E-Daily

Η πόλη στην Αργεντινή που φιλοξένησε χιλιάδες Ναζί μετά τον πόλεμο

Κάποιοι λένε πως και ο Χίτλερ ήταν ανάμεσά τους...

27/12/2017 | 00:15

mirror.co.uk

Η πόλη Μπαριλότσε βρίσκεται στην Αργεντινή. Και είναι πολύ γνωστή για κάτι που προκαλεί ερωτήματα. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, φιλοξένησε χιλιάδες Ναζί, που κατέφυγαν εκεί. Πως και γιατί πήγαν εκεί;

Κατ’ αρχάς η γεωγραφική της θέση, χτισμένη πάνω σε λόφους, θυμίζει πολύ την Ευρώπη. 9.000 Ναζί συνολικά διέφυγαν στην Νότιο Αμερική, με την Μπαριλότσε να γίνεται «η πρωτεύουσα των εξορισμένων του Γ’ Ράιχ».

Λέγεται πως από εκεί πέρασε ο Γιόζεφ Μένγκελε, ο «άγγελος του θανάτου» του Άουσβιτς αλλά και ο αρχιτέκτονας του Ολοκαυτώματος, Άντολφ Άιχμαν. Και πολλοί από αυτούς που ισχυρίζονται πως ο Χίτλερ δεν αυτοκτόνησε, λένε ότι διέφυγε στο Μπαριλότσε αλλά και στην Παραγουάη, μέχρι να πεθάνει στα 95 του σε άγνωστη τοποθεσία.

Γιόζεφ Μένγκελε

Ο ιστορικός Χέρμαν Ρέντερ αναφέρει: «Οι Ναζί που κατέφυγαν εκεί ήταν πολλοί. Έχτισαν και ένα κτίριο που έμοιαζε με την αγαπημένη εξοχική κατοικία του Χίτλερ. Δεν κρύβονταν και γιόρταζαν πολλές φορές την ιδεολογία αλλά και το παρελθόν, όπως την ίδρυση του Γ’ Ράιχ και άλλες επετείους».

Διάφοροι διάσημοι φονιάδες και καταζητούμενοι του Γ’ Ράιχ πέρασαν από εκεί. Γενικά στην Αργεντινή, ο τότε πρόεδρος Χουάν Περόν, τους υποδεχόταν πολλές φορές με τιμές και τους φιλοξενούσε ακόμα και στην πρωθυπουργική κατοικία. Στόχος του ήταν να μάθει και να χρησιμοποιήσει τις γνώσεις τους πάνω στην τεχνολογία και την επιστήμη, μιας και η Αργεντινή ήταν ακόμα μια γεωργική και κτηνοτροφική χωρά.

Πως έφτασαν ως εκεί; Το σχεδιάγραμμα της διαφυγής τους υπήρξε πολύ συγκεκριμένο. Περνούσαν πρώτα από την Ιταλία και την Ισπανία, που είχαν φασιστικά καθεστώτα. Έβρισκαν βοήθεια από υψηλόβαθμα στελέχη του Βατικανού, που φρόντιζαν να τους προμηθεύσουν με έγγραφα ώστε να πάρουν διαβατήρια του Ερυθρού Σταυρού. Ο επίσκοπος Αλόις Ούνταλ, που είχε γεννηθεί στην Αυστρία και ήταν συμπαθών του ναζιστικού καθεστώτος, παραδέχθηκε πως έδωσε βίζα στον Άιχμαν για να καταφύγει στην Αργεντινή. Μέρος, όπως και σε όλη την λατινική Αμερική, που το Βατικανό ασκεί τεράστια επιρροή, ακόμα και σήμερα.

Άντολφ Άιχμαν

Ο Άιχμαν έφτασε στην Αργεντινή με το όνομα Ρικάρντο Κλεμέντ. Έμεινε εκεί μέχρι την απαγωγή του από πράκτορές της Μοσάντ και καταδικάστηκε σε θάνατο στο Ισραήλ το 1960. Από την άλλη ο Μένγεκλε έμεινε σε διάφορες χώρες της Νοτίου Αμερικής και κάποιοι ισχυρίζονται ότι έκανε πλαστική επέμβαση στο πρόσωπό του. Η ιδέα πως ο Χίτλερ δεν αυτοκτόνησε ειπώθηκε πρώτη φορά από έναν Σοβιετικό στρατιωτικό, ενώ στο βιβλίο του «Ο Χίτλερ στην εξορία», ο Άμπελ Μπλάστι, αναφέρει ολόκληρη την διαδρομή του μέχρι την Αργεντινή. Πιστεύει μάλιστα ότι πέθανε στην Μπαριλότσε το 1971.

Πρόσφατα, έξω από την πρωτεύουσα της Αργεντινής, ανακαλύφθηκε ένα δωμάτιο γεμάτο από αγάλματα και εμβλήματα του Γ’ Ράιχ. Η Αργεντινή έγινε το καταφύγιο των Ναζί μετά τον πόλεμο και η Μπαριλότσε η νέα τους πρωτεύουσα. Αυτό είναι το σίγουρο. Το ποιος πέρασε από εκεί, είναι μια διαφορετική ιστορία...

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αυτά τα vintage Pyrex πιάτα μπορεί να αξίζουν χιλιάδες ευρώ

E-Daily 3.Left 08.06.2026
Ψάξτε τα ντουλάπια της γιαγιάς!

Explainer: Καρχαρίες στις ελληνικές θάλασσες ‑ Τι συμβαίνει πραγματικά και τι λένε οι επιστήμονες

E-Daily 1.Hero 08.06.2026
Αν έχετε την αίσθηση ότι φέτος οι καρχαρίες εμφανίζονται παντού, δεν είστε οι μόνοι

Γιατί οι εκπαιδευτικοί στο Μεξικό γκρεμίζουν αγάλματα ποδοσφαιριστών λίγο πριν το Μουντιάλ

E-Daily 3.Left 08.06.2026
Εικόνες με γκρεμισμένα αγάλματα ποδοσφαιριστών κάνουν τον γύρο του κόσμου

To 92% των δημόσιων αλλαξιέρων για μωρά βρέθηκαν θετικές για χρήση κοκαΐνης!

E-Daily 3.Left 08.06.2026
Πώς βρέθηκαν τα ναρκωτικά στις αλλαξιέρες;

Περίεργα επαγγέλματα που όμως πληρώνονται πολύ καλά

E-Daily 3.Left 08.06.2026
Όχι, δεν είναι ο χειριστής αυτόματης τέντας!

Πώς τα οπίσθια μιας Γαλλίδας σερβιτόρας έγιναν εθνική παράδοση

E-Daily 3.Left Χτες
Η εκδίκηση μιας σερβιτόρας και η ταπείνωση ενός δημάρχου

Ποιος έφτιαξε τα πρώτα πόστερ;

E-Daily 3.Left Χτες
Ο Jules Chéret και η ιστορία της καλλιτεχνικής αφίσας

10 φωτογραφίες που μας δείχνουν πως ήταν η ζωή τον 20ο αιώνα

E-Daily 3.Left Χτες
Απλές στιγμές με πολλή σημασία

Ο ποδοσφαιριστής που έπαιζε παντού στο γήπεδο με την ίδια ευκολία

E-Daily 3.Left Χτες
Όποιος είχε την τύχη να το δει, μάλλον το γνωρίζει