E-Daily

«Βιασμός της Νανκίνγκ»: Μια από τις πιο μαύρες σελίδες στην ιστορία του ανθρώπου

Η άγνωστη σφαγή 300.000 ανθρώπων

28/11/2017 | 17:49

Το 1937, ο Χίτλερ είχε επικρατήσει στην Γερμανία, ο Μουσολίνι στην Ιταλία και ο Φράνκο βρισκόταν σε εμφύλιο πόλεμο με την βοήθεια των δυο συμμάχων του στην Ισπανία. Ο τελευταίος σύμμαχός τους στον επερχόμενο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν οι Ιάπωνες. Οι Ιάπωνες τότε ήταν κάτω από τις εντολές του αυτοκράτορα.

Οι σχέσεις Κίνας και Ιαπωνίας ήταν πάντα έκρυθμες. Με λίγα λόγια, για αιώνες, η πολεμική τους αντιπαράθεση είχε στοιχίσει πολλές ζωές, χωρίς να έχει σταματήσει αυτή η στείρα αντιπαλότητα. Το 1937 ξεκίνησε ο Β’ Σινοϊαπωνικός πόλεμος, που αποτελεί τον μεγαλύτερο πόλεμο της Ασίας για τον 20ο αιώνα.

Στις αρχές Δεκεμβρίου του 1937, ο αυτοκρατορικός στρατός της Ιαπωνίας, εισέβαλλε στην τότε πρωτεύουσα της Κίνας, Νανκίνγκ, και την κατέλαβε. Ακολούθησαν έξι εβδομάδες, κατά τις οποίες γράφτηκαν μερικές από τις πιο μαύρες σελίδες στην ιστορία του ανθρώπου. Οι Ιάπωνες στρατιώτες δεν σεβάστηκαν ούτε τους αμάχους, ούτε τις γυναίκες, ούτε τα παιδιά. Αντί να συμπεριφερθούν στους 600.000 κατοίκους της πόλης που παραδόθηκαν, τουλάχιστον ως αιχμαλώτους πολέμου, εκείνοι τους θεώρησαν ως πειραματόζωα για τα πιο βίαια ένστικτα του ανθρώπου.

Οι βιασμοί ήταν ένα καθημερινό φαινόμενο, ενώ συνολικά οι φόνοι ήταν κάτι απλό, που γινόταν πολλές φορές και για πλάκα. Πολλοί Ιάπωνες στρατιώτες, θεώρησαν χρήσιμο να εξασκηθούν με τις ξιφολόγχες τους επάνω σε αμάχους, που πολλές φορές ήταν έγκυες γυναίκες, οι οποίοι κατέληγαν νεκροί. Οι εκτελέσεις ήταν μαζικές και χωρίς αφορμή, ενώ οι αποκεφαλισμοί πολλές φορές ήταν προϊόν στοιχημάτων μεταξύ τους.

Στους δυο μήνες που κράτησε η κατάληψη της Νανκίνγκ, 300.000 άντρες, γυναίκες και παιδιά (ο μισός πληθυσμός της πόλης), βρήκε τραγικό θάνατο. Μερικοί αποκαλούν την θηριωδία των Ιαπώνων ως το «ξεχασμένο ολοκαύτωμα», ενώ έχει μείνει γνωστή στην ιστορία, ως ο «Βιασμός της Νανκίνγκ». Πολλοί από τους κατοίκους της πόλης σώθηκαν από έναν άντρα, τον Τζον Ράμπε, που ανήκε στο κόμμα των Ναζί. Όταν εκείνος επέστρεψε στην Γερμανία και έγραψε γράμμα στον Χίτλερ για τις επαίσχυντες πράξεις των Ιαπώνων, συνελήφθη από την Γκεστάπο και του ζητήθηκε να μην ξαναμιλήσει ποτέ για ό, τι συνέβη εκεί.

Μέχρι σήμερα, Ιάπωνες εθνικιστές αρνούνται την ύπαρξη αυτού του περιστατικού. Το ιαπωνικό κράτος δεν έχει ζητήσει ποτέ του συγγνώμη, ενώ στα σχολεία το γεγονός υποβαθμίζεται, με τους Ιάπωνες να υποστηρίζουν πως οι νεκροί ήταν κατά πολύ λιγότεροι.

Σκηνή από την ταινία «Η πόλη της Ζωής και του Θανάτου» (2009)

Το 2009, ο «Βιασμός της Νανκίνγκ» ζωντάνεψε σε ένα κινηματογραφικό αριστούργημα από τον σκηνοθέτη Λου Τσουάν, με τίτλο «Η πόλη της Ζωής και του Θανάτου».Στην πόλη Νανκίνγκ, σήμερα υπάρχει το μουσείο της απάνθρωπης αυτής σφαγής, για να θυμίζει στον κόσμο που μπορεί να φτάσει τον άνθρωπο ο πόλεμος, το μίσος και η έλλειψη ανθρωπιάς απέναντι σε οποιονδήποτε συνάνθρωπό σου…

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τα «σιωπηλά» θύματα του Διαστήματος: Τα ζώα που άνοιξαν τον δρόμο για τον άνθρωπο

Νέα Εποχή 17.04.2026
Από τη Λάικα μέχρι τους χιμπατζήδες, η άγνωστη ιστορία πίσω από την κατάκτηση του Διαστήματος που ελάχιστοι γνωρίζουν

Η πρώτη χώρα που δίνει άδεια μετ’ αποδοχών για αποβολή σε κάθε στάδιο εγκυμοσύνης

Νέα Εποχή 17.04.2026
Ιστορική απόφαση φέρνει άδεια μετ’ αποδοχών και ανοίγει μια νέα συζήτηση για το πένθος που μέχρι τώρα έμενε «αόρατο»

Πωλείται ξανά η «Christina O»: Στα 52 εκατ. ευρώ η θαλαμηγός του Ωνάση

Stories 17.04.2026
Το σκάφος, αποτελεί ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα σύμβολα της κοσμικής ζωής του 20ού αιώνα

Νέα έρευνα σοκ: Αυτός είναι ο μήνας που γεννιούνται οι πιο ελκυστικές γυναίκες

Νέα Εποχή 17.04.2026
Τι λέει η επιστήμη, τι αμφισβητούν οι ειδικοί και γιατί τελικά η ομορφιά δεν χωράει… σε ημερολόγιο

10 σοφά αποφθέγματα του Φράντς Κάφκα για τη ζωή και τον άνθρωπο

Stories 17.04.2026
Ένας από τους μεγαλύτερους λογοτέχνες της ιστορίας

Yφεση της φιλίας: Tι είναι αυτό το φαινόμενο που εμφανίστηκε τελευταία

Πρόσωπα 17.04.2026
Πώς τα social media και το YouTube έκαναν μια γενιά να πιστέψει ότι έχει φίλους

Ο άνθρωπος πίσω από το Ioannina Half Marathon: Ο Βασίλης Τζουμάκας μιλά για τον αγώνα που έγινε θεσμός

Πρόσωπα Χτες
Από μια ιδέα που ξεκίνησε στα Ιωάννινα, σε ένα από τα πιο δυνατά running events της Ελλάδας – 10 ερωτήσεις στον άνθρωπο που το δημιούργησε

Πικροδάφνη στα σχολεία: Eπικίνδυνο φυτό ή υπερβολικός πανικός;

Stories Χτες
Οι πικροδάφνες περιλαμβάνονται συχνά στα πιο δηλητηριώδη φυτά στον κόσμο και είναι πολύ κοινές στην Ελλάδα

Μπίτα Χεμάτι: Τι ξέρουμε και τι όχι για την καταδίκη που συζητά όλος ο κόσμος

Πρόσωπα Χτες
Η υπόθεση της κάνει τον γύρο του διαδικτύου

Εχει η Βόρεια Κορέα πυρηνικά όπλα τελικά;

Stories Χτες
Η Βόρεια Κορέα ανεβάζει ταχύτητα στο πυρηνικό της πρόγραμμα