E-Daily

Θεσσαλονίκη: Η πρώτη αποκριάτικη παρέλαση μετά από 60 χρόνια και οι θεότρελες στολές που διάλεξαν

Όσα ξέρουμε για την καρναβαλική παρέλαση της πόλης

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ

Δημοσίευση 25/2/2024 | 11:19

collage

Δεν διοργανώνεται από το Δήμο, ούτε από την Περιφέρεια, αλλά από απλούς πολίτες - Ποιος κρύβεται πίσω από αυτή την πρωτοβουλία και σε τι φάση είναι η διοργάνωση αυτή τη στιγμή;

Η πρώτη καρναβαλική παρέλαση της Θεσσαλονίκης είναι γεγονός- διοργανώθηκε μέσα σε ένα μήνα και μέτρα ήδη πάνω από 2000 συμμετοχές.

Ποιος κρύβεται πίσω από αυτή την πρωτοβουλία και σε τι φάση είναι η διοργάνωση αυτή τη στιγμή; 

H Θεσσαλονίκη είχε την μεγαλύτερη καρναβαλική παρέλαση των Βαλκανίων

Το γνωρίζατε πως μέχρι πριν 60 χρόνια περίπου η Θεσσαλονίκη είχε την μεγαλύτερη καρναβαλική παρέλαση των Βαλκανίων; Με πιερότους, κολομπίνες, αρλεκίνους και απαγορευμένα τραγούδια, καμήλες, γαϊτανάκια και μπάντες.  Μετά την παρέλαση εκεί γύρω στην πλατεία Ιπποδρομίου ξεχύνονταν στο Λευκό Πύργο και την Καμάρα και συνέχιζαν το γλέντι στις ταβέρνες και τα καμπαρέ που ήταν στολισμένα αποκριάτικα...

Μια ιδέα που πήρε φωτιά!

Ιθύνων νους για την πρώτη καρναβαλική παρέλαση Θεσσαλονίκης έπειτα από 60 χρόνια είναι μία "νοικοκυρά" όπως χαρακτηρίζει η ίδια τον εαυτό της, η Θένια Δρακοπούλου. 

Μιας και δεν είναι πάντα εφικτό να πηγαίνουμε στις καρναβαλικές παρελάσεις των άλλων πόλεων θεώρησε ότι με λίγη όρεξη, διάθεση, και λίγη παρέα, θα μπορούσε να οργανώσει την δική της καρναβαλική παρέλαση όμως αυτό που δεν υπολόγισε είναι ότι μαζί με εκείνη και την παρέα της θα βρεθούν χιλιάδες άνθρωποι που θα θελήσουν να πάρουν μέρος. Και αυτό κάνει την παρέλαση της Θεσσαλονίκης ιδιαιτέρως ξεχωριστή. Σύντομα την προσέγγισαν άτομα που είχαν εμπειρία στη διοργάνωση εκδηλώσεων και έφτιαξε μια ομάδα που εθελοντικά, ασχολούνται με αυτό!

Αυτό που ξεκίνησε (και παραμένει) ως εθελοντική πρωτοβουλία και με χαμηλές προσδοκίες στην αρχή, κατέληξε να γίνει μέσα σε μερικές μέρες ένα πολύ μεγάλο γεγονός - φυσικά με την έγκριση του Δήμου Θεσσαλονίκης και της τροχαίας.

Στις 10 Μαρτίου λοιπόν η Θεσσαλονίκη από τις τέσσερις το μεσημέρι και έπειτα θα δει την Τσιμισκή να γεμίζει χρώματα αποκριάτικες στολές, καρναβαλιστές, και πολλά χαμόγελα. Σ’ αυτά τα καρναβάλια υπάρχουν ήδη δεκάδες διαφορετικές ομάδες όπου θα ντυθούν πειρατές, Γοργόνες, πρίγκιπες,αλλα και ... τοστ, UFO, μπύρες και hot dog, κουλούρια Θεσσαλονίκης ή τιμολόγια της ΔΕΗ!

"Η Θεσσαλονίκη θα καθιερώσει να έχει την δική της Καρναβαλική Παρέλαση πάντα την Κυριακή που βρίσκεται ακριβώς μετά την Τσικνοπέμπτη. Ο λόγος είναι για να μπορούμε όλοι να επισκεφτούμε και όλες τις άλλες καρναβαλικές παρελάσεις ανά την Ελλάδα οι οποίες ως συνήθως γίνονται το επόμενο τριήμερο, που είναι το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας" είπε η κα. Δρακοπούλου. "Χαιρόμαστε που αυτό το γεγονός, αποτέλεσε ο λόγος για να φροντίσουν να ασχοληθούν ακόμα περισσότερο με τις ήδη πανέμορφες παρελάσεις τους η Ξάνθη, Πάτρα, Αθήνα κτλ." 

Δείτε μερικές τρελές τους ιδέες και φυσικά μπορείτε να πάρετε μέρος είτε δηλώνοντας συμμετοχή στο Facebook group τους. Δείτε εδώ όλες τις ομάδες για να πάρετε έμπνευση. 

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, την Κυριακή 10, Μαρτίου 2024 στις τρεις το μεσημέρι όλες οι ομάδες θα συγκεντρωθούν στο λευκό Πύργο και έπειτα θα φύγουν προς την οδό Τσιμισκή για να ξεκινήσει το πάρτυ! 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ημέρα που ο Mike Tyson δάγκωσε το αυτί του Evander Holyfield

Αθλητισμός 27.07.2024
Μια περίεργη αλλά ιστορική στιγμή για τον αθλητισμό

Tι ήταν οι Δρόμοι των Νεκρών στην Ιρλανδία

Stories 27.07.2024
Πού πάνε τα πνεύματα στη μετά θάνατον ζωή; Oι Ιρλανδοί ξέρουν

Μήπως ο επόμενος πόλεμος γίνει στο διάστημα;

Stories 27.07.2024
Πόσο κοντά είμαστε στη τοποθέτηση ενός όπλου στο διάστημα;

Οι άνθρωποι μπορούν να έχουν όριο ζωής 150 ετών, αλλά πώς θα τα φτάσουν;

Νέα Εποχή 27.07.2024
Οι άνθρωποι δεν μπορούν να ζήσουν για πάντα, αλλά δεν έχουμε φτάσει καν στο όριο για το πόσο θα αντέξει το σώμα μας

Πώς τρεις Γαλλίδες πριγκίπισσες κατέλυσαν μια ολόκληρη δυναστεία

Πρόσωπα 27.07.2024
Τι επέφερε μια τόσο καταστροφική αλλαγή που αποδυνάμωσε και τελικά κατέστρεψε τη δυναστεία των Καπετιδών; Η απάντηση είναι, τρεις νεαρές γυναίκες.

6+1 ασυμβίβαστες γυναίκες που θα ήθελες πολύ να γνωρίσεις

Πρόσωπα 27.07.2024
Αυτά τα κορίτσια άλλαξαν τον κόσμο με το δυναμισμό και τη θέλησή τους!

Sante: Το θρυλικό ελληνικό τσιγάρο που θυμούνται όλοι

Retro Χτες
Είχαν ένα φανταστικό κόκκινο πακέτο

Οι 10+1 πιο επικίνδυνες πόλεις της Ευρώπης

Stories Χτες
Υπάρχει λόγος για το +1

Όλοι οι αριθμοί των Ελλήνων αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες μέχρι σήμερα

Αθλητισμός Χτες
Τα μετάλλια και οι πιο επιτυχημένες διοργανώσεις

Ποια είναι η Allyson Felix που εξαιτίας της άνοιξε παιδικός σταθμός στο Ολυμπιακό χωριό του Παρισιού

Πρόσωπα Προχτές
Η πολυβραβευμένη αθλήτρια «δεν θέλει καμία γυναίκα να αισθάνεται ότι πρέπει να επιλέξει μεταξύ του επαγγέλματος και της μητρότητας»