E-Daily

Θα γίνει ερωτικος μετανάστης η τέως Γερμανίδα Καγκελάριος;

Ο άντρας της θα διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Επιστημών του Τορίνου

13/12/2021 | 00:15

@ bundeskanzlerinmerkel / Instagram

Η νέα κυβέρνηση της Γερμανίας έχει ορκιστεί και πλέον νέος Καγκελάριος είναι ο τέως υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σόλτς. Η επί 16 χρόνια «Σιδηρά Κυρία» έχει αποχαιρετήσει τη θέση της στη κυβέρνηση της χώρας και σκοπεύει να αποσυρθεί τελείως από τα πολιτικά τεκταινόμενα.

Σε προηγούμενες δηλώσεις της η κ. Μέρκελ είχε δηλώσει ότι σκοπεύει να ξεκουραστεί πολύ, διότι αυτό που της έλειψε όλα αυτά τα χρόνια είναι ο ύπνος. Ωστόσο αυτό που δεν έχει παραδεχτεί – δημοσίως τουλάχιστον – είναι ότι πιθανότατα να κάνει κάτι που ελάχιστοι θα περίμεναν και ακόμα πιο λίγοι θα τολμούσαν.

Είναι πολύ πιθανό η Άνγκελα Μέρκελ σύντομα να μετοικίσει ή τουλάχιστον να πηγαινοέρχεται στη γειτονική Ιταλία για χάρη του έρωτα. Ερωτικoς μετανάστης, που λέμε. Ο σύζυγος της Άνγκελα, Γιόαχιμ Ζάουερ πιθανότατα να διδάσκει από τον Ιούνιο στο Πανεπιστήμιο Επιστημών του Τορίνο, και η τέως Καγκελάριος σκοπεύει να τον στηρίξει με τον ίδιο τρόπο που την στήριζε εκείνος όλα αυτά τα χρόνια.

Μπορεί η πλευρά της συζύγου Μέρκελ να μην μας είναι τόσο οικεία αλλά αυτό οφείλεται σε μία απόφαση που έλαβε ο Ζάουερ πριν από 16 χρόνια.

«Είναι μια απόφαση αρχής που έχω πάρει. Μην το παίρνετε προσωπικά» συνήθισε να λέει στα αιτήματα για συνεντεύξεις.

Ποιος είναι ο Γιόαχιμ Ζάουερ

Ο κβαντικός χημικός Joachim Sauer γεννήθηκε μαζί με τον δίδυμο αδερφό του, στη Hosena (στις 19/5 του 1949), μια μικρή πόλη χαμηλά της Lusatia που ανήκει πια στο Senftenberg.

Η μητέρα του Ζάουερ ασχολείτο με το σπίτι και ο πατέρας του ήταν εκπαιδευμένος ζαχαροπλάστης που εργαζόταν ως ασφαλιστικός πράκτορας. Εκείνος ήταν άριστος μαθητής. Θεωρείτο από τους πιο ικανούς και ευφυής της περιοχής.

Αποφοίτησε με άριστα και στα 25 είχε μεταπτυχιακό. Στα 32 γνώρισε τη -φυσικό- Μέρκελ. Η πρώτη συνάντηση έγινε σε καφετέρια, όπου αντάλλασσαν απόψεις για τη δουλειά τους. Eπτά χρόνια αργότερα (1998) παντρεύτηκαν. Δεν το έμαθε κανείς -δεν ήθελαν να προκαλέσουν την όποια προσοχή. Ο Ζάουερ είχε ήδη γίνει καθηγητής.

Η Μέρκελ πήρε το επίθετο με το οποίο έκανε καριέρα από τον πρώτο της σύζυγο, τον Γερμανό πολιτικό Ούλριχ Μέρκελ. Ο γάμος διήρκεσε από το 1977 έως το 1982 και έξι χρόνια μετά η πρώην καγκελάριος αντάλλαξε όρκους με τον Ζάουερ. Κι εκείνος παντρευόταν για δεύτερη φορά -από τον πρώτο γάμο είχε αποκτήσει δυο παιδιά.

Μια επταετία μετά τον γάμο η Μέρκελ έγινε Καγκελάριος. Την ημέρα της ορκωμοσίας της, ο σύζυγος της δεν ήταν στην αίθουσα. Ήταν στο πανεπιστήμιο όπου δίδασκε.

Δεν του άρεσε η δημοσιότητα, όυτε ως παιδί ούτε ως ενήλικα. Είχε ομολογήσει σε φίλο του πως δεν περνούσε εύκολα με τα media, από την ημέρα που η Μέρκελ έγινε Καγκελάριος και δη με όσα ανέφεραν τα ταμπλόιντ.

Τον πρώτο καιρό είχε εκρήξεις μπροστά σε φίλους. Μετά άκουσε τις συμβουλές ανθρώπων που είχαν περάσει τα ίδια και διατήρησε τη ψυχραιμία του. Πάντα ήλπιζε πως το αντικείμενο του (περιβαλλοντική πολιτική) θα κατάφερνε να κερδίσει λίγη από την προσοχή. Δεν συνέβη αυτό. Στο επίκεντρο πάντα ήταν η γυναίκα του.

Ο Ζάουερ μίλησε για πρώτη φορά στα media, με τη συμπλήρωση 12 χρόνων κοινής ζωής με την Καγκελάριο. Τον Οκτώβριο του 2017 δέχθηκε να καθίσει απέναντι σε δημοσιογράφο της Berliner Zeitung και να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις, πλην όσων αφορούσαν τη σύζυγο του. Το πρώτο 'ναι' σε αίτημα για συνέντευξη αποτέλεσε πραγματικότητα, γιατί τότε ολοκλήρωνε τον κύκλο του ως καθηγητής στο  Humboldt-Universität zu Berlin. Ήταν το πανεπιστήμιο στο οποίο είχε σπουδάσει και εργαζόταν από το 1993.

Διευκρίνιζε ότι δεν ήταν housewife. Πως πέρασε από συνεντεύξεις -εν αγνοία της συζύγου του- για θέσεις στην κυβέρνηση που τον αφορούσαν (βλ. περιβάλλον), ενώ είχε καθημερινά γεμάτο πρόγραμμα -είχε και πολλά ταξίδια στο εξωτερικό για σεμινάρια και συσκέψεις. Είχε πει πως το μόνο που ήθελε είναι να είναι για πάντα καθηγητής κβαντικής χημείας στο Humboldt-Universität zu Berlin. Ότι ήθελε να αποφασίζει ο ίδιος για την κάθε του μέρα και να μη γίνει ένας νέος Ντένις Θάτσερ (που πέρασε στην ιστορία ως φιλικός και λάτρης του γκολφ).

Ο Ζάουερ από τα μάτια της Άνγκελας

Μια φορά η Μέρκελ τον είχε χαρακτηρίσει «εκπληκτικό τύπο» που πάντα τη βοηθούσε, ακόμα και όταν επρόκειτο για τις πτυχιακές εργασίες της. «Είναι ένας πολύ καλός σύμβουλος» είχε πει, εξηγώντας πως οι συζητήσεις τους ήταν «σχεδόν ζωτικής σημασίας».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο Justin Bieber «φωνάζει για βοήθεια» ‑ Η νέα ανάρτηση που προκαλεί ανησυχία

Social 28.04.2024
Η τελευταία ανάρτηση του Justin Bieber στο Instagram έφερε ανησυχία στους θαυμαστές του καθώς η εύθραυστη εικόνα του προκάλεσε πολλά ερωτηματικά

«Ο Καρβέλας μου είχε πει την επόμενη φορά να πάω χωρίς άρωμα και έφυγα ‑ Tον διαχειρίστηκα γλυκά»

TV Buzz 28.04.2024
Στην κάμερα της εκπομπής Γεια σου και στη Νάνσυ Παραδεισανού παραχώρησε συνέντευξη η Έφη Σαρρή το μεσημέρι της Κυριακής 28/4.

Μαρίνα Σάττι: Αναχώρησε για Σουηδία η ελληνική αποστολή

Eurovision 28.04.2024
Αποκάλυψε τι θα φορά στη σκηνή τη βραδιά της Eurovision!

Κιάνου Ριβς ‑ Γουινόνα Ράιντερ: «Αποκάλυψη βόμβα» ‑ Είναι παντρεμένοι εδώ και 30 χρόνια

Tabloid 28.04.2024
Ο άγνωστος γάμος του Κιάνου Ριβς και της Γουινόνα Ράιντερ πριν από 30 χρόνια

Μαίρη Συνατσάκη: Απαντά για την κόντρα με τον Ηλία Ψινάκη «Αν είχα στόχο τα ρουχαλάκια μου θα έμενα σιωπηλή»

TV Buzz 28.04.2024
Την απάντησή της στην επiθεση από τον Ηλία Ψινάκη στο χτεσινό επεισόδιο του J2US, έδωσε η Μαίρη Συνατσάκη

Ψινάκης για Μαίρη Συνατσάκη: «Εκμεταλλεύονται το metoo για να πουλήσουν δύο ρουχαλάκια»

TV Buzz 28.04.2024
H έντονη αντίδραση της Πηνελόπης Αναστασοπούλου και τα πυρά του Ηλία Ψινάκη για την Μαίρη Συνατσάκη.