E-Daily

5 φορές που η τέχνη ενέπνευσε τη βιομηχανία της μόδας

Όταν παγκοσμίου φήμης σχεδιαστές μόδας δημιούργησαν εξαιρετικές συλλογές βασισμένες σε κινήματα της τέχνης

Γράφει η ΔΑΦΝΗ ΤΣΑΡΤΣΑΡΟΥ

4/1/2023 | 00:20

Nextweb Collage

Σε όλη την ιστορία, η μόδα και η τέχνη πήγαιναν χέρι-χέρι, δημιουργώντας ένα υπέροχο συνδυασμό. Πολλοί σχεδιαστές μόδας έχουν δανειστεί ιδέες από κινήματα τέχνης για τις συλλογές τους, επιτρέποντάς μας να κοιτάξουμε τη μόδα ως μια μορφή τέχνης. Κυρίως η τέχνη μας εξυπηρετεί για την έκφραση ιδεών και οραμάτων.

Ως μια ωδή στην ιστορία της τέχνης, παρακάτω θα δεις 5 fashion items που σχεδιάστηκαν από οραματιστές σχεδιαστές μόδας του 20ου αιώνα.

Madeleine Vionnet: Μια σχεδιάστρια μόδας που εμπνεύστηκε από την Αρχαία Ελλάδα και Ρώμη

Γεννημένη στη βόρεια-κεντρική Γαλλία το 1876, η Madame Vionnet ήταν γνωστή ως «αρχιτέκτονας των μοδίστρων». Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στη Ρώμη, γοητεύτηκε από την τέχνη και τον πολιτισμό του ελληνικού και ρωμαϊκού πολιτισμού και εμπνεύστηκε από αρχαίες θεές και αγάλματα. Βασισμένη σε αυτά τα έργα τέχνης, διαμόρφωσε την αισθητική του στυλ της και συνδύασε στοιχεία ελληνικής γλυπτικής και αρχιτεκτονικής για να δώσει μια νέα διάσταση στο γυναικείο σώμα. Με την κύρια δεξιοτεχνία της στο ντύσιμο και δημιουργία φορεμάτων, έφερε επανάσταση στη σύγχρονη μόδα. Η Vionnet στράφηκε συχνά σε έργα τέχνης όπως η "Νίκη της Σαμοθράκης" για τις δημιουργικές της συλλογές.

Οι Dolce & Gabbana και το μπαρόκ του Peter Paul Rubens

Ο Peter Paul Rubens ζωγράφιζε τις γυναίκες με μαεστρία, «με αγάπη, σχολαστικότητα και επιμέλεια». Παρουσίασε την "Αφροδίτη μπροστά στον καθρέφτη" ως το απόλυτο σύμβολο ομορφιάς. Ο Rubens απεικόνισε εξαιρετικά την ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα της και τα ανοιχτόχρωμα μαλλιά της που έρχονται σε αντίθεση με τη μελαχρινή υπηρέτρια. Ο καθρέφτης είναι το απόλυτο σύμβολο ομορφιάς, που πλαισιώνει τη γυναίκα σαν πορτρέτο, ενώ τονίζει διακριτικά τη γύμνια της φιγούρας. Ο καθρέφτης που κρατά ο Έρως για τη θεά αποκαλύπτει την αντανάκλαση της Αφροδίτης, ως αναπαράσταση της σεξουαλικής επιθυμίας. Ο Rubens, ο οποίος ήταν ένας από τους ιδρυτές της τέχνης του Μπαρόκ, και η ιδέα του στην οποία «τα χρώματα είναι πιο σημαντικά από τις γραμμές», επηρέασε αρκετούς σχεδιαστές μόδας, συμπεριλαμβανομένων των Dolce & Gabbana. Το μπαρόκ στυλ παρέκκλινε από το πνεύμα της Αναγέννησης, εγκατέλειψε την ηρεμία και την ομαλότητα και ακολούθησε την κομψότητα, τον ενθουσιασμό και την κίνηση.

Ο Μανιερισμός του El Greco και ο Cristobal Balenciaga

Ο Cristóbal Balenciaga θα μπορούσε να περιγραφεί ως ένας πραγματικός δεξιοτέχνης της μόδας που αναμόρφωσε τη γυναικεία μόδα τον 20ο αιώνα. Γεννημένος σε ένα μικρό χωριό της Ισπανίας, μετέφερε την ουσία της ισπανικής ιστορίας της τέχνης στα σύγχρονά του σχέδια. Σε όλη του την καριέρα, ο Balenciaga εμπνεύστηκε από την ισπανική Αναγέννηση. Συχνά έψαχνε για έμπνευση στους ισπανούς βασιλείς και στα μέλη του κλήρου. Η Balenciaga μεταμόρφωσε τα εκκλησιαστικά κομμάτια και τα μοναστηριακά ενδύματα της εποχής σε  αριστουργήματα μόδας. Μία από τις μεγάλες εμπνεύσεις του ήταν ο Μανιεριστής El Greco, γνωστός και ως Δομίνικος Θεοτοκόπουλος. Κοιτάζοντας τον Καρδινάλιο Fernando Niño de Guevara του El Greco, υπάρχει μια ομοιότητα μεταξύ της κάπας του Cardinal και του σχεδίου του Balenciaga. Ο πίνακας απεικονίζει τον Ισπανό καρδινάλιο, Fernando Niño de Guevara, της εποχής του El Greco στο Τολέδο.

Yves Saint Laurent, Mondrian και De Stijl

Ο Mondrian ήταν ένας από τους πρώτους καλλιτέχνες που ζωγράφισαν την αφηρημένη τέχνη τον 20ό αιώνα. Γεννημένος στην Ολλανδία, το 1872, ξεκίνησε ένα ολόκληρο καλλιτεχνικό κίνημα που ονομάζεται De Stijl. Στόχος του κινήματος ήταν να συνδυάσει τη σύγχρονη τέχνη και τη ζωή. Το στυλ, γνωστό και ως Νεοπλαστικισμός, ήταν μια μορφή αφηρημένης τέχνης στην οποία χρησιμοποιούσε μόνο γεωμετρικές αρχές και βασικά χρώματα, όπως κόκκινο, μπλε και κίτρινο, τα οποία συνδύαζε με ουδέτερα (μαύρο, γκρι και λευκό). Το καινοτόμο στυλ του Mondrian στις αρχές του 1900 είχε σχεδιαστές μόδας να αναπαράγουν αυτό το καθαρό είδος αφηρημένης τέχνης. Το καλύτερο παράδειγμα πίνακα του De Stijl είναι η Σύνθεση με κόκκινο μπλε και κίτρινο. Ως λάτρης της τέχνης, ο Γάλλος σχεδιαστής μόδας Yves Saint Laurent ενσωμάτωσε τους πίνακες του Mondrian στις δημιουργίες του υψηλής ραπτικής. Εμπνεύστηκε για πρώτη φορά από τον Mondrian όταν διάβασε ένα βιβλίο για τη ζωή του καλλιτέχνη που του χάρισε η μητέρα του για τα Χριστούγεννα.

Σχεδιαστές μόδας & Pop Art: Gianni Versace και Andy Warhol

Η εποχή της Pop Art ήταν ίσως η περίοδος με τη μεγαλύτερη επιρροή για σχεδιαστές μόδας και καλλιτέχνες στην ιστορία της τέχνης. Ο Andy Warhol πρωτοστάτησε σε έναν συνδυασμό ποπ κουλτούρας και υψηλής μόδας που τον έκανε εμβληματικό σύμβολο του κινήματος της Pop Art. Στη δεκαετία του εξήντα, ο Warhol άρχισε να εξασκεί την τεχνική υπογραφής του, γνωστή ως μεταξοτυπία. Ένα από τα πρώτα και αναμφισβήτητα πιο διάσημα έργα του ήταν το "Δίπτυχο της Marilyn". Για αυτό το έργο τέχνης, εμπνεύστηκε όχι μόνο από την ποπ κουλτούρα αλλά και από την ιστορία της τέχνης και ζωγράφους του αφηρημένου εξπρεσιονισμού. Ο Warhol απαθανάτισε τους δύο κόσμους της Marily Monroe, τη δημόσια ζωή της σταρ του Χόλιγουντ και την τραγική πραγματικότητα της Norma Jeane, της γυναίκας που πάλεψε με την κατάθλιψη και τον εθισμό.Ο Ιταλός σχεδιαστής Gianni Versace είχε μια μακροχρόνια φιλία με τον Andy Warhol. Και οι δύο άνδρες γοητεύτηκαν από τη λαϊκή κουλτούρα. Για να τιμήσει τη μνήμη του Warhol, ο Versace του αφιέρωσε τη συλλογή του για την Άνοιξη/Καλοκαίρι του 1991. Ένα από τα φορέματα είχε τα prints της Marilyn Monroe του Warhol.