Ο πολιτικός Σπυρίδων Στάης υπήρξε γνωστός για το έργο του στον χώρο της Παιδείας. Ήταν για σχεδόν δυο δεκαετίες μαθηματικός αλλά το 1892 αποφάσισε να ασχοληθεί με την πολιτική. Εξελέγη για πρώτη φορά με το κόμμα του Χαρίλαου Τρικούπη.
Μετά τις εκλογές του 1900 τοποθετήθηκε στην θέση του υπουργού Παιδείας, όπου έμεινε και μετά τις εκλογές του 1903, με τον σχηματισμό κυβέρνησης από τον Γεώργιου Θεοτόκη.
Υπήρξε ιδρυτής των εμπορικών σχολών στις αρχές του 20ου αιώνα. Παρά όμως τη μεγάλη του συμβολή στο εκπαιδευτικό σύστημα, έμελλε να μείνει στην ιστορία για ένα περιστατικό που αμαύρωσε τη φήμη του.
Ο Σπυρίδων Στάης
Το 1904, ο βουλευτής Τρικάλων Κωνσταντίνος Χατζηπέτρος, του επιτέθηκε φραστικά σε άγριο τόνο στη Βουλή. Αφορμή ήταν η μη τοποθέτηση του φίλου του Μελισσηνού, στη θέση του καθηγητή Ανατομίας. Ο Χατζηπέτρου ισχυρίστηκε ότι του το είχε υποσχεθεί προεκλογικά.
Ο Στάης, που όπως λέγεται ήταν δεινός κυνηγός, απάντησε στον ίδιο τόνο, προκαλώντας τον σε μονομαχία. Παρά τις προσπάθειες του Θεοτόκη, οι δυο άνδρες ήταν ανένδοτοι. Ήταν θέμα τιμής. Στις 18 Ιουνίου, υπέβαλλαν την παραίτησή τους και οδηγήθηκαν με άμαξες στο σημείο της μονομαχίας.
Ο Στάης ευστόχησε. Οι βουλευτές στην βουλή ήλπιζαν μέχρι τότε πως θα επικρατήσει η λογική, αλλά ο Χατζηπέτρος ήταν νεκρός στα 42 του.
Ο Κωνσταντίνος Χατζηπέτρος
Σύμφωνα με την εφημερίδα ΣΚΡΙΠ, το νέο μεταφέρθηκε από ένα αγόρι. Ο Στάης δεν καταδικάστηκε ποτέ αλλά κατακρίθηκε εντόνως από τον κόσμο. Βέβαια, το 1908, εξελέγη και πάλι βουλευτής, θέση την οποία κράτησε μέχρι το 1922. Πέθανε το 1932 σε ηλικία 73 ετών στην γενέτειρά του στα Κύθηρα.
Γιατί οι αποφάσεις του Τραμπ μπορεί να οδηγήσουν σε 14 εκατ. θανάτους
Το μυστηριώδες σπήλαιο που γίνονται συναυλίες 60 μέτρα κάτω από τη γη
Gen Z και ταρό: Μια ολόκληρη γενιά ερωτεύτηκε τη μαγεία και δεν ντρέπεται καθόλου
Οι δύο ταφές της Τζούντι Γκάρλαντ – Το μυστήριο γύρω από τον θάνατο της σταρ του Χόλιγουντ
«Jack the Flipper»: Το δελφίνι που σκοτώνει στα νερά της Βρετανίας
Βαλκάνιοι τουρίστες: «Φαγητά σε ταπεράκια και γεμάτα αμάξια» ‑ Η νέα πραγματικότητα στα νησιά
ΡΕΠΟΡΤΑΖ Focus On 03.07.2025