E-Daily

Ελληνικές αεροπορικές εταιρείες που δεν υπάρχουν πια

Έγραψαν τη δική τους ιστορία στους ελληνικούς ουρανούςΔημοσίευση 6/6/2017 | 00:04

Από τις αρχές της δεκαετίας του '90 όταν η αγορά των αερομεταφορών απελευθερώθηκε στην Ελλάδα, δεκάδες εταιρείας έκαναν την εμφάνιση τους.

Οι περισσότερες από αυτές πέταξαν για πολύ μικρό διάστημα, ενώ άλλες άντεξαν για αρκετά χρόνια σημειώνοντας πετυχημένη πορεία.

Air Greece

Iδρύθηκε το 1994 με την βάση της στο Ηράκλειο της Κρήτης. Tακτικά δρομολόγια άρχισε το ίδιο έτος και ήταν μία από τις πρώτες εγχώριες ανταγωνίστριες της Ολυμπιακής. 

Τον Απρίλιο του 1997 άρχισε και δρομολόγια από το Ηράκλειο προς τρεις πόλεις της Γερμανίας.

Το 1999 η Minoan Lines απέκτησε το 51% της εταιρίας, όμως δεν μπορούσε πλέον να αντιμετωπίσει τον όλο και πιο σκληρό ανταγωνισμό από τις Aegean Airlines, Cronus Airlines και την Ολυμπιακή και άρχισε συνεργασία με την πρώτη. Η συνεργασία κατέληξε σε συγχώνευσή των δύο εταιριών, με την εξαγορά της από την Aegean.

Cronus Airlines

Iδρύθηκε το 1994 από τον Όμιλο Λασκαρίδη. Τα πρώτα της δρομολόγια τα εκτέλεσε τον Απρίλιο του 1995. Αρχικά εκτελούσε αποκλειστικά δρομολόγια στο εσωτερικό της χώρας και πτήσεις charter.

Με αργά, αλλά σταθερά βήματα η εταιρία κατάφερε να γίνει η μεγαλύτερη ιδιωτική αεροπορική εταιρία της χώρας.

Το Μάρτιο 2001 η Cronus υπέγραψε συμφωνία code-share με την Aegean Airlines, και από τις 23 Απριλίου του ιδίου έτους, οι πτήσεις των δύο εταιριών εκτελούνταν με κοινούς κωδικούς (Α3 & Χ5). Λίγους μήνες αργότερα τα Βoeign 737 της Cronus πήραν τα χρώματα της Aegean και έφερναν τον μεταβατικό  τίτλο AEGEANCronus Airlines. Τον Οκτώβριο του ίδιου χρόνου η Cronus εξαγοράστηκε και ενσωματώθηκε πλήρως στην Aegean .

Hellas Jet

Ιδρύθηκε το 2002 και ήταν θυγατρική εταιρία της Cyprus Airways με βάση την Αθήνα. Οι πρώτοι προορισμοί της Hellas Jet ήταν οι Παρίσι, Βρυξέλλες, Λονδίνο και Ζυρίχη και οι κριτικές που αποσπούσε η εταιρεία για το επίπεδο των υπηρεσιών της ήταν εξαιρετικές.

Η εταιρία διέκοψε την εκτέλεση δρομολογημένων πτήσεων το 2005. Έκτοτε η εταιρία εκτελούσε ναυλωμένες πτήσεις για διάφορες εταιρίες.

Ο επίλογος στην ιστορία της Hellas Jet γράφτηκε τον Ιανουάριο 2010 με την αναστολή των άδειας από την ΥΠΑ.

Axon

Ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 1999 από τον Θωμά Λιακουνάκο. Οι πρώτες πτήσεις εκτελέστηκαν τον Ιούνιο του ίδιου έτους  δύο ολοκαίνουργια Β737-700.

Οι προορισμοί αυτών των πτήσεων, ήταν η Βρυξέλλες, το Μιλάνο (Μαλπένσα) και η Ρώμη. Στις 24 Ιουλίου 1999 προστέθηκε και το Παρίσι στο δίκτυο της AXON.

Αποκτώντας και τα Embraer ΕRJ-145 πετούσε στο εσωτερικό της χώρας από Αθήνα προς Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη, Κάρπαθο, Μύκονο, Σάμο, Σαντορίνη και Χανιά.

Στις 31 Νοεμβρίου 2001, αιφνιδίως ανακοίνωσε, ότι δεν θα εκτελεί πλέον πτήσεις.

Athens Airways

Ιδρύθηκε στις αρχές του 2008 και το 2009 ξεκίνησε τις πτήσεις της με αεροσκάφη τύπου Embraer ERJ-145.

Το πτητικό της πρόγραμμα ξεκίνησε η Athens Airways στις 31 Ιανουαρίου 2009 με το δρομολόγιο Αθήνα - Αλεξανδρούπολη - Αθήνα. Στόχος της Athens Airways αποτελούσε να καταστεί η κυριότερη περιφερειακή εταιρία της Ελλάδας, καλύπτοντας ουσιαστικά τους κυριότερους νησιωτικούς και ηπειρωτικούς προορισμούς.

Η εταιρία πλέον έπεζε σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον με αντιπάλους την Aegean Airlines και την Olympic Air καταγράφοντας ζημιές πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Παρόλες τις αντίξοες συνθήκες, η εταιρία κέρδισε τον Φεβρουάριο του 2010, 9 γραμμές στα άγονα δρομολόγια για το χρονικό διάστημα 1 Απριλίου 2010 έως 31 Μαρτίου 2012. Μόλις δύο μήνες μετά την έναρξη των άγονων δρομολογίων, η ΥΠΑ επέβαλε πρόστιμο συνολικού ύψους 30.000 ευρώ στην εταιρία. Είχε διαπιστωθεί, ότι η Athens Airways χρησιμοποιούσε διαφορετικά αεροσκάφη στις άγονες γραμμές από εκείνα που είχε δηλώσει στην προσφορά της. Επίσης διαπιστώθηκαν μεγάλες καθυστερήσεις και ακυρώσεις δρομολογίων. Έτσι η ΥΠΑ ανάθεσε την εκτέλεση των δρομολογίων αυτών στις εταιρίες Olympic Air και Sky Express.

Μετά από αυτό το χτύπημα, η εταιρία δεν κατάφερε ποτέ να συνέλθει και σταμάτησε κάθε πτητική δραστηριότητα τον Σεπτέμβριο 2010. Η άδεια λειτουργίας της Athens Airways επεστράφη τον Ιανουάριο 2010.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σήμερα έμαθα: Γιατί οι σκύλοι κυνηγούν αυτοκίνητα;

Σήμερα έμαθα 11.12.2023
Πριν τον εκπαιδεύσουμε για να μην το κάνει, θα ήταν καλό να ξέρουμε γιατί συμβαίνει αυτό

Οι πιο ανατριχιαστικές προβλέψεις της Μπάμπα Βάνγκα για το 2024

Παράξενα 11.12.2023
Δεν είναι σαφείς, αλλά επιδέχονται παραλλαγές

Αυτά τα emoji δεν έχουν τη χρήση που νόμιζες

Χιούμορ Χτες
Στέλνεις μήπως λάθος φιλάκια;

Διάσημοι συγγραφείς που απορρίφθηκαν στα πρώτα τους βήματα

Paper Χτες
Πόσο θα μετάνιωσαν αυτοί οι εκδοτικοί οίκοι

Ο συγγραφέας που προειδοποίησε πρώτος για την εξέλιξη των μηχανών

Ιστορικά Χτες
Ο συγγραφέας που καθιέρωσε τον όρο «ρομπότ»

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ενός ρούτερ και ενός μόντεμ;

Τεχνολογία Χτες
Και οι δύο συσκευές είναι απαραίτητες για τη ρύθμιση ενός ασύρματου δικτύου

Μια τρομακτική ιστορία που οδήγησε στην δημιουργία μιας απίστευτης παράστασης

Θέατρο+Χορός Προχτές
H ιστορία του E.T.A. Hoffmann είναι πιο σκοτεινή από την παράσταση μπαλέτου

Αυτή η φαν της σειράς Friends, έκανε το μπάνιο της ίδιο με το σπίτι της Monica

Design Προχτές
Πήρε έμπνευση κι έγινε καταπληκτικό