E-Daily

Ήταν αυτή η σπηλιά το σπίτι του Ιησού στη Ναζαρέτ;

Τι υποστηρίζει Βρετανός επιστήμονας, που λέει ότι πιθανότατα να έχει ανακαλύψει την αρχαία κατοικία του Χριστού

Γράφει η ΝΕΛΗ ΣΤΑΘΑΚΙΔΟΥ

22/12/2020 | 00:12

Ένας Βρετανός αρχαιολόγος, υποστηρίζει ότι έχει ανακαλύψει το σπίτι που πέρασε την παιδική του ηλικία ο Ιησούς Χριστός, προκαλώντας αίσθηση στον κόσμο. Πρόκειται για ένα οίκημα που μοιάζει με σπηλιά και βρίσκεται κάτω από τα ερείπια ενός μοναστηριού, στη Ναζαρέτ.

Το συγκεκριμένο σπίτι, είχε βρεθεί ήδη από τον 19ο αιώνα και μάλιστα είχε τοποθετηθεί έξω από αυτό μια πινακίδα που ανέφερε ότι ήταν τα κατάλοιπα της κατοικίας του Ιωσήφ. Μολονότι την δεκαετία του 1930 οι αρχαιολόγοι είχαν απορρίψει αυτό το σενάριο, ότι δηλαδή πρόκειται για το σπίτι που μεγάλωσε ο Ιησούς, ο Κεν Νταρκ από το Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ της Αγγλίας, έχει διαφορετική άποψη.

Ο εν λόγω καθηγητής Αρχαιολογίας και Ιστορίας, έχοντας αφιερώσει 14 χρόνια μελέτης στο συγκεκριμένο εύρημα, δηλώνει ότι υπάρχουν πιθανότητες αυτό να ήταν το σπίτι όπου πέρασε ο Ιησούς τα παιδικά του χρόνια, για αυτό και διάφορα χαρακτηριστικά του, διατηρούνται μέχρι σήμερα. Τα στοιχεία αυτά δημοσίευσε μέσα από συνέντευξη του στην βρετανική εφημερίδα The Times, όπου μίλησε για το μοναστήρι, το οποίο βρίσκεται πάνω από ένα κτίριο του 1ου αι. μ.Χ. 

Το σπίτι, που είναι χτισμένο μέσα σε έναν βράχο, ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1880, στα θεμέλια ενός γυναικείου μοναστηριού στη Ναζαρέτ. Ο Νταρκ, ξεκίνησε τις έρευνες του το 2006 και το 2015, δημοσίευσε ένα άρθρο στο οποίο ανέφερε ότι επρόκειτο για την πραγματική πρώτη κατοικία του Ιησού. Βέβαια, νέες αναλύσεις, έρχονται για να ενισχύσουν τη θεωρία του. 

Όπως αναφέρει αναλυτικά ο Νταρκ στο βιβλίο του “The Sisters of Nazareth Convent”, ο τρόπος χτισίματος αυτού το σπιτιού υποδηλώνει ότι άνηκε όντως στον Ιωσήφ, αφού θα πρέπει να κατασκευάστηκε από έναν «τέκτονα», μια λέξη που χρησιμοποιείται στα ευαγγέλια και σημαίνει και τον οκοδόμο, εκτός από τον ξυλουργό.

Επιπλέον, ο αρχαιολόγος εντόπισε εκεί και θραύσματα αγγείων, τα οποία χρησιμοποιούσαν εκείνη την εποχή οι εβραϊκές οικογένειες, ενώ η έρευνα του δείχνει ότι εντός της σπηλιάς υπήρχε και ένας ναός του 4ου αιώνα, μ.Χ. Επιπλέον έρευνες, αποκάλυψαν ότι πάν από το σπίτι είχε χτιστεί και μια εκκλησία τον 5ο αιώνα μ.Χ., η οποία ήταν διακοσμημένη με μάρμαρα και μωσαϊκά, η οποία ήταν μεγαλύτεργ από τον Ναό του Ευαγγελισμού της Ναζαρέτ, γεγονός που υποδεικνύει την σημασία που είχε το σπίτι.

Τέλος, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει κάποια απόδειξη που να δείχνει ότι αυτή η σπηλιά ήταν το σπίτι του Ιησού, ο Νταρκ αναφέρει ότι μπορεί μέσα από την προφορική παράδοση να πέρασε η πληροφορία για κάτι τέτοιο και έτσι τρεις αιώνες μετά να κατασκευαστεί εκεί ο μεγάλος ναός που βρέθηκε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το «αθώο» λάθος που μπορεί να σου κοστίσει έως 500 ευρώ σε δημοφιλή ευρωπαϊκή πόλη

Νέα Εποχή 16.03.2026
Χιλιάδες τουρίστες το κάνουν καθημερινά χωρίς να γνωρίζουν ότι παραβιάζουν έναν κανονισμό που ισχύει σε ιστορικές περιοχές

Το νησί που θα είναι η σωτηρία για το πετρέλαιο του Ιράν

Stories 16.03.2026
Το «στολίδι» στο στόχαστρο του Τραμπ

Ιαπωνία: Το μυστικό δίκτυο γυναικών της Ιαπωνίας που χτυπά κουδούνια και σώζει ζωές

Stories 16.03.2026
Πώς ένα απλό ρόφημα έγινε όπλο κατά του «μοναχικού θανάτου»

Ο σεισμός που άνοιξε τον δρόμο για τον «μαύρο χρυσό»

Stories 16.03.2026
H ρωγμή στη γη [που έγινε ενεργειακή υπερδύναμη

Ο πιο «αναιμάκτος» πόλεμος της ιστορίας – Οι συγκρούσεις που έμειναν στα χαρτιά

Ιστορικά Χτες
Από έναν πόλεμο όπου το μοναδικό «θύμα» ήταν μια κατσαρόλα μέχρι συγκρούσεις που κράτησαν αιώνες χωρίς ούτε έναν νεκρό

Γιατί η Λισαβόνα χαλάρωσε τους περιορισμούς στα Airbnb

Stories Χτες
Η αλλαγή στρατηγικής της πόλης

Η απίστευτη ιστορία του «ζητιάνου εκατομμυριούχου» της Ινδίας

Stories Χτες
Ο φτωχός που σερνόταν στους δρόμους ήταν πάμπλουτος

Ποια ακίνητα έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση σήμερα;


ΡΕΠΟΡΤΑΖ Focus On Χτες
Ρωτήσαμε έναν μεσίτη για να μας εξηγήσει (τα ανεξήγητα)

Αυτά είναι τα 100 δημοφιλέστερα μουσεία του κόσμου – Δε φαντάζεσαι σε ποια θέση βρίσκεται το Μουσείο Ακρόπολης!

Νέα Εποχή Χτες
Το μόνο ελληνικό μουσείο στη λίστα με τα 100 κορυφαία του κόσμου βάζει την Αθήνα στον διεθνή χάρτη του πολιτισμού – Δείτε ποια μουσεία προηγούνται

3 celebrities που οι γονείς τους δεν τους έδωσαν ούτε ένα δολάριο για βοήθεια

Stories Χτες
Συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες