E-Daily

Η πόλη στην Αργεντινή που φιλοξένησε χιλιάδες Ναζί μετά τον πόλεμο

Κάποιοι λένε πως και ο Χίτλερ ήταν ανάμεσά τους...

27/12/2017 | 00:15

mirror.co.uk

Η πόλη Μπαριλότσε βρίσκεται στην Αργεντινή. Και είναι πολύ γνωστή για κάτι που προκαλεί ερωτήματα. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, φιλοξένησε χιλιάδες Ναζί, που κατέφυγαν εκεί. Πως και γιατί πήγαν εκεί;

Κατ’ αρχάς η γεωγραφική της θέση, χτισμένη πάνω σε λόφους, θυμίζει πολύ την Ευρώπη. 9.000 Ναζί συνολικά διέφυγαν στην Νότιο Αμερική, με την Μπαριλότσε να γίνεται «η πρωτεύουσα των εξορισμένων του Γ’ Ράιχ».

Λέγεται πως από εκεί πέρασε ο Γιόζεφ Μένγκελε, ο «άγγελος του θανάτου» του Άουσβιτς αλλά και ο αρχιτέκτονας του Ολοκαυτώματος, Άντολφ Άιχμαν. Και πολλοί από αυτούς που ισχυρίζονται πως ο Χίτλερ δεν αυτοκτόνησε, λένε ότι διέφυγε στο Μπαριλότσε αλλά και στην Παραγουάη, μέχρι να πεθάνει στα 95 του σε άγνωστη τοποθεσία.

Γιόζεφ Μένγκελε

Ο ιστορικός Χέρμαν Ρέντερ αναφέρει: «Οι Ναζί που κατέφυγαν εκεί ήταν πολλοί. Έχτισαν και ένα κτίριο που έμοιαζε με την αγαπημένη εξοχική κατοικία του Χίτλερ. Δεν κρύβονταν και γιόρταζαν πολλές φορές την ιδεολογία αλλά και το παρελθόν, όπως την ίδρυση του Γ’ Ράιχ και άλλες επετείους».

Διάφοροι διάσημοι φονιάδες και καταζητούμενοι του Γ’ Ράιχ πέρασαν από εκεί. Γενικά στην Αργεντινή, ο τότε πρόεδρος Χουάν Περόν, τους υποδεχόταν πολλές φορές με τιμές και τους φιλοξενούσε ακόμα και στην πρωθυπουργική κατοικία. Στόχος του ήταν να μάθει και να χρησιμοποιήσει τις γνώσεις τους πάνω στην τεχνολογία και την επιστήμη, μιας και η Αργεντινή ήταν ακόμα μια γεωργική και κτηνοτροφική χωρά.

Πως έφτασαν ως εκεί; Το σχεδιάγραμμα της διαφυγής τους υπήρξε πολύ συγκεκριμένο. Περνούσαν πρώτα από την Ιταλία και την Ισπανία, που είχαν φασιστικά καθεστώτα. Έβρισκαν βοήθεια από υψηλόβαθμα στελέχη του Βατικανού, που φρόντιζαν να τους προμηθεύσουν με έγγραφα ώστε να πάρουν διαβατήρια του Ερυθρού Σταυρού. Ο επίσκοπος Αλόις Ούνταλ, που είχε γεννηθεί στην Αυστρία και ήταν συμπαθών του ναζιστικού καθεστώτος, παραδέχθηκε πως έδωσε βίζα στον Άιχμαν για να καταφύγει στην Αργεντινή. Μέρος, όπως και σε όλη την λατινική Αμερική, που το Βατικανό ασκεί τεράστια επιρροή, ακόμα και σήμερα.

Άντολφ Άιχμαν

Ο Άιχμαν έφτασε στην Αργεντινή με το όνομα Ρικάρντο Κλεμέντ. Έμεινε εκεί μέχρι την απαγωγή του από πράκτορές της Μοσάντ και καταδικάστηκε σε θάνατο στο Ισραήλ το 1960. Από την άλλη ο Μένγεκλε έμεινε σε διάφορες χώρες της Νοτίου Αμερικής και κάποιοι ισχυρίζονται ότι έκανε πλαστική επέμβαση στο πρόσωπό του. Η ιδέα πως ο Χίτλερ δεν αυτοκτόνησε ειπώθηκε πρώτη φορά από έναν Σοβιετικό στρατιωτικό, ενώ στο βιβλίο του «Ο Χίτλερ στην εξορία», ο Άμπελ Μπλάστι, αναφέρει ολόκληρη την διαδρομή του μέχρι την Αργεντινή. Πιστεύει μάλιστα ότι πέθανε στην Μπαριλότσε το 1971.

Πρόσφατα, έξω από την πρωτεύουσα της Αργεντινής, ανακαλύφθηκε ένα δωμάτιο γεμάτο από αγάλματα και εμβλήματα του Γ’ Ράιχ. Η Αργεντινή έγινε το καταφύγιο των Ναζί μετά τον πόλεμο και η Μπαριλότσε η νέα τους πρωτεύουσα. Αυτό είναι το σίγουρο. Το ποιος πέρασε από εκεί, είναι μια διαφορετική ιστορία...

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σήμερα έμαθα: Γιατί οι σκύλοι κυνηγούν αυτοκίνητα;

Σήμερα έμαθα 11.12.2023
Πριν τον εκπαιδεύσουμε για να μην το κάνει, θα ήταν καλό να ξέρουμε γιατί συμβαίνει αυτό

Οι πιο ανατριχιαστικές προβλέψεις της Μπάμπα Βάνγκα για το 2024

Παράξενα 11.12.2023
Δεν είναι σαφείς, αλλά επιδέχονται παραλλαγές

Αυτά τα emoji δεν έχουν τη χρήση που νόμιζες

Χιούμορ Χτες
Στέλνεις μήπως λάθος φιλάκια;

Διάσημοι συγγραφείς που απορρίφθηκαν στα πρώτα τους βήματα

Paper Χτες
Πόσο θα μετάνιωσαν αυτοί οι εκδοτικοί οίκοι

Ο συγγραφέας που προειδοποίησε πρώτος για την εξέλιξη των μηχανών

Ιστορικά Χτες
Ο συγγραφέας που καθιέρωσε τον όρο «ρομπότ»

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ενός ρούτερ και ενός μόντεμ;

Τεχνολογία Χτες
Και οι δύο συσκευές είναι απαραίτητες για τη ρύθμιση ενός ασύρματου δικτύου

Μια τρομακτική ιστορία που οδήγησε στην δημιουργία μιας απίστευτης παράστασης

Θέατρο+Χορός Προχτές
H ιστορία του E.T.A. Hoffmann είναι πιο σκοτεινή από την παράσταση μπαλέτου

Αυτή η φαν της σειράς Friends, έκανε το μπάνιο της ίδιο με το σπίτι της Monica

Design Προχτές
Πήρε έμπνευση κι έγινε καταπληκτικό

Το νησί που απαγορεύεται να επισκεφθείς με νόμο

Κόσμος Προχτές
Γιατί εγκαταλείφθηκε