E-Daily

Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ: 5 ταινίες που πρέπει να δεις

Αυτή τη βδομάδα η Θεσσαλονίκη βρίσκεται σε ρυθμούς φεστιβάλ

Γράφει η ΔΑΦΝΗ ΤΣΑΡΤΣΑΡΟΥ

6/3/2023 | 00:01

Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης είναι ένας θεσμός που τιμάται και αγαπιέται εδώ και χρόνια από τους ανθρώπους της πόλης και όχι μόνο κι έτσι και φέτος είναι πάλι εδώ να προβάλλει ενδιαφέρουσες παραγωγές.

Εμείς ξεχωρίσαμε 5 από αυτές που αξίζει να δεις.

Σαλονίκη, Ελλάδα

Το Σαλονίκη είναι μια ταινία για τη Θεσσαλονίκη, την πόλη του ελληνικού Βορρά μεταξύ Ανατολής και Ευρώπης, Βαλκανίων και Μεσογείου. Εκείνο που προσδίδει στην πόλη τη μοναδική της ιστορική φυσιογνωμία είναι το γεγονός πως για 450 χρόνια ήταν πρωτίστως μια πόλη εβραϊκή, ενώ η κυρίαρχη γλώσσα ήταν τα ισπανικά. Με φόντο την πλούσια ιστορία της Θεσσαλονίκης και την πληθυσμιακή της πανσπερμία, η ταινία μάς συστήνει ορισμένους από τους κατοίκους της σήμερα: Εβραίους επιζώντες του Ολοκαυτώματος, Ρώσους μετανάστες, Ρομά, εθνικιστές Έλληνες. Οι ιστορίες τους συνθέτουν το πανόραμα ενός τόπου κι ενός αιώνα που θάφτηκε στη βία και στο αίμα.

Αίθουσα Φρίντα Λιάππα στις 11 Μαρτίου στις 14:00

Η φωνή, Πολωνία

Το τάγμα της Μονής των Ιησουιτών στην Πολωνία υποβάλλει τους μαθητές του στην υπέρτατη δοκιμασία. Απομονωμένοι από την κοινωνία και τις ανέσεις του σύγχρονου πολιτισμού, νεαροί άνδρες αναλογίζονται ακατάπαυστα για δύο ολόκληρα χρόνια αν τους ταιριάζει η πνευματική ζωή. Αποκτώντας πρόσβαση σε ένα ιδιαίτερο άβατο, το ντοκιμαντέρ καταγράφει τις πρώτες διαλέξεις που παρακολουθούν οι μέλλοντες κληρικοί, οι οποίες ακροβατούν ανάμεσα στο θάμβος, στον τρόμο, στο ντελίριο, στην ανάγκη, στην αγάπη, στην τρέλα και στη σωφροσύνη. «Αν κλειστείς σε μια καλύβα, θα γευτείς τους καρπούς της απλής καθημερινής ζωής», λέει ένας ηλικιωμένος μοναχός. Καθώς τα άδεια πλάνα της ερήμου αντικατοπτρίζουν τις εμπειρίες των νεαρών δοκίμων, ο μυσταγωγικός ρυθμός του ηχοτοπίου αναδύει μια αύρα διαλογισμού, παροτρύνοντας το κοινό να αναζητήσει –μέσα, έξω, δίπλα– την ολόδική του αληθινή πνευματικότητα, να αφουγκραστεί τη φωνή του δαίμονα εαυτού.

Διαθέσιμη online και αίθουσες Σταύρος Τορνές 10 μαρτίου στις 20:00 & Τώνια Μαρκετάκη στις 11 Μαρτίου, 13:00

Στον ουρανό του τίποτα με ελάχιστα, Ελλάδα

Υπήρχαν στιγμές που έκλεινα την πόρτα και ερωτήματα πλημμύριζαν το μυαλό μου. Ένα από αυτά ήταν όσο ισχυρό χρειαζόταν για να ανοίξω την κάμερα. Αγαπιούνται; H Νότα και ο Ηλίας είναι ένα ηλικιωμένο ζευγάρι που ζει σε διαφορετικούς κόσμους. Το μόνο κοινό σε αυτούς τους κόσμους είναι η αργή και δύσκολη αποσύνθεση του μυαλού και του σώματος.

Διαθέσιμη online και αίθουσα Σταύρος Τορνές 9 & 10 Μαρτίου

Δε θα σβήσουμε, Ουκρανία

Μια εφηβική περιπέτεια που εκτυλίσσεται στην Ουκρανία παρουσιάζει μια όψη του ρωσο-ουκρανικού πολέμου που δεν έχει καταγραφεί ποτέ από τον φακό, φιλοτεχνώντας ένα τρυφερό συλλογικό πορτρέτο της «γενιάς χωρίς μέλλον» του Ντονμπάς. Πέντε Ουκρανοί έφηβοι μεγαλώνουν στις μικρές πόλεις μιας περιοχής εξόρυξης άνθρακα. Όπως όλοι οι τυπικοί έφηβοι ανά τον πλανήτη, κάνουν μικρές εξεγέρσεις, παλεύουν με την ανία και την πολυεπίπεδη σύγχυση που τους καταβάλλει, αλλά και προσπαθούν να ανακαλύψουν τον εαυτό τους και τον τρόπο που θέλουν να ζουν. Μόνο που οι συγκεκριμένοι έφηβοι βρίσκονται στο Ντονμπάς, το οποίο έχει μετατραπεί εδώ και χρόνια σε εμπόλεμη ζώνη. Πέρα από την οικονομική ύφεση που μαστίζει την περιοχή, βιαιοπραγίες λαμβάνουν χώρα συνεχώς κάπου στο φόντο – πολύ συχνά και στο προσκήνιο. Έτσι, τα παιδιά προσπαθούν να βρουν τον δρόμο τους εν μέσω ενός ζοφερού και χαοτικού κλίματος: καταφεύγουν στη ζωγραφική, στη φωτογραφία και στη μουσική, αλλά, κυρίως, στη φιλία. Ώσπου μια απρόσμενη πρόσκληση πέφτει στο τραπέζι. Πώς θα τους φαινόταν ένα ταξίδι στο Νεπάλ και πεζοπορίες στους πρόποδες των Ιμαλαΐων; Ξαφνικά βλέπουν φως στο σκοτάδι και καταβάλλουν τα μέγιστα για να πραγματοποιήσουν αυτό το όνειρο που μοιάζει άπιαστο, καταγράφοντας την εμπειρία τους σε βίντεο-ημερολόγια. Ενώ οι συνθήκες στην πατρίδα τους χειροτερεύουν, η απειλή μιας ολικής ρωσικής εισβολής διαφαίνεται στον ορίζοντα. Μπορούν οι ελπίδες και τα όνειρα των νέων αυτών να επιβιώσουν; Ζουν μόνο όσοι ονειρεύονται!

Διαθέσιμη online και αίθουσα Τώνια Μαρκετάκη 11 Μαρτίου στις 18:00

Μέσα στην καρδιά μου

Ισορροπώντας ανάμεσα στη μαγεία της σκηνής και στα απύθμενα βάθη που μπορεί να αγγίξει η τέχνη της πραγματικότητας, αυτό το σχεδόν οπερατικό ντοκιμαντέρ θολώνει τα όρια ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη μυθοπλασία, παρακολουθώντας στενά (και προσκαλώντας σε ενεργή συμμετοχή) κάποιους ηθοποιούς με διανοητικές δυσκολίες. Μια ευαίσθητη μελέτη της σπαρακτικής σύγκρουσης ανάμεσα σε αυτό που θέλουν και μπορούν να καταφέρουν οι αυθόρμητοι πρωταγωνιστές, και σε αυτό που τους επιτρέπεται. Αν «όλος ο κόσμος είναι μια σκηνή», για κάποιους ανθρώπους μια σκηνή μπορεί να γίνει ένας άλλος, πιο ελεύθερος κόσμος.

Διαθέσιμη online και αίθουσα Παύλος Ζάννας 7 Μαρτίου στις 18:00 και 8 Μαρτίου στις 15:00.