E-Daily

Όταν τα Χριστούγεννα έκαναν ένα πραγματικό θαύμα

Τον χειμώνα του 1914

25/12/2017 | 01:07

Το πνεύμα των Χριστουγέννων είναι γνωστό πως κάνει θαύματα. Όμως αυτό παραμένει συνήθως στην θεωρία, με  τους περισσότερους από εμάς να ακούμε φανταστικές ιστορίες που αποδεικνύουν το μεγαλείο τους και την θαυματουργή τους παρουσία.

Τα Χριστούγεννα όμως του 1914, τα Χριστούγεννα έκαναν ένα πραγματικό θαύμα. Εν μέσω του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, κατάφεραν να ενώσουν τα εχθρικά στρατεύματα στο κυριότερο μέτωπο του, στο Δυτικό Μέτωπο.

Από την μια βρίσκονταν οι Γερμανοί και από την άλλη οι Άγγλοι, οι Γάλλοι και οι Βέλγοι. Οι εχθροπραξίες την εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα είχαν ήδη μειωθεί. Το πνεύμα των Χριστουγέννων είχε μαλακώσει τους στρατιώτες και από τα δυο στρατόπεδα. Την παραμονή των Χριστουγέννων, οι Άγγλοι άκουσαν από το στρατόπεδο των Γερμανών μια χορωδία να ψάλλει το «Άγια Νύχτα», έχοντας ανάψει ταυτόχρονα καντήλια και κεριά. Οι Άγγλοι είχαν εντολή να πυροβολούν με κάθε κίνηση και κάθε φως. Όμως εκείνη την φορά δεν το έκαναν.

Οι Βρετανοί άρχισαν να τραγουδούν τα κάλαντα. Παρακούοντας τις εντολές των ανωτέρων τους, Γερμανοί και Άγγλοι , βγήκαν από τα χαρακώματα και συναντήθηκαν στην νεκρή ζώνη, δίνοντας τα χέρια. Ήταν μια ανταρσία, μια ανακωχή, που όμοιά της δεν έχει υπάρξει ποτέ.

Την επόμενη μέρα, οι εχθροί ξαναβρέθηκαν κατά μήκος ολόκληρου του Δυτικού Μετώπου αντάλλαξαν δώρα, είπαν τα παράπονά τους και έφτιαξαν μια μπάλα από σπάγκο και άχυρο, παίζοντας φιλικά ποδόσφαιρο. Σε έναν από τους αγώνες που αναφέρονται, οι Γερμανοί κέρδισαν με 3-2, όμως μάλλον δεν έγινε μόνο ένας ποδοσφαιρικός αγώνας. Και το σκορ είναι το τελευταίο που έχει σημασία.

Το περιστατικό έχει μείνει στην ιστορία ως η «ανακωχή των Χριστουγέννων», με τα Χριστούγεννα να κάνουν πραγματικά ένα θαύμα. Μερικοί θέλησαν να συνεχίσουν την ανακωχή και μετά τα Χριστούγεννα, αλλά οι ανώτεροι φοβήθηκαν μια γενικευμένη ανταρσία και λιποταξία και έδωσαν ανάλογες εντολές.

Οι στρατιώτες για μια μέρα μετατράπηκαν από εχθροί σε φίλοι, χάρη  στην μαγεία των Χριστουγέννων. Ωστόσο ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος βρισκόταν ακόμα στην αρχή του και κράτησε ακόμα 4 χρόνια, φτάνοντας τους 10 εκατομμύρια νεκρούς. Κάποιοι φρόντισαν αυτό το περιστατικό να μην ξανασυμβεί κατά την διάρκεια του πολέμου. Παρόλ’ αυτά, δεν έχει ξεχαστεί και αποδεικνύει ότι οι άνθρωποι έχουν πολύ περισσότερα πράγματα να μοιραστούν, παρά να χωρίσουν…

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πώς ήταν η καθημερινή ζωή στον Μεσαίωνα;

Ιστορικά 03.05.2024
Δύσκολη, ανυπόφορη, ατελείωτη

Γιατί η Κίνα έχει 65 εκατομμύρια άδεια σπίτια

Stories 03.05.2024
Ολόκληρες πόλεις που χτίστηκαν αλλά δεν κατοικήθηκαν ποτέ

Οι άνθρωποι μπορούν να έχουν όριο ζωής 150 ετών, αλλά πώς θα τα φτάσουν;

Νέα Εποχή 03.05.2024
Οι άνθρωποι δεν μπορούν να ζήσουν για πάντα, αλλά δεν έχουμε φτάσει καν στο όριο για το πόσο θα αντέξει το σώμα μας

Πώς τρεις Γαλλίδες πριγκίπισσες κατέλυσαν μια ολόκληρη δυναστεία

Πρόσωπα 03.05.2024
Τι επέφερε μια τόσο καταστροφική αλλαγή που αποδυνάμωσε και τελικά κατέστρεψε τη δυναστεία των Καπετιδών; Η απάντηση είναι, τρεις νεαρές γυναίκες.

Πώς περνάς το Πάσχα όταν είσαι vegan;


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Πρόσωπα 03.05.2024
Τι τρως και πώς είναι τα οικογενειακά τραπέζια

Γνωρίστηκαν online και σύντομα έμειναν μαζί: Μια σχέση που κατέληξε σε φόνο

Stories Χτες
Ποτέ δεν ξέρεις ποιος είναι ο σύντροφός σου

Η πόλη που εξαφανίστηκε από προσώπου γης: Όλα χάθηκαν στις φλόγες

Ιστορικά Χτες
Η φωτιά έχτισε ένα συμπαγές, αδιαπέραστο τείχος κατά μήκος της πόλης

Ατύχημα ή δολοφονία; Ο μυστηριώδης θάνατος μιας διάσημης χολιγουντιανής σταρ

Stories Χτες
Ο θάνατος της παραμένει τυλιγμένος στο μυστήριο και έχει πυροδοτήσει πολλές θεωρίες όλα αυτά τα χρόνια