ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Σε αυτή τη χώρα, οι influencers πρέπει να δηλώνουν τις φτιαγμένες φωτογραφίες τους

Απίστευτο και όμως αληθινό
Γράφει η ΝΕΛΗ ΣΤΑΘΑΚΙΔΟΥ
Σε αυτή τη χώρα, οι influencers πρέπει να δηλώνουν τις φτιαγμένες φωτογραφίες τους

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με κανονισμούς που βάζει το Υπουργείο Παιδιών και Οικογενειακών Υποθέσεων της Νορβηγίας, οι influencers και οι διαφημιστές θα πρέπει από εδώ και πέρα να κάνουν γνωστό στο κοινό τους αν η φωτογραφία που ανέβασαν στα social media έχει φίλτρα.

Ο συγκεκριμένος νόμος καθορίστηκε με 72 ψήφους υπέρ τον Ιούλιο, έναντι 15 ψήφων κατά και απαιτεί οι φωτογραφίες που δείχνουν σώματα, το σχήμα ή το δέρμα ανθρώπων και έχουν υποστεί επεξεργασία, πριν ή μετά τη λήψη τους, να έχουν το ειδικά σχεδιασμένο σήμα του υπουργείου, διαφορετικά θα είναι παράνομες.

Σαν παραδείγματα επεξεργασίας, αναφέρονται οι απεικονίσεις της μέσης, τα χείλη και οι παραποιημένοι μύες.

Ο νόμος βέβαια θα αφορά φωτογραφίες που χρησιμοποιούνται για διαφημιστικούς λόγους, ωστόσο σε αυτές συμπεριλαμβάνονται και οι εικόνες των influemcers και των διασήμων στα social media, όπως τα Instagram, Facebook, Tik Tok, Snapchat και Twitter, σε περίπτωση που αυτοί «λαμβάνουν οποιαδήποτε πληρωμή ή άλλα οφέλη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εδώ και καιρό όμως το θέμα της επίδρασης των φίλτρων και των προγραμμάτων επεξεργασίας εικόνων βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής, καθώς τα πρότυπα της ομορφιάς κάποιες φορές βλάπτουν τον κόσμο.

Πρόσφατα δε και η γνωστή εταιρεία Getty Images απαγόρευσε φωτογραφίες ρετουσαρισμένων μοντέλων από τη βάση δεδομένων της, ενώ η Γαλλία υιοθέτησε το 2017 νομοθεσία, που απαιτεί από τα περιοδικά μόδας να δηλώνουν ότι φωτογραφίες έχουν υποστεί επεξεργασία.

Το πρόβλημα φαίνεται να υπάρχει και στη Νορβηγία με τον τίτλο «καταπίεση του σώματος» που υπάρχει «στον χώρο εργασίας, στον δημόσιο χώρο, στο σπίτι και σε διάφορα μέσα μαζικής ενημέρωσης»σύμφωνα με το υπουργείο Παιδιών και Οικογενειακών Υποθέσεων.

Το υπουργείο από πλευρά του διευκρινίζει ότι με τους νέους κανόνες θέλει να συμβάλει με εποικοδομητικό τρόπο στη μείωση του αρνητικού αντίκτυπου που έχουν τέτοιου είδους διαφημίσεις, ειδικά στα παιδιά και τους νέους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Entertainment
6 / position1: 563 / position2: 995
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb