E-Daily

Nomadland: Η κορυφαία ταινία του 2020 που όλοι πρέπει να δουν

Πρόκειται να προβληθεί στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας

Γράφει η ΝΕΛΗ ΣΤΑΘΑΚΙΔΟΥ

26/9/2020 | 00:11

Όταν, το 2015, η Κλόι Ζάο εμφανίστηκε δειλά στο διαγωνιστικό πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας με την πρώτη της ταινία, τα τρυφερά «Τραγούδια που μου Έμαθαν τα Αδέρφια μου», μια σχέση αγάπης ξεκίνησε με την κινεζικής καταγωγής σκηνοθέτιδα.

Δύο χρόνια αργότερα, όταν το «The Rider» («Καλπάζοντας με το Όνειρο») κέρδιζε δικαίως την Χρυσή Αθηνά, η «σχέση» επισημοποιήθηκε και η αγάπη μας εκδηλώθηκε. Αγάπη για μια από τις πιο ιδιαίτερες και συναρπαστικές νέες φωνές στο σύγχρονο ανεξάρτητο αμερικανικό σινεμά.

Από το Σάββατο που μας πέρασε, η 38χρονη Κλόι Ζάο απολαμβάνει πλέον την αγάπη σύσσωμης της παγκόσμιας κινηματογραφικής κοινότητας. Με το «Nomadland», την τρίτη μεγάλου μήκους δημιουργία της, κέρδισε το Χρυσό Λιοντάρι του Φεστιβάλ Βενετίας, όπως το αποφάσισε η φετινή κριτική επιτροπή, με πρόεδρο την Κέιτ Μπλάνσετ.

Την ίδια ακριβώς μέρα, η προβολή της ταινίας στο Φεστιβάλ του Τορόντο συνοδεύτηκε αποκλειστικά και μόνο από εγκωμιαστικές κριτικές, ανοίγοντας επισήμως στο χαμηλόφωνο δράμα της Ζάο τον δρόμο για τα Όσκαρ, με δεδομένη υποψηφιότητα ήδη για την θαυμάσια ερμηνεία της Φράνσις ΜακΝτόρμαντ, στον πρώτο της ρόλο έπειτα από την οσκαρική της νίκη με το «Τρεις Πινακίδες Έξω από το Έμπινγκ στο Μιζούρι».

Με ξεχωριστή χαρά και ιδιαίτερη περηφάνια, το 260 Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας ανακοινώνει την πανελλήνια πρώτη προβολή του «Nomadland» ως επίσημη έναρξη της φετινής διοργάνωσης και ως ευτυχή «επανασύνδεση» με μια παλιά μας φεστιβαλική γνώριμο, η οποία γνωρίζει αυτή τη στιγμή τη μεγάλη της καταξίωση. Τα καλά νέα δεν σταματούν εδώ: Οι θεατές του Φεστιβάλ θα έχουν την ευκαιρία να δουν την ταινία λίγες μόνο μέρες μετά τις δυο παγκόσμιες πρεμιέρες της και μερικούς μήνες πριν την προγραμματισμένη κυκλοφορία της στις αμερικανικές αίθουσες, τον Δεκέμβριο.

Τι είναι όμως το «Nomadland»; Είναι η ιστορία μιας μοντέρνας περιπλανώμενης, που διαλέγει μια ωραία πρωία να αφήσει πίσω τη μέχρι τότε δεδομένη ζωή της και να διασχίσει ολομόναχη την αμερικανική ενδοχώρα, οδηγώντας ένα τροχόσπιτο και αναζητώντας νόημα και ένα μέρος για να ανήκει. Η οδύσσειά της στους αυτοκινητοδρόμους, τις ερήμους και τον απέραντο ορίζοντα μιας Αμερικής που μοιάζει με σύγχρονη Άγρια Δύση εμπνέει στην Κλόι Ζάο ένα ήρεμο έπος, ένα μινιμαλιστικό road movie το οποίο η Φράνσις ΜακΝτόρμαντ επικοινωνεί μοναδικά μέσα από το πρόσωπο, τα βλέμματά της, την εκφραστική γλώσσα του σώματός της, παραδίδοντας άλλη μια σπουδαία ερμηνεία σε μια από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς.

To πλήρες πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης θα ανακοινωθεί στη Συνέντευξη Τύπου η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2020, στον θερινό κινηματογράφο ΑΙΓΛΗ ΖΑΠΠΕΙΟΥ (ώρα 20.30) και θα μεταδοθεί με live streaming στα social media του Φεστιβάλ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οι Deep Purple ανακοίνωσαν συναυλία στην Ελλάδα

Μουσική 18.11.2025
Πού και πότε θα πραγματοποιηθεί η συναυλία των θρύλων της ροκ

«Sound of Silence»: Η ταινία θρίλερ για τη ζωή της σατανικής serial killer ηγουμένης Μαριάμ Σουλακιώτη

Σινεμά 18.11.2025
Η πραγματική ιστορία της μοναχής Μαριάμ Σουλακιώτη - γνωστής και με το παρατσούκλι «Γυναίκα Ρασπούτιν»

Grey’s Anatomy: Διαγνώστηκε με καρκίνο ο «chief» της σειράς, Τζέιμς Πίκενς Τζούνιορ

TV Σειρές Χτες
Η ανακοίνωση του ηθοποιού και η σύμπτωση με την εξέλιξη της υγείας του Δρ. Γουέμπερ στη σειρά

Mariah Carey: Το νέο ρεκόρ που έσπασε φέτος το εμβληματικό «All I Want for Christmas is You»

Μουσική Χτες
Το τραγούδι αν και κυκλοφόρησε το 1994 χρειάστηκαν να περάσουν 23 χρόνια για να μπει για πρώτη φορά στο Top 10

Μπορεί η ιστορία του Φρανκεστάιν να γίνει πραγματικότητα;

Σινεμά Προχτές
Με αφορμή την πρεμιέρα της ομώνυμης ταινίας του Γκιγιέρμο ντελ Τόρο

Κινηματογραφικά «διαμάντια» που απαγορεύτηκε η κυκλοφορία τους σε κάποιες χώρες

Σινεμά Προχτές
Θεωρήθηκαν ακατάλληλες, παραπλανητικές ή προσβλητικές για να προβληθούν

Οδύσσεια: Οι νέες φωτογραφίες από την ταινία του Κρίστοφερ Νόλαν με τον Ματ Ντέιμον ‑ Κόβει την ανάσα ο Δούρειος Ίππος

Σινεμά 14.11.2025
Οι εικόνες αποτυπώνουν τον Ντέιμον στον ρόλο του Οδυσσέα, να περπατά στο εντυπωσιακό πεδίο μάχης - Ο εντυπωσιακός Δούρειος Ίππος

5 τραγούδια των 80`s που έπιασαν το νόημα της ζωής

Μουσική 14.11.2025
Υπήρξαν τότε και καλλιτέχνες που μίλησαν για κάτι πιο ουσιαστικό

Devil Wears Prada 2: Το πρώτο τρέιλερ για την επιστροφή που όλοι περιμέναμε

Σινεμά 13.11.2025
Το πρώτο teaser trailer μόλις κυκλοφόρησε, προκαλώντας φρενίτιδα στους λάτρεις της μόδας και του κινηματογράφου

Η λογοκλοπή που γέννησε έναν ύμνο: Η άγνωστη ιστορία του Born in the U.S.A.

Μουσική 11.11.2025
Πώς ένα ξεχασμένο σενάριο έγινε το πιο πολιτικό τραγούδι της Αμερικής