E-Daily

Το πασίγνωστο ελληνικό τραγούδι που γράφτηκε για τον πόλεμο του Βιετνάμ το 1970

Το πρώτο και το πιο γνωστό τραγούδι ενός διάσημου συγκροτήματος

Γράφει η ΔΑΦΝΗ ΤΣΑΡΤΣΑΡΟΥ

14/6/2023 | 02:09

Flickr / Φωτογραφία Αρχείου

Το τραγούδι "Άνθρωπε Αγάπα" κυκλοφόρησε σε δίσκο 45 στροφών το 1971. Το "Άνθρωπε Αγάπα" είναι το πιο διάσημο τραγούδι των Poll, του ιστορικού ψυχεδελικού συγκροτήματος την εποχή της δικτατορίας.

Αυτό ήταν επίσης το πρώτο τους single 45 στροφών. Στη δεύτερη πλευρά ήταν το «Έλα Ήλιε μου». Έχει συμπεριληφθεί και στον πρώτο τους δίσκο (με τη θρυλική θήκη ταγάρι).

Γράφτηκε από τον Κώστα Τουρνά, πριν αυτός σχηματίσει τους Poll.

«Άνθρωπε, αγάπα, τη φωτιά σταμάτα και τη δύναμή σου δώσ' τη στο φιλί σου...». Αυτοί οι στίχοι γράφτηκαν το 1970 και δεν έχουν χάσει ούτε την αξία τους ούτε την ομορφιά τους. 

Ο Κώστας Τουρνάς, ο Ρόμπερτ Ουίλιαμς, ο Σταύρος Λογαρίδης μαζί με τον ντράμερ Κώστα Παπαϊωάννου ξεκίνησαν μια από τις πιο όμορφες ιστορίες της σύγχρονης ελληνικής μουσικής. Εκείνα τα χρόνια - από το 1968 έως το 1974 - ήταν ιδιαίτερα επαναστατικά για ολόκληρο τον κόσμο. Και επειδή η μουσική και οι στίχοι είναι ο κύριος τρόπος έκφρασης του ανθρώπου, καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο έστειλαν μηνύματα αγάπης και ειρήνης μέσα από τα τραγούδια τους. Ο Bob Dylan και η Joan Baez ήταν δύο από τα μεγαλύτερα ονόματα της εποχής που συγκλόνισαν με τα τραγούδια τους τη νεολαία που διακατέχονταν από μια έντονη επαναστατικότητα.

Η νεολαία της Αμερικής σκοτώθηκε σε έναν πόλεμο που δεν τους αφορούσε, το Woodstock έγινε ορόσημο για τη μουσική, η Γαλλία βίωνε την Άνοιξη του 1968, η Ελλάδα ήταν υπό στρατιωτική κυριαρχία και ολόκληρος ο κόσμος περνούσε από τη δεκαετία του 1960 σε μια νέα δεκαετία, τη δεκαετία του 1970, που ταυτίστηκε με την τεχνολογική ανάπτυξη. Εκτός από τον Dylan και τον Baez, οι εκπρόσωποι της λαϊκής μουσικής δημιούργησαν μια νέα κατάσταση στα μουσικά πράγματα που, χωρίς υπερβολές, μέχρι σήμερα για το συγκεκριμένο είδος δεν έχουμε ξαναδεί. Οι Crosby, Stills, Nash and Young, Love, Buffalo Springfield και άλλοι επηρέασαν τους μουσικούς σε όλο τον κόσμο. Και φυσικά ο ήχος των Beatles είχε τον πρώτο λόγο...

Ο Κώστας Τουρνάς και ο Ρόμπερτ Ουίλιαμς, επηρεασμένοι άμεσα από τα θρυλικά «σκαθάρια» αλλά και από τον ήχο των Crosby, Stills, Nash και Young, άρχισαν να εκφράζουν μέσα από τα τραγούδια τους τα συναισθήματα της ελληνικής νεολαίας. Τα τραγούδια «Άνθρωπε Αγάπα», «Ο Γέρος», «Στην Πηγή ένα κορίτσι», «Έλα Ήλιε μου», «Η Γενιά μας», αντανακλούσαν τέλεια τα συναισθήματα των συνομηλίκων τους (και όχι μόνο). Με απλούς στίχους ο Κώστας Τουρνάς και ο Ρόμπερτ Ουίλιαμς κατάφεραν να αιχμαλωτίσουν τον παλμό της ελληνικής νεολαίας με μοναδικό τους όπλο τη νεανική απλότητα και αμεσότητα. Με απλούς στίχους ο Κώστας Τουρνάς και ο Ρόμπερτ Ουίλιαμς κατάφεραν να αιχμαλωτίσουν τον παλμό της ελληνικής νεολαίας με μοναδικό τους όπλο τη νεανική απλότητα και αμεσότητα.Ένα μεγάλο μέρος των συγκροτημάτων και των σύγχρονων καλλιτεχνών της εποχής συνέθεταν στα αγγλικά και έτσι η κασέτα με τα τραγούδια των Poll κατέληξε στα χέρια του Κώστα Φασόλα που τότε δούλευε στην Intersong, εταιρεία πνευματικών δικαιωμάτων ιδιοκτησίας της Phonogram.

Ο Κώστας Φασόλας πίστεψε σε αυτά και τον Απρίλιο του 1971 κυκλοφόρησε το single «Άνθρωπε Αγάπα / Ήλιε μου» και ξεκίνησε το δισκογραφικό ταξίδι των Poll. Ο Κώστας Φασόλας τους σύστησε και έναν νεαρό μουσικό που καταγόταν από μουσική οικογένεια, τον Σταύρο Λογαρίδη. Ο Λογαρίδης συνάντησε τον Τουρνά, τον Ουίλιαμς και τον Κώστα Παπαϊωάννου (πρώην Τσικουέττη) στο στούντιο όταν ηχογραφούσαν τον «Άνθρωπο Αγάπα», γοητεύτηκε από αυτά που άκουσε και αμέσως δήλωσε την επιθυμία του να παίξει μαζί τους. Έτσι οι Poll ξεκίνησαν να ηχογραφούν το πρώτο τους άλμπουμ «Άνθρωπε».

Θυμάμαι τη νύχτα που έγραψα το «Άνθρωπε Αγάπα»... Ήταν γραμμένο στον ύπνο μου, ξύπνησα στη 1 η ώρα το βράδυ, το έγραψα και ξανακοιμήθηκα.

Κάποια στιγμή ο Ρόμπερτ έφυγε για τη Ροδεσία γιατί είχε κάποιες υποχρεώσεις που ήταν εκεί ο πατέρας του, οπότε μέχρι να γυρίσει έκανα παρέα με δυο τουρίστες. Μια Σκωτσέζα και μια Αμερικανίδα. Κάπου ήμασταν. Η Σκωτσέζα και η Αμερικανίδα έγιναν η αφορμή να ηχογραφηθεί για πρώτη φορά με τη μορφή που αργότερα ακούστηκε σε κασέτα το «Άνθρωπε Αγάπα». Θυμάμαι τη νύχτα που έγραψα το «Άνθρωπε Αγάπα»... Ήταν γραμμένο στον ύπνο μου, ξύπνησα στη 1 η ώρα το βράδυ, το έγραψα και ξανακοιμήθηκα, λέει ο Κώστας Τουρνάς.

Συνεχίζει...«Τον Δεκέμβριο του 1970 ήμουν στρατιώτης. Οι Poll δεν υπήρχαν ακόμα, αλλά μέσα μου υπήρχε μια γαλήνια διάθεση, που θα έχω σε όλη μου τη ζωή. Μετά, σε διακοπές, είδα την ταινία «Φράουλες και αίμα» και θύμωσα πολύ. Συγκλονίστηκα από την παθητική αντίσταση των μαθητών, που διαμαρτύρονταν για τον πόλεμο του Βιετνάμ κάνοντας καθιστικές πτήσεις και τραγουδώντας, και ακόμη περισσότερο συγκλονίστηκα από την απάνθρωπη βία που τους ασκούσε η αστυνομία. Αυτή η ειρηνική αντίσταση των μαθητών είχε τα χαρακτηριστικά της συμπεριφοράς του Γκάντι απέναντι στους Βρετανούς. Αυτό με φόρτισε τόσο πολύ συναισθηματικά που μέχρι το τέλος της ταινίας ήμουν έτοιμος να σηκωθώ όρθιος, να βρίσω το κοινό και να πω «Γιατί δε χτυπάτε παλαμάκια; Γιατί δε χειροκροτάτε δηλαδή τους φοιτητές που συμπεριφέρονται έτσι. Γιατί δεν επαναστατείτε με τους μπάτσους που τους πετάνε με τέτοια βία έξω.» Και αυτό ήταν τελείως μια ψυχική ανάγκη, δεν είχε σχέση ούτε με μόδες, ούτε με flower power, με τίποτα, ήταν η ένταση της ψυχής μου. Γυρίζω στο σπίτι βουρκωμένος, δε θέλω να φάω, δε θέλω να κάνω τίποτα παρά πιάνω την κιθάρα και γράφω αμέσως το Άνθρωπε Αγάπα».