E-Daily

O Έλληνας επιχειρηματίας που χρωστούσε παντού και έγινε εκατομμυριούχος

Αναγκάστηκε να ξεκινήσει όχι απλά από το μηδέν αλλά από το μείον

Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΡΔΑΡΗΣ

29/5/2019 | 16:43

Ο Τζέισον Καλακάνης γεννήθηκε το 1970 στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης από Έλληνα πατέρα και Ιρλανδή μητέρα. Αν και ξεκίνησε κυριολεκτικά από το μηδέν πλέον διαθέτει μια τεράστια περιουσία, ενώ χάρη στη δική του έμπνευση εδραιώθηκε η μηχανή αναζήτησης Mahalo.com (μια εναλλακτική της Google).

Η ιστορία του όπως και η ζωή του δεν ήταν όμως ποτέ μια εκτόξευση προς την κορυφή. Στην πορεία του βρέθηκε από εκατομμυριούχος να χρωστάει πάνω από 10,000 δολάρια και να αναγκαστεί να ξεκινήσει όχι απλά από το μηδέν αλλά από το μείον.

Η αρχή

Στην αρχή της καριέρας του Αρχικά κατά τη διάρκεια της έκρηξης του φαινομένου dot-com, το 1996, άρχισε να παράγει ένα φωτοτυπικό ενημερωτικό δελτίο δεκαέξι σελίδων το Reporter of Silicon Alley. Το Reporter είχε τόση απήχηση που σε μικρό χρονικό διάστημα από ένα ενημερωτικό των 16 σελίδων έφτασε να γίνει ένα περιοδικό των 300 σελίδων, με μια έξτρα αδελφική έκδοση για τη Δυτική Ακτή.

Η καταστροφή

Η εταιρεία επίσης διοργάνωνε συνέδρια για το Διαδίκτυο σε όλη την Αμερική με τεράστια επιτυχία. Τότε του έγινε μια απίστευτη προσφορά για να πουλήσει την επιχείρηση για 20 εκ δολάρια την οποία αρνήθηκε, μια απόφαση που τον έφερε στο χείλος της καταστροφής. Μέσα στον επόμενο χρόνο η «φούσκα των Dot-com» έσπασε και ως αποτέλεσμα το περιοδικό Reporter of Silicon Alley πτώχευσε και πουλήθηκε σχεδόν για τίποτα σε μια εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων.

Έτσι ο Καλακάνης βρέθηκε να χρωστάει 10,000 δολάρια που δεν μπορούσε να πληρώσει.

Η επιστροφή

Όμως δεν το έβαλε κάτω και το Σεπτέμβριο του 2003 ίδρυσε το Weblogs, Inc. network με τον Brian Alvey την εταιρία που μέσα σε δύο χρόνια ανάγκασε την AOL να την αγοράσει για 30 εκατομμύρια δολάρια.

Με τα λεφτά από την πώληση ο Καλακάνης άρχισε να επενδύει σε ιντερνατικές start ups και εταιρίες νέας τεχνολογίας όπως η Uber και η Tesla με αποτέλεσμα πλέον η περιουσία του να ξεπερνάει τα 100 εκ δολάρια.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τα brands άλλαξαν στρατηγική ‑ Αυτό που συμβαίνει πλέον στα comments αλλάζει τα social media

E-Daily 2.TopNews 17.05.2026
Οι μάρκες μόδας κατεβαίνουν στα comments για να μείνουν relevant

Η διεθνής μελέτη που συνδέει ημερομηνίες με αυξημένο κίνδυνο αυτoκτoνiας

E-Daily 2.TopNews 17.05.2026
Ανάλυση 1,7 εκατομμυρίων περιστατικών σε 26 χώρες αποκαλύπτει ανησυχητικά χρονικά μοτίβα και φέρνει στο προσκήνιο τον ρόλο της ρουτίνας, της πίεσης και των κοινωνικών παραγόντων στην ψυχική υγεία

Το βιβλίο που άλλαξε τη ζωή του ‑ και τον έκανε να χτίσει 500 βιβλιοθήκες μέσα σε φυλακές

E-Daily 3.Left 17.05.2026
Ο έφηβος εγκληματίας που έγινε ποιητής και άλλαξε τις φυλακές της Αμερικής

Ο Έλληνας μαφιόζος που συνελήφθη στο Mεξικό

E-Daily 3.Left 17.05.2026
O πόλεμος των συμμοριών

Η χώρα που πληρώνει… σαν όνειρο: Ζητάει επειγόντως εργαζόμενους με μισθό έως 8.000€ και σου δίνει σπίτι!

E-Daily 1.Hero 17.05.2026
Η χώρα-θαύμα που αναζητά Ευρωπαίους εργαζόμενους με παροχές που μοιάζουν εξωπραγματικές

Η τελευταία του φράση: Tι είπε ο Tupac λίγο πριν τον δολοφονήσουν

E-Daily 3.Left 17.05.2026
Τα τελευταία λόγια του θρύλου λίγο πριν τη δολοφονία του

Η εταιρεία που αγνόησε το μέλλον: Γέμισε ράφια, αλλά άδειασε από ιδέες

E-Daily 3.Left 17.05.2026
Η υποτίμηση του Netflix και το κόστος της αδράνειας που έφερε το τέλος της

Η μοναξιά σκοτώνει την οικονομία: Το φαινόμενο που κοστίζει δισεκατομμύρια

E-Daily 3.Left 17.05.2026
Οι οικονομικές επιπτώσεις στις χώρες που δεν ξέραμε

10 παράλογοι νόμοι που υπάρχουν ακόμα

E-Daily 3.Left 17.05.2026
Κι όμως είναι ακόμα στα βιβλία

Η ευρωπαϊκή χώρα των 17 εκατ. με τις δεκάδες πολυεθνικές

E-Daily 2.TopNews 17.05.2026
Μια αρκετά πλούσια χώρα με επιχειρηματικό δαιμόνιο