E-Daily

Σαν σήμερα: Η ημέρα που τα Χριστούγεννα απέκτησαν «φώτα»

Στις 22 Δεκεμβρίου του 1882

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ

22/12/2021 | 00:39

@anelehbakota via Twenty20

Ήταν το 1882 και πλησίαζαν τα Χριστούγεννα. Τα χριστουγεννιάτικα δέντρα ήταν ήδη έθιμο, μόνο που μέχρι τότε υπήρχε μόνο ένας τρόπος να τα φωτίσεις. Τα κεριά. Ωστόσο, ένας Νεοϋορκέζος βρήκε μια εξαιρετική εφαρμογή για τον ηλεκτρισμό που είχε εφευρεθεί.

Ο Edward Johnson δούλευε αρχικά για την εταιρεία του Thomas Edison και αργότερα έγινε αντιπρόεδρος της. Εκείνα τα Χριστούγεννα, στις 22 Δεκεμβρίου, είχε την ιδέα να βάλει 80 μικρά κόκκινα, μπλε και λευκά λαμπάκια δεμένα μεταξύ τους και ενωμένα με ένα καλώδιο ρεύματος, στο χριστουγεννιάτικο δέντρο που είχε στολίσει στο σπίτι του στη Νέα Υόρκη.

Πολλές πηγές αναφέρουν πως η ιδέα με τα λαμπάκια ήταν του ίδιου του Edison, την οποία είχε εφαρμόσει δυο χρόνια νωρίτερα στο εργαστήριό του. Αλλά η ιδέα της χρήσης τους στο χριστουγεννιάτικο δέντρο ήταν του Johnson, τρία χρόνια μετά την εφεύρεση του λαμπτήρα.

Βέβαια, η ιδέα της αντικατάστασης των κεριών, που χρησιμοποιούνταν από τον 17ο αιώνα, με τα λαμπάκια δεν έγινε αμέσως έθιμο και μόδα. Στους πλούσιους έγιναν άμεσα και μέχρι το 1890 παράγονταν μαζικά, αλλά δεν έγιναν δημοφιλή μέχρι και 30 με 40 χρόνια αργότερα.

@cliomusetours.com

Η δυσπιστία απέναντι στον οικιακό ηλεκτρισμό ήταν ακόμα διαδεδομένη και κράτησε για αρκετά χρόνια χαμηλά τη χρήση των χριστουγεννιάτικων λαμπτήρων στα δέντρα. Πιο συχνά τα συναντούσες στις βιτρίνες των μεγάλων καταστημάτων και όχι σε σπίτια. Το 1895 όμως, ο επίσης Νεοϋορκέζος πρόεδρος των ΗΠΑ, Grover Cleveland, έδωσε εντολή να διακοσμηθεί ο Λευκός Οίκος με λαμπάκια διάφορων χρωμάτων, ανεβάζοντας ελαφρώς τη δημοφιλία τους. Οκτώ χρόνια αργότερα, η General Electric ξεκίνησε να τα πουλάει σε συσκευασίες.

Ένας ακόμα Νεοϋορκέζος, βοήθησε ώστε τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια να μπουν σε περισσότερα σπίτια. Ο έμπορος στολιδιών Albert Sadacca, άκουσε μια ιστορία για ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο που έπιασε φωτιά πίστεψε στα λαμπάκια και στο timing της μείωσης της δυσπιστίας απέναντι στο οικιακό ηλεκτρικό ρεύμα και ξεκίνησε την πώληση το 1917. Οι πωλήσεις εκτοξεύτηκαν.

Λίγα χρόνια αργότερα, τα αδέλφια Sadacca, ίδρυσαν εταιρεία που αφορούσε αποκλειστικά το εμπόριο χριστουγεννιάτικων φώτων, με τη συγκεκριμένη βιομηχανία να γίνεται πλέον θεσμός μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η Bang & Olufsen ανακοινώνει την κυκλοφορία του καινοτόμου ηχείου Beolab 8

Τεχνολογία 04.12.2023
Ιδανικός ήχος και κομψός σχεδιασμός

Το γεγονός που προκάλεσε τον πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο

Ιστορικά 04.12.2023
Μια λάθος στροφή έφερε την πρώτη δολοφονία

Πως θα είναι η Αριστοτέλους και ο Πειραιάς αν ανέβει η στάθμη της θάλασσας

Επιστήμη 04.12.2023
Πόσο απειλείται ο πλανήτης με την άνοδο της στάθμης της θάλασσας

Πότε και πού στολίστηκε το πρώτο χριστουγεννιάτικο δέντρο

Retro Προχτές
Η ιστορία της πιο διάσημης παράδοσης των γιορτών

Η πιο άπληστη φοροφυγάς

Άνθρωποι Προχτές
«Εμείς δεν πληρώνουμε φόρους. Μόνο τα ανθρωπάκια πληρώνουν φόρους»

O άντρας που πέρασε όλη του τη ζωή... πεθαμένος

Κόσμος Προχτές
Xρειάστηκε μάρτυρες για να επιβεβαιώσουν ότι δεν ήταν πραγματικά... νεκρός

Το ερωτικό ελληνικό τραγούδι που γράφτηκε μέσα σε 10 λεπτά

Ιστορικά Προχτές
Μια στιγμή με πολλά συναισθήματα

«Είμαι personal assistant μεγάλης διασημότητας και η δουλειά μου είναι κάπως έτσι»

Άνθρωποι Προχτές
Το δεξί χέρι μιας celebrity εξιστορείται την καθημερινότητα της στην δουλειά

Ο τσαρλατάνος γιατρός που με τον τρόπο του βοήθησε την επιστήμη

Άνθρωποι 01.12.2023
Τα εργαλεία του που δεν χρησίμευαν πουθενά