E-Daily

O Έλληνας επιχειρηματίας που χρωστούσε παντού και έγινε εκατομμυριούχος

Αναγκάστηκε να ξεκινήσει όχι απλά από το μηδέν αλλά από το μείον

Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΡΔΑΡΗΣ

29/5/2019 | 16:43

Ο Τζέισον Καλακάνης γεννήθηκε το 1970 στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης από Έλληνα πατέρα και Ιρλανδή μητέρα. Αν και ξεκίνησε κυριολεκτικά από το μηδέν πλέον διαθέτει μια τεράστια περιουσία, ενώ χάρη στη δική του έμπνευση εδραιώθηκε η μηχανή αναζήτησης Mahalo.com (μια εναλλακτική της Google).

Η ιστορία του όπως και η ζωή του δεν ήταν όμως ποτέ μια εκτόξευση προς την κορυφή. Στην πορεία του βρέθηκε από εκατομμυριούχος να χρωστάει πάνω από 10,000 δολάρια και να αναγκαστεί να ξεκινήσει όχι απλά από το μηδέν αλλά από το μείον.

Η αρχή

Στην αρχή της καριέρας του Αρχικά κατά τη διάρκεια της έκρηξης του φαινομένου dot-com, το 1996, άρχισε να παράγει ένα φωτοτυπικό ενημερωτικό δελτίο δεκαέξι σελίδων το Reporter of Silicon Alley. Το Reporter είχε τόση απήχηση που σε μικρό χρονικό διάστημα από ένα ενημερωτικό των 16 σελίδων έφτασε να γίνει ένα περιοδικό των 300 σελίδων, με μια έξτρα αδελφική έκδοση για τη Δυτική Ακτή.

Η καταστροφή

Η εταιρεία επίσης διοργάνωνε συνέδρια για το Διαδίκτυο σε όλη την Αμερική με τεράστια επιτυχία. Τότε του έγινε μια απίστευτη προσφορά για να πουλήσει την επιχείρηση για 20 εκ δολάρια την οποία αρνήθηκε, μια απόφαση που τον έφερε στο χείλος της καταστροφής. Μέσα στον επόμενο χρόνο η «φούσκα των Dot-com» έσπασε και ως αποτέλεσμα το περιοδικό Reporter of Silicon Alley πτώχευσε και πουλήθηκε σχεδόν για τίποτα σε μια εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων.

Έτσι ο Καλακάνης βρέθηκε να χρωστάει 10,000 δολάρια που δεν μπορούσε να πληρώσει.

Η επιστροφή

Όμως δεν το έβαλε κάτω και το Σεπτέμβριο του 2003 ίδρυσε το Weblogs, Inc. network με τον Brian Alvey την εταιρία που μέσα σε δύο χρόνια ανάγκασε την AOL να την αγοράσει για 30 εκατομμύρια δολάρια.

Με τα λεφτά από την πώληση ο Καλακάνης άρχισε να επενδύει σε ιντερνατικές start ups και εταιρίες νέας τεχνολογίας όπως η Uber και η Tesla με αποτέλεσμα πλέον η περιουσία του να ξεπερνάει τα 100 εκ δολάρια.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Στα πιο δυνατά διαβατήρια του πλανήτη το ελληνικό – Σαρώνει στις κατατάξεις για το 2026

Νέα Εποχή 26.01.2026
Με ελεύθερη είσοδο σε 185 χώρες, το ελληνικό διαβατήριο συγκαταλέγεται ξανά στα κορυφαία παγκοσμίως σύμφωνα με τον δείκτη Henley

Η Γη… τρέχει και δεν μας προλαβαίνει: Γιατί οι μέρες μικραίνουν και τι σημαίνει αυτό για τον χρόνο

Νέα Εποχή 26.01.2026
Οι επιστήμονες μετρούν τις πιο «γρήγορες» ημέρες που έχουν καταγραφεί ποτέ και εξετάζουν μια ιστορική αλλαγή στα ρολόγια

Γιατί η Κίνα θέλει να κατακτήσει ο Τραμπ τη Γροιλανδία

Stories 26.01.2026
Ο «Πολικός Δρόμος του Μεταξιού» και η κινεζική αντεπίθεση

Explainer: Τι συζήτησαν φέτος στο Νταβός; Το συνέδριο που προβλέπει κρίσεις πριν γίνουν ειδήσεις

Stories 26.01.2026
Από πολέμους μέχρι AI: Όσα λέγονται στο Νταβός πριν φτάσουν στη ζωή μας

10 ρητά αρχαίων Ελλήνων που παραμένουν διαχρονικά

Stories 26.01.2026
Έχει μεγάλη σημασία να τα γνωρίζουμε και να τα κατανοούμε

Η πιο πρωτότυπη ιδέα: Η ευρωπαϊκή πόλη που έβαλε βιβλιοθήκες στα βαγόνια του μετρό

Νέα Εποχή Χτες
Metroteka: Το project που μετατρέπει το μετρό σε παράδεισο για βιβλιοφάγους

Οι «ασφαλείς» δουλειές που κινδυνεύουν πρώτες από την τεχνητή νοημοσύνη

Νέα Εποχή Χτες
Η τεχνητή νοημοσύνη ανεβάζει τον κίνδυνο μιας «jobless recovery» – μιας οικονομικής ανάκαμψης χωρίς ανάλογη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Η γυναίκα που πέθανε στην ίδια της την κηδεία

Stories Χτες
Ένα φρικτό περιστατικό

Η χώρα που δεν έχει φυλακές

Stories Χτες
Που εντοπίζονται οι λιγότεροι φυλακισμένοι

Γάμοι χωρισμού: Το κοινωνικό φαινόμενο της Ιαπωνίας που εξαπλώνεται

Stories Χτες
Πόσο βιώσιμη είναι μια τέτοια λύση; Οι Ιάπωνες θα σου πουν