E-Daily

Ο υπουργός Παιδείας που σκότωσε έναν βουλευτή σε μονομαχία

Για ένα ρουσφέτι

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ

22/10/2019 | 00:37

@youtube.com

Ο πολιτικός Σπυρίδων Στάης υπήρξε γνωστός για το έργο του στον χώρο της Παιδείας. Ήταν για σχεδόν δυο δεκαετίες μαθηματικός αλλά το 1892 αποφάσισε να ασχοληθεί με την πολιτική. Εξελέγη για πρώτη φορά με το κόμμα του Χαρίλαου Τρικούπη.

Μετά τις εκλογές του 1900 τοποθετήθηκε στην θέση του υπουργού Παιδείας, όπου έμεινε και μετά τις εκλογές του 1903, με τον σχηματισμό κυβέρνησης από τον Γεώργιου Θεοτόκη.

Υπήρξε ιδρυτής των εμπορικών σχολών στις αρχές του 20ου αιώνα. Παρά όμως τη μεγάλη του συμβολή στο εκπαιδευτικό σύστημα, έμελλε να μείνει στην ιστορία για ένα περιστατικό που αμαύρωσε τη φήμη του.

Ο Σπυρίδων Στάης

Το 1904, ο βουλευτής Τρικάλων Κωνσταντίνος Χατζηπέτρος, του επιτέθηκε φραστικά σε άγριο τόνο στη Βουλή. Αφορμή ήταν η μη τοποθέτηση του φίλου του Μελισσηνού, στη θέση του καθηγητή Ανατομίας. Ο Χατζηπέτρου ισχυρίστηκε ότι του το είχε υποσχεθεί προεκλογικά.

Ο Στάης, που όπως λέγεται ήταν δεινός κυνηγός, απάντησε στον ίδιο τόνο, προκαλώντας τον σε μονομαχία. Παρά τις προσπάθειες του Θεοτόκη, οι δυο άνδρες ήταν ανένδοτοι. Ήταν θέμα τιμής. Στις 18 Ιουνίου, υπέβαλλαν την παραίτησή τους και οδηγήθηκαν με άμαξες στο σημείο της μονομαχίας.

Ο Στάης ευστόχησε. Οι βουλευτές στην βουλή ήλπιζαν μέχρι τότε πως θα επικρατήσει η λογική, αλλά ο Χατζηπέτρος ήταν νεκρός στα 42 του.

Ο Κωνσταντίνος Χατζηπέτρος

Σύμφωνα με την εφημερίδα ΣΚΡΙΠ, το νέο μεταφέρθηκε από ένα αγόρι. Ο Στάης δεν καταδικάστηκε ποτέ αλλά κατακρίθηκε εντόνως από τον κόσμο. Βέβαια, το 1908, εξελέγη και πάλι βουλευτής, θέση την οποία κράτησε μέχρι το 1922. Πέθανε το 1932 σε ηλικία 73 ετών στην γενέτειρά του στα Κύθηρα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πάολα Ρεβενιώτη: H απίστευτη διαδρομή της από τα Μανιάτικα στη Συγγρού και η άγνωστη σχέση της με τον Κώστα Ταχτσή

E-Daily 3.Left 11.07.2026
Υπήρξε μία από τις πιο εμβληματικές περσόνες της queer κοινότητας στην Ελλάδα, ζώντας μια ζωή κόντρα στο ρεύμα από τα εφηβικά της χρόνια μέχρι το τέλος της.

Γιατί οι αγελάδες του Μαρκ Ζούκερμπεργκ πίνουν μπίρα και τρώνε ξηρούς καρπούς

E-Daily 3.Left 11.07.2026
Μακριά από τη Silicon Valley, στη Χαβάη, έχει ανοίξει ένα εντελώς διαφορετικό κεφάλαιο

Το πιο μισητό άγαλμα της Κίνας ‑ Γιατί οι επισκέπτες ...φτύνουν εδώ και 800 χρόνια τον Qin Hui

E-Daily 3.Left 11.07.2026
Πώς ένας πολιτικός έγινε σύμβολο προδοσίας για οκτώ αιώνες

Στη Σουηδία, τα σκουπίδια γίνονται μόδα, και μάλιστα καλή

E-Daily 3.Left 11.07.2026
Την ώρα που το fast fashion κυριαρχεί

Το νησί που απαγορεύεται να πατήσει άνθρωπος

E-Daily 3.Left 11.07.2026
Ο περίεργος λόγος που απαγορεύεται να μείνεις εκεί

Ο άνθρωπος που δεν είδε ποτέ γυναίκα, αυτοκίνητο ή κινηματογράφο ‑ Η απίστευτη αληθινή ιστορία

E-Daily 3.Left Χτες
Η απίστευτη ιστορία που μοιάζει βγαλμένη από μυθιστόρημα

Ανεβάζεις βίντεο στο Facebook; Ίσως χάνεις μια ευκαιρία να βγάζεις χρήματα

E-Daily 3.Left Χτες
Δεν χρειάζεται να είσαι διάσημος influencer για να κερδίζεις από τα βίντεό σου. Αν δημιουργείς πρωτότυπο περιεχόμενο, το Facebook μπορεί να γίνει μια επιπλέον πηγή εισοδήματος.