E-Daily

Όταν τα Χριστούγεννα έκαναν ένα πραγματικό θαύμα

Τον χειμώνα του 1914

25/12/2017 | 01:07

Το πνεύμα των Χριστουγέννων είναι γνωστό πως κάνει θαύματα. Όμως αυτό παραμένει συνήθως στην θεωρία, με  τους περισσότερους από εμάς να ακούμε φανταστικές ιστορίες που αποδεικνύουν το μεγαλείο τους και την θαυματουργή τους παρουσία.

Τα Χριστούγεννα όμως του 1914, τα Χριστούγεννα έκαναν ένα πραγματικό θαύμα. Εν μέσω του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, κατάφεραν να ενώσουν τα εχθρικά στρατεύματα στο κυριότερο μέτωπο του, στο Δυτικό Μέτωπο.

Από την μια βρίσκονταν οι Γερμανοί και από την άλλη οι Άγγλοι, οι Γάλλοι και οι Βέλγοι. Οι εχθροπραξίες την εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα είχαν ήδη μειωθεί. Το πνεύμα των Χριστουγέννων είχε μαλακώσει τους στρατιώτες και από τα δυο στρατόπεδα. Την παραμονή των Χριστουγέννων, οι Άγγλοι άκουσαν από το στρατόπεδο των Γερμανών μια χορωδία να ψάλλει το «Άγια Νύχτα», έχοντας ανάψει ταυτόχρονα καντήλια και κεριά. Οι Άγγλοι είχαν εντολή να πυροβολούν με κάθε κίνηση και κάθε φως. Όμως εκείνη την φορά δεν το έκαναν.

Οι Βρετανοί άρχισαν να τραγουδούν τα κάλαντα. Παρακούοντας τις εντολές των ανωτέρων τους, Γερμανοί και Άγγλοι , βγήκαν από τα χαρακώματα και συναντήθηκαν στην νεκρή ζώνη, δίνοντας τα χέρια. Ήταν μια ανταρσία, μια ανακωχή, που όμοιά της δεν έχει υπάρξει ποτέ.

Την επόμενη μέρα, οι εχθροί ξαναβρέθηκαν κατά μήκος ολόκληρου του Δυτικού Μετώπου αντάλλαξαν δώρα, είπαν τα παράπονά τους και έφτιαξαν μια μπάλα από σπάγκο και άχυρο, παίζοντας φιλικά ποδόσφαιρο. Σε έναν από τους αγώνες που αναφέρονται, οι Γερμανοί κέρδισαν με 3-2, όμως μάλλον δεν έγινε μόνο ένας ποδοσφαιρικός αγώνας. Και το σκορ είναι το τελευταίο που έχει σημασία.

Το περιστατικό έχει μείνει στην ιστορία ως η «ανακωχή των Χριστουγέννων», με τα Χριστούγεννα να κάνουν πραγματικά ένα θαύμα. Μερικοί θέλησαν να συνεχίσουν την ανακωχή και μετά τα Χριστούγεννα, αλλά οι ανώτεροι φοβήθηκαν μια γενικευμένη ανταρσία και λιποταξία και έδωσαν ανάλογες εντολές.

Οι στρατιώτες για μια μέρα μετατράπηκαν από εχθροί σε φίλοι, χάρη  στην μαγεία των Χριστουγέννων. Ωστόσο ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος βρισκόταν ακόμα στην αρχή του και κράτησε ακόμα 4 χρόνια, φτάνοντας τους 10 εκατομμύρια νεκρούς. Κάποιοι φρόντισαν αυτό το περιστατικό να μην ξανασυμβεί κατά την διάρκεια του πολέμου. Παρόλ’ αυτά, δεν έχει ξεχαστεί και αποδεικνύει ότι οι άνθρωποι έχουν πολύ περισσότερα πράγματα να μοιραστούν, παρά να χωρίσουν…

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Έπεσε νεκρός πάνω στη σκηνή: Το συγκλονιστικό τέλος του ηθοποιού από το «The Κόπανοι»

Stories 18.09.2025
Το κοινό νόμιζε ότι ήταν ατάκα του ρόλου – αλλά ήταν η τελευταία του ανάσα

Σχολείο χωρίς θρανία: Το νέο εκπαιδευτικό trend στην Ισπανία που τρελαίνει γονείς και παιδιά

Νέα Εποχή 18.09.2025
Η Ισπανία αγκαλιάζει ένα νέο εκπαιδευτικό κύμα που φέρνει επανάσταση στη μάθηση: οι “δάσκαλοι” πλέον είναι τα δέντρα, ο αέρας και το χώμα

Tidsoptimist: Στην Ελλάδα οι μισοί άνθρωποι είναι σίγουρα...

Stories 18.09.2025
Σε αντίθεση με άλλες χώρες που η συνήθεια αφορά το 20%

Το κόστος εργασίας στην Ευρώπη ανεβαίνει – Πού βρίσκεται η Ελλάδα;

Νέα Εποχή 18.09.2025
Πώς τα πηγαίνουν οι άλλες χώρες

Η πόλη που κάθε κάτοικος είναι… αγρότης: Ο οικισμός που γράφει ιστορία!

Περιβάλλον Χτες
Σε αυτό το μέρος οι κάτοικοι καλλιεργούν υποχρεωτικά το μισό του οικοπέδου τους, δημιουργώντας μια κοινότητα που ζει αυτάρκης, βιώσιμη και σε απόλυτη αρμονία με τη φύση

Η σκηνή που δεν είδαμε ποτέ: Το παράπτωμα του Χατζηθωμά στην ταινία «Ο Στρίγγλος που έγινε αρνάκι»

Retro Χτες
Η αποβολή που δε μάθαμε ποτέ στην ταινία και το πολιτικό παρασκήνιο πίσω από την απόφαση του Αλέκου Σακελλάριου

Η πιο πρωτότυπη ιδέα: Η ευρωπαϊκή πόλη που έβαλε βιβλιοθήκες στα βαγόνια του μετρό

Νέα Εποχή Χτες
Metroteka: Το project που μετατρέπει το μετρό σε παράδεισο για βιβλιοφάγους