριμένα η κυβέρνηση δεσμεύθηκε για τη διενέργεια 10.000 πλειστηριασμών ακινήτων το 2018 και 40.000 πλειστηριασμών ακινήτων το χρόνο τα επόμενα τρία χρόνια, από το 2019 ως το 2021. Απαιτείται να μπουν περισσότεροι συμβολαιογράφοι ανά την επικράτεια στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για την κάλυψη όλης της χώρας.

Στην Έκθεση Συμμόρφωσης τονίζεται ότι η κατάσταση στα Ειρηνοδικεία παραμένει προβληματική σε αντίθεση με τους ηλεκτρονικούς, οι οποίοι δίνουν τη δυνατότητα στους συμβολαιογράφους να πραγματοποιούν τον πλειστηριασμό οπουδήποτε, χωρίς αντιδράσεις.

Όσον αφορά την ατάραχη διεξαγωγή των πλειστηριασμών στην Έκθεση αναφέρεται ότι οι αρχές είναι αναγκαίο να συνεχίσουν την αναθεώρηση του πλαισίου προστασίας και τις δικλείδες ασφαλείας έτσι ώστε να είναι ανεμπόδιστη η διεξαγωγή των πλειστηριασμών. Κι αυτό διότι είναι κρίσιμης σημασίας για την επίτευξη των στόχων μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων για τους οποίους έχουν δεσμευθεί οι τράπεζες στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό.

Η πίεση για επιτάχυνση των πλειστηριασμών ήταν σαφής και στις 15 Ιανουαρίου κατά τη διάρκεια της συνάντησης των Ελλήνων τραπεζιτών με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μπενουά Κερέ και την επικεφαλής του SSM, Ντανιέλ Νουί. Οι επόπτες ξεκαθάρισαν στα στελέχη των ελληνικών τραπεζών την ανάγκη διεξαγωγής πλειστηριασμών και τόνισαν πως όποιος θέλει να προστατεύσει το σπίτι του πρέπει να μπει στον νόμο Κατσέλη.

Σχετικά με το ζήτημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών το νέο Μνημόνιο αναφέρει πως σχεδόν όλοι οι πλειστηριασμοί θα διεξάγονται ηλεκτρονικά από τα μέσα Φεβρουαρίου του 2018. «Για να επιβεβαιωθεί ότι θα υπάρχει συνεχής και απρόσκοπτη ροή ηλεκτρονικών πλειστηριασμών σε όλες τις διοικητικές περιοχές της Ελλάδας, θα δημιουργηθεί ένα λεπτομερές σύστημα παρακολούθησης και επαλήθευσης», αναφέρει το Μνημόνιο.

Οι θεσμοί θα χρησιμοποιήσουν το εν λόγω εργαλείο παρακολούθησης για να επιβεβαιώσουν ότι υπάρχει συνεχής και απρόσκοπτη ροή ηλεκτρονικών πλειστηριασμών κατά τα τέλη Ιανουαρίου και αρχές Φεβρουαρίου 2018 και θα ελέγξουν επίσης τον αριθμό μετατροπής των φυσικών δημοπρασιών σε ηλεκτρονικές δημοπρασίες σε ολόκληρη τη χώρα.

Η παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας της πλατφόρμας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών θα συνεχιστεί σε τακτική βάση και σε περίπτωση τυχόν εμποδίων, οι αρχές θα λάβουν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπισή τους.

Το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει ότι οι υπουργοί του Eurogroup αποφάσισαν να εγκρίνουν τη δόση με βάση ένα κείμενο της Κομισιόν το οποίο δεν έχει συμφωνηθεί με την ελληνική πλευρά. Αν όντως ισχύει αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά και αποτελεί παράδοξο.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ιταλία: 15.000 άτομα πλήρωσαν για να εισέλθουν στη Βενετία

Κόσμος 26.04.2024
Πρέπει να αναλαμβάνουμε και ουσιαστική δράση για να προστατέψουμε την πόλη μας, δήλωσε ο δήμαρχος Λουίτζι Μπρουνιάρο

Σάλος στη Λάρισα: Έκανε στριπτίζ σε κοινή θέα

Ελλάδα 26.04.2024
Οι αστυνομικοί έκαναν συστάσεις στον 50χρονο άνδρα που δεν εξήγησε για ποιο λόγο έβγαλε τα ρούχα του

Ψάχνουν διάδοχο για την Φον ντερ Λάιεν

Πολιτική 26.04.2024
Ο Μητσοτάκης το απέκλεισε

Τροχαίο Βουλή: Τρία χρόνια με αναστολή στον οδηγό του αυτοκινήτου για το θάνατο του Ιάσωνα

Ελλάδα 26.04.2024
Στον κατηγορούμενο αστυνομικό επιβλήθηκε ποινή 3 ετών με αναστολή

Γιάννης Καλλιάνος: «Θα γίνω ο εφιάλτης τους»

Ελλάδα 26.04.2024
«Τίποτα δεν θα μείνει αναπάντητο»

Γιώργος Φλωρίδης: Οι εγκληματικές οργανώσεις των χούλιγκαν εκβιάζουν και τις ομάδες

Ελλάδα 26.04.2024
Αντίχριστοι του κερατά οι δυνάμεις της ακροδεξιάς

Μαρουσάκης: Οι περιοχές που θα σημειωθούν βροχές τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα

Καιρός 26.04.2024
Η πρώτη πρόγνωση για τον καιρό της Μεγάλης Εβδομάδας μέχρι το Πάσχα από τον Κλέαρχο Μαρουσάκη