E-Daily

Σαν σήμερα: Η δολοφονία του πρωθυπουργού Δηλιγιάννη έξω από τη Βουλή

Στις 31 Μαΐου του 1905

Από το NEWSROOM

31/5/2021 | 00:04

@wikipedia.org

Απόγονος της ιστορικής οικογένειας των Δεληγιανναίων από τα Λαγκάδια Αρκαδίας, ο Θεόδωρος Δηλιγιάννης υπήρξε πολιτικός αντίπαλος του Χαρίλαου Τρικούπη και διετέλεσε πρωθυπουργός 5 συνολικά φορές μέσα σε 20 χρόνια.

Γεννήθηκε στις 19 Μαΐου 1824 και σε ηλικία 13 ετών έμεινε ορφανός. Ωστόσο, σπούδασε στη Νομική Αθηνών και ξεκίνησε την καριέρα του ως ανώτερος υπάλληλος στο υπουργείο Εσωτερικών.

Άρχισε να ασχολείται με την πολιτική στα 38 του χρόνια. Από το 1862 εκλεγόταν συνεχώς βουλευτής μέχρι και το 1905. Η κυβέρνηση τον έστειλε το 1867 στο Παρίσι ώστε να παρευρεθεί στις συζητήσεις για το Κρητικό ζήτημα. Εκεί απέκτησε υψηλές γνωριμίες και όταν επανήλθε στην Ελλάδα, κατέλαβε διάφορες υπουργικές θέσεις, όπως εκείνη του υπουργείου Εξωτερικών και Οικονομικών.

Ήταν παρών στο συνέδριο του Βερολίνου όπου ανέπτυξε τις ελληνικές θέσεις, για την προσάρτηση της Ηπείρου, της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας και της Κρήτης, ενώ διαπραγματεύτηκε την πλήρωση του κενού ελληνικού θρόνου, μετά την έξωση του Όθωνα.

Εξελέγη για πρώτη φορά πρωθυπουργός το 1885. Έμεινε στο πρωθυπουργικό αξίωμα συνολικά για 7 χρόνια με πολλά κενά την επόμενη 20ετία. Υπήρξε ο μεγαλύτερος αντίπαλος του Χαρίλαου Τρικούπη, με τους δυο πολιτικούς να κυριαρχούν στην πολιτική σκηνή στα τέλη του 19ου αιώνα.

Επί πρωθυπουργίας του έγιναν οι πρώτοι Σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αθήνα. Την ίδια ώρα όμως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονταν στο ναδίρ, λόγω του Κρητικού και του Μακεδονικού ζητήματος. Παρασυρμένος από διάφορους ανεύθυνους παράγοντες, ο Δηλιγιάννης οδήγησε την Ελλάδα στον καταστροφικό πόλεμο με την Τουρκία το 1897. Αναγκάστηκε να παραιτηθεί αλλά επανήλθε 5 χρόνια αργότερα.

Το απόγευμα της 31ης Μαΐου του 1905, ο τότε πρωθυπουργός Θεόδωρος Δηλιγιάννης κατευθυνόταν προς την παλιά Βουλή, για να παραστεί σε μια συνεδρίαση. Λίγο μετά τις 5, έφτασε με την άμαξα στην είσοδο της οδού Σταδίου, συνοδευόμενος από έναν σωματοφύλακα.

Ένας άνδρας έδειξε προθυμία να του ανοίξει την πόρτα της άμαξας. Ο Δηλιγιάννης τον ευχαρίστησε και πήρε τον δρόμο προς τις σκάλες. Τότε ο άνδρας με μια γρήγορη κίνηση έβγαλε ένα μαχαίρι και το έμπηξε στην κοιλιά του πρωθυπουργού.

Η φρουρά της Βουλής αιφνιδιάστηκε, το ίδιο και ο σωματοφύλακας. Μόνο μερικοί πολίτες αντελήφθησαν το περιστατικό και κινήθηκαν εναντίον του δράστη χτυπώντας τον με τις γροθιές και τα μπαστούνια τους. Από την οργή του κόσμου τον έσωσε ένας λοχίας της Φρουράς και τον μετέφερε στο υπόγειο της Βουλής.

Το όνομά του ήταν Αντώνιος Κωσταγερακάρης και ήταν ιδιοκτήτης χαρτοπαικτικής λέσχης. Ο αρχηγός της φρουράς τον ρώτησε «Τι έκανες μωρέ;» για να πάρει την απάντηση: «Έκλεισε τα χαρτοπαίγνια και εψόφησα από την πείνα». Μετά από αυτά τα λόγια ο Κωσταγερακάρης ξεψύχησε.

Η κατάσταση της υγείας του πρωθυπουργού χειροτέρευε συνεχώς. Υποβλήθηκε σε επέμβαση από τρεις καθηγητές της ιατρικής, αλλά κατά τη διάρκειά της έχασε τη μάχη με τη ζωή. Αν και χωρίς πολιτικά κίνητρα, υπήρξε η δεύτερη δολοφονία σημαίνοντος πολιτικού προσώπου στη νεώτερη ελληνική ιστορία, μετά τη δολοφονία του πρώτου κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σε αυτή την πόλη, οι άνθρωποι ζουν κάτω από τη γη εξαιτίας της ζέστης

Κόσμος 22.09.2023
Η πόλη στην οποία το 60% του πληθυσμού ζει υπόγεια

Σήμερα έμαθα: Πως βγήκε η φράση «ο μήνας έχει 9»;

Σήμερα έμαθα 22.09.2023
Οι δυο εκδοχές

Η γυναίκα που καταδικάστηκε σε 141.078 χρόνια φυλάκιση χωρίς να έχει διαπράξει καν φόνο

Άνθρωποι 22.09.2023
Κατέχει ρεκόρ Γκίνες της μακροβιότερης ποινής κάθειρξης

Σαν σήμερα: Ο πρώτος Έλληνας που αγωνίστηκε στο NBA

Σαν Σήμερα 22.09.2023
Υπέγραψε το συμβόλαιο σε ηλικία 20 ετών και 5 μηνών, στις 22 Σεπτεμβρίου του 2001

Σήμερα έμαθα: Τι είναι η Νομοφοβία και τι σχέση έχει με το κινητό τηλέφωνο;

Σήμερα έμαθα Χτες
Μια φοβία που όλο και αυξάνεται

Tα παμφορεία της Αθήνας: Τα πρώτα λεωφορεία που τα έσερναν άλογα

Ιστορικά Χτες
Όταν η συγκοινωνία γινόταν με εξαντλημένα ζώα

Σαν σήμερα: Γεννήθηκε ο μέτρ του τρόμου, Stephen King

Σαν Σήμερα Χτες
Στις 21 Σεπτεμβρίου του 1947

O πρώην παλαιστής του WWE που έκανε φυλομετάβαση σε γυναίκα

Κόσμος Προχτές
Η απόφαση ζωής και το εντυπωσιακό αποτέλεσμα