E-Daily

Πως βιώνουν οι άνθρωποι με αυτισμό τις σχέσεις και την ερωτiκής τους ζωή

Ένας ανά 45 άτομα στην Αμερική ζει στο φάσμα του αυτισμού

28/12/2021 | 17:23

@mylove4art / twenty20

Παρόλο που υπάρχουν περισσότεροι από 5,4 εκατομμύρια ενήλικες που ζουν στο φάσμα του αυτισμού (ASD) στις ΗΠΑ, συνεχίζουμε σχεδόν να αγνοούμαι τη ζωή αυτών των ανθρώπων.

Ένας ανά 45 άτομα στην Αμερική ζει με αυτισμό η με αναπτυξιακές αναταραχές και ακόμα οι περισσότεροι νευροτυπικοί άνθρωποι δεν το καταλαβαίνουν πλήρως τι πάει να πει «αυτισμός».

Παρακάτω θα δούμε τις ιστορίες αυτιστικών ανθρώπων και το πως αυτοί βιώνουν τις σχέσεις την οικειότητα και τα ραντεβού.

«Σε έναν τσακωμό το συναίσθημα με κυριεύει σε βαθμό που δεν μπορώ να ελέγξω τον εαυτό μου. Όταν φεύγω στη μέση ενός καυγά, δεν είναι επειδή δεν με νοιάζει ή ότι αποφεύγω να μιλήσω για αυτό, είναι επειδή είμαι σε συναισθηματική υπερφόρτωση και ο εγκέφαλός μου – αν δεν κάνει ένα διάλλειμα- δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει σωστά. Εγώ δεν θα μπορέσω να συνθέσω τις σκέψεις μου και να συνομιλήσω ξανά για το πρόβλημα. Αν σε αυτή την περίπτωση κάποιος ξεκινά να φωνάζει και μου θυμώσει, τότε δεν πρόκειται να έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα».

@Ανώνυμος

«Αν φλερτάρεις μαζί μου, δεν θα το καταλάβω, παρά μόνο μετά από τρεις μήνες, σε μια άκυρη στιγμή που μπορεί να κάνω μπάνιο και να υπεραναλύω ξανά μια συζήτηση μας. Αν ενδιαφέρεσαι για μένα, απλώς πες μου ευθέως».

@Ανώνυμος

«Εύχομαι πραγματικά οι άνθρωποι να προσπαθήσουν να κατανοήσουν λίγο περισσότερο την κατάστασή μας. Τείνω να είμαι λίγο υπερβολικός καθώς δεν μπορώ να παρατηρήσω αν ενοχλώ το άλλο άτομο ή αν είμαι πολύ κολλιτσίδας, ενοχλητικός, ή τέτοια πράγματα. Αλλά τις περισσότερες φορές, απλώς κάνω ό,τι μπορώ για να δώσω στον άλλον την αμέριστη προσοχή μου και έναν τρόπο για να με γνωρίσει. Όταν προσπαθώ να το μειώσω, καταλήγω να φαίνομαι ψυχρός, αγενής και αδιάφορος. Αν οι άνθρωποι μιλούσαν και μου έλεγαν τα συναισθήματά τους θα μπορούσα να προσαρμοστώ και να βρω έναν καλύτερο τρόπο να αλληλοεπιδράσω μαζί τους».

«Νομίζω ότι οι άνθρωποι υποθέτουν ότι πρέπει να εφεύρουν έναν εντελώς νέο είδος αγάπης για τα αυτιστικά άτομα, όταν απλά πρέπει να μοιραστούν και να επικοινωνήσουν την αγάπη τους διαφορετικά. Το να ρωτάς για τα όρια του καθενός, τις μεθόδους επικοινωνίας και τις προοπτικές παίζουν βασικό ρόλο στις σχέσεις των αυτιστικών ατόμων».

@Ανώνυμος

«Μην υποθέτετε ότι επειδή γνωρίζετε ένα αυτιστικό άτομο, αυτόματα γνωρίζετε πώς είναι ένα άλλο αυτιστικό άτομο. Εάν γνωρίζετε το τάδε αυτιστικό, γνωρίζετε μόνο εκείνον. Αν θέλετε να γνωρίσετε και έναν ακόμα αφιερώστε χρόνο για να μάθετε τον χαρακτήρα, την προσωπικότητα και τις προτιμήσεις του, αντί να κάνετε υποθέσεις βασισμένες σε στερεότυπα».

@Ανώνυμος

«Ζητάμε απεγνωσμένα την αγάπη για αυτό που είμαστε. Δεν θέλουμε να μας βλέπουν ως κάποιον που πρέπει να τον «φροντίζουν» σαν παιδί. Οι περισσότεροι αυτιστικοί ενήλικες με υψηλή λειτουργικότητα μπορούν να κάνουν τα ίδια πράγματα με τα νευροτυπικά άτομα, αλλά ίσως χρειαστεί να μας δείξουν πώς να κάνουμε κάτι αν δεν έχουμε ποτέ εκτεθεί σε αυτό».

@jennies4783ed5b8

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο νέος βασιλιάς των κρυπτονομισμάτων είναι 30 χρονών

Πρόσωπα 16.06.2024
Ενας καινοτόμος και οραματιστής που έχει διαμορφώσει με τον δικό του τρόπο, τον κόσμο των κρυπτονομισμάτων

Αυτή είναι η αρχαιότερη πόλη του κόσμου

Stories 16.06.2024
Μπορείς να μαντέψεις ποια είναι;

Φταίει η μουσική και το ίντερνετ για την επιθετική συμπεριφορά των εφήβων;

Stories 16.06.2024
Μήπως δαιμονοποιούμε τις τάσεις της εποχής;

Η πόλη θαύμα που απέτυχε παταγωδώς: H απίστευτη ιστορία της Shenyang

Stories 16.06.2024
Από μέρος θαύμα, έγινε πόλη φάντασμα

Η γυναίκα που έσωσε το πιο παλιό δισκάδικο στον κόσμο

Πρόσωπα 16.06.2024
Το Spillers πήρε τα πάνω του χάρη στην Ashli ​​Todd

Δε μπορούσε να βρει δουλειά ως δασκάλα, κι έτσι έφτιαξε το δικό της σχολείο

Πρόσωπα 16.06.2024
«Κάνε συνηθισμένα πράγματα με έναν ασυνήθιστο τρόπο»

Γιατί η Ισλανδία είναι ένα από τα καλύτερα μέρη για να είσαι γυναίκα

Πρόσωπα 16.06.2024
Τα τελευταία 12 χρόνια, η χώρα βρίσκεται στην κορυφή του Δείκτη Χάσματος των Φύλων του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ

Η φοιτήτρια που είναι αλλεργική στο σeξ

Πρόσωπα 16.06.2024
Μια σπάνια πάθηση, που όμως δεν είναι όσο σπάνια νομίζουν οι περισσότεροι

Όταν ο Τζορτζ Μπους και ο Σαντάμ Χουσεΐν προκλήθηκαν σε μονομαχία

Ιστορικά Χτες
Ιδέα που τελικά δεν προχώρησε...

Η σκηνοθέτις που έκανε φεμινιστικό ποpνό και κατέρριψε τα στερεότυπα

Πρόσωπα Χτες
Πρωτοπόρος, φεμινίστρια, κινηματογραφίστρια