E-Daily

Η θρησκευτική «εκπαραθύρωση» και ο λόφος από κοπριά

Έγινε η αφορμή για τον Τριακονταετή Πόλεμο

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ

3/8/2019 | 00:05

@wikipedia.org

Παρόλο που είχε προηγηθεί μια ακόμα «εκπαραθύρωση» το 1419, η «Εκπαραθύρωση της Πράγας» που έμεινε στην ιστορία, ήταν εκείνη του 1618. Κι αυτό για πολλούς λόγους. Και για το αποτέλεσμά της, αλλά και για τον Τριακονταετή Πόλεμο που ακολούθησε.

Από το 1617 στην Βοημία, οι Καθολικοί αξιωματούχοι των αψβούργων, που είχαν τον έλεγχο της περιοχής, έκλεισαν τους ναούς που είχαν κατασκευάσει οι Προτεστάντες κάτοικοι δυο μικρών πόλεων. Έτσι παραβιάστηκε το δικαίωμα της ανεξιθρησκίας που είχε παραχωρήσει 8 χρόνια νωρίτερα ο αυτοκράτορας Ροδόλφος ο Β’.

Η συνέλευση των Προτεσταντών είχε διαλυθεί από τον νέο αυτοκράτορα Φερδινάνδο τον Β’. Όμως τα μέλη της συνέλευσης έφτασαν στο κάστρο Χραντσάνι της Πράγας το πρωί της 23ης Μαίου, με σκοπό να αποφασίσουν αν οι τέσσερις Καθολικοί Λόρδοι, ήταν όντως υπεύθυνοι για το κλείσιμο των ναών. Ήταν οι επίσημοι απεσταλμένοι του αυτοκράτορα, όμως αυτό δεν φαίνεται να πτόησε τον εξαγριωμένο όχλο των Προτεσταντών.

Δυο από αυτούς κηρύχθηκαν αθώοι. Αλλά οι δυο κόμηδες και ο γραμματέας τους, δήλωσαν ένοχοι, πιστεύοντας πως η ποινή θα είναι μια απλή σύλληψη. Αλλά οι Προτεστάντες δεν είχαν αυτό στο μυαλό τους. Λίγο αργότερα, οι τρεις άνδρες πετάχτηκαν από το παράθυρο. Το ύψος από το οποίο έπεσαν ήταν 21 μέτρα. Κι όμως, κανείς τους δεν πέθανε. Αντίθετα σηκώθηκαν και το έβαλαν στα πόδια.

https://en.wikipedia.org/wiki/Defenestrations_of_Prague

@wikipedia.org

Οι Καθολικοί αργότερα διέδωσαν πως υπήρξε κάτι θεϊκό στην σωτηρία τους. Ό, τι σώθηκαν από αγγέλους ή από την ίδια την Παναγία. Όπως αποκαλύφθηκε χρόνια αργότερα, οι τρεις άνδρες σώθηκαν από ένα λόφο κοπριά που είχε μαζευτεί στην τάφρο του κάστρου. Η κοπριά αποδείχθηκε σωτήρια, μειώνοντας την ορμή της πτώσης τους από ένα αρκετά μεγάλο ύψος.

Ο αυτοκράτορας εξοργίστηκε. Θεώρησε το περιστατικό ως πράξη επανάστασης. Ο πόλεμος που ακολούθησε ξεκίνησε ως θρησκευτικός, μεταξύ Καθολικών και Προτεσταντών στην Βοημία. Αργότερα όμως πολλές χώρες αναμείχτηκαν, οδηγώντας στον Τριακονταετή Πόλεμο, έναν πόλεμο που κόστισε την ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων, αφού μόνο 450.000 υπολογίζεται ότι πέθαναν στην μάχη, ενώ πολλοί πέθαναν από ασθένειες.

Το περιστατικό έμεινε στην ιστορία ως η «εκπαραθύρωση της Πράγας». Και παρόλο που κανείς δεν έχασε τότε την ζωή του, πυροδότησε έναν αιματηρό πόλεμο. Μετά το τέλος του, τα κράτη που προέκυψαν μπορούσαν πλέον να επιλέξουν την θρησκεία τους.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

2+1 δημοσιογράφοι που τιμωρήθηκαν για fake news

Πρόσωπα 08.05.2024
Τι κάνουν σήμερα;

Η βασίλισσα των Ληστών και το άδοξο τέλος της

Πρόσωπα 08.05.2024
Έκανε παντού εχθρούς και είχε μια πολυτάραχη ζωή

Ο Έλληνας που έκανε το καπέλο μόδα παγκοσμίως

Ιστορικά 08.05.2024
Χαμός και εκτός συνόρων

Γάμοι χωρισμού: Το κοινωνικό φαινόμενο της Ιαπωνίας που εξαπλώνεται

Stories 08.05.2024
Πόσο βιώσιμη είναι μια τέτοια λύση; Οι Ιάπωνες θα σου πουν

Σε αυτή την πόλη, οι άνθρωποι ζουν κάτω από τη γη εξαιτίας της ζέστης

Stories 08.05.2024
Η πόλη στην οποία το 60% του πληθυσμού ζει υπόγεια

Tα παμφορεία της Αθήνας: Τα πρώτα λεωφορεία που τα έσερναν άλογα

Ιστορικά Χτες
Όταν η συγκοινωνία γινόταν με εξαντλημένα ζώα

Με τι ασχολείται η εταιρεία σου; 5 απίθανες περιπτώσεις χιλιάδων δολαρίων

Νέα Εποχή Χτες
5 startups που δεν θα πιστέψετε το πεδίο στο οποίο εργάστηκαν

Πώς μια ακτιβίστρια κατέληξε σε μια διαφήμιση καλλυντικών, δεκαετίες μετά τον θάνατό της

Πρόσωπα Χτες
Η Julia Howe ήταν υπέρμαχος της κατάργησης της δουλείας, υποστηρικτής του δικαιώματος ψήφου των γυναικών και ιδρυτικό μέλος πολλών οργανώσεων για τα δικαιώματα των γυναικών

Γιατί έχουμε τόσα αγάλματα με σπασμένες μύτες;

Ιστορικά Χτες
Mια ερώτηση που είναι πολύ συχνή στο Google