E-Daily

2021: Τα 10 γεγονότα που μας υπενθύμισαν την κλιματική αλλαγή του πλανήτη

Το 2021 ήταν μια πανδημική χρονιά που μας έδειξε με απερίγραπτη γενναιοδωρία το άγριο πρόσωπο της εκδικητικής φύσης

30/12/2021 | 16:18

Κωνσταντίνος Τσακαλίδης

Μπορεί η πανδημία Covid-19 να είναι στο επίκεντρο των ζωών μας και να μας «ρουφάει» κάθε θετική σκέψη για το μέλλον, ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε ένα άλλο σημαντικό αγώνα που έχει να δώσει η ανθρωπότητα. Τον αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή.

Το 2021 λοιπόν, ήταν μια πανδημική χρονιά που μας έδειξε με απερίγραπτη γενναιοδωρία το άγριο πρόσωπο της εκδικητικής φύσης.

1. Η Ελλάδα ήρθε αντιμέτωπη με τις χειρότερες δασικές πυρκαγιές από το 2007, αφού οι θερμοκρασίες ρεκόρ και οι ισχυροί άνεμοι προκάλεσαν πυρκαγιές που κατέστρεψαν σπίτια και καλλιέργειες, σκοτώνοντας τρεις ανθρώπους. Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός συνέδεσε τις πυρκαγιές με την υπερθέρμανση του πλανήτη.

2. Μια παρατεταμένη ξηρασία στα βορειοανατολικά της Κένυας τον περασμένο Δεκέμβριο προκάλεσε το θάνατο των ζώων και απείλησε τις αγροτικές κοινότητες. Η περιοχή είχε δεχτεί μόλις το 1/3 των κανονικών για την εποχή βροχοπτώσεων.

3. Ο εξαιρετικά μολυσμένος ποταμός Yamuna στο Δελχί καλύφθηκε από αφρό σαν χιόνι τον Νοέμβριο ως αποτέλεσμα «βαριών λυμάτων και βιομηχανικών απορριμμάτων», σύμφωνα με την κυβέρνηση. Για χρόνια οι αρχές υποσχέθηκαν να καθαρίσουν το ποτάμι αλλά δεν το έκαναν.

4. Η έλλειψη βροχοπτώσεων στην Τουρκία φέτος έφερε ακραίες ξηρασίες, βλάπτοντας τις περιουσίες των αγροτών, κυρίως στη νοτιοανατολική Ανατολία.

5. Τον Ιούλιο, μια λιμνοθάλασσα στην επαρχία Chubut της Παταγονίας, στην Αργεντινή, έφερε ένα έντονο ροζ χρωματισμό, που προέρχονταν χημικά απόβλητα, που χρησιμοποιούνται στην αλιευτική βιομηχανία.

6. Η Ελλάδα δεν ήταν το μόνο μέρος που χτυπήθηκε από εκτεταμένες πυρκαγιές φέτος. Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, η Καλιφόρνια αντιμετώπισε άλλη μια χρονιά δασικών πυρκαγιών, που έκαψαν 2.569.009 στρέμματα και σκότωσαν τρεις ανθρώπους.

7. Οι κλιματικές καταστροφές σε όλο τον κόσμο καθώς και οι πολιτικές αναταραχές ανάγκασαν τη μαζική μετακίνηση ανθρώπων σε πιο σταθερό έδαφος, αναζητώντας συχνά άσυλο στην Ευρώπη και αντιμετωπίζοντας ολοένα και πιο εχθρικές-ακροδεξιές κυβερνήσεις.

8. Οι έντονες βροχοπτώσεις τον Ιανουάριο σήμαιναν πρόβλημα στις αποχετεύσεις κοντά στην πόλη Priboj, πλημμυρίζοντας τα ποτάμια της Σερβίας με απόβλητα.

9. Οι βροχοπτώσεις και το λιώσιμο του χιονιού στην ορεινή περιοχή του Άιφελ της δυτικής Γερμανίας και του ανατολικού Βελγίου κατέστρεψαν χιλιάδες σπίτια και σκότωσαν 200 ανθρώπους.

10. Τον Φεβρουάριο, η κλιματική αλλαγή προκάλεσε εκτεταμένες ξηρασίες που οδήγησαν στην ξήρανση λιμνών, όπως η λίμνη Σουέσκα στην Κολομβία.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η σπάνια εφεύρεση του Μαρκ Τουέιν που δεν πιστεύει κανείς

Άνθρωποι 13.04.2024
Εκτός από μεγάλος λογοτέχνης, είχε κι άλλα ταλέντα

Νάντια Συντζανάκη: Αρχιτέκτονας, τριαθλήτρια και μαμά τριών παιδιών

Juicy 13.04.2024
Μια από τις σπουδαιότερες τριαθλήτριες στην Ελλάδα

Μέχρι πότε πίστευαν πως η γη είναι επίπεδη; Η παρεξήγηση του Χριστόφορου Κολόμβου

ΝΕΑ 13.04.2024
Η φήμη για τη στρογγυλή γη που τον ακολουθεί ως σημερα

Ο πίνακας που... έκρυβε μυστικά: Το πριν και το μετά

ΝΕΑ 13.04.2024
Ένα οικογενειακό πορτρέτο τροποποιήθηκε για να καλύψει έναν σκλάβο έφηβο που πόζαρε μαζί με τα παιδιά της οικογένειας

Γιατί οι Ρωμαίοι είχαν πιο υγιή δόντια από εμάς σήμερα

Ιστορικά 13.04.2024
Δείτε τι διαφορετικό συνέβαινε

Γιατί οι μαραθωνοδρόμοι τα κάνουν πάνω τους;

Αφιέρωμα 13.04.2024
Ένα αναπόσπαστο κομμάτι του αθλήματος

Γιατί υπάρχει ο Τζόκερ στις τράπουλες;

Ιστορικά Χτες
Μόλις στο τέλος του 19ου αιώνα εμφανίστηκε ο Τζόκερ στις τράπουλες.

5 από τις πιο ακριβές φωτογραφίες που πουλήθηκαν στην ιστορία

Ωραίες Εικόνες Χτες
Γυναίκες, λίμνες και φωτογραφίες προέδρων

Η πόλη που κράτησε μυστικό το πυρηνικό της καταφύγιο για τρεις δεκαετίες

Ιστορικά Χτες
Οι κάτοικοι βοήθησαν να κρατηθεί το καταφύγιο

Ποιο είναι το πιο διάσημο άγαλμα στην ιστορία της τέχνης

Ιστορικά Χτες
Μια διαχρονική εικόνα της αναγεννησιακής γλυπτικής