E-Daily

Πως βιώνουν οι άνθρωποι με αυτισμό τις σχέσεις και την ερωτiκής τους ζωή

Ένας ανά 45 άτομα στην Αμερική ζει στο φάσμα του αυτισμού

28/12/2021 | 17:23

@mylove4art / twenty20

Παρόλο που υπάρχουν περισσότεροι από 5,4 εκατομμύρια ενήλικες που ζουν στο φάσμα του αυτισμού (ASD) στις ΗΠΑ, συνεχίζουμε σχεδόν να αγνοούμαι τη ζωή αυτών των ανθρώπων.

Ένας ανά 45 άτομα στην Αμερική ζει με αυτισμό η με αναπτυξιακές αναταραχές και ακόμα οι περισσότεροι νευροτυπικοί άνθρωποι δεν το καταλαβαίνουν πλήρως τι πάει να πει «αυτισμός».

Παρακάτω θα δούμε τις ιστορίες αυτιστικών ανθρώπων και το πως αυτοί βιώνουν τις σχέσεις την οικειότητα και τα ραντεβού.

«Σε έναν τσακωμό το συναίσθημα με κυριεύει σε βαθμό που δεν μπορώ να ελέγξω τον εαυτό μου. Όταν φεύγω στη μέση ενός καυγά, δεν είναι επειδή δεν με νοιάζει ή ότι αποφεύγω να μιλήσω για αυτό, είναι επειδή είμαι σε συναισθηματική υπερφόρτωση και ο εγκέφαλός μου – αν δεν κάνει ένα διάλλειμα- δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει σωστά. Εγώ δεν θα μπορέσω να συνθέσω τις σκέψεις μου και να συνομιλήσω ξανά για το πρόβλημα. Αν σε αυτή την περίπτωση κάποιος ξεκινά να φωνάζει και μου θυμώσει, τότε δεν πρόκειται να έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα».

@Ανώνυμος

«Αν φλερτάρεις μαζί μου, δεν θα το καταλάβω, παρά μόνο μετά από τρεις μήνες, σε μια άκυρη στιγμή που μπορεί να κάνω μπάνιο και να υπεραναλύω ξανά μια συζήτηση μας. Αν ενδιαφέρεσαι για μένα, απλώς πες μου ευθέως».

@Ανώνυμος

«Εύχομαι πραγματικά οι άνθρωποι να προσπαθήσουν να κατανοήσουν λίγο περισσότερο την κατάστασή μας. Τείνω να είμαι λίγο υπερβολικός καθώς δεν μπορώ να παρατηρήσω αν ενοχλώ το άλλο άτομο ή αν είμαι πολύ κολλιτσίδας, ενοχλητικός, ή τέτοια πράγματα. Αλλά τις περισσότερες φορές, απλώς κάνω ό,τι μπορώ για να δώσω στον άλλον την αμέριστη προσοχή μου και έναν τρόπο για να με γνωρίσει. Όταν προσπαθώ να το μειώσω, καταλήγω να φαίνομαι ψυχρός, αγενής και αδιάφορος. Αν οι άνθρωποι μιλούσαν και μου έλεγαν τα συναισθήματά τους θα μπορούσα να προσαρμοστώ και να βρω έναν καλύτερο τρόπο να αλληλοεπιδράσω μαζί τους».

«Νομίζω ότι οι άνθρωποι υποθέτουν ότι πρέπει να εφεύρουν έναν εντελώς νέο είδος αγάπης για τα αυτιστικά άτομα, όταν απλά πρέπει να μοιραστούν και να επικοινωνήσουν την αγάπη τους διαφορετικά. Το να ρωτάς για τα όρια του καθενός, τις μεθόδους επικοινωνίας και τις προοπτικές παίζουν βασικό ρόλο στις σχέσεις των αυτιστικών ατόμων».

@Ανώνυμος

«Μην υποθέτετε ότι επειδή γνωρίζετε ένα αυτιστικό άτομο, αυτόματα γνωρίζετε πώς είναι ένα άλλο αυτιστικό άτομο. Εάν γνωρίζετε το τάδε αυτιστικό, γνωρίζετε μόνο εκείνον. Αν θέλετε να γνωρίσετε και έναν ακόμα αφιερώστε χρόνο για να μάθετε τον χαρακτήρα, την προσωπικότητα και τις προτιμήσεις του, αντί να κάνετε υποθέσεις βασισμένες σε στερεότυπα».

@Ανώνυμος

«Ζητάμε απεγνωσμένα την αγάπη για αυτό που είμαστε. Δεν θέλουμε να μας βλέπουν ως κάποιον που πρέπει να τον «φροντίζουν» σαν παιδί. Οι περισσότεροι αυτιστικοί ενήλικες με υψηλή λειτουργικότητα μπορούν να κάνουν τα ίδια πράγματα με τα νευροτυπικά άτομα, αλλά ίσως χρειαστεί να μας δείξουν πώς να κάνουμε κάτι αν δεν έχουμε ποτέ εκτεθεί σε αυτό».

@jennies4783ed5b8

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ημέρα που ο Mike Tyson δάγκωσε το αυτί του Evander Holyfield

Αθλητισμός 27.07.2024
Μια περίεργη αλλά ιστορική στιγμή για τον αθλητισμό

Tι ήταν οι Δρόμοι των Νεκρών στην Ιρλανδία

Stories 27.07.2024
Πού πάνε τα πνεύματα στη μετά θάνατον ζωή; Oι Ιρλανδοί ξέρουν

Μήπως ο επόμενος πόλεμος γίνει στο διάστημα;

Stories 27.07.2024
Πόσο κοντά είμαστε στη τοποθέτηση ενός όπλου στο διάστημα;

Οι άνθρωποι μπορούν να έχουν όριο ζωής 150 ετών, αλλά πώς θα τα φτάσουν;

Νέα Εποχή 27.07.2024
Οι άνθρωποι δεν μπορούν να ζήσουν για πάντα, αλλά δεν έχουμε φτάσει καν στο όριο για το πόσο θα αντέξει το σώμα μας

Πώς τρεις Γαλλίδες πριγκίπισσες κατέλυσαν μια ολόκληρη δυναστεία

Πρόσωπα 27.07.2024
Τι επέφερε μια τόσο καταστροφική αλλαγή που αποδυνάμωσε και τελικά κατέστρεψε τη δυναστεία των Καπετιδών; Η απάντηση είναι, τρεις νεαρές γυναίκες.

6+1 ασυμβίβαστες γυναίκες που θα ήθελες πολύ να γνωρίσεις

Πρόσωπα 27.07.2024
Αυτά τα κορίτσια άλλαξαν τον κόσμο με το δυναμισμό και τη θέλησή τους!

Sante: Το θρυλικό ελληνικό τσιγάρο που θυμούνται όλοι

Retro Χτες
Είχαν ένα φανταστικό κόκκινο πακέτο

Οι 10+1 πιο επικίνδυνες πόλεις της Ευρώπης

Stories Χτες
Υπάρχει λόγος για το +1

Όλοι οι αριθμοί των Ελλήνων αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες μέχρι σήμερα

Αθλητισμός Χτες
Τα μετάλλια και οι πιο επιτυχημένες διοργανώσεις

Ποια είναι η Allyson Felix που εξαιτίας της άνοιξε παιδικός σταθμός στο Ολυμπιακό χωριό του Παρισιού

Πρόσωπα Προχτές
Η πολυβραβευμένη αθλήτρια «δεν θέλει καμία γυναίκα να αισθάνεται ότι πρέπει να επιλέξει μεταξύ του επαγγέλματος και της μητρότητας»