E-Daily

Πότε αλλάζει η θερινή ώρα για το 2021;

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για το γεγονός που μπορεί να συμβαίνει και για τελευταία φορά

Γράφει η ΝΕΛΗ ΣΤΑΘΑΚΙΔΟΥ

17/3/2021 | 22:34

Φωτογραφία από τον χρήστη Brett Sayles στο Pexels

Ίσως αυτή να είναι η τελευταία χρονιά που θα αλλάξουμε ώρα για τη θερινή περίοδο. Στις 28 Μαρτίου θα γυρίσουμε τα ρολόγια μας μια ώρα μπροστά και θα υποδεχτούμε την άνοιξη που έρχεται όλο υποσχέσεις. Όσο για την επόμενη φορά που θα αλλάξουμε την ώρα, θα είναι τον Οκτώβριο του 2021.

Ο λόγος που αυτό το γεγονός μπορεί να είναι και το τελευταίο στο είδος του, είναι επειδή μετά από απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου, η αλλαγή ώρας μετά το 2021 θα τερμαστεί. Πιο συγκεκριμένα, θα πρέπει να σταματήσει την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου αυτής της χρονιάς, με σκοπό οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διατηρήσουν μόνιμα τη θερινή ώρα, ενώ για όσα κράτη μέλη θέλουν τη χειμερινή, η αλλαγή θα γίνει την τελευταία Κυριακή του Οκτώβρη του ίδιου έτους.

Βέβαια, η νομοθεσία αυτή δεν έχει περάσει επίσημα, καθώς οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκονται σε συζητήσεις για την τελική απόφαση.

Το θέμα με την καθιέρωση της θερινής ώρας ξεκίνησε από το 2019, μετά από εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία υποστηρίζει τη λήξη στις αλλαγές της ώρας μέχρι το 2021. Από εκεί και πέρα, η κάθε χώρα θα πρέπει να διαλέξει αν θα μείνει στη θερινή ή την χειμερινή ώρα.

Στην σχετική ψηφοφορία που διεξήχθη μεταξύ των πολιτών της ΕΕ, ψήφισαν 4.600.000 άνθρωποι, με τους περισσότερους να είναι από τη Γερμανία και να θέλουν την διατήρηση της θερινής ώρας καθόλη την διάρκεια του χρόνου. Η συμμετοχή των Ελλήνων από την άλλη, ήταν αρκετά μικρή, με ποσοστό μόλις 0,3%, από το οποίο το 56% ψήφισε υπέρ της αλλαγής ώρας και το 44% υπέρ της κατάργησης της.

Ιστορικά, η πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκε η θερινή ώρα ήταν από τον Βενιαμίν Φραγκλίνο, σε ένα γράμμα του που δημοσιεύτηκε σε γαλλική εφημερίδα, όπου δεν αναφερόταν η αλλαγή της ώρας, απλά υπήρχε μια πρόταση για να ξυπνάει ο κόσμος μια ώρα νωρίτερα.

Ο πρώτος άνθρωπος που έθεσε σοβαρά το ζήτημα, ήταν ο Γουίλιαμ Γουίλετ, μέσα από το άρθρο του «Waste of Daylight» που δημοσιεύτηκε το 1907, όμως δεν είχε καταφέρει να πείσει την Βρετανική κυβέρνηση. Τελικά, ήταν το Αμερικάνικο Κογκρέσο που καθιέρωσε την τυπική χρήση των χρονικών ζωνών και επισημοποίησε την αλλαγή της θερινής ώρας, για όλον τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, στις 19 Μαρτίου του 1918.

Στην χώρα μας, η θερινή ώρα εφαρμόστηκε πρώτη φορά το 1932 σε δοκιμαστικά πλαίσια, από τις 6 Ιουλίου μέχρι και την 1η Σεπτέμβρη, ενώ ξεκίνησε να τηρείται επίσημα το 1975, μετά από οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Βροχή ελέγχων από την εφορία το 2026: Πάνω από 72.800 έρευνες της ΑΑΔΕ, ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο

Ελλάδα 05.01.2026
Σε πρώτο πλάνο οι υποθέσεις από το 2022 μέχρι και το 2025 - Στόχος φορολογικά έσοδα της τάξης των 2,5 δισ. ευρώ

Μετά τη Βενεζουέλα, η Κολομβία; «Καλή ιδέα» μια νέα επιχείρηση, λέει ο Τραμπ – Τι είπε για Κούβα και Γροιλανδία

Κόσμος 05.01.2026
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τραμπ απειλεί να διατάξει στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Κολομβίας

Σοκ στη Θεσσαλονίκη: Οδηγούσε στον περιφερειακό με 304 χιλιόμετρα και τραβούσε βίντεο για το TikTok!

Ελλάδα Χτες
Η ΕΛ.ΑΣ. έχει ταυτοποιήσει τον οδηγό και θα προβεί στις προβλεπόμενες ενέργειες

Νέα ανακοίνωση της ΥΠΑ: Αποκαταστάθηκε πλήρως το πρόβλημα ‑ Συνεχίζεται η έρευνα για τα αίτια

Ελλάδα Χτες
Η ΥΠΑ τονίζει ότι σε όλα τα στάδια της διαχείρισης του περιστατικού «διασφαλίστηκε πλήρως η ασφάλεια των πτήσεων»

Γιώργος Παπαδάκης: Η ανακοίνωση του Λαϊκού Νοσοκομείου για τον θάνατό του

Ελλάδα Χτες
Θρήνος για τον αδόκητο χαμό του γνωστού δημοσιογράφου

«Κατεβάζουν ρολά» οι λαϊκές αγορές από τις 7 Ιανουαρίου ‑ Το πρόγραμμα των απεργιακών κινητοποιήσεων

Ελλάδα Χτες
Τι αναφέρει σε ανάρτησή της η Παναττική Ομοσπονδία Σωματείων Πωλητών Λαϊκών Αγορών (ΠΟΣΠΛΑ)

Ανδραβίδα: Δεν άντεξε την απώλεια του γιου του σε τροχαίο και αυτοκτόνησε

Ελλάδα Χτες
Ο 50χρονος δεν άντεξε το βάρος της ανείπωτης απώλειας που κουβαλούσε τους τελευταίους μήνες και αυτοκτόνησε

Πέθανε ο Γιώργος Παπαδάκης

Ελλάδα Χτες
Έφυγε από τη ζωή ο δημοσιογράφος ύστερα από έμφραγμα

Υπέστη έμφραγμα ο Γιώργος Παπαδάκης

Ελλάδα Χτες
Μεταφέρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του στο Λαϊκό

Αγρότες από όλη την Ελλάδα κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις ‑ Σχέδια για 48ωρους αποκλεισμούς δρόμων

Ελλάδα Χτες
«Οι δρόμοι δεν είναι δικοί τους, είναι δικοί μας. Τους πληρώνουμε με τη δουλειά και τους φόρους μας» διαμηνύουν

Προβλήματα στο FIR Αθηνών: Ξεκινούν και πάλι οι αφίξεις στα ελληνικά αεροδρόμια

Ελλάδα Χτες
Δεκάδες ακυρώσεις πτήσεων με μεταθέσεις σε άλλες ημερομηνίες