E-Daily

Η ιστορία και η εξέλιξη μέσα από 10 φωτογραφίες

Ποια η διαφορά ενός παλαιολιθικού καρχαρία από τον σύγχρονο Λευκό; Πως μάθαιναν μαιευτική των 18ο αιώνα;

7/12/2021 | 13:29

@Archaeo - Histories / Twitter

Ο κόσμος είναι πολύ γοητευτικός από ότι έχουμε συνηθίσει μεγαλώνοντας στις μεγαλουπόλεις. Η φύση και η εξέλιξη των ειδών μας κάνουν τόσο ίδιους αλλά και τόσο διαφορετικούς από τους προγενέστερους μας. Όλα μοιάζουν και όλα διαφέρουν με έναν πολύ όμορφο τρόπο.

Σίγουρα έχετε ακούσει ότι ο χαμαιλέοντας αλλάζει χρώμα δέρματος ανάλογα με το περιβάλλον, γνωρίζατε όμως ότι το ίδιο μπορεί να κάνει και ένα δέντρο;

Ο λογαριασμός Twitter Archaeo – Histories μοιράζεται τακτικά συναρπαστικά ιστορικά αποσπάσματα που πιθανότατα δεν θα έχετε ξαναδεί. Από μια υφασμάτινη μήτρα, μέχρι και γυαλιά ηλίου χιλιάδων ετών, οι φωτογραφίες είναι εκπληκτικές.

Στα βουνά της Κίνας, Zhongnan, κάθε φθινόπωρο, ένα δέντρο ηλικίας άνω των 1.400 ετών μετατρέπει τα πράσινα φύλλα του σε έντονο κίτρινο και σκεπάζει τη γη με τρόπο που μοιάζει με χρυσάφι.

Μια συγκριτική φωτογραφία δείχνει τα σαγόνια ενός αρχαίου καρχαρία Μεγαλόδων (που έζησε περίπου 23 με 3,6 εκατομμύρια χρόνια πριν), σε σύγκριση με ένα σύγχρονο Λευκό Καρχαρία.

Ένα ρωμαϊκό λουτρό που χρησιμοποιείται ακόμα μετά από 2.000 χρόνια στην Khenchela, της Αλγερίας.

Μια υφασμάτινη μήτρα, που χρονολογείται γύρω στα μέσα του 18ου αιώνα. Το 1759 ο βασιλιάς Λουδοβίκος XV ανέθεσε στην πρωτοπόρο μαία Angélique du Coudray να διδάξει μαιευτική σε γυναίκες της υπαίθρου για να μειώσει τη βρεφική θνησιμότητα. Μεταξύ 1760 και 1783, η μαία ταξίδεψε στην αγροτική Γαλλία και υπολογίζεται ότι εκπαίδευσε 4.000 μαθητές.

Πριν από χιλιάδες χρόνια, οι κάτοικοι της φυλής Inuit και της Yupik της Αλάσκας και του βόρειου Καναδά χάραξαν στενές σχισμές σε ελεφαντόδοντο, κέρατο και ξύλο για να δημιουργήσουν γυαλιά χιονιού. Αυτή η μείωση της έκθεσης σε άμεσες και ανακλώμενες υπεριώδεις ακτίνες, μείωσε την καταπόνηση των ματιών και απέτρεψε την τύφλωση από το χιόνι.

Οι Ιάπωνες παράγουν ξυλεία εδώ και 700 χρόνια χωρίς να κόβουν τα δέντρα. Τον 14ο αιώνα, η τεχνική daisugi γεννήθηκε στην Ιαπωνία. Το Daisugi προβλέπει ότι αυτά τα δέντρα θα φυτευτούν για τις μελλοντικές γενιές και δεν θα κοπούν αλλά θα κλαδευτούν σαν να ήταν γιγάντια δέντρα μπονσάι.

Η Veiled Virgin είναι ένα Carrara μαρμάρινο άγαλμα που σκαλίστηκε στη Ρώμη από τον Ιταλό γλύπτη Giovanni Strazza (1818–1875), που απεικονίζει την προτομή της καλυμμένης Παναγίας.

Η ακριβής ημερομηνία είναι άγνωστη, αλλά μάλλον ήταν στις αρχές της δεκαετίας του 1850. Το πέπλο δίνει την όψη ότι είναι ημιδιαφανές, αλλά στην πραγματικότητα είναι σκαλισμένο από μάρμαρο.

Μια μεσαιωνική νορβηγική εκκλησία, που χτίστηκε το 1180. Η εκκλησία έκλεισε το 1868. Αγοράστηκε το 1877 από το National Trust της Νορβηγίας ... σώζοντάς την έτσι από την κατεδάφιση. Τώρα είναι μουσείο.

Βιτρό, γυάλινη σκάλα στο Μουσείο Hanone στην Ιαπωνία.

Το σουηδικό πολεμικό πλοίο Vasa. Βυθίστηκε το 1.628 λιγότερο από ένα μίλι στο παρθενικό του ταξίδι και ανασύρθηκε από τον πυθμένα της θάλασσας μετά από 333 χρόνια σχεδόν εντελώς άθικτο.

Τώρα στεγάζεται στο Μουσείο Vasa στη Στοκχόλμη και είναι το καλύτερα διατηρημένο πλοίο του 17ου αιώνα στον κόσμο.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Συγκλονίζει η σύζυγος του Γιάννη Καλλιάνου: «Δεν είναι καλά ψυχολογικά, έχουν στερέψει τα δάκρυα»

Tabloid 25.04.2024
Ο πατέρας του Γιάννη Καλλιάνου, Δημήτρης, «έφυγε» σήμερα (25/04) από τη ζωή, μετά τη σοβαρή περιπέτεια υγείας που πέρασε

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο παντρεύεται: Όλες οι λεπτομέρειες για τον γάμο του

Tabloid 25.04.2024
Η εκπομπή «Happy Day» αποκάλυψε πού θα γίνει ο γάμος

Λάκης Γαβαλάς: «Στη φυλακή είχα μηδέν λίμπιντο, δεν ξέρω αν βάζουν κάτι στο φαγητό»

Tabloid 25.04.2024
Ο γνωστός σχεδιαστής σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη.

Ειρήνη Παπαδοπούλου: Η εντυπωσιακή εμφάνισή της σε πασαρέλα ‑ Δείτε το βίντεο

Tabloid 25.04.2024
Η τραγουδίστρια εμφανίστηκε με ένα εξώπλατο λευκό φόρεμα, με πολλά σκισίματα

Αλεσάντρα Αμπρόσιο: Ποζάρει γυμνή στο Instagram

Tabloid 25.04.2024
Η αποκαλυπτική φωτογράφιση

Σε ποιες χώρες υπάρχουν οι περισσότεροι φαλακροί

Παράξενα 25.04.2024
Η θέση της Ελλάδας σε αυτή τη περίεργη έρευνα