E-Daily

Η πόλη στην Αργεντινή που φιλοξένησε χιλιάδες Ναζί μετά τον πόλεμο

Κάποιοι λένε πως και ο Χίτλερ ήταν ανάμεσά τους...

27/12/2017 | 00:15

mirror.co.uk

Η πόλη Μπαριλότσε βρίσκεται στην Αργεντινή. Και είναι πολύ γνωστή για κάτι που προκαλεί ερωτήματα. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, φιλοξένησε χιλιάδες Ναζί, που κατέφυγαν εκεί. Πως και γιατί πήγαν εκεί;

Κατ’ αρχάς η γεωγραφική της θέση, χτισμένη πάνω σε λόφους, θυμίζει πολύ την Ευρώπη. 9.000 Ναζί συνολικά διέφυγαν στην Νότιο Αμερική, με την Μπαριλότσε να γίνεται «η πρωτεύουσα των εξορισμένων του Γ’ Ράιχ».

Λέγεται πως από εκεί πέρασε ο Γιόζεφ Μένγκελε, ο «άγγελος του θανάτου» του Άουσβιτς αλλά και ο αρχιτέκτονας του Ολοκαυτώματος, Άντολφ Άιχμαν. Και πολλοί από αυτούς που ισχυρίζονται πως ο Χίτλερ δεν αυτοκτόνησε, λένε ότι διέφυγε στο Μπαριλότσε αλλά και στην Παραγουάη, μέχρι να πεθάνει στα 95 του σε άγνωστη τοποθεσία.

Γιόζεφ Μένγκελε

Ο ιστορικός Χέρμαν Ρέντερ αναφέρει: «Οι Ναζί που κατέφυγαν εκεί ήταν πολλοί. Έχτισαν και ένα κτίριο που έμοιαζε με την αγαπημένη εξοχική κατοικία του Χίτλερ. Δεν κρύβονταν και γιόρταζαν πολλές φορές την ιδεολογία αλλά και το παρελθόν, όπως την ίδρυση του Γ’ Ράιχ και άλλες επετείους».

Διάφοροι διάσημοι φονιάδες και καταζητούμενοι του Γ’ Ράιχ πέρασαν από εκεί. Γενικά στην Αργεντινή, ο τότε πρόεδρος Χουάν Περόν, τους υποδεχόταν πολλές φορές με τιμές και τους φιλοξενούσε ακόμα και στην πρωθυπουργική κατοικία. Στόχος του ήταν να μάθει και να χρησιμοποιήσει τις γνώσεις τους πάνω στην τεχνολογία και την επιστήμη, μιας και η Αργεντινή ήταν ακόμα μια γεωργική και κτηνοτροφική χωρά.

Πως έφτασαν ως εκεί; Το σχεδιάγραμμα της διαφυγής τους υπήρξε πολύ συγκεκριμένο. Περνούσαν πρώτα από την Ιταλία και την Ισπανία, που είχαν φασιστικά καθεστώτα. Έβρισκαν βοήθεια από υψηλόβαθμα στελέχη του Βατικανού, που φρόντιζαν να τους προμηθεύσουν με έγγραφα ώστε να πάρουν διαβατήρια του Ερυθρού Σταυρού. Ο επίσκοπος Αλόις Ούνταλ, που είχε γεννηθεί στην Αυστρία και ήταν συμπαθών του ναζιστικού καθεστώτος, παραδέχθηκε πως έδωσε βίζα στον Άιχμαν για να καταφύγει στην Αργεντινή. Μέρος, όπως και σε όλη την λατινική Αμερική, που το Βατικανό ασκεί τεράστια επιρροή, ακόμα και σήμερα.

Άντολφ Άιχμαν

Ο Άιχμαν έφτασε στην Αργεντινή με το όνομα Ρικάρντο Κλεμέντ. Έμεινε εκεί μέχρι την απαγωγή του από πράκτορές της Μοσάντ και καταδικάστηκε σε θάνατο στο Ισραήλ το 1960. Από την άλλη ο Μένγεκλε έμεινε σε διάφορες χώρες της Νοτίου Αμερικής και κάποιοι ισχυρίζονται ότι έκανε πλαστική επέμβαση στο πρόσωπό του. Η ιδέα πως ο Χίτλερ δεν αυτοκτόνησε ειπώθηκε πρώτη φορά από έναν Σοβιετικό στρατιωτικό, ενώ στο βιβλίο του «Ο Χίτλερ στην εξορία», ο Άμπελ Μπλάστι, αναφέρει ολόκληρη την διαδρομή του μέχρι την Αργεντινή. Πιστεύει μάλιστα ότι πέθανε στην Μπαριλότσε το 1971.

Πρόσφατα, έξω από την πρωτεύουσα της Αργεντινής, ανακαλύφθηκε ένα δωμάτιο γεμάτο από αγάλματα και εμβλήματα του Γ’ Ράιχ. Η Αργεντινή έγινε το καταφύγιο των Ναζί μετά τον πόλεμο και η Μπαριλότσε η νέα τους πρωτεύουσα. Αυτό είναι το σίγουρο. Το ποιος πέρασε από εκεί, είναι μια διαφορετική ιστορία...

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πρώτο παγκοσμίως: Το ελληνικό θερινό σινεμά που κατέκτησε τον κόσμο

Νέα Εποχή 13.03.2026
Το ιστορικό σινεμά της Πλάκας βρέθηκε στην κορυφή της παγκόσμιας λίστας των θερινών κινηματογράφων και ανάμεσα στα 30 καλύτερα σινεμά του πλανήτη

Η Θεσσαλονικιά που έγινε δισεκατομμυριούχος: Η γυναίκα με τα 27 δισ. δολάρια που κινεί μια παγκόσμια τραπεζική αυτοκρατορία

Πρόσωπα 13.03.2026
Από τη μετανάστευση στη Βραζιλία μέχρι την κορυφή της παγκόσμιας λίστας πλούτου – η άγνωστη στην Ελλάδα ιστορία της πλουσιότερης Ελληνίδας στον κόσμο

Αφησε την Αθήνα για ένα νησί και δεν το μετάνιωσε ποτέ ‑ πώς είναι η ζωή στα Κύθηρα;

Stories 13.03.2026
Η ιστορία της Μαρίζας Καρύδη που άφησε την πόλη για το νησί

Βενζινάδικο πρόσφερε δωρεάν καύσιμα σε όποιον φορούσε μπικίνι: Περίμεναν γυναίκες, αλλά...

Stories 13.03.2026
Το θέαμα δεν είχε καμία σχέση με αυτό που ονειρεύονταν οι διοργανωτές

Μια σχέση κόντρα στην εποχή – Ο Μαρίνος, η Μπαλανίκα και ένας θυελλώδης έρωτας

Πρόσωπα 13.03.2026
Ένας δεσμός που άφησε την δική του ιστορία

Τι πάθηση έχει ο άνθρωπος με τα περισσότερα δόντια στον κόσμο

Stories 13.03.2026
Η σπάνια πάθηση που του χάρισε παγκόσμιο ρεκόρ

Η μεταμόρφωση της Αθήνας: Πώς ήταν 27 κτίρια στο κέντρο της πόλης πριν την κατεδάφισή τους

Ιστορικά Χτες
«Μικρές και μεγάλες αρχιτεκτονικές απώλειες, γλαφυρή αποτύπωση της μετάλλαξης μιας πόλης»

Τον φωνάζουν «βαμπίρ της Σιγκαπούρης»: Είναι 60 ετών και μοιάζει με 30

Stories Χτες
Δείχνει δεκαετίες νεότερος από την πραγματική του ηλικία.

Πού βρίσκεται τελικά η Ελλάδα στον παγκόσμιο «χάρτη» του IQ;

Νέα Εποχή Χτες
Τα στοιχεία δείχνουν σημαντικές διαφορές ανάμεσα στις χώρες, με το εκπαιδευτικό σύστημα, την οικονομία και τις κοινωνικές συνθήκες να παίζουν καθοριστικό ρόλο