LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily
Ψηφίστηκε από 153 βουλευτές η Συμφωνία των Πρεσπών

Τι ισχύει με την παραίτηση 101 βουλευτών που ζητεί ο Καμμένος

Υποστηρίζει πως μπορεί να μπλοκάρει την ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Δημοσίευση 25/1/2019 | 14:11

Τι ισχύει με την παραίτηση 101 βουλευτών που ζητεί ο Καμμένος

Έκκληση για μαζική παραίτηση 101 βουλευτών, κίνηση με την οποία, όπως υποστηρίζει, μπορεί να μπλοκαριστεί η διαδικασία της ψηφοφορίας της Συμφωνίας των Πρεσπών, απευθύνει ο επικεφαλής των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος.

Με ανάρτησή του στο Twitter ο κ. Καμμένος λέει πως η διαδικασία μπορεί να μπλοκαριστεί μέχρι τις 2 το μεσημέρι και πως υπογράφει πρώτος την παραίτησή του. Απευθύνεται μάλιστα και στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας «αποδείξτε κ Μητσοτάκη ότι δεν θα ανακουφιστείτε με την ψήφο των εφιαλτών».

Η πρώτη αντίδραση πηγών της Νέας Δημοκρατίας ήταν ο χαρακτηρισμός «ανοησίες» και γίνεται επίκληση του Συντάγματος, από το οποίο «ρητά προκύπτει ότι η βουλή δεν διαλύεται και δεν προκηρύσσονται εκλογές ακόμη κι αν παραιτηθούν όλοι ανεξαιρέτως οι βουλευτές της αντιπολίτευσης».

Οι πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσαν στο ΑΜΠΕ πως «ο ψεκασμένος κ. Καμμένος εξακολουθεί να διακινεί ανοησίες» και πως «αγνοεί ακόμη και το Σύνταγμα». Προστίθεται πάντως πως «Η δική του παραίτηση, όπως και των προθύμων που στήριξαν την κυβέρνηση Τσίπρα, είναι καλοδεχούμενη και πριν από τις 2 το μεσημέρι. Θα είναι η απαρχή εξυγίανσης του πολιτικού συστήματος».

Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που ο Πάνος Καμμένος απευθύνει αυτό το μήνυμα, των ομαδικών παραιτήσεων, προκειμένου να μπλοκάρει μία κοινοβουλευτική διαδικασία. Το ίδιο είχε γίνει το 2012, την εποχή της ψήφισης των μνημονιακών μέτρων. Τότε ο επικεφαλής των ΑΝΕΛ είχε απευθυνθεί στον Αλέξη Τσίπρα ζητώντας μαζική παραίτηση των βουλευτών και των αναπληρωτών βουλευτών των δύο κομμάτων, ώστε να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές. «Σύμφωνα με το Σύνταγμα, απαιτείται η παραίτηση 60 βουλευτών και των αναπληρωματικών τους» είχε πει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος».

Το επιχείρημα του κ. Καμμένου δεν φαίνεται πάντως να ευσταθεί, σε ό,τι αφορά την ερμηνεία του ως απόπειρα πρόκλησης εθνικών εκλογών. Όπως είχαν εξηγήσει Συνταγματολόγοι και τότε και τώρα, το Σύνταγμα προβλέπει διάλυση της Βουλής σε τρεις περιπτώσεις. Εάν έχουν παραιτηθεί δύο κυβερνήσεις και η σύνθεσή της δεν εξασφαλίζει κυβερνητική σταθερότητα, για ανανέωση της λαϊκής εντολής προκειμένου να αντιμετωπιστεί εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας και τέλος εάν δεν καταφέρει να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Εάν η παραίτηση ή οι παραιτήσεις γίνουν στο τελευταίο έτος της κοινοβουλευτικής περιόδου, τότε οι βουλευτικές έδρες δεν συμπληρώνονται με αναπληρωματική εκλογή, εάν οι κενές έδρες δεν είναι περισσότερες από το ένα πέμπτο του όλου αριθμού των βουλευτών.

Το ίδιο ερώτημα είχε τεθεί και πριν από χρόνια, όταν υπήρχε η φήμη πως η Χρυσή Αυγή θα προχωρήσει σε παραίτηση του συνόλου των βουλευτών της, με σκοπό να προκαλέσει εκλογές.

Παρόμοια διαδικασία είχε ανακινηθεί και το 1992, όταν έγιναν αναπληρωματικές εκλογές στη Β’ Αθήνας μετά την ομαδική παραίτηση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την καταδίκη του Δημήτρη Τσοβόλα για το σκάνδαλο Κοσκωτά, εξαιτίας της οποίας στερήθηκε τα πολιτικά του δικαιώματα και εξέπεσε από βουλευτής. Οι επιλαχόντες βουλευτές αρνήθηκαν όλοι να πάρουν τη θέση του και προκηρύχθηκαν αναπληρωματικές εκλογές μόνο στη συγκεκριμένη περιφέρεια για τη μία έδρα του κ. Τσοβόλα. Η Νέα Δημοκρατία δεν κατέβασε κανέναν υποψήφιο και την έδρα απέσπασε τελικά ο Γεώργιος – Αλέξανδρος Μαγκάκης.

Tabloid

Το νέο σκίτσο του Αρκά για τη Συμφωνία των Πρεσπών

«Πόσο χειρότερα μπορούν να γίνουν τα πράγματα;»
Πολιτική
Πολιτική

Διεθνή ΜΜΕ: «Nίκη για τη Δύση η ψηφοφορία στην Ελλάδα»

To γύρο του κόσμου κάνει η είδηση της επικύρωσης της Συμφωνίας
Πολιτική
Πολιτική

Ζάεφ: Συγχαρητήρια, φίλε μου Αλέξη Τσίπρα

«Μαζί με τους λαούς μας κερδίσαμε μια ιστορική νίκη»
Πολιτική

Πανδαιμόνιο στη Βουλή μετά το «όχι στην προδοσία» του Μπαρμπαρούση

Η ψήφος του ακυρώθηκε με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί χάος στην αίθουσα
Ελλάδα

Τι ισχύει με την παραίτηση 101 βουλευτών που ζητεί ο Καμμένος

Υποστηρίζει πως μπορεί να μπλοκάρει την ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών
Ελλάδα

Έκλεισε ο σταθμός του μετρό στο Σύνταγμα

Κλειστοί δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κάτοικος στη Σύμη βρήκε στην παραλία τσάντα με 2,5 εκατομμύρια δολάρια

Ελλάδα Χτες
Παραδόθηκαν αμέσως στο Λιμεναρχείο

Κακοκαιρία: Οι κάτοικοι της Θεσσαλίας θωρακίζουν τα σπίτια τους

Ελλάδα Χτες
Κοντά στα μεσάνυχτα τα μεγαλύτερα ύψη βροχής σε Λάρισα, Βόλο, Καρδίτσα

Τέμπη: Εντοπίστηκαν υπολείμματα οστών στο οικόπεδο των ερευνών

Ελλάδα Χτες
Έρευνα μετά από αίτημα των συγγενών των θuμάτων

Αύριο στην Αθήνα η Ολυμπιακή Φλόγα ‑ Ποιοι δρόμοι θα κλείσουν προσωρινά

Ελλάδα Χτες
Η Ολυμπιακή Φλόγα φτάνει αύριο Σάββατο 20 Απριλίου στην Αθήνα - Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο πλαίσιο διεξαγωγής Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας

Μπάιντεν: «Κανίβαλοι έφαγαν τον θείο μου στον Β` Παγκόσμιο!»

Κόσμος Χτες
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ συνεχίζει να προβληματίζει με την συμπεριφορά του

Παρίσι: Συνελήφθη ο άνδρας που απειλούσε να ανατιναχθεί έξω από το προξενείο του Ιράν

Κόσμος Χτες
Η γαλλική αστυνομία συνέλαβε τον άντρα που απειλούσε να ανατιναχθεί σήμερα έξω από το προξενείο του Ιράν στο Παρίσι

Τέμπη: «Βρέθηκαν οστά στα χώματα από το μπάζωμα», καταγγέλλει ο Νίκος Πλακιάς

Ελλάδα Χτες
Ο πατέρας των διδύμων Χρύσας και Θώμης Πλακιά που χάθηκαν στο σιδηροδρομικό δυστύxημα, εξηγεί πως αναμένεται η ταυτοποίηση του DNA

Γαλλία: Ανδρας απειλεί να ανατιναχτεί στο ιρανικό προξενείο στο Παρίσι

Κόσμος Χτες
Η γαλλική αστυνομία κάλεσε τους πολίτες να αποφεύγουν την περιοχή - Ο άνδρας φέρεται να κρατάει χειροβομβίδες