E-Daily

5 ταβέρνες της Ελλάδας σχεδόν «αιωνόβιες»

Αυτά τα μαγαζιά της χώρας μας διατηρούν ακόμα την αύρα του 20ου αιώνα!

Γράφει η ΔΑΦΝΗ ΤΣΑΡΤΣΑΡΟΥ

7/2/2023 | 01:23

Facebook @The old tavern of Psarras

Μπορεί τον προηγούμενο αιώνα οι ταβέρνες και τα εστιατόρια να μην είχαν την εξεζητημένη και ιδιαίτερη αισθητική στο χώρο που βρίσκουμε σήμερα, ούτε "πειραγμένες" και γκουρμέ γεύσεις σε μεγάλο βαθμό, αλλά είχαν σίγουρα διάθεση για εξυπηρέτηση, αγνές πρώτες ύλες και μια "ζεστασιά" στο χώρο που σπάνια βρίσκει κανείς πια.

Ελάχιστες από τις ταβέρνες που "γεννήθηκαν" και "άνθισαν" στις αρχές και τα μέσα του 20ου αιώνα υπάρχουν έως σήμερα.

Είναι όμως μερικές που διατηρούνται και τιμώνται από τον κόσμο που τις επισκέπτεται για να φάει καλά και να κάνει ένα ταξίδι στο χρόνο, μέσα από τις γεύσεις.

Παρακάτω συγκεντρώσαμε τις 5 πιο διάσημες ταβέρνες που ζουν εδώ και 100 περίπου χρόνια!

Κατσαρίνα - Κηφισιά, Αττική

Η "Κατσαρίνα" είναι οικογενειακή ταβέρνα που μετράει 130 χρόνια ζωής (!!) και θυμίζει όλα τα όμορφα ταβερνάκια που βλέπουμε στις ελληνικές ταινίες με νοσταλγία. Θα απολαύσεις νόστιμα και απλά, παραδοσιακά πιάτα "γιαγιάς" όπως η σπανακόπιτα και τα κρεατικά της σούβλας που είναι υπέροχα: κοντοσούβλι, σταβλίσια μπριζόλα, κλπ.

Χαμόδρακας - Παραλία Ν. Κρήνης, Θεσσαλονίκη

Μετράει σχεδόν 100 χρόνια ζωής στο πιο όμορφο μέρος της πόλης, την παραλία της Αρετσούς στη Ν. Κρήνη. Προσφέρει φρέσκα ψάρια και θαλασσινά από το 1926, όταν το πρωτοάνοιξε ο Λεωνίδας Χαμόδρακας. Το μπαλκόνι του με θέα στο Θερμαϊκό κόλπο είναι το σήμα κατατεθέν του.

Η παλιά ταβέρνα του Ψαρρά - Πλάκα, Αθήνα

Υπάρχει από το 1898 σε μία από τις πιο όμορφες και τουριστικές γειτονιές της Αθήνας που μοιάζουν σαν να μην έχασαν ποτέ την "αθωότητα" και το ρομαντισμό τους, ενώ σερβίρει νόστιμα, παραδοσιακά εδέσματα: από αστακομακαρονάδα μέχρι λουκουμάδες με μέλι.

Κατσόγιαννος - Δραπετσώνα, Πειραιάς

Η ταβέρνα του Κατσόγιαννου υπάρχει από το 1930 στην περιοχή της Δραπετσώνας, προσφέροντας αυθεντικές γεύσεις, με σπεσιαλιτέ τα τραγανά, τηγανητά κεφτεδάκια, τα παϊδάκια και το σηκώτι, που θα απολαύσεις στον παραδοσιακό εσωτερικό της χώρο.

«Μπατζάβαλης Γεώργιος» - Τροιζηνία, Μέθανα

Το ιστορικό παραδοσιακό εστιατόριο «Μπατζάβαλης Γεώργιος» εκτός του ότι "ζει και αναπνέει" εδώ και 90 χρόνια, το 2019, ήταν στη λίστα με τα 100 καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας. Βρίσκεται στον Καρατζά Τροιζηνίας στην περιοχή των Μεθάνων και διαθέτει νόστιμα πιάτα, αλλά και ένα μεγάλο μπαλκόνι με όμορφη θέα.