E-Daily

Σαν σήμερα: Ο πόλεμος του Βιετνάμ φτάνει στο τέλος του μετά από 20 χρόνια

Η κατάληψη της Σαϊγκόν από τις κομμουνιστικές δυνάμεις σήμανε και το τέλος του πολέμου

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ

30/4/2020 | 00:05

@wikipedia.org

Πρόκειται για έναν από τους βιαιότερους πολέμους της ιστορίας, με την απειλή του Γ’ παγκοσμίου Πολέμου να μην είναι και πολύ μακριά για 20 χρόνια, αφού ο Πόλεμος του Βιετνάμ ήταν απόρροια του Ψυχρού Πολέμου. Ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 1955, όταν ο λαός του Βιετνάμ αποφάσισε να διεκδικήσει την ανεξαρτησία του από τους Γάλλους αποίκους.

Σύμμαχο σε αυτή την προσπάθεια βρήκε την Κομμουνιστική Κίνα του Μάο Τσετούνγκ αλλά και την Σοβιετική Ένωση, οι οποίες χορήγησαν όπλα στους Βιετναμέζους κομμουνιστές. Η κομμουνιστική επιρροή όμως άρχισε να εξαπλώνεται, με τους Αμερικανούς να ανησυχούν και να αποφασίζουν άμεση εμπλοκή στον πόλεμο.

Έτσι ανέλαβαν την προστασία του νότιου τμήματος της χώρας, με στόχο να σταματήσουν την εξάπλωση του κομμουνισμού σε ακόμα μια ασιατική χώρα. Το 1960, οι κομμουνιστές αντάρτες που βρίσκονταν στο νότιο τμήμα του Βιετνάμ ξεκίνησαν τις συγκρούσεις με σκοπό να το απελευθερώσουν. Σύντομα μαζί με τις κομμουνιστικές δυνάμεις του Βορρά, 150.000 αντάρτες συγκρότησαν τον Απελευθερωτικό Στρατό.

Δυο χρόνια αργότερα, ο πρόεδρος Τζον Κένεντι έστειλε τους πρώτους στρατιώτες στην Σαϊγκόν. Η κίνηση αυτή πυροδότησε την περαιτέρω συμμετοχή και της Κίνας αλλά και της Σοβιετικής Ένωσης. Αυτή τη φορά είχαν στο πλευρό τους και άλλες χώρες, όπως η Κούβα, η Βόρεια Κορέα, η Βουλγαρία και η Τσεχοσλοβακία. Στο άλλο στρατόπεδο εκτός από τις ΗΠΑ, βρίσκονταν η Νότια Κορέα, η Αυστραλία, η Ταϊλάνδη, ο Κανάδας, το Ιράν, η Αγγλία, η Ισπανία κ.α.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗΣαν σήμερα: Η φωτογραφία που ξεσήκωσε το κίνημα κατά του πολέμου στο Βιετνάμ 1/2/2019

Οι κομμμουνιστικές δυνάμεις έφτασαν συνολικά τους 461.000 στρατιώτες ενώ οι συμμαχικές δυνάμεις του νότου έστειλαν συνολικά στο μέτωπο 1.830.000 στρατιώτες. Ο πόλεμος όμως κερδήθηκε με το αντάρτικο των πρώτων. Κράτησε συνολικά 20 χρόνια και έληξε στις 30 Απριλίου του 1975, με τους Βιετκόνγκ να καταλαμβάνουν τη Σαϊγκόν και το τελευταίο αμερικανικό ελικόπτερο να απογειώνεται από το βιετναμέζικο έδαφος.

Η Σαϊγκόν ήταν η μεγαλύτερη στρατιωτική βάση και μετά την νίκη στην μάχη της Xua Loc, 100.000 κομμουνιστές στρατιώτες έφθασαν στην πόλη για να συγκρουστούν με τους 60.000 των συμμαχικών δυνάμεων που είχαν απομείνει. Η πολιορκία κράτησε για δυο εβδομάδες και την τελευταία ημέρα του Απριλίου, η πτώση της Σαϊγκόν σήμανε και το τέλος του πολέμου. Ο τραγικός απολογισμός του πολέμου, σύμφωνα με έρευνα του καθηγητή R. J. Rummel, έφτασε τους 3.595.000 νεκρούς, με τα 2 εκατομμύρια περίπου να είναι άμαχοι πολίτες.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σήμερα έμαθα: Πως πολλές φορές καταλαβαίνουμε όταν οι άνθρωποι μας κοιτάνε;

Σήμερα έμαθα 16.05.2024
Ο εγκέφαλος του ανθρώπου είναι μεγάλο πράγμα

Σήμερα έμαθα: Τι ακριβώς είναι το pixel;

Σήμερα έμαθα Χτες
Το έχουμε όλοι ακούσει αλλά ίσως να μην ξέρουμε ακριβώς τι σημαίνει

Σαν σήμερα: Ξεκινά η παράξενη ιστορία των McDonald`s

Σαν Σήμερα Χτες
Η ιστορία τους ξεκίνησε στις 15 Μαΐου του 1940 και είχε αρκετές παράξενες τροπές

Σαν σήμερα: Πέθανε ο άνθρωπος που ονόμασαν «Η Φωνή»

Σαν Σήμερα Προχτές
Στις 14 Μαΐου του 1998

Σήμερα έμαθα: Το λάθος που οδήγησε στον όρο του σeξ «Ιεραποστολική στάση»

Σήμερα έμαθα 13.05.2024
Το λάθος και η αργοπορημένη αμφισβήτηση

Σήμερα έμαθα: Γιατί η γυναίκα του προέδρου ονομάζεται «Πρώτη Κυρία»;

Σήμερα έμαθα 11.05.2024
Η ιστορία πίσω από τον όρο

Σαν σήμερα: Η γιαγιά που αποκεφάλισε το νόθο εγγόνι της στον Πειραιά

Σαν Σήμερα 09.05.2024
Ένα από τα πιο φρικιαστικά εγκλήματα στην Ελλάδα συνέβη στις 9 Μαΐου του 1908

Σήμερα έμαθα: Γιατί οι νύφες κρατούν ανθοδέσμες;

Σήμερα έμαθα 03.05.2024
Ένα έθιμο με μεγάλη ιστορία