E-Daily

5 περιπτώσεις που η ποπ κουλτούρα δημιούργησε... στρατό!

Πραγματικό...

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ

Δημοσίευση 30/8/2017 | 18:46

Πολλές φορές οι ποπ κουλτούρα μετατρέπεται σε κάτι σαν θρησκεία για κάποιους. Χιλιάδες άνθρωποι βλέπουν ένα συγκρότημα, έναν καλλιτέχνη ή μια ταινία και το λατρεύουν, το ακολουθούν σαν στρατηγό, σαν ηγέτη στην μάχη με τους αντιπάλους, με όλους εκείνους που δεν έχουν την ίδια ή παρόμοια γνώμη με αυτούς.

Υπάρχουν αρκετές τέτοιες περιπτώσεις. Σε μερικές τα πράγματα ξέφυγαν, με τους «στρατιώτες» να κάνουν πράγματα που μας φαίνονται εξωπραγματικά. Όμως επέλεξαν να βρίσκονται σε αυτό τον στρατό. Εθελοντικά...

Elvis Presley

Ο Elvis ήταν «βασιλιάς» και εν ζωή. Υπήρχαν χιλιάδες άνθρωποι που υστερίαζαν όταν τον έβλεπαν, άντρες και γυναίκες και τσίριζαν με μια του κίνηση. Όταν μαθεύτηκε πως θα πάει στον πραγματικό στρατό, ο δικός του στρατός έκλαιγε 5 μερόνυχτα.

Βέβαια ο πραγματικός στρατός του Elvis φάνηκε περισσότερο μετά τον θάνατό του. Αν και στην αρχή ο αριθμός ήταν πολύ μικρότερος, εντούτοις κάθε χρόνο, χιλιάδες άνθρωποι ξεκινούν από όλη την Αμερική, για να βρεθούν στην έπαυλη Graceland στο Μέμφις του Τένεσι και να δηλώσουν πιστοί και ετοιμοπόλεμοι στον ηγέτη τους, τον βασιλιά Elvis. 40 χρόνια μετά τον θάνατό του, περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι πήγαν φέτος στο Μέμφις για την επέτειο του θανάτου του.

Kiss

Όλα τα συγκροτήματα έχουν τους παρατρεχάμενούς τους κατά την διάρκεια ενός tour. Τους λεγόμενους και ως «groupies». Οι Kiss από την αρχή είχαν αυτή την ιδιαίτερη εμφάνιση στην σκηνή, με το make up και την persona που υιοθετούσε ο καθένας, πράγμα που έκανε τους φανατικούς τους ακόμα περισσότερους.

Από το 1975 κιόλας υπάρχει το λεγόμενο «Kiss Army», ένα μεγάλο club φανατικών που οι περισσότεροι ακολουθούν τους Kiss όπου κι αν πάνε. Και να τα υπόλοιπα συγκροτήματα είχαν 50 ή 100 groupies σε κάθε τους tour, κάποιες φορές οι Kiss έφτασαν και τους 5.000, ενώ τα πιστά μέλη τις 100.000. Η ταινία του 1999 «Detroit Rock City», μπορεί να επιβεβαιώσει του λόγου το αληθές.


Star Wars

Το Star Wars, ειδικότερα την δεκαετία του ’80, θεωρείται πως έθρεψε και γαλούχησε μια ολόκληρη γενιά. Ομάδες συζητήσεων, διαγωνισμοί κοστουμιών, private clubs και γενικότερα, μια μανία γύρω από τις ταινίες του George Lucas.

Ένας στρατός δημιουργήθηκε, όχι υπεργαλαξιακός αλλά γήινος. Το πιο τρανό παράδειγμα αυτού του στρατού φάνηκε περισσότερο το 1999, με την επιστροφή του franchise, 16 χρόνια μετά το Επεισόδιο 6 «The Return of the Jedi». Σε διάφορους κινηματογράφους της χώρας, μια μέρα πριν από την πρεμιέρα, εκατοντάδες στρατιώτες «στρατοπέδευσαν» από έξω, στήνοντας σκηνές και τέντες, με σκοπό να είναι οι πρώτοι που θα δουν την συνέχεια της θρυλικής σειράς ταινιών.


Aerosmith

Μικρότερος από τον στρατό τον Kiss αλλά στρατός και αυτός. Ο «Blue Army» ιδρύθηκε την ίδια χρονιά με αυτόν των Kiss και τα μέλη της φορούσαν όλα μπλε τζιν, κάνοντας το κοινό να μοιάζει σαν μια «μπλε θάλασσα». Χιλιάδες μέλη και εδώ και πολλοί πιστού ακόλουθοι, τους οποίους οι Aerosmith αποφάσισαν να τιμήσουν το 2015, ονομάζοντας το tour τους, «Blue Army Tour».


Lord of The Rings

Η μανία με το «Lord of the Rings» ξεκίνησε την δεκαετία του ’70. Μπορεί τα βιβλία να εκδόθηκαν την δεκαετία του ’50, αλλά για 15 περίπου χρόνια δεν είχαν γίνει τόσο δημοφιλή. Η δημοφιλία τους ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του ’60 και συνέχισε μέχρι και τις μέρες μας.

Τα ίδια πράγματα με το Star Wars έγιναν και σε αυτήν την περίπτωση. Υπήρξαν μάλιστα περιστατικά αψιμαχιών με τους φανατικούς τον δυο «στρατών». Αν και υπήρξαν πολλοί που ανήκαν και στους δυο. Όταν το πρώτο μέρος της τριλογίας έκανε την εμφάνισή του στις αίθουσες το 2001, δεν είχαμε τέντες, αλλά η κοσμοσυρροή ήταν τέτοια, που δεν μπορούσες να βρεις εισιτήριο για εβδομάδες, με την εικόνα έξω από τους κινηματογράφους να θυμίζει λαϊκό προσκύνημα.

Πέτρος Καλογεράς

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αρλεκιν: Ποιο ήταν το πρώτο βιβλίο στην Ελλάδα και ο μοναδικός Έλληνας συγγραφέας με ψευδώνυμο

Paper 27.04.2024
Τα Αρλεκιν μας αποχαιρετούν: H ιστορία των πιο πετυχημένων βιβλίων περιπτέρου

The Bear: Η σειρά που οφείλεις στον εαυτό σου να ξεκινήσεις

TV Σειρές 27.04.2024
Ανάγκασε εκατομμύρια τηλεθεατές να κολλήσουν μαζί της

Τέλος τα Αρλεκιν μετά από 45 χρόνια: Η συγκινητική ανακοίνωση του εκδότη

Paper Προχτές
Το τέλος εποχής για τα Αρλεκιν ανακοίνωσε ο επικεφαλής των εκδόσεων, Χάρης Νικολακάκης

O Γιάννης Καραγιάννης έχει δισκάδικο σε ταράτσα και μας υποδέχεται για τη Record Store Day

Rec Mode 21.04.2024
Record Store Day: Η γιορτή που λατρεύουν οι μουσικόφιλοι επιστρέφει και πάλι στις 20 Απριλίου

Eκείνη τον έβρισκε ανώριμο, εκείνος αχώνευτη: Κι όμως έπαιξαν σε μια ταινία που έκανε πάταγο

Σινεμά 20.04.2024
Μόλις και μετά βίας μιλούσαν μεταξύ τους όταν δεν γύριζαν σκηνές μαζί...

Maestro: Νέο απόσπασμα από τον δεύτερο κύκλο στη δημοσιότητα

TV Σειρές 18.04.2024
Ο νέος κύκλος του Maestro θα κάνει πρεμιέρα στις 16 Μαΐου

Baby Reindeer: Η καλύτερη σειρά της χρονιάς

TV Σειρές 18.04.2024
Πάτα το play, κλείσε κινητό και απόλαυσε την