E-Daily

Η μυστηριώδης εξαφάνιση του πραγματικού «πατέρα του σινεμά»

Πόλεμος της πατέντας, χρέη ή αυτοκτονία;

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ

16/6/2021 | 00:54

@wikipedia.org

Αν ψάξετε στο διαδίκτυο, ο τίτλος του «πατέρα του σινεμά», μπορεί να έχει πολλά ονόματα. Οι αδελφοί Lumiere, ο Georges Méliès ή ακόμα και ο Thomas Edison, αν μετρήσουμε μια σειρά διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας τις οποίες απλά έκλεψε.

Αν πάλι καταλήξετε στον Louis Le Prince, τότε μάλλον θα έχετε βρει τη σωστή απάντηση. Ο Γάλλος εφευρέτης κατέγραψε το παλαιότερο παράδειγμα κινούμενης εικόνας, πριν εξαφανιστεί χωρίς να αφήσει κανένα ίχνος, έναν χρόνο αργότερα. Από τότε το μυστήριο αυτό παραμένει άλυτο.

Οι αδελφοί Lumiere ήταν εκείνοι που πραγματοποίησαν την πρώτη δημόσια κινηματογραφική προβολή ταινίας. Η «εφεύρεση» του Thomas Edison υποτίθεται ότι ήταν το φιλμ 35mm. Αλλά σύμφωνα με τους ιστορικούς, ο Louis Le Prince πραγματοποίησε το μεγαλύτερο άλμα που έχει γίνει ποτέ στην ιστορία της τέχνης και της ψυχαγωγίας, αφού ήταν ο πρώτος που βρήκε τον τρόπο να κάνει τις εικόνες να κινούνται.

Φωτογραφίες και κίνηση. Δεν υπάρχει κάποιος που να μπορεί αν του αποδοθεί μεμονωμένα η εφεύρεση του σινεμά, αφού το τελευταίο αποτέλεσε εξέλιξη μιας σειράς καινοτομιών από διάφορους ανθρώπους σε διάφορα ιστορικά σημεία. Αλλά ο Louis Le Prince είναι πιο κοντά απ’ όλους σε αυτόν τον τίτλο.

Στο σύντομο φιλμ του, άνθρωποι φέρονται να περπατούν κυκλικά. Αυτό είναι όλο. Δεν υπάρχει πλοκή και υπόθεση. Αλλά για πρώτη φορά υπάρχει κίνηση. Μόλις ο Le Prince το κατάφερε, ο ίδιος και η οικογένεια του ετοίμασαν με ενθουσιασμό μια παρουσίαση στην έπαυλή τους στη Νέα Υόρκη.

Πριν όμως το κάνουν, ο Le Prince έπρεπε να ταξιδέψει στη Γαλλία και τη Βρετανία για να λύσει κάποια ζητήματα. Κυρίως για να κατοχυρώσει την εφεύρεσή του αλλά και να τον δουν τελευταία φορά ενώ έμπαινε σε ένα τρένο.

Πήρε το τρένο από το Παρίσι για να επισκεφθεί τον αδελφό του στην Ντιζόν. Μετά έκανε την αντίστροφή διαδρομή, αλλά επειδή έχασε το πρώτο τρένο, οι φίλοι του που τον περίμεναν στον σταθμό έφυγαν. Ο τελευταίος άνθρωπος που τον είδε ήταν ο αδελφός του. Εξαφανίστηκε χωρίς κανένα ίχνος.

Επτά χρόνια αργότερα θεωρήθηκε νεκρός. Μια φωτογραφία που βρέθηκε στα αρχεία της αστυνομίας το 2003, έδειχνε έναν άνδρα που είχε πνιγεί στον Σηκουάνα και του έμοιαζε πολύ.

Οι θεωρίες για τον θάνατο του ήταν πολλές. Κάποια υποστήριζαν ότι έπεσε θύμα του πόλεμο της πατέντας, με θύτη τον Edison. Κάποια άλλη πάλι λέει πως εξαφανίστηκε λόγω χρεών με υπόδειξη της οικογένειας του και πέθανε 8 χρόνια αργότερα στο Σικάγο, ενώ μια τρίτη πως επρόκειτο για φόνο για χρήματα.

Η επικρατέστερη μιλάει για αυτοκτονία λόγω υπέρογκων χρεών. Αλλά πάλι, δεν εξηγεί το γιατί ο γιος του είχε ακριβώς την ίδια τύχη. Ο Adolphe που τον είχε βοηθήσει στις περισσότερες ευρεσιτεχνίες του, ήταν εκείνος που εκπροσώπησε την οικογένεια στην δικαστική διαμάχη με τον Edison. Η απόφαση όμως δεν ήταν υπέρ. Παρολ’ αυτά, δυο χρόνια αργότερα, ο γιος βρέθηκε κι αυτός νεκρός. Τα χρέη είναι η λέξη κλειδί, αλλά δεν θα μπορέσουμε να είμαστε ποτέ σίγουρο για το τι ακριβώς συνέβη στον «πατέρα του σινεμά».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οι 3 κυριότεροι τρόποι που το Εγώ σαμποτάρει την ψυχική μας ηρεμία

Απόψεις 22.06.2024
Οι δύσκολες έννοιες που είναι επίσης σύσκολο να καταλάβουμε

Το ναυάγιο που συγκλόνισε την Ελλάδα το 2000

Stories Χτες
Η τραγωδία που μέτρησε 81 νεκρούς

Ο Έλληνας ηθοποιός που είχε υποδυθεί τον εραστή της Ντάριλ Χάνα

Stories Χτες
Η συμμετοχή του σε ταινία του Χόλιγουντ το 1982

Euro 2024: Η Ρουμανία και η «κατάρα του βαμμένου ξανθού μαλλιού»

Αθλητισμός Χτες
Η έκπληξη που ξύπνησε μνήμες

Οι θεωρίες πίσω από το διαβόητο μουστάκι του Χίτλερ

Ιστορικά Χτες
Πως κατέληξε σε αυτό το στυλ;

Αλκατράζ: Oι 2 πιο επικίνδυνοι κρατούμενοι

Stories Προχτές
Η πιο διάσημη φυλακή και οι σκληροί και αδίστακτοι κρατούμενοι

Το μονοπάτι του Όρεγκον: Ο αηδιαστικός λόγος που πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν διασχίζοντάς το

Ιστορικά Προχτές
Η ιστορία του ανθρώπου είναι γεμάτη από τέτοιες ιστορίες

Δουλεύοντας σεζόν: Όταν το ελληνικό καλοκαίρι είναι ατελείωτο


ΡΕΠΟΡΤΑΖ Stories Προχτές
Aυτή η περίοδος φέρνει μαζί της και δυσκολίες, και αφόρητες συνθήκες εργασίας

Ποια είναι τα συχνότερα εγκλήματα στην Ελλάδα

Νέα Εποχή 19.06.2024
Οι πιο διαδεδομένες μορφές εγκλήματος στην Ελλάδα