E-Daily

O Έλληνας επιχειρηματίας που χρωστούσε παντού και έγινε εκατομμυριούχος

Αναγκάστηκε να ξεκινήσει όχι απλά από το μηδέν αλλά από το μείον

Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΡΔΑΡΗΣ

29/5/2019 | 16:43

Ο Τζέισον Καλακάνης γεννήθηκε το 1970 στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης από Έλληνα πατέρα και Ιρλανδή μητέρα. Αν και ξεκίνησε κυριολεκτικά από το μηδέν πλέον διαθέτει μια τεράστια περιουσία, ενώ χάρη στη δική του έμπνευση εδραιώθηκε η μηχανή αναζήτησης Mahalo.com (μια εναλλακτική της Google).

Η ιστορία του όπως και η ζωή του δεν ήταν όμως ποτέ μια εκτόξευση προς την κορυφή. Στην πορεία του βρέθηκε από εκατομμυριούχος να χρωστάει πάνω από 10,000 δολάρια και να αναγκαστεί να ξεκινήσει όχι απλά από το μηδέν αλλά από το μείον.

Η αρχή

Στην αρχή της καριέρας του Αρχικά κατά τη διάρκεια της έκρηξης του φαινομένου dot-com, το 1996, άρχισε να παράγει ένα φωτοτυπικό ενημερωτικό δελτίο δεκαέξι σελίδων το Reporter of Silicon Alley. Το Reporter είχε τόση απήχηση που σε μικρό χρονικό διάστημα από ένα ενημερωτικό των 16 σελίδων έφτασε να γίνει ένα περιοδικό των 300 σελίδων, με μια έξτρα αδελφική έκδοση για τη Δυτική Ακτή.

Η καταστροφή

Η εταιρεία επίσης διοργάνωνε συνέδρια για το Διαδίκτυο σε όλη την Αμερική με τεράστια επιτυχία. Τότε του έγινε μια απίστευτη προσφορά για να πουλήσει την επιχείρηση για 20 εκ δολάρια την οποία αρνήθηκε, μια απόφαση που τον έφερε στο χείλος της καταστροφής. Μέσα στον επόμενο χρόνο η «φούσκα των Dot-com» έσπασε και ως αποτέλεσμα το περιοδικό Reporter of Silicon Alley πτώχευσε και πουλήθηκε σχεδόν για τίποτα σε μια εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων.

Έτσι ο Καλακάνης βρέθηκε να χρωστάει 10,000 δολάρια που δεν μπορούσε να πληρώσει.

Η επιστροφή

Όμως δεν το έβαλε κάτω και το Σεπτέμβριο του 2003 ίδρυσε το Weblogs, Inc. network με τον Brian Alvey την εταιρία που μέσα σε δύο χρόνια ανάγκασε την AOL να την αγοράσει για 30 εκατομμύρια δολάρια.

Με τα λεφτά από την πώληση ο Καλακάνης άρχισε να επενδύει σε ιντερνατικές start ups και εταιρίες νέας τεχνολογίας όπως η Uber και η Tesla με αποτέλεσμα πλέον η περιουσία του να ξεπερνάει τα 100 εκ δολάρια.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Στα 64 της έκανε το αδύνατο και σήμερα είναι πιο δυνατή από ποτέ

Πρόσωπα 02.04.2026
Η ιστορία που αλλάζει όσα πιστεύεις για την ηλικία

Ηταν τρανς η βασίλισσα Ελισάβετ Α’;

Πρόσωπα 02.04.2026
To ITV ετοιμάζει σειρά-βόμβα για τη βασίλισσα

Η χώρα που ψάχνει εργαζομένους και πληρώνει μέχρι 6.500 ευρώ

Stories 02.04.2026
Πού υπάρχουν οι περισσότερες ευκαιρίες

Διαζύγια με AI: H νέα τάση που αλλάζει τους κανόνες

Stories 02.04.2026
Το διαζύγιο δεν ήταν ποτέ εύκολη υπόθεση, και για τη Gen Z φαίνεται πως γίνεται ακόμα πιο περίπλοκο

Iωάννα Τούνη: Αυτό που μας έμεινε από τη δίκη για το revenge ρorn ήταν αυτή η εικόνα

Stories Χτες
Η Ιωάννα Τούνη δεν ήταν μόνη – και αυτό φάνηκε

Επιστροφή στον Μεσαίωνα ή απλή πραγματικότητα; Ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ βλέπει «δαίμονες» στα UFO

Stories Χτες
Η δήλωση του Τζέι Ντι Βανς που δεν μπορέσαμε να καταπιούμε

Όταν το 2008 κάποιοι έκλεψαν μια ολόκληρη... παραλία στην Τζαμάικα

Stories Χτες
Μια επιχείρηση «μαμούθ» κάτω από τη μύτη των αρχών

Οι άνθρωποι που μπήκαν στον πόλεμο για να τον δείξουν σε εμάς

Ιστορικά Χτες
Οι φωτορεπόρτερ που είδαν όσα δεν θέλουμε να δούμε

Γιατί το χειροφίλημα μπορεί να θεωρηθεί σeξουαλική επίθεση στην Ισπανία;

Stories Προχτές
Τι σημαίνει «χωρίς συναίνεση» στην πράξη