E-Daily

Η τραγική ιστορία του του Έλληνα «Χάνιμπαλ» της Αυστραλίας

Πως τα παιδικά του τραύματα τον έκαναν έναν serila killer

Γράφει η ΝΕΛΗ ΣΤΑΘΑΚΙΔΟΥ

10/7/2020 | 00:15

Ο Τζέιμς-Σπυρίδων Βλασσάκης, καταδικασμένος σε ισοβία, υπήρξε ένας από τους πιο φρικιαστικούς δολοφόνους της ιστορίας και έδρασε στην Αυστραλία. Αναμένεται να αφεθεί ελεύθερος το 2025, όταν θα είναι 46 ετών.

Συνεργοί στα αποτρόπαια εγκλήματα του, άλλοι δυο άντρες και η μητέρα του. Οι δολοφονίες του σόκαραν την Αυστραλία, ενώ ο ίδιος δεν δίστασε να παραδεχτεί ότι κάποιες φορές όταν αυτός σκότωνε κάποιον, οι άλλοι της συμμορίας των έτρωγαν. Βέβαια οι συνεργοί του, δήλωσαν ότι κάποιες φορές έτρωγε και αυτός μαζί τους.

Μάλιστα η ιστορία του Βλασσάκη έγινε ταινία και προβλήθηκε στην Αυστραλία πριν από λίγα χρόνια. Το «Snowtown» έκανε εντύπωση και στο φεστιβάλ των Καννών, το 2016.

Η αρχή της τραγικής ιστορίας

Ο Βλασσάκης γεννήθηκε το 1979 και μεγάλωσε στην Αδελαΐδα. Σε ηλικία 7 ετών έχασε τον πατέρα του, ενώ η μητέρα του αδιαφορούσε πολύ για αυτόν. Λίγα χρόνια μετά τον θάνατο του πατέρα του όμως, ένα τραγικό γεγονός τον σημάδεψε και δυστυχώς τον οδήγησε σε αυτό που έγινε αργότερα. Σε ηλικία 13 ετών έπεσε θύμα βιασμού από τον ετεροθαλή αδερφό του.

Μετά από έναν χρόνο γνώρισε τον συνεργό του, Τζον Μπάντινγκ, ο οποίος βρέθηκε στην Αδελαΐδα λόγω βλάβης του ατοκινήτου του. Εκεί γνώρισε την μητέρα του Βλασσάκη, Ελίζαμπεθ, με την οποία και παντρεύτηκε. Ο Μπάντινγκ κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη του Βλασσάκη, μιας και δήλωνε ορκισμένος εχθρός των ομοφυλόφιλων και των παιδόφιλων και όταν ο δεύτερος του εξομολογηθήκε τον βιασμό του, τον διαβεβαίωσε ότι θα έπαιρναν την εκδίκηση τους. Κάποιες μέρες μετά δε, ο Μπάντινγκ αποκάλυψε στον Βλασσάκη και την μητέρα του την εγκληματική του δράση, με αφορμή το επεισόδιο μιας τηλεοπτικής εκπομπής με τίτλο «Οι πιο καταζητούμενοι».

Στην συγκεκριμένη εκπομπή προβλήθηκε η υπόθεση δολοφονίας ενός άνδρα με το όνομα Κλίντον Τρεζίζ. Ο Μπάντινγκ παραδέχτηκε στην οικογένεια του ότι αυτή ήταν καλύτερη δολοφονία που είχε κάνει και ότι είχε σκοτώσει άλλους τέσσερις άνδρες γιατί ήταν ομοφυλόφιλοι. Μητέρα και γιος, αντί να φοβηθούν ενθουσιάζονται πολύ με τον δολοφόνο που έχουν στο σπίτι τους.

Σε ηλικία 14 ετών, ο Βλασσάκης είναι χρήστης ναρκωτικών ήδη εδώ και δυο χρόνια, διαπράττει και την πρώτη του δολοφονία, η οποία δεν είναι άλλη από εκείνη του ετεροθαλή αδερφού του, Τρόι Γουντ. Μαζί με τους γονείς του και έναν ακόμα άνδρα, τον βάζουν στην μπανιέρα και αρχίζουν τα βασανιστήρια. Πρώτα του έσπασαν τα δάχτυλα των ποδιών του και έπειτα ο τρίτος συνεργός τους, ανέβηκε επάνω του και χοροπηδούσε στα πνευμόνια του, μέχρι που τον σκότωσε.

Μετά τη δολοφονία, ακολούθησε δείπνο με τις σάρκες του θύματος, τις οποίες τηγάνισαν. Ο Έλληνας δολοφόνος αποκάλυψε στις αρχές ότι μόλις οι συνεργοί του του είπαν τι είχαν κάνει, ο ίδιος έκανε εμετό. Ακολούθησαν και άλλες δολοφονίες, ενώ για την κάθε μια είχαν και λύση για τα πτώματα. Τα θύματα διαμελίζονταν και τα κομμάτια τους έμπαιναν μέσα σε βαρέλια, τα οποία οι δολοφόνοι γέμιζαν με υδροχλωρικό οξύ και τα άφηναν στο έρημο θησαυροφυλάκιο μιας εγκαταλελειμμένης τράπεζας στην πόλη-φάντασμα Σνόουταουν. Μέχρι το 1999 η συμμορία συνέχισε ανενόχλητη το έργο της.

Το στοιχείο που έκανε τις αρχές να ανακαλύψουν την συμμορία, ήταν το προ-τελευταίο τους θύμα. Οι δράστες σκότωσαν τη γυναίκα του ενός από την ομάδα τους, της οποίας την εξαφάνιση δήλωσε ο αδερφός της και όχι ο σύζυγος της. Η αστυνομία ξεκίνησε να παρακολουθεί στενά τα υπόλοιπα μέλη της συμμορίας και τις τηλεφωνικές τους κλήσεις. Τελικά οι αστυνομικοί ανακάλυψαν οχτώ βαρέλια με κατακρεουργημένα πτώματα μέσα σε οξύ, στον χώρο που είχε νοικιάσει η μητέρα του Βλασσάκη.

Ο Βλασσάκης ήταν τότε μόλις 20 ετών και ήταν ο πρώτος που ομολόγησε τα φρικτά εγκλήματα της συμμορίας, φοβούμενος την πιθανότητα της θανατικής ποινής. Καταδικάστηκε σε τέσσερις φορές ισόβια και η μητέρα του πέθανε από καρκίνο μέσα στη φυλακή, που την κρατούσαν πριν την καταδίκη της.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μια χωματερή 50 τόνων πάνω από τα σύννεφα: Γιατί το Έβερεστ δεν κατάφερε ποτέ να «καθαρίσει»

Stories 03.01.2026
Μετά από 10 χρόνια άκαρπων προσπαθειών, το Νεπάλ αλλάζει στρατηγική καθώς τα απορρίματα απειλούν την ψηλότερη κορυφή του κόσμου

Η εποχή που όλοι πληρώνονταν με... βότκες

Stories 03.01.2026
Ακόμα ακι οι δάσκαλοι

Οι «ασφαλείς» δουλειές που κινδυνεύουν πρώτες από την τεχνητή νοημοσύνη

Νέα Εποχή 03.01.2026
Η τεχνητή νοημοσύνη ανεβάζει τον κίνδυνο μιας «jobless recovery» – μιας οικονομικής ανάκαμψης χωρίς ανάλογη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Drones, σκύλοι και επιστήμονες σε πόλεμο με ένα έντομο‑φονιά

Stories 03.01.2026
Πώς ένα σκαθάρι απειλεί να αλλάξει για πάντα τα δάση

Μεξικό: Η «πόλη» που χάθηκε για πάντα – 130.000 ζωές εξαφανισμένες στον πόλεμο των ναρκωτικών

Stories 03.01.2026
Χιλιάδες οικογένειες ψάχνουν τους αγνοουμένους τους στο Μεξικό

Ένα χωριό με λεβάντες και... νεύρα! Γιατί οι κάτοικοι θέλουν τους τουρίστες μόνο τις καθημερινές

Stories 03.01.2026
Η ισπανική πόλη που δεν θέλει τουρίστες τα Σαββατοκύριακα

Από φτώχεια και πείνα στις μεγαλύτερες γκαλερί του κόσμου: Το θαύμα της γυναίκας που τόλμησε στα 78

Πρόσωπα Χτες
Ξεκίνησε στα 78, θριάμβευσε στα 90, έζησε μέχρι τα 101: η πιο δυνατή υπενθύμιση ότι ποτέ δεν είναι αργά

King Kazu: Ο άνθρωπος που νίκησε τον χρόνο υπογράφει το 40ό του επαγγελματικό συμβόλαιο!

Αθλητισμός Χτες
Στα 59 του χρόνια, ο αειθαλής Kazuyoshi Miura αποδεικνύει ότι το πάθος δεν έχει ημερομηνία λήξης, συνεχίζοντας το ποδοσφαιρικό του παραμύθι στη Fukushima United.

Γιατί όλοι μιλάνε για το Soft Life; Το trend που φέρνει ηρεμία στην καθημερινότητα

Νέα Εποχή Προχτές
7 βήματα για να μπεις κι εσύ στη νέα, ήρεμη εποχή της ζωής σου

Ο κανόνας ‑ παγίδα που κρίνει τη ζωή σου στη φυλακή ‑ όπως τον εξήγησε ο πιο σκληρός άντρας του Χόλιγουντ

Πρόσωπα Προχτές
Ο Ντάνι Τρέχο δεν είναι απλώς ένας σκληροτράχηλος κινηματογραφικός ήρωας